Procurorii DIICOT au trimis in judecata 26 de membri ai unei grupari infractionale, 18 dintre acestia aflandu-se in arest preventiv, acuzati ca au scos din tara 181 de minori pe care i-au dus in Marea Britanie pentru a fura si cersi, anunta un comunicat DIICOT. Publicatia britanica Daily Mail noteaza vineri faptul ca "200 de copii romi vulnerabili" au fost adusi fraudulos in Marea Britanie de o grupare de infractori asemanatori personajului Fagin din Oliver Twist.

DIICOT precizeaza ca membrii gruparii infractionale organizate, cetateni romani de etnie roma din orasul Tandarei, judetul Ialomita, erau "specializati in activitati de crima organizata pe linia migratiei ilegale si a traficului de minori, recrutand victime de etnie roma din mediul comunitatilor sarace sau cu handicap fizic, pe care le treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde le exploatau, obligandu-le sa cerseasca sau sa comita infractiuni stradale."

Inculpatii se ocupau de cazarea si transportul copiilor, procurarea documentelor de calatorie, "de cele mai multe ori false", a banilor necesari, precum si de organizarea si supravegherea activitatii infractionale si gestionarea sumelor de bani pe care minorii ii faceau pe strazile din Marea Britanie.

Tinerii erau trimisi "sa cerseasca, sa spele parbrize in intersectii sau sa comita infractiuni de furt din buzunare, din magazine sau din restaurante, fiind insotiti de unii dintre membrii grupului infractional, banii obtinuti din aceste activitati infractionale ajungand la membrii gruparii."

In aceasta modalitate, inculpatii au scos din tara, prin vamile de la Turnu si Nadlac, 181 de minori din judetele Ialomita, Constanta, Vaslui, Braila, Brasov, Calarasi.

Daily Mail relateaza faptul ca politia investigheaza sumele de bani care au ajuns in comunitatea din Tandarei, unde se construiesc palate masive. In urma raidurilor, procurorii au confiscat masini de lux, bijuterii si sume mari de bani, precum si mitraliere sau arme de vanatoare.

La locuintele acestora au fost gasite si documente semnate de parintii minorilor care autorizau scoaterea acestora din tara.

Liderii grupului infractional organizat erau inculpatii Radu Constantin, zis "Titi Aghiotantu", Schian Nicolae, zis "Poligrad", Dumitru Tase, zis "Chinezul" sau "Coreeanul", Niculae Mircea, zis "Bocioc", Dragusin Gheorghe Ion, zis "Frant", toti din Tandarei, informeaza DIICOT.