Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice a declarat joi, 14 ianuarie ca formele in care vor fi aplicate cele doua impozite precum si alte propuneri de modificare a Codului Fiscal sunt in analiza si vor fi aprobate cel mai probabil pana la finalul lunii ianuarie, prin Ordonanta de Urgenta.

Gherghina a declarat ca mai sunt in discutie si alte modificari care au fost preluate din amendamentele PNL la Proiectul legii bugetului de stat, care au fost respinse in plenul Parlamentului. Dintre acestea, potrivit lui Gherghina, ar avea "cea mai mare sansa sa fie aprobata" micsorarea penalitatilor pentru persoanele juridice la intarzierea platii obligatiilor catre bugetul de stat.

Deocamdata, perioada de aplicare a impozitului de 3% pe venitul microintreprinderilor a expirat, fiind in vigoare impozitul de 16% pe profit - aceasta masura fiind cea valabila, daca nu se aproba alta prevedere.

Gheorghe Ialomitianu, vicepresedintele Comisiei de Buget din Camera Deputatilor a declarat pentru HotNews.ro ca PDL sustine pastrarea impozitului de 3% pe venitul microintreprinderilor.

Amendamentele PNL privind unele masuri fiscale, respinse de plenul Parlamentului:

- suspendarea aplicarii impozitului minim,

- continuarea aplicarii unui impozit pe venit de 3% pentru microintreprinderi

- scaderea TVA la tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%

- eliminarea nedectubilitatii TVA pentru autovehiculele si combustibili

- scaderea la jumatate a penalitatilor pentru intarzierea la plata obligatiilor fiscale catre state, de la 0,1% in prezent la 0,05%