Centrul European de Studii Covasna-Harghita propune "reromanizarea" romanilor maghiarizati

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 septembrie 2009, 21:53 Actualitate | Esenţial

Centrul European de Studii Covasna - Harghita a formulat un document in zece puncte pe care il va trimite Administratiei Prezidentiale, Guvernului, parlamentarilor si europarlamentarilor romani, in care propune, printre altele, „reromanizarea” romanilor maghiarizati din Harghita, Covasna si Mures, transmite NewsIn. Documentul semnat de directorul Centrului si vicepresedinte al Forumului Romanilor din Harghita si Covasna, Ioan Lacatusu, arata ca orice forma de autonomie teritoriala pe criterii etnice va conduce inevitabil la discriminarea si marginalizarea romanilor din judetele Covasna, Harghita si, partial, Mures.

Documentul propune reprezentantilor societatii civile, mediului academic si fortelor politice romanesti sa reactualizeze si implementeze proiectul interbelic de „readucere la matca”, respectiv de „reromanizare”, a romanilor maghiarizati din cele trei judete, dupa modelul folosit de Ungaria si liderii maghiari din Romania pentru „salvarea de la asimilare a ceangailor” din Moldova.

De asemenea, in acelasi document se solicita o descentralizare dupa reguli precise.
 • „Avand in vedere fizionomia etnica a judetelor Covasna, Harghita si partial Mures, precum si existenta unor partide constituite pe criterii etnice, solicitam autoritatilor abilitate ca descentralizarea sa se realizeze dupa reguli precise, deoarece altfel acest proces, necesar si benefic pentru intreaga tara, va conduce inevitabil la autonomia teritoriala in aceste judete”, a spus dr. Ioan Lacatusu.
Directorul Centrului de Studii face referire si la folosirea „obsesiva” de catre liderii maghiari a termenului de „Pamant secuiesc”, desi, spune Lacatusu, din datele privind structura etnica si confesionala a populatiei din cele trei judete rezulta ca zona este un creuzet in care mai multe etnii au fost asimilate de catre cea maghiara.
 • „Daca liderii maghiari nu agreeaza sintagma „asa-zisul Tinut Secuiesc”, propunem reactualizarea formulei folosita in perioada interbelica de „tinuturi secuizate”, concept bazat pe faptul ca o buna parte din populatia actuala de etnie maghiara a celor trei judete provine, in principal, din romani maghiarizati”, a mai spune Lacatusu.
Sursa citata arata ca, din datele recensamantului din anul 2002, reiese ca 36% din totalul populatiei celor trei judete este de nationalitate romana, 4% roma, in timp ce etnia maghiara se regaseste in proportie de 59,18%, iar secui s-au declarat numai 285. De asemenea, Lacatusu face o situatie a localitatilor din Covasna si Harghita luand in considerare numarul populatiei de nationalitate romana sau maghiara si spune ca cei aproape 100.000 de romani din cele doua judete au nevoie de un cadru legislativ, institutional si logistic care sa le asigure prezervarea si afirmarea identitatii nationale, si nu concetatenii maghiari, care dispun de toate conditiile pentru prezervarea si afirmarea identitatii specifice.

Potrivit acestuia, membrii familiilor etnic-mixte – peste 10.000 in cele trei judete - sunt direct afectati de consecintele separatismului pe criterii etnice, iar o alta categorie insemnata de cetateni care, in mod obiectiv, nu poate accepta separatismul etnic, o reprezinta persoanele cu dubla ascendenta identitara - peste 14.000 de cetateni potrivit recensamantului din 2002.

Vorbind despre reliefarea “puritatii etnice a Tinutului Secuiesc”, Ioan Lacatusu spune ca din dezbaterile publice lipsesc informatiile reale referitoare la comunitatile de rromi din cele doua judete, in conditiile in care studiile efectuate pe aceasta tema arata ca in unele asezari din zona rromii reprezinta o pondere insemnata, intre 20 si 50%, din populatia totala a unor localitati.

Documentarul conceput de Centrul de Studii Covasna Harghita a fost prezentat, marti seara, in cadrul unei intalniri a Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita si a Simpozionului prilejuit de implinirea a 65 de ani de la eliberarea orasului Sfantu-Gheorghe. Materialul va fi tradus si in limba engleza pentru a putea fi folosit ca baza de date pentru orice persoana interesata si va fi transmis administratiei prezidentiale, guvernantilor, parlamentarilor si europarlamentarilor romani.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1182 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  reromanizare (Miercuri, 9 septembrie 2009, 23:21)

  moldoveanu [anonim]

  Un moldovean intreaba:unde sa aiba loc reromanizarea? In Romania sau in Uangaria?
 • +2 (2 voturi)    
  Era si timpul ! (Miercuri, 9 septembrie 2009, 23:46)

  addan [anonim]

  ...Sigur ca da , e un inceput ,mai timid dar bun. Majoritatea numelor de familie din zona respectiva au conotatii pur romanesti gen: Kolumban, Frunda , Moldovan,Olah (roman), Mihaly , etc., sunt nume care dovedesc cine pe cine a asimilat de-a lungul timpului pe acest pamant locuit deopotriva si de romani si de secui .... "Tinutul secuiesc" este o utopie sovinista , eu cred ca populatiile de acolo vorbitoare de maghiara nu sunt informate in mod real de mass-media locala. Posibil sa existe si ceva fonduri de la Budapest ....adica serviciile maghiare de stat isi fac treaba....interese sunt destule daca ne gandim putin la cat material lemnos se afla in zona la discretia baronilor locali toti de etnie secui, bineinteles !
  • +1 (1 vot)    
   lasa materialu' lemnos (Joi, 10 septembrie 2009, 0:21)

   stupidu [utilizator] i-a raspuns lui addan

   ca de ala din moldova are grija BOR si baronii locali de acolo :))
   PS: si nici cu numele de familie nu ai dreptate, acelea nefiind majoritare
   • +1 (1 vot)    
    Ce spuneau poetii maghiari de secui ! (Joi, 10 septembrie 2009, 1:38)

    En olah vagyok= sunt roman [anonim] i-a raspuns lui stupidu

    Despre obarsia secuilor nici macar Academia Ungara nu are altceva decat presupuneri, contradictiile sunt prea mari pt o concluzie sigura.
    Cert este ca si secuii se considera altceva decat simpli maghiari, iar ungurii niciodata nu i-au privit cu incredere, dimpotriva, intotdeauna i-au desconsiderat pt metisajul lor cu valahii si cumanii.

    Iata ce spunea poetul Jozsef Attila in poezia La Dunare, tradusa in romaneste de Veronica Porumbacu:
    "Cumana era mama, iar tatal meu secui/
    un pic si-un pic roman sau pe de-a intregul poate/
    Din dulcea gura-a mamei luai hrana si crescui/ Si de la gura tatei, cuvant despre dreptate".

    Pt. poetul maghiar, inrudirea secuilor cu romanii era indubitabila, ba chiar indrazneste sa spuna ca rudenia era "pe de-a intregul poate"/

    Trebuie sa trezim din nou un sentiment de fraternitate si buna intelegere intre romani si secui (care sunt de fapt amestec de romani/cumani), asa cum s-a mai manifestat in timp. Secuii au fost spalati pe creier cu o continua propaganda si au crezut ca vor trai mai bine intr-o Ungarie Mare, insa au fost si ei complet inselati, tot grogii unguri au profitat, nu secuiul.
    Iar romanii au fost intotdeauna mai omenosi cu secuii decat maghiarii veniti din Panonia si stiu si secuii asta.

    Doar ca acum sa apartii unei "natiuni maghiare" pare mai interesant si prestigios. Asa ca depinde de noi sa facem mai atragatoare apartenenta la natiunea romana, pentru secui. Si nu doar pt ei, ci si pt. rusii din RM, sau pt tiganii ce vor efectiv sa se integreze in socetatea noastra.

    Avem noroc, Romania e pe valul istoriei, suntem in ascensiune istorica, re-Unirea ne va da un nou impuls, tara se dezvolta rapid si in maxim 2 generatii nu vom avea concurent serios printre vecini, va deveni mai profitabil sa fii cetatean al unei Romanii in expansiune decat al unei Ungarii ce si-a inceput declinul de circa 1 secol !
 • +1 (1 vot)    
  Maghiarizare si maghiarofoni (Joi, 10 septembrie 2009, 1:18)

  UDMR-partid fascist etnic [anonim]

  Cronici ungare deplangeau in evul mediu ca 'secuii au ales sa traiasca printre valahi', indicand astfel ca colonii adusi de regii maghiari se stabileau peste o populatie bastinasa, de pamanteni romani.

  Iar un raport catre parlamentul ungar se felicita pe la 1900 ca "peste 400 de asezari romanesti au fost asimilate in secuime" !

  Adevarul despre violenta si crimele asimilarii fortate din tinuturile secuizate sunt azi cunoscute si de istoricii unguri, chiar mai bine decat cei romani. Pt ca ei au si documente aflate in posesia statului ungar modern.

  In sec.19 legea Apony era explicit destinata sa asimileze romanii. Exista statistici confesionale si etnice ordonate de episcopi sau de generalul austriac von Bukow, la 1760.

  Astfel, se stie azi ca in Covasna au "disparut" 93 de sate romanesti, iar in Harghita au disparut 148 sate romanesti. In paralel cu cresterea ciudata a populatiei "secuiesti".
  Astfel, in 1850, in plina stapanire ungara, la Toplita erau doar 7% maghiari, azi sunt peste 35% !! Ceea ce arata gradul de asimilare.
  Sunt localitati in Harghita, ca Magherus, unde erau 124 romani in sec. 19 si azi nu mai e niciunul !

  Sute de mii de "maghiari" din Romania sunt de fapt romani asimilati si trebuie facut un efort, cu rabdare, pt. a li se explica lor si copiilor lor, ca radacinile lor genetice, de neam si sange, sunt romanesti, ca ei traiesc intr-o tara numita Romania si cetatenia lor e romana si ca li s-a impuiat capul cu propaganda de ura anti-romaneasca.

  Nu exista o "minoritate maghiara", e o utopie creata de UDMR impreuna cu Budapesta, exista descendenti ai colonilor veniti din Panonia, ce se impart in unguri (circa 500.000) si "secui" (circa 500.000), iar alaturi de ei exista tigani maghiarofoni (circa 300.000) si romani asimilati de 2-3 generatii (circa 100.000).

  Ceea ce face UDMR e o agresiune si ar trebui raspuns f. dur, mai intai prin lege. Uneori par sa uite veneticii ca traiesc intre 19 milioane de romani ! Cat le mai permitem asta ?
  • 0 (0 voturi)    
   magherus - hr (Joi, 10 septembrie 2009, 1:59)

   stupidu [utilizator] i-a raspuns lui UDMR-partid fascist etnic

   ia explica fratele meu alb, ca te vad docomentat, pe unde e Magherus asta in Harghita :))
   mda, Magherus - Magyaros curat nume romanesc ce sa-ti povestesc
 • 0 (0 voturi)    
  prostii si minciuni (Joi, 10 septembrie 2009, 8:06)

  levi [anonim]

  si manipulare tipic romaneasca,asta ne a dus jos si asta ne omoara,minciuna grosolana si autoamagirea
 • +2 (2 voturi)    
  reromanizarea ar trebui sa inceapa... (Joi, 10 septembrie 2009, 10:39)

  unickum [anonim]

  E vorba de mai multe manupulari. V-ati intrebat vreo data cum e sa fi minoritar in propria tara?
  Sunt nascut si crescut intr-un oras din Harghita, romanii si secuii ar putea trai impreuna fara conflicte, daca anumite interese meschine nu ar polua mintiile oamenilor simpli! Astfel in aceasta vara am fost surprins in timpul unei vizite "acasa" de nr mare de tineri "maghiaro-secui" insemnati cu bratari si tricouri verzi si cu "MAREA ungarie"pe ele, veniti din cele 3 judete cu pricina si din ungaria, veniti la indoctrinare intr-o tabara sponsorizata de "secuii magnati manipulatori" si inclusiv de consiliul judetean Harghita(bani publici). Asa se strang masele pt manifestari ! Tin sa precizez ca acest tip de manifestare de extrema dreapta a fost interzisa in ungaria dar la noi s-a organizat fara nici o problema.
  Alt aspect pe langa faptul ca in administratie, in justitia locala limba romana este in curs de "uitare"
  nu poti obtine un amarat de loc de munca daca esti "roman", sau mai niste sanse dac vorbesti limba maghiara. Asta inseamna discriminare domni mei! Autonomia nu este ceruta ci este determinata! Felicitari romanilor patrioti care rezista in aceste zone unde a fi roman este un dezavantaj!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version