”Sălile universitare trebuie să rămână un loc liber pentru discuții. Nu suntem la un interogatoriu”, a spus o profesoară de la Facultatea de Jurnalism din Sofia, după episodul inițiat de avocata Miglena Dimitrova, cea care alături de omul de afaceri Stilian Shishkov a fondat asociația de lobby pentru jocurile de noroc.

PăcăneleFoto: Welcomia, Dreamstime.com

„Bulgaria și România au probleme aproape similare în ceea ce privește creșterea neîngrădită a jocurilor de noroc, publicitatea agresivă a pariurilor în mass-media și posibilitatea jurnaliștilor de a relata despre această industrie”, scrie publicația Cross Border Talks.eu, care relatează ce s-a întâmplat recent în Sofia.

Asociația fondată de Miglena Dimitrova și Stilian Șhihkov

La Universitatea din Sofia, în fața studenților la jurnalism a avut loc, la finalul lunii martie, o conferință organizată de Facultatea de Jurnalism și Comunicare (FJMC) și organizația Rețeaua de Studii Culturale.

Din România a fost prezentă jurnalista Iulia Roșu, fost redactor-șef adjunct la Libertatea. De asemenea, a intervenit video Răzvan Luțac, fost jurnalist la GSP și Libertatea. Luțac colaborează acum cu HotNews.ro. Atât Luțac cât și Roșu lucrează la crearea unui nou site de investigații, împreună cu mai mulți colegi ai lor care au fost la Libertatea, RISE Project și HotNews.

Jurnaliștii din România au vorbit despre libertatea presei și despre presiunile pe care ei și publicul le înfruntă: de la banii partidelor politice care finanțează publicații și televiziuni la procesele tip SLAPP și presiunea companiilor de jocuri de noroc.

”În sală a venit avocata Miglena Dimitrova. Aceasta a declarat că face parte din Asociația bulgară de jocuri de noroc (Bulgarian Gambling Association), la care participă și Sportal BG, iar reprezentantul acesteia este Stilian Shishkov, acționar al GSP în România”, a scris Cross Border Talks.eu.

Bulgarian Gambling Association a fost fondată în 2020, ca organizație de sprijin a industriei de pariuri, de către avocata Miglena Dimitrova și Stilian Șhihkov, cel care este și acționarul minoritar al GSP în România.

Această organizație de lobby pentru pariuri are drept membri atât companii de jocuri de noroc, companii de telecom, cât și publicația de sport sportal.bg. Ca și GSP în România, sportal.bg este deținută majoritar de trustul Ringier și minoritar de Stilian Shishkov.

Presa internațională a remarcat că trustul elvețian Ringier a ajuns astfel, printr-o publicație a sa, parte a unei organizații de lobby pentru pariuri.

Profesorii i-au spus avocatei pariurilor: ”Sălile universitare trebuie să rămână un loc liber pentru discuții. Nu suntem la un interogatoriu”

”Avocata Dimitrova le-a cerut jurnaliștilor români să indice e-mailuri, cuvinte sau acțiuni specifice care ar putea fi definite drept "șantaj". De asemenea, ea a pus la îndoială volumul pieței ilegale de jocuri de noroc din România”, a scris publicația Cross Border.

"Cum poate o publicație de sport să își păstreze independența editorială când aparține unei organizații de lobby?”, a răspuns ziarista Iulia Roșu.

Zeci de profesori de jurnalism din România au atras atenția că trustul Ringier se află într-un conflict de interese activ, atunci când acceptă ca o publicație a sa, sportal.bg, să fie parte a unei asociații de lobby pentru industria jocurilor de noroc.

Organizatorii au oprit polemica dintre avocata bulgară și jurnaliștii români, explicând că evenimentul a fost o prelegere și nu un interogatoriu sau o pledoarie într-o sală de judecată, deoarece jurnaliștii nu veniseră la prelegere cu avocații lor.

"Sălile universitare trebuie să rămână un loc liber pentru discuții. Acesta nu este un interogatoriu, ci o conversație. Vă rog să încercați să înțelegeți cât de important este să avem jurnaliști curajoși și cât de dificil este pentru ei să trăiască cu această supraveghere constantă", a scris ulterior pe contul său de Facebook profesorul asistent Zhana Popova - care a fost unul dintre organizatorii de la Facultatea de Jurnalism din Sofia.

A fost prezentă și firma de PR a Euroins, fostul lider RCA din România

”Avocata Dimitrova a răspuns că nu a efectuat un interogatoriu, ci doar a pus întrebări.

Ivan Radev, din partea consiliului de administrație al Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ-Bulgaria), care este și fost corespondent al agenției românești de știri Agerpres, a întrebat și el dacă este corect ca o presă care se ocupă de sport să facă parte dintr-o asociație a industriei jocurilor de noroc”, a scris sursa citată.

La prelegere a participat și un reprezentant al companiei de PR care deservește Eurohold și Euroins - alte companii bulgare afectate de investigațiile Libertatea, dar acesta nu a luat cuvântul.

---

Sursă foto: Dreamtime