Ajuns la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a răzgândit și și-a nuanțat declarațiile legate de demisia comisarului european pentru Agricultură. „Dacă nu înţelegem că fermierii noştri au nevoie de sprijin real, nu de piedici suplimentare în obţinerea producţiei, putem să plecăm cu toţii din funcţiile pe care le deţinem”, a spus Barbu la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit. Amintim că luni Florin Barbu, a susținut, într-o discuţie cu fermierii, la Târgu Mureş, că în cadrul Consiliului de Miniştri va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Florin BarbuFoto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, marți, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH), că România îşi menţine poziţia că este obligatoriu ca derogarea de la standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu să fie prelungită, afirmând că fermierii români au nevoie de un sprijin real, „nu de piedici suplimentare în obţinerea producţiei”.

El și-a nuanțat însă declarațiile legate de demisia comisarului european pentru Agricultură:

  • „Domnule comisar, vă atrag atenţia că au trecut 6 luni de când am solicitat un răspuns al Comisiei. Acest răspuns nu a venit, în pofida unui vot pozitiv exprimat de 15 state membre. Nemulţumirea fermierilor noştri este reală şi se manifestă deja în stradă, în toată Uniunea Europeană.
  • Dacă nu înţelegem că fermierii noştri au nevoie de sprijin real, nu de piedici suplimentare în obţinerea producţiei, putem să plecăm cu toţii din funcţiile pe care le deţinem. Inclusiv dumneavoastră, domnule comisar! Acesta este mandatul pe care îl am de la fermierii mei şi pe care nu îl pot ignora!”.

„În calitatea mea de ministru, o să-i cer demisia public comisarului”

GAEC 7 se referă la rotația culturilor, iar GAEC 8 la condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei nelucrată (pârloagă).

  • „Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de miniştri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei", a adăugat Barbu.

Marți, premierul Marcel Ciolacu a negat că România va cere demisia comisarului european pentru agricultură, spunând că „nu e un capăt de țară” astfel încât să se mai justifice pentru câteva luni, având în vedere că apoi i se încheie mandatul. Ciolacu a încercat să nuanțeze declarațiile lui Florin Barbu:

  • „Nu a cerut nimeni. Am vorbit și cu doamna Luminița Odobescu (ministrul de Externe - n.r.). Domnul ministru (ministrul Agriculturii, Florin Barbu - n.r.) a spus foarte clar - dacă nu suntem în stare niciunul, ne dăm cu toţii demisia, în frunte cu comisarul european.
  • Acum, pentru câteva luni, nu e un capăt de ţară să cerem demisia cuiva.
  • Știu că am avut și noi un comisar pe agricultură. Eu nu-mi aduc aminte de nimic notabil ce s-a întâmplat în acea perioadă”.