Premierul Marcel Ciolacu a susținut luni la Varna, după discuții cu omologul său din Bulgaria, pe tema aderării la spațiul Schengen, că este convins că împreună vor găsi calea corectă pentru ca România și Bulgaria să nu mai fie ținute la colț total nedrept. „Nu este o cerință a României și a Bulgariei, este pur și simplu un drept.”, a spus Ciolacu.

mars pentru aderarea Romaniei la SchengenFoto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • „În acest moment, România îndeplinește toate condițiile tehnice de peste 10 ani de zile. Eforturile din ultimul timp ale Bulgariei de a închide toate dosarele în ceea ce privește statul de drept s-au finalizat, au fost recunoscute și de către Comisie și sperăm ca, în perioada următoare, să avem discuții aplicate atât cu Comisia, cât cu Parlamentul European, dar și cu cele două state care, până în acest moment, s-au opus.
  • N-aș dori în acest moment să intrăm foarte în detaliu, dar îmi mențin părerea că este total incorect să punem interesele și politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult.
  • Sunt ferm convins că împreună vom găsi calea corectă pentru ca România și Bulgaria să nu mai fie ținute la colț total nedrept. Nu este o cerință a României și a Bulgariei, este pur și simplu un drept.”, a declarat luni Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu participă luni, la Varna, în Bulgaria, la Reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia, împreună cu o delegație guvernamentală. Ciolacu a avut întâlniri cu omologii săi din Bulgaria, Nikolai Denkov, și din Grecia, Kyriakos Mitsotakis, precum și întâlniri în format bilateral cu prim-miniștri celor două țări.

Iohannis: Nu cred că pactul privind migrația va schimba poziția Austriei față de aderarea României la Schengen. E nevoie de mai mult

​​Președintele Klaus Iohannis susține că acordul pentru migrație convenit la nivelul UE nu tratează aspecte majore, fiind mai degrabă o bază tehnică, astfel că este puțin probabil ca poziția Austriei față de aderarea României la Schengen să se schimbe.

  • „Sincer, progresul obținut, după părerea mea, e destul de modest, dar este un progres, recunoaștem. Față de nimic ce am avut până acum, pentru că de ani de zile se negociază și pozițiile statelor au fost foarte diferite, acum avem o bază, mai degrabă tehnică, și ceea ce s-a discutat în ultimele zile, tratează aspecte pe care nu le-aș numi majore. Atunci nu cred că acest pas va schimba poziția Austriei, e nevoie de mai mult, de mai multe negocieri. Sper să se facă și să dea roade”, a declarat, joi, Iohannis, în marja reuniunii Comunității Politice Europene, de la Granada.

După ce s-a opus în decembrie integrării României în Schengen, Austria nu și-a flexibilizat poziția, invocând că spațiul Schengen este nefuncțional în acest moment, motiv pentru care nu poate fi extins.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că ia în calcul să dea în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă va mai bloca încă o dată România. El a precizat că va cere instituțiilor europene să se alăture acestui demers.

Posibilitatea de a da în judecată Austria „trebuie foarte bine analizată", a afirmat, la vremea respectivă preşedintele Klaus Iohannis.