​Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca firmă instalatoare. AFM susţine cu tărie că întreaga procedură a fost respectată şi va depune toate eforturile pentru reluarea programului.

​Programul Casa Verde Foto: TAW Energy

Programul “Casa Verde 2023” este suspendat până la soluţionarea acestei probleme. Aproximativ 87.000 de romani şi 531 de companii sunt blocate până la soluţionarea programului.

Prioritatea AFM este să deblocheze cât mai repede programul Casa Verde, care valorează 2,75 de miliarde de lei.

Laurenţiu Neculaescu declară: “Datoria mea şi a colegilor este să deblocăm situaţia, să depunem toate eforturile astfel încât să reuşim la recurs să convingem specialiştii de la Curtea de Apel Oradea să ridice suspendarea programului, astfel încât cei 87.000 de oameni să poată să meargă mai departe”

Beneficiarii care încă nu şi-au ales firma instalatoare nu o vor putea alege până când programul nu se redeschide. AFM speră să poată convinge instanța pentru a putea debloca programul cât mai repede.

Companiile mari s-au pregătit pentru acest program, unele au continuat să angajeze personal pentru crearea unor departamente care să verifice dosarele depuse de beneficiari.

Laurenţiu Neculaescu a spus într-un interviu: “Astăzi, până la sfârşitul zilei, vom depune recursul şi aşteptăm termenul de la instanţă pentru judecarea recursului. [...] 60.000 din cei aproape 90.000 deja fuseseră preluaţi de instalatori, deja se evaluau dosare şi se negociau contracte.”

Laurențiu Neculaescu, Președinte AFM

Casa Verde 2023 este un pas înainte crucial pentru România, în direcția unui viitor mai curat și sustenabil. Cu toții ne dorim să contribuim la reducerea amprentei noastre de carbon și la asigurarea unui viitor mai bun pentru următoarele generații. Cu toate acestea, suntem conștienți că programul a trecut printr-o perioadă dificilă din cauza unei contestaţii care a dus la suspendarea să temporară. Vrem să vă asigurăm că nu considerăm acest lucru un eșec, ci mai degrabă un obstacol temporar care poate fi depășit prin eforturi comune.

Solicităm Ajutorul Instituțiilor Abilitate

“În acest moment, suntem în căutarea soluțiilor și sprijinului necesar pentru AFM, pentru a debloca situația. Ar trebui să luăm inițiative precum înştiinţarea şi implicarea Avocatului Poporului în această chestiune, sperând că va contribui la clarificarea și rezolvarea contestației. În momentul de faţă ar trebui să ne adresăm Ministerului Energiei și Primului Ministru al României, cerându-le intervenția și sprijinul pentru reluarea programului cât mai curând posibil. Casa Verde 2023 are un potențial imens pentru dezvoltarea energiei regenerabile în țară și suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în putință pentru a-l reporni şi pentru a fi alături de Administraţia Fondului pentru Mediu.” a declarat Adrian Şerban, Manager TAW Energy.

În paralel cu demersurile care trebuie făcute către instituțiile guvernamentale, ar fi recomandat să se inițieze o discuție constructivă cu cei 531 de instalatori implicați în program. Împreună, instalatorii pot căuta soluții pentru a gestiona eficient stocurile de echipamente și a asigura o distribuție echitabilă în viitor. AFM îşi doreşte să evităm blocajele și întârzierile neplăcute pe care le-a adus suspendarea temporară a programului.

Pornirea unei Petiții

Beneficiarii programului vor să pornească o petiție deschisă pe care o vor lansa pentru a aduna semnături și a demonstra susținerea vastă pe care Casa Verde 2023 o are în rândul cetățenilor. Vocile beneficiarilor trebuie să fie auzite și să sublinieze importanța programului pentru mediu și economie.

Susținerea Comunității și Mediu Economic

“Nu în ultimul rând, suntem conștienți de impactul pe care această situație îl are asupra mediului economic. Casa Verde 2023 a adus oportunități de afaceri și locuri de muncă în industria de energie regenerabilă. Ne angajăm să colaborăm cu toate părțile implicate pentru a minimiza impactul negativ și a găsi soluții pentru reluarea programului în cel mai scurt timp posibil.” a completat Adrian Şerban într-un interviu.

Nu este deloc normal cum poate o decizie a unei instanțe din România să zdrobească sute de mii de oameni, miliarde de lei şi interesul naţional al ţării.

AFM are termen timp de 5 zile pentru a contesta decizia judecătorilor. Promite că “va depune toate eforturile pentru a clarifica situația și pentru a debloca și relua Programul Casa Verde Fotovoltaice în cel mai scurt timp”.

Casa Verde 2023 rămâne un obiectiv important pentru aproape 90.000 de persoane care sunt implicate să depăşească această perioadă dificilă împreună cu sprijinul Ministrului energiei şi al Primul Ministrului României. Împreună putem face tot ce ne stă în putință pentru a face din România un loc mai verde și mai durabil pentru toți.

​Articol susținut de Taw Energy