Consilier onorific al premierului Ciolacu, Victor Ponta susține că spitalele din străinătate „vor doar să trimită facturi uriașe către statul român”, fiind procupate doar de pacienți care sunt în „stare bună”, în vreme ce „pacienții în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici”.

Marcel Ciolacu si Victor PontaFoto: Inquam Photos / George Calin

Ponta a făcut o paralelă între cazul Colectiv și cel de la Crevedia, susținând că nu am învățat din greșeli.

  • „Incidentul de la Crevedia ne demonstrează că noi nu învățăm niciodată din greșeli. Sunt două categorii: Cei care învață și proștii. Noi suntem ăia proști, de ce trebuie întotdeauna ca noi să fim ăia proști? Au fost lăsați pompierii să meargă acolo și să își riște viața. Cineva trebuia să spună: Noi mergem acolo dar nu mergem să murim. Pompierii noștri sunt cei mai importanți oameni ai acestei țări și noi îi aruncăm în foc, la propriu. România a tratat după Colectiv 182 de arși, acum că sunt șapte începem să îi trimitem prin străinătate”, a declarat Victor Ponta, la România TV.

El a susținut, totodată că atunci când se decide transferul unor pacienți arși în Europa, spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții a căror stare de sănătate este una bună, cei în stare gravă sunt lăsați în România.

„Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții care sunt în stare bună. Pacienții în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român, acesta este interesul lor. Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion și i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, dar e posibil ca românii să se întrebe: Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate”, a mai spus fostul premier.

Reacția Guvernului la declarațiile lui Ponta privind transferul pacienţilor arşi în străinătate: Reprezintă o opinie personală

Guvernul s-a delimitat luni de declarațiile făcute de Victor Ponta, consilier onorific al premierului Ciolacu, care a spus că spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii în stare bună, iar pacienţii în stare rea sunt lăsaţi în România, să moară aici.

Într-o reacție pentru News.ro, Executivul spune că declarația lui Ponta reprezintă o opinie personală, care nu are legătură cu activitatea guvernului.

  • ”Declaraţia domnului Victor Ponta reprezintă opinie personală, care nu are legătură cu activitatea guvernului. Dumnealui are calitatea de consilier onorific al prim-ministrului în domeniul relaţiilor economice internaţionale şi nu are nicio putere de decizie la nivelul guvernului”, a transmis Guvernul, prin Direcţia Comunicare şi Relaţii cu Presa, potrivit News.ro.

Executivul precizează că ”încă din prima clipă, aşa cum a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, România a activat, începând de sâmbătă noaptea, Mecanismului european de protecţie civilă pentru transferul persoanelor rănite în exploziile de la Crevedia, în unităţile medicale din străinătate”.

  • ”Până în prezent, un număr de 12 pacienţi cu arsuri grave pe o suprafaţă corporală cuprinsă între 10 şi 80% au fost transferaţi în spitale din străinătate - în Belgia (2 pacienţi), Italia (2 pacienţi), Austria (3 pacienţi), Germania (4 pacienţi) şi Norvegia (1 pacient). Prioritatea prim-ministrului şi a Guvernului a fost şi rămâne salvarea cât mai multor vieţi ale celor care au suferit răni grave în urma exploziilor”, arată Guvernul.

Executivul mai subliniază că ”decizia a fost luată în baza evaluării medicilor specialişti pentru asigurarea celor mai bune îngrijiri pacienţilor răniţi”.

  • ”Datele arată că situaţia medicală a fost gestionată foarte bine. După tragedia de la Crevedia a fost activat în spitale Planul Alb de urgenţă pentru a asigura resursa umană şi echipamentele necesare unei cât mai bune asistenţe medicale persoanelor în suferinţă. Medicii şi toate cadrele medicale s-au mobilizat extraordinar pentru a salva viaţa celor răniţi”, mai spune Guvernul.

Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Ciolacu, a declarat într-o intervenţie la România TV, în contextul incendiului de la Crevedia, că spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii în stare bună, iar pacienţii în stare rea sunt lăsaţi în România, să moară aici.

Consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, Gabriel Diaconu, a reacţionat, afirmând că medicii nu pot omorî, cu bună ştiinţă, un pacient ne-transportabil prin decizia de-a-l trimite cu avionul în altă ţară, când însuşi zborul ar putea să-i fie fatal. ”Restul sunt, simplu spus, baliverne”, a adăugat Diaconu.