Un turist care a asistat la explozia minei marine în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești spune că zgomotul a fost extrem de puternic, similar celui produs atunci când se trage cu un tun de pe o fregată, așa cum a văzut la festivitățile de Ziua Marinei.

Statiunea CostinestiFoto: Aleksandar Todorovic | Dreamstime.com

Bărbatul a povestit, la Digi 24, că se afla la o distanță de aproximativ 200 de metri de locul exploziei.

  • „S-a auzit ca și cum s-a tras cu un tun de pe o fregată, cum a fost la Ziua Marinei, și am văzut un jet de apă și un fum negru.
  • Suflul exploziei a fost foarte puternic, am mers acolo, imediat a fugit acolo si salvamarul.
  • În zona exploziei este o alee betonată și sunt pietre, iar mina probabil s-a izbit de ele și a explodat. Apă neagră și uleioasă a fost aruncată pe alee”, a spus turistul.

Și șeful Salvamar Costinești, cel care a anunțat incidentul la 112, spune că explozia a fost deosebit de puternică, la o distanță de aproximativ 100 de metri de mal.

  • „Nu ne-am închipuit că poate să fie atât de puternică, pentru că nu ne-am mai confruntat cu așa ceva. S-a zguduit pământul.
  • Inițial, când am auzit bubuitura putrernică și un fum gros, am crezut că a explodat o butelie de la hotel. Toată lumea era speriată, nimeni nu a știut ce s-a întâmplat”, a declarat la Digi 24 salvamarul care a sunat la 112.

Amintim că o explozie puternică s-a produs luni dimineață în mare, în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti. Primele date arată că este vorba despre o mină marină, iar la fața locului intervine o echipă de scafandri specializați în distrugerea de dispozitive explozive.

Nu este primul incident de acest fel produs în apele teritoriale ale României, de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, Corneliu Pavel, a declarat luni că de la începerea războiului din Ucraina scafandrii au neutralizat 5 mine marine în aria de responsabilitate a României.

(Foto: Dreamstime.com)