O explozie puternică s-a produs luni în mare, în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti, iar primele informații arătau că ar fi vorba despre o mină marină, la fața locului intervenind o echipă de scafandri specializați în distrugerea de dispozitive explozive. Nu este primul incident de acest fel produs în apele teritoriale ale României, de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022.

Explozia de la CostinestiFoto: Inquam Photos / Costin Dinca

La momentul exploziei, în apropiere se afla un tânăr de 18 ani din București. El a acuzat că îl dor urechile din cauza zgomotului puternic, a fost consultat de un echipaj medical sosit la fața locului, dar a refuzat să fie dus la spital.

19:50Forţele Navale Române au anunțat, luni seară, în urma verificărilor făcute pe litoralul românesc după explozia de la Costinești, că nu au fost găsite mine marine aflate în derivă. Autoritățile mai spun că de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, și-au „adaptat planurile de activități și desfășoară acțiuni sistematice de cercetare a spațiului maritim din zona de responsabilitate, cu nave și aeronave militare”.

13:30 O navă puitor de mine a Forțelor Navale Române a ridicat ancora în urmă cu câteva minute și va pleca în patrulare pe mare de la Constanța la Mangalia, a declarat la Digi 24 purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, Corneliu Pavel.

De asemenea, din dispoziția șefului Statului Major toată zona litoralului românesc va fi monitorizată și cu un elicopter Puma naval.

„Scafandrii EOD (n.r. - specializați în distrugerea de dispozitive explozive) investighează ce s-a întâmplat la Costinești (...)

Vântul suflă cu putere, marea este agitată și există acest pericol, al aducerii minelor marine. Nu vreau să intrăm în detalii pentru a nu induce panica”, a mai spus reprezentantul Forțelor Navale Române.

12:23Un turist care a asistat la explozia minei marine în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești spune că zgomotul a fost extrem de puternic, similar celui produs atunci când se trage cu un tun de pe o fregată, așa cum a văzut la festivitățile de Ziua Marinei.

11:32 Șeful Salvamar Costinești, cel care a anunțat incidentul la 112, spune că explozia a fost deosebit de puternică, la o distanță de aproximativ 100 de metri de mal.

„Nu ne-am închipuit că poate să fie atât de puternică, pentru că nu ne-am mai confruntat cu așa ceva. S-a zguduit pământul. Inițial, când am auzit bubuitura putrernică și un fum gros, am crezut că a explodat o butelie de la hotel. Toată lumea era speriată, nimeni nu a știut ce s-a întâmplat”, a declarat la Digi 24 salvamarul care a sunat la 112.

O a doua mină ar pluti în derivă. Anunțul Ministerului Apărării

11:17 Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că Forţele Navale vor verifica informaţiile potrivit cărora o a doua mină marină ar pluti în derivă în zona Costineşti.

„În ceea ce priveşte cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeaşi zonă, vă informăm că Forţele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situaţiei şi intervenţiei pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale, potrivit News.ro.

10:40 Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana-Maria Stoica, a declarat că în urma exploziei nu s-au înregistrat victime.

„În această dimineaţă, în jurul orei 9.00, am fost solicitaţi prin apel la 112 să intervinim în staţiunea Costineşti, acolo unde a avut loc o explozie în dig. La faţa locului au fost alocate rapid mai multe resurse din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa, de la staţia Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim-ajutor şi, de asemenea, ambarcaţiunea RIB, iar în aceste momente vor pleca şi colegii cu echipajul CBRN. Ajunşi la faţa locului, colegii au delimitat zona şi au constatat faptul că este vorba de o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Intervenție a scafandrilor specializați în distrugerea de dispozitive explozive

10:20Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, Corneliu Pavel, a declarat pentru Digi 24 că la fața locului va interveni o echipă de scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal), specializați în distrugerea de dispozitive explozive. La această oră, scafandri se îndreaptă spre locul incidentului cu o navă a Gărzii de Coastă.

„Vântul bate cu putere dinspre larg spre țărm, iar marea este agitată. Va fi o intervenție dificilă. (Este o operațiune cu grad ridicat de risc. (...) Aceste mine marine sunt un pericol nu numai pentru navigație, ci și pentru activitățile de la mal”, a spus reprezentantul Forțelor Navale.

El a precizat că autoritățile ar urma să restricționeze accesul turiștilor, zona de siguranță fiind de 150-200 de metri.

Potrivit sursei citate, de la începerea războiului din Ucraina, scafandrii au neutralizat 5 mine marine în aria de responsabilitate a României.

10:10 Martor, pentru Digi 24: „A fost o explozie puternică. Eram la o terasă, am văzut mult fum negru. Ni s-a spus că a explodat ceva. Se află poliția și pompierii aici. Unii turiști sunt încă în apă”.

Incidentul produs în mare, în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti, a fost anunțat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, conform News.ro. „Posibil mină marină”, a transmis sursa citată.

La faţa locului intervin mai multe echipaje.

Nu este primul incident de acest fel produs în Marea Neagră, pe teritoriul României, de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Mina marină este un dispozitiv exploziv plasat în apă pentru a deteriora sau distruge nave de suprafață sau submarine.

(Foto: Dreamstime.com)