Familia Anei Oros, femeia ucisă de câini în zona Lacul Morii din Capitală, a avut o primă reacție și a transmis că speră ca „în viitorul cel mai apropiat să nu mai existe astfel de evenimente, cu pierderi de vieţi omeneşti”. Soţul Anei a postat pe Facebook un mesaj emoţionant.

Zona de la Lacul Morii unde o femeie a fost ucisă de câiniFoto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu
  • „Este un moment extrem de greu pentru familia Anei, pentru toți prietenii și cunoscuții ei.
  • Apreciem atenția și dorința de a mediatiza acest caz, însă, vă adresăm rugămintea de a ne înțelege durerea și mai ales faptul că membrii familiei nu au puterea de a da, în aceste momente, declarații presei și reprezentanților mass-media. Din aceste motive, vă rugăm să ne respectați aceste momente îndurerate, de o deosebită încărcătură emoțională.
  • Sperăm ca în viitorul cel mai apropiat să nu mai existe astfel de evenimente, cu pierderi de vieți omenești, victime ale atacurilor canine, într-o societate civilizată, aliniată la valorile europene și internaţionale cele mai înalte”, spune familia Anei Oros Daraban.

Mesajul a fost transmis marți de către „Asociația Inițiativa pentru Responsabilitate Civică pentru Victimele Atacurilor Canine, care i-a acordat consiliere Anei după ce a fost mușcată de câini și în aprilie 2022.

De asemenea, soţul Anei Oros a postat pe Facebook un mesaj emoţionant: „Mi-e dor de tine Ana ! Păşeşte în Lumina Lui ! Ne vom întâlni acolo mai târziu şi vom mai râde încă o dată cu toţii”.

Într-o altă postare, el a prezentat detaliile legate de ceremonia de înmormântare, care ar urma să aibă loc sâmbătă, la Baia Mare, oraşul natal al Anei Oros, conform News.ro. „Vă mulţumesc pentru înţelegere şi pentru compasiunea arătată Anei în decursul ultimelor zile”, afirmă bărbatul în finalul mesajului.

Sâmbătă dimineață, Ana Oros a fost atacată de o haită de 7-8 câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. Tot acolo, ea a fost atacată și în urmă cu mai puțin de un an. În aprilie anul trecut, a fost mușcată în timp ce alerga lângă digul Lacul Morii. Atunci, a fost salvată de doi biciclişti care treceau în acel moment prin zonă. A ajuns la spital cu multiple răni la cap și la membre.

Sâmbătă, un cetățean a văzut de la distanță cum femeia era atacată de câini, dar când a ajuns acolo era deja prea târziu. El a sunat la 112, însă echipajul medical ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul.

Cine era Ana Oros și ce spunea despre atacul din 2022

Ana Oros era activist de mediu. Iubea natura și sportul, fiind implicată în mai multe proiecte care promovau un stil de viață sănătos și frumusețile naturii care aveau nevoie de protecție.

S-a născut la Baia Mare și locuia în București. A lucrat ca inginer de mediu la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării și era angajată ca expert la Primăria Capitalei.

Era membru activ al Alpin Club Pro-Mont București, o asociație care are ca scop promovarea sporturilor montane.

„Doctor si Inginer de cercetare in inginerie sanitara si protectia mediului, Ana Oros este un promotor merituos al valorilor eco-sustenabile”, apreciau organizatorii Roșia Montana Marathon.

Aceasta apare inclusiv într-un clip pentru promovarea Festivalului Viața Ver'de Bucureşti, al cărui director a fost, un proiect sprijinit de Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 6.

Ca membru proactiv a participat la organizarea unor proiecte și evenimene pentru promovarea drepturilor naturii în legislația națională și europeană, și educație pentru protecția mediului.

„Avusesem și o premoniție că se va întâmpla ceva rău”

În 20 Aprilie 2022, Ana a fost atacată de peste 10 câini în zona Lacul Morii și a ajuns la spital cu multe plăgi la cap, la mâini și la picioare. Prietenii Anei au strâns atunci bani din donații pentru tânără și au anunțat și că avea nevoie de sânge.

Ana a reușit să se refacă și a povestit pentru Fanatik ce s-a întâmplat atunci.

  • „Eu cunoșteam câinii, dar erau două haite. Pe una o puteam struni, pe cealaltă, la fel, dar erau amândouă și nu am putut. Mă bucur că au fost acei oameni, acel biciclist, să mă salveze.
  • Avusesem și o premoniție că se va întâmpla ceva rău. Există un Dumnezeu, am avut puțin noroc, au existat și cazuri fatale”, a spus pentru Fanatik, despre atacul câinilor.

Atunci, Ana spera că autoritățile vor face în așa fel încât nimeni să nu mai treacă prin ceea ce a trecut ea.

  • „Știu că s-au sesizat autoritățile. Sper că se vor lua măsurile administrative potrivite, că se vor implica cele două primării care se ocupă de amenajarea zonei Lacul Morii și în amonte, pe Dâmbovița, către Stadionul Chiajna. Sper să își dea mână cu mână și, împreună cu ceilalți, să pună lucrurile la punct.
  • Cred că ar trebui să se facă un grup de lucru între primăriile de acolo (Primăria Sectorului 6 și Primăria Chiajna), cu Poliția, să rezolve situația. Eu cred că există soluții. Acei câini pot fi castrați. Sunt multe familii în străinătate care au nevoie de căței și i-ar adopta. Din ceea ce știu nu i-au adunat încă pe toți, au ridicat doar vreo 10 din cei 15-20 care m-au atacat”, mai spunea Ana.

Instituțiile își pasează răspunderea

De la momentul tragediei, autoritățile responsabile de rezolvarea problemei câinilor fără stăpân - ASPA și Primăria Sectorului 6, care are în subordine Poliția Locală - și-au pasat reponsabilitatea.

Sâmbătă, Primăria Sector 6 a susținut că Poliţia Locală de sector nu a primit sesizări despre câinii din zona Lacul Morii și că singura instituție care trebuie să monitorizeze și să strângă câinii este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

ASPA, la rândul ei, susține că nu poate face față singură, fără sprijinul Poliției Locale.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a avut duminică o primă reacție în acest caz. El spune că a fost declanşată o anchetă internă la Poliţia Locală Sector 6, dar acuză ASPA, spunând că „în loc sa adune câinii de pe străzi, face campanii de conştientizare”. Ciucu își explică reacția întârziată susținând că a așteptat poziția primarului general Nicușor Dan, „cel care decide politicile ASPA, alocă bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor”.

Ciucu, cel în subordinea căruia se află Poliția Locală, a reacționat duminică dimineață printr-un mesaj pe Facebook în care susține că nu fuge de răspundere, dar că a așteptat o reacție a primarului Capitalei, Nicușor Dan, pentru că acesta ar fi principalul responsabil, municipalitatea având ASPA în subordine.

El a acuzat „lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora” din partea Primăriei Capitalei, spunând că în septembrie 2013, atunci când Ionuț Anghel a fost ucis de câini, primarul general de atunci Sorin Oprescu „și-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA”.

În ceea ce privește ASPA, Ciucu spune că această instituție doar „mimează ca lucrează și ca face ceva pentru misiunea pentru care a fost înființată”, în condițiile în care nu mai are unde due animalele.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat, duminică seară, la mai bine de 35 de ore de la uciderea Anei Oroș de către o haită de câini în zona Lacul Morii. El afirmă că sâmbătă și duminică a discutat cu persoanele implicate și că „este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB”.

Primarul Capitalei a reacționat printr-un mesaj pe Facebook, pe care îl redăm integral:

  • „Îmi pare rău că Ana Oros a murit ieri într-un mod atât de tragic. Condoleanțe familiei și prietenilor săi.
  • Am discutat ieri și azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB.
  • Refuz să intru însă în jocul incriminării și acuzațiilor politice.
  • Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficiențele fiecărei instituții, iar cine a greșit va plăti. Mai important, cu ce trebuie sa facă fiecare instituție pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”.

Citește și: