Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a anunţă că a duminică a reușit să captureze doar un cîine din zona Lacul Morii, unde cu o zi în urmă o femeie de 43 de ani a fost ucisă după ce a fost atacată de o haită de 7-8 câini fără stăpân.

Zona de la Lacul Morii unde o femeie a fost ucisă de câiniFoto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

ASPA a anunțat pe Facebook că duminică dimineață a reluat acțiunea de capturare a câinilor de pe câmpul din zona Lacul Morii.

 • „Teritoriul este foarte mare, este un câmp deschis, câinii nu permit apropierea de ei, iar din aceste motive acțiunea este extrem de dificilă.
 • Până la acest moment a mai fost capturat un câine prin tranchilizare de la distanță”, a transmis Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, instituția din subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă de câinii fără stăpân din București.

Instituția a postat și imagini video cu zona în care femeia de 43 de ani a murit sfâșiată de câini.

Sâmbătă dimineață, Ana Oros a fost atacată de o haită de 7-8 câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. Tot acolo, ea a fost atacată și în urmă cu mai puțin de un an. În aprilie anul trecut, a fost mușcată în timp ce alerga lângă digul Lacul Morii. Atunci, a fost salvată de doi biciclişti care treceau în acel moment prin zonă. A ajuns la spital cu multiple răni la cap și la membre.

Sâmbătă, un cetățean a văzut de la distanță cum femeia era atacată de câini, dar când a ajuns acolo era deja prea târziu. El a sunat la 112, însă echipajul medical ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul.

La o zi de la moartea Anei, instituțiile care ar fi putut să ia măsuri pentru a nu se ajunge la o astfel de tragedie își pasează reciproc vina.

ASPA, sesizată inclusiv de victimă să ridice câinii de la Lacul Morii

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a ridicat din zona Lacului Morii peste 120 de câini începând din luna aprilie a anului 2022, când victima făcuse sesizare după ce fusese atacată în aceeaşi zonă, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu. „Capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul”, a susținut reprezentanta ASPA.

Ea a spus că zona Lacul Morii este cunoscută de instituție ca fiind o zonă cu câini fără stăpân, subliniind că nu este „doar problema ASPA”.

 • „Știm foarte bine că anul trecut în aprilie a avut loc un incident, de asemenea. Se pare că este vorba de aceeaşi femeie care a fost muşcată atunci de câini.
 • De la momentul respectiv şi până în prezent, ASPA a derulat zeci de acţiuni în această zonă, pe toate străzile adiacente acestui câmp.
 • Am ridicat de pe aceste străzi peste 120 de câini din aprilie anul trecut, de la incidentul de atunci până acum.
 • Am făcut sesizări către alte autorităţi deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu e doar problema ASPA.
 • Am spus-o şi o repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm printr-un efort comun alături de alte instituţii să luăm măsuri pentru a prevenit astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare”, a susținut Cătălina Trănescu, potrivit News.ro.

Întrebată la ce instituţii se referă şi ce măsuri pot fi luate, purtătoarea de cuvânt a ASPA a răspuns:

 • „Departe de mine gândul de a face un ping pong între instituţii, că nu este ceea ce ar putea ajuta într-un fel sau altul, însă sunt lucruri reale care ţin de competenţele şi atribuţiile fiecărei instituţii şi care trebuie spuse”.
 • Ea a ținut să sublinieze că ASPA este responsabilă de gestionare câinilor fără stăpân de pe domeniul public din Bucureşti, dar instituția ar trebui să aibă sprijinul poliţiilor locale de sector, Poliţiei Naţionale, care are competenţe faţă de ASPA, şi anume să verifice proprietarii de câini, proprietarii de animale, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, conform legii, dacă sunt sterilizaţi, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite corespunzător în aşa fel încât ei să nu aibă acces să iasă pe domeniul public.

„Sunt probleme care s-au agravat în ultimii ani”

Reprezentantul ASPA a pus că această implicare a celorlalte instituții nu este însă suficientă, iar problemele privind câinii de pe proprietăți private „s-au agravat în ultimii ani”.

 • „Sunt foarte multe proprietăţi private în Bucureşti, de regulă la periferie, care nu sunt îngrădite corespunzător.
 • Câinii intră şi ies pe domeniul public cum vor ei. Nefiind sterilizaţi, ei se înmulţesc. Înmulţindu-se şi ajungând adulţi se retrag în astfel de zone şi formează grupuri, ies după hrană şi pot avea comportamente agresive, atât faţă de oameni, cât şi faţă de alte animale mai mici. Nu există că odată ridicaţi să ajungă înapoi. Odată ridicaţi de ASPA câinii sunt duşi în cele trei centre pe care noi le avem în gestionare, acolo ei sunt microcipaţi.

 • Automat dacă s-ar întoarce în teritoriu ar exista o trasabilitate s-ar putea să se ştie că provin de la noi. Sunt microcipaţi, sunt sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi promovaţi spre adopţie. Ceea ce vedem în continuare în teritoriu nu sunt câini care ies din adăposturile noastre. Sunt câini care continuă să se înmulţească, în proprietăţi private, în depozite, în şantiere în lucru, care formează grupuri care pot deveni periculoase”, a mai susținut Trănescu.

„Ea nu a mai ales varianta digului să se întoarcă spre locuinţe, ci a ales să vină pe câmp”

Purtătoarea de cuvânt a ASPA a mai spus că terenul din zona Lacul Morii este atât de extins încât abia se vede digul unde femeia a alergat şi a ajuns la locul unde ulterior a fost atacă de haita de câini.

 • „În momentul de faţă echipajele noastre sunt în teren, acţionăm şi încercăm să capturăm aceşti câini care se presupune că sunt cei care au făcut atacul din această dimineaţă.
 • Odată ajunşi în mijlocul câmpului…nu puteţi vedea cu ochiul liber, cam atât de mare e teritoriul încât nu reuşiţi să vedeţi capătul celălalt al digului de unde femeia a alergat şi a venit încoace, în mijloc.
 • Ea nu a mai ales varianta digului să se întoarcă spre locuinţe, ci a ales să vină pe câmp. Fix în mijlocul câmpului s-a întâmplat acest eveniment. E un teritoriu foarte greu de acţionat.
 • În momentul de faţă echipajele sunt acolo, avem puşcă cu tranchilizant, dar este o acţiune extraordinar de dificilă. Au fost identificaţi opt câini pe câmp.
 • Echipajele sunt în încercarea de a face aceste capturări, însă fiind un teritoriu atât de mare, atât de vast este o operaţiune extrem de dificilă. Am identificat şi puiuţi ai acestor câini. Aceştia au fost mai uşor de prins”, a adăugat Cătălina Trănescu.

Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj”

De partea cealaltă, Primăria Sector 6 a susținut că Poliţia Locală de sector nu a primit sesizări despre câinii din zona Lacul Morii și că singura instituție care trebuie să monitorizeze și să strângă câinii este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Primăria a mai susținut, într-un comunicat de presă transmissâmbătă, că terenul pe care a fost atacată victima este unul privat - ar fi aparțiut CAP, iar împroprietăririle ar fi fost făcute de autoritățile din Chiajna:

 • „Terenul a aparțiut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autoritățile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane.
 • Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale.
 • Chiar și așa, Poliția Locală a Sectorului 6 sprijină ASPA. Au acțiuni săptămânale împreună. Mai mult, anul trecut echipele au fost însoțite de polițiștii locali în zona Gilulești Sârbi, în cadrul campaniei de conștientizare a sterilizării animalelor.
 • Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe.
 • Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 alte 36”.

Prima reacție a primarului Ciucu: „Nu mă spăl pe mâini!” / Îl atacă pe Nicușor Dan și îl compară cu Sorin Oprescu

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a avut duminică o primă reacție în acest caz. El spune că a fost declanşată o anchetă internă la Poliţia Locală Sector 6, dar acuză ASPA, spunând că „în loc sa adune câinii de pe străzi, face campanii de conştientizare”. Ciucu își explică reacția întârziată susținând că a așteptat poziția primarului general Nicușor Dan, „cel care decide politicile ASPA, alocă bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor”.

Ciucu, cel în subordinea căruia se află Poliția Locală, a reacționat duminică dimineață printr-un mesaj pe Facebook în care susține că nu fuge de răspundere, dar că a așteptat o reacție a primarului Capitalei, Nicușor Dan, pentru că acesta ar fi principalul responsabil, municipalitatea având ASPA în subordine.

El a acuzat „lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora” din partea Primăriei Capitalei, spunând că în septembrie 2013, atunci când Ionuț Anghel a fost ucis de câini, primarul general de atunci Sorin Oprescu „și-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA”.

În ceea ce privește ASPA, Ciucu spune că această instituție doar „mimează ca lucrează și ca face ceva pentru misiunea pentru care a fost înființată”, în condițiile în care nu mai are unde due animalele.

Redăm integral mesajul lui Ciprian Ciucu:

„Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puțin acum”

 • „Nu mă spăl pe mâini! Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puțin acum, cu moartea tragică, în condiții înfiorătoare, a Anei Oroș Daraban. Am cunoscut-o pe Ana chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieșise la alergat. A participat și la acțiunea de curățenie, am igenizat împreună zona. Am discutat despre proiectele viitoare, până unde și cum vom face cu viitorul parc. Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv... nu am cuvinte.
 • Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!!
 • Nu am ieșit public până acum deoarece am așteptat să văd poziția Primarului General, cel care decide politicile ASPA, alocă bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor. Recunosc, aveam această așteptare. În septembrie 2013, atunci când Ionuț Anghel și-a găsit sfârșitul în aceleași condiții înfiorătoare, Primarul General de atunci, Sorin Oprescu și-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA, etc. Primarul de Sector nu apare în nicio discutie publică. De aici așteptarea mea. Nu mai am așteptări de la PMB. Lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora sunt deja de notorietate.

„În loc sa adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de "constientizare"”

 • Adevărul este următorul. Politica ASPA este total greșită și a dus la reapariția câinilor pe străzi. În loc sa adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de "constientizare". Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condițiile în care sunt ținute animalele sunt proaste. Și de aceea, resursele lor nu se duc la capturare ci pe condiții de cazare și campanii de "constientizare" pe bani mulți. Un fel de PR pe bani publici.
 • Până la o analiză mai detaliată, se vede clar din bugetul lor ca investesc în adaposturi și alte servicii și nu în capturare! De exemplu, au un singur colaborator care are abilitatea de a tranchiliza animalele. Despre ce vorbim? Despre incompență și iresponsabilitate. Bucureștiul este enorm, resursele lor pentru capturare sunt inexistente!
 • PROBLEMELE AU REAPĂRUT DUPĂ CE ASPA ȘI-A MODIFICAT ABORDAREA și au distrus echipele și capacitățile care în trecut au dat rezultate. Restul sunt adrese cu care își acoperă incompetența. Sunt singura instituție înființată pentru acest scop și doar cu acest scop.
 • Schimbul kafkian de adrese cu polițiile locale, pentru ca politia sa amendeze proprietarii de câini necipați nu rezolvă problema. Asta poate face și politia animalelor și politia locala a municipiului București.
 • Problemele mari și complexe se rezolvă prin acțiuni masive și complexe! Cum, mai exact? PRIN PLANIFICAREA DE ACȚIUNI DE PRINDERE DE AMPLOARE, coordonate de un comandament.
 • ASPA ar fi trebuit să organizeze acțiuni de prindere, punctuale, cu data și oră, să ceara sprijinul nostru, al colegilor lor, politia locala din subordinea lui Nicușor Dan (nu vorbește nimeni despre ei, dar ai aceleași competențe legale) și a politiei MAI.
 • DAR CUM SĂ PLANIFICE ASPA ASA CEVA DACĂ EI NU AU UNDE SĂ MAI DUCĂ ANIMALELE?! Asa că această instituție doar mimează ca lucrează și ca face ceva pentru misiunea pentru care a fost înființată.

„ASPA are o singura misiune și un buget mare, distribuit prost”

 • Politia Locală a acordat în trecut ajutorul ASPA, ASPA scoate niște adrese doar atunci când lucrurile nu au mers bine. Dar nici nu puteau sa meargă bine, cu 2 sau 3 angajați care fugăresc animalele pe terenuri zeci de hectare! Este absurd!
 • ASPA are o singura misiune și un buget mare, distribuit prost.
 • Polițiile Locale au zeci de misiuni și de servit sute de mii de cetățeni:
 • - ordine publica,
 • - circulație,
 • - comerț stradal neautorizat,
 • - controlul agenților economici,
 • - controlul santierelor,
 • - verificarea salubristului,
 • - deșeuri necontrolate,
 • - siguranța în scoli, inclusiv a zonelor adiacente atunci când copii vin si pleaca de la școală,
 • - ridicarea mașinilor abandilonate,
 • - ridicarea mașinilor parcate ilegal,
 • - ambozie,
 • - terenuri neîngrijite si fațade degradate,
 • - supraveghere parcuri,
 • - intervenții le cerere, pe ocuparea locurilor de parcare,
 • - vânarea dubelor care aruncacdeseuri din construcții pe câmp,
 • - actiuni de mutare a vehiculelor atunci când operatorii de servicii utilitare intervin,
 • - diferite obiective de paza, vezi parcul Politehnicii etc.
 • As putea sa continui lista, este de 5 ori mai lungă. ASPA ARE UN SINGUR OBIECTIV.
 • Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!! Îmi pare nespus de rău pentru ce s-a întâmplat, de acum înainte ma voi ocupa personal de acest subiect.
 • În paralel solicit Consiliului General să facă o comisie care să evalueze activitatea ASPA!
 • Lucrurile nu vor rămâne asa, eu voi reveni pe acest subiect in cateva zile cu o dare de seamă”.

CITEȘTE ȘI: