Prima reacție publică din Ambasada Austriei la București după ce Viena a blocat în JAI intrarea României în Schengen a venit din partea adjunctului șefului misiunii diplomatice, cel care a fost la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor UE în țara noastră. „Nu-mi pot explica, a spus diplomatul”, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

Harta zonei SchengenFoto: DreamsTime / Tanaonte

Ambasadoarea Austriei la București, Adelheid Folie, nu a participat la întâlnirea șefului statului cu diplomații din statele UE, în locul acesteia mergând Georg Oberreiter, ministru plenipotenţiar, adjunct al șefului misiunii diplomatice austriece la București.

Întrebat de jurnaliști despre absența ambasadoarei, el a spus, conform imaginilor difuzate de Antena 3, că Adelheid Folie este „în vacanță” în Austria: ”Era planificată (vacanța -n.r.), vă asigur”.

Chestionat, de asemenea, despre decizia Austriei împotriva intrării României în Schengen, diplomatul austriac a răspuns: „Nu-mi pot explica”.

Joi, după decizia luată de Viena joi în Consiliul JAI, ambasadoarea Austriei la București, Adelheid Folie, a fost convocată la Ministerul Afacerilor Externe, care a transmis că atitudinea Vienei împotriva aderării României la Schengen este „inadmisibilă, nejustificată și inamicală”.

Tot vineri, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că l-a chemat în ţară, pentru consultări, pe ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, ”un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”. Măsura reprezintă o sancțiune gravă la nivel diplomatic.

Tot vineri, premierul Nicolae Ciucă a spus că relațiile bilaterale România-Austria, până acum cât se poate de bune, s-au întors la 180 de grade și vor scădea până la nivelul însărcinatului cu afaceri externe al ambasadei de la Viena.

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.