Relațiile bilaterale România-Austria, până acum cât se poate de bune, s-au întors la 180 de grade și vor scădea până la nivelul însărcinatului cu afaceri externe al ambasadei de la Viena, a declarat vineri premierul Nicolae Ciucă. El a reamintit că ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară.

Viena, AustriaFoto: HERBERT NEUBAUER / AFP / Profimedia
  • „Aseară i-am cerut ministrului de Externe să convoace ambasadorul Austriei la București pentru a ne exprima protestul pentru această decizie de neînțeles, o decizie neașteptată. (...).
  • Trebuie subliniată relația bilaterală, istorică, pe care o avem cu Austria și care până acum câteva zile decurgea cât se poate de bine, iar acum s-a întors la 180 de grade.
  • De asemenea, tot prin Ministerul Afacerilor Externe a fost chemat ambasadorul nostru la Viena pentru consultări și, în atare condiții, nivelul relațiilor noastre va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe al ambasadei noastre la Viena”, a anunțat Ciucă.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat anterior că ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări, în urma votului dat de Austria, care a blocat intrarea României în Schengen. Măsura reprezintă o sancțiune gravă la nivel diplomatic.

  • „Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări.
  • Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.
  • Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, a transmis MAE.

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.