Guvernul pregătește schimbări în sistemul pensiilor private Cine controlează televiziunile. Ionel Palăr, 9.200 de lei pe minut, de la stat Familia de doctori care controlează 85% din piața dializei din Iași 4 zile la Băile Herculane ​Mica doză de cultură generală Ce înseamnă să fii îngrijitoare „24 din 24” în Germania? ● Șoferița care a ucis patru muncitori în Iași a râs către procuror și l-a întrebat: „în ce cont virez banii?” ● Cum a ajuns Viktor Orban să facă politica guvernului Ciucă. Băncile „au sărit calul“ cu ROBOR şi au făcut profit record Poșta Română va implementa coduri poștale pe persoană Un antropolog îți arată cum e munca pe tura de noapte

Press reportFoto: Profimedia Images
  • Guvernul pregătește schimbări în sistemul pensiilor private. Guvernul vrea să modifice legislația primară care reglementează sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul 2) și facultative (Pilonul III), principalele măsuri fiind eliminarea comisionului aplicat direct pe contribuția participanților, introducerea în structura organizatorică a administratorilor a unui comitet special care să verifice modul în care sunt investiți banii contribuabililor, precum și mai multe sancțiuni pentru administratorii care încalcă legea și un regim mai strict de verificare, autorizare și control al administratorilor, scrie profit.ro.
  • Cine controlează televiziunile. Ionel Palăr, 9.200 de lei pe minut, de la stat. Și multe diplome. Ionel Palăr este la primul mandat de membru CNA, după 16 ani în Parlamentul României între 2004 și 2020. Nu are nici un pic de experiență în presă. Ca mulți alți politicieni, vorbește frumos despre valori, familie și comunitate când e în campanie electorală. CV-ul lui însă arată o carieră politică cu rezultate foarte slabe, dar cu mai multe realizări în afacerile personale, și o colecție mică, dar interesantă de diplome, scrie PressHub.
  • Familia de doctori care controlează 85% din piața dializei din Iași. Dinastia Covic. Mama Maria, fiul Adrian, fiica Cristina și nepoata Andreea controlează 86% din piața privată de dializă din Iași. Octogenara Maria Covic este medic șef al punctului de lucru Fresenius Nephrocare Păcurari. Adrian Covic, fiul, este medic șef la centrul Fresenius din Aurel Vlaicu, scrie ReporterIS.
  • 4 zile la Băile Herculane. Cea mai veche stațiune din România abia mai suflă și caută disperată o mască de oxigen. „S-a distrus tot”, îi spune o bătrânică soțului ei, în vreme ce pășesc cu grijă pe un pod de peste Cerna, încercând să evite găurile ce se deschid din loc în loc în cimentul ros de timp. Spărturile sunt mari, iar piciorul ți-ar putea aluneca foarte ușor înăuntru. Câteva tăblii de fier – acum ruginite – au fost așezate peste unele adâncituri pentru a-i feri pe pietoni de accidente. Însă cimentul a continuat să se macine pe sub tablă, iar găurile s-au mărit în jurul metalului, scrie GreatNews.ro.
  • ​Mica doză de cultură generală. Ne plac ceva de speriat personajele mai puțin cunoscute din istorie. Fie că e vorba de oameni de știință, de figuri care au influențat istoria sau, pur și simplu, de oameni cu o viață mai aparte, noi suntem disperați după din ăștia. De aia am și decis să mai dăm azi un exemplu, respectiv vom vorbi despre Yelü Chucai. Tipul a trăit între 1190 și 1244, s-a născut undeva pe lângă Beijing, și făcea parte dintr-una dintre multele seminții nomade care populau Manciuria la vremea aia. Ai lui, ceva mai răsăriți, s-au dat bine cu dușmanul ancestral, adică dinastia Jin, aia care controla nord-estul Chinei, scrie Mica doză de cultură generală.
  • Ce înseamnă să fii îngrijitoare „24 din 24” în Germania? „Caz disponibil cu începere din 15 ianuarie la o batrinică mobilă de 90 ani suferă de slăbiciunea batrineti și Alzheimer la mers se ajută cu bastonul, locuiește singură, se cere o doamnă cu germană conversațională salar 1500 euro, cazul este în Freiburg Germania. Relații nr tef 07****.” Mulți dintre noi n-am lua în serios un asemenea anunț. Însă multe îngrijitoare la domiciliu își găsesc loc de muncă în Germania tocmai prin astfel de postări pe rețelele sociale, scrie PressOne.
  • Șoferița care a ucis patru muncitori în Iași a râs către procuror și l-a întrebat: „în ce cont virez banii?” În timpul unei noi audieri în dosarul în care este cercetată pentru infracţiunea de omor calificat, Adina Iuliana Ghervase, șoferița care a comis, în iunie, un accident în care au murit patru muncitori, după ce s-a urcat băută la volan, i-a spus procurorului că nu-și amintește nimic din seara tragediei, scrie Libertatea.
  • Cum a ajuns Viktor Orban să facă politica guvernului Ciucă. Românilor nu le plac migranții, homosexualii, străinii care le critică țara. Sondajele au scos mereu la iveală aceste tendințe homofobe, xenofobe, antisemite și șovine, scrie DW.
  • Băncile „au sărit calul“ cu ROBOR şi au făcut profit record de aproape 5 miliarde de lei în S1/2022. Remarca guvernatorului BNR Mugur Isărescu că băncile au „sărit calul“ cu ROBOR a început să se vadă în cifrele privind câştigul record al băncilor din S1/2022, de circa 5 mld. lei, şi se va vedea şi în profitul băncilor din trimestrul trei, când ROBOR a explodat la 7% şi apoi la 8%, scrie ZF.
  • Poșta Română va implementa coduri poștale pe persoană. Poșta Română va implementa coduri poștale unice pentru fiecare persoană, a anunțat directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan, într-un interviu la Radio România Actualități. Potrivit lui, serviciul poştal modern trebuie să fie rapid, convenabil și customizat pe nevoile oamenilor, scrie Adevărul.
  • Ce anume ”duduie” în economie de au crescut spectaculos veniturile în S1. O analiză realizată de specialiștii Ministerului Finanțelor Publice (MFP) oferă detalii cu privire la sursele veniturilor suplimentare, în mare măsură un rezultat al crizei energetice și a creșterilor de prețuri care i-a urmat, scrie cursdeguvernare.ro.
  • Un antropolog îți arată cum e munca pe tura de noapte.Cercetătorul Cezar Julius MacQuarie a fost hamal timp de opt luni într-o piață londoneză, ca să înțeleagă mai bine cum e să muncești noaptea, scrie Scena9.