Curtea Constituţională a României a admis, joi, sesizarea PSD în legătură cu proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii interimare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, scrie Agerpres.

Valer Dorneanu, presedintele CCRFoto: Agerpres

„Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 47 de senatori şi 109 deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 89/2021 pentru completarea art. 46 al Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune este neconstituţională, în ansamblul său”, se arată în minuta deciziei.

PSD a atacat la CCR legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 89/2021, care reglementează asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

PSD invocă în sesizarea trimisă decizii ale CCR conform cărora alegerea conducerii interimare a celor două instituţii de presă ar fi fost neconstituţională. PSD arată că Parlamentul este cel care trebuia să iniţieze procedurile privind alegerea conducerii SRTV şi SRR.

Potrivit sesizării, prin proiectul adoptat s-a încălcat, totodată, principiul bicameralismului, în condiţiile în care Camera decizională a adoptat o reglementare total diferită de cea adoptată de prima Cameră, modificându-se „substanţial” voinţa iniţiatorului.

Proiectul a fost adoptat cu un amendament care prevede că, „în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar (...) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii”.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege pentru aprobarea OUG 89/2021, deoarece la momentul adoptării acesteia nu exista un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impunea completarea în consecinţă a Legii 41/1994.

Citește și:

Mandatele directorilor generali interimari din TVR și Radioul public expiră. De ce vrea Guvernul să le prelungească din nou

Camera Deputaților, convocată în sesiune extraordinară, a fost informată de prelungirea mandatelor șefilor Radioului și Televiziunii publice / PSD amenință cu Curtea Constituțională

Cum a rezolvat Coaliția problema conducerii TVR și Radio după ce Curtea Constituțională a anulat numirile făcute de Parlament / PSD contestă soluția

Șefii TVR și Radioului public au fost demiși. Cine sunt interimarii care le-au luat locul

Scandal în Parlament: Plen reunit, suspendat din lipsă de cvorum. Ce se întâmplă cu numirea conducerii interimare a Televiziunii și Radioului public

Parlament: Directorii generali interimari ai SRR și SRTV, numiți, joi, de Birourile permanente