Franța a deplâns joi că Australia a înjunghiat-o pe la spate și că Joe Biden a luat o decizie” brutală”, în stilul lui Trump, când a anunțat acordul strategic dintre Washington, Canberra și Londra ce a dus la ruperea contractului prin care Australia cumpăra submarine franceze, transmite AFP.

Jean-Yves Le DrianFoto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia

”Este o adevărată înjunghiere pe la spate”, a spus șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, la France Info.

”Această decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă, seamănă mult cu ceea ce făcea domnul Trump. A fost ruptă încrederea reciprocă și sunt extrem de furios”, a adăugat ministrul francez de externe.

Franța va încerca să se asigure că efectul financiar negativ asupra Grupului Naval după anularea contractului pentru submarine cu Australia este limitat, a spus un reprezentant al forțelor armate franceze, Florence Parly, citat de Reuters.

Parly nu a exclus varianta solicitării de despăgubiri din partea Australiei.

Britanicii spun că înțeleg supărarea Franței

Ministrul apărării din Marea Britanie, a declarat însă că noul pact privind submarinele cu Statele Unite și Australia nu înseamnă o diferență strategică între Regatul Unit și Franța, adăugând că înțelege, totuși, dezamăgirea Parisului după pierderea contractului.

Noul parteneriat pune capăt acordului din 2016 dintre Australia și constructorul francez Naval Group pentru o nouă flotă de submarine, în valoare de 40 de miliarde de dolari.

Secretarul britanic al apărării, BEn Wallace, a declarat la BBC că a vorbit cu omologul său francez, adăugând că ”nu este vorba de o diferență strategică între Marea Britanie și Franța. Înțeleg dezamăgirea Franței privind contractul său industrial”.

SUA, care caută să îşi consolideze o alianță contra Chinei, au anunţat miercuri un amplu parteneriat cu Australia şi Regatul Unit un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară Canberrei.

Această decizie a torpilat uriaşul acord încheiat de Australia cu Franţa pentru livrarea de submarine, provocând mânia autorităților de la Paris.

China este, evident, nervoasă din cauza acordului

După cum era de așteptat, Beijingul s-a enervat după anunțul privind pactul. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a declarat că cele trei țări ”afectează grav pacea și stabilitatea regională, intensificând o cursă a înarmării, și afectează eforturile internaționale de neprofilare nucleară”.

Țările nu ar trebui să facă parteneriate care vizează țări terțe, a spus oficialul, adăugând că țara sa ”va urmări îndeaproape evoluția situației”.

"Pactul arată totodată cum aceste ţări folosesc exporturile nucleare ca instrument geopolitic. Este extrem de iresponsabil. Ar trebui să renunţe la mentalitatea de Război Rece şi să facă mai mult pentru a contribui la pace şi stabilitate. În caz contrar, vor sfârşi prin a-şi face rău lor înselor", a apreciat oficialitatea chineză.

China nu a fost menţionată nici în declaraţiile oficialilor americani, britanici sau australieni, nici în comunicatul lor care se referă la "pace şi stabilitate în regiunea indo-pacifică". Nu există, totuși, nicio îndoială că noua alianţă vizează în primul rând să facă faţă ambiţiilor regionale ale Beijingului.