Întrebat, joi, despre problema șobolanilor din București, premierul Florin Cîțu a lansat un atac voalat la adresa șefului Grăzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu (numit la propunerea USR-PLUS), el spunând că cei din agențiile statului cu atribuții în domeniu "trebuie să aplice legea astăzi, nu doar să fie agenți constatatori și să ne arate că sunt gunoaie acolo și acolo".

Florin Citu Foto: Guvernul Romaniei

Cîțu a spus, răspunzând întrebării unui jurnalist, că în București, dar și în alte orașe există o problemă cu gunoaiele și că trebuie depășită faza de constatare a situației.

În acest context, el a lansat un atac voalat la adresa șefului Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, numit la propunerea USR-PLUS, care postează frecvent pe Facebook imagini cu gunoaie, de la controalele pe care le face.

  • "Am văzut că în București, și nu numai în București, există în acest moment acest subiect - avem o problemă a deșeurilor. Trebuie să ne uităm: sunt sancțiunile prea mici? Dacă sunt prea mici, mergem și le creștem. (...)
  • Aș vrea să trecem de la faza asta de constatare a situației și aici mă adresez la toți (sic) cei care merg în spațiul public și ne arată că sunt gunoaie acolo și acolo. Nu, toți acești oameni sunt reprezentanți ai statului român cu atribuții în domeniu. Unde sunt probleme, dați amendă, recuperați amenda și rezolvați situația.
  • Ok, știm toți care e problema, dar nu se rezolvă așa, că mergem și suntem agenți constatatori. Nu ajută pe nimeni. Trebuie să rezolvăm problema.
  • E nevoie de sancțiuni mai mari? Le vom pune și le vom face dacă asta rezolvă, dar haideți să facem ceva, nu doar să arătăm. Trebuie să rezolvăm situația", a susținut Cîțu.

El a mai spus că așteaptă de la agențiile statului cu abilități în domeniu să vină cu propuneri clare, dar "să și aplice legea astăzi".

Miercuri, pe Facebook s-a viralizat o imagine cu doi șobolani care mănâncă dintr-un covirg pe un raft cu produse de panificație dintr-un magazin din Sectorul 1 al Capitalei. Reprezentanții lanțului de supermarket-uri au transmis că intervin cu soluții de deratizare mai des decât prevedea legea, dar că în anumite zone sunt "foarte multe surse externe" pe care nu le pot controla.

Reamintim că sectorul 1 este afectat de o criză a gunoiului, în urma unui conflict între primărie și societatea de salubrizare Romprest, care a refuzat să ridice gunoiul de pe străzi, invocând datorii ale administrației locale în plata facturilor. Garda de Mediu a anunțat miercuri că a amendat cu 160.000 de lei Primăria Sectorului 1 pentru că "nu a luat măsurile de salubrizare a sectorului și nu a prezentat documente privind respectarea legislației de mediu", în timp ce Romprest a fost sancționată cu 70.000 de lei.

Tot miercuri, semafoarele s-au stricat în centrul Capitalei, mai exact la intersecţia bulevardului Unirii cu strada Nerva Traian, iar Compania Municipală Managementul Traficului București a susținut că defecțiunea s-a produs după ce mai multe cabluri au fost roase de șobolani.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunța în 8 iunie că au început operațiunile de dezinsecție și deratizare în București. Operațiunea este întârziată cu mai bine de două luni, iar mulți bucureșteni au reclamat că unele parcuri sunt pline de șobolani sau de căpușe, în iarba netunsă.