Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunță că luni seară au început operațiunile de dezinsecție și deratizare în București. Operațiunea este întârziată cu mai bine de două luni, iar mulți bucureșteni au reclamat că unele parcuri sunt pline de șobolani sau de căpușe, în iarba netunsă.

TantariFoto: Hotnews

Nicușor Dan spune că tratamentele împotriva țânțarilor și căpușelor au loc în tot Bucureștiul, începând de la periferie spre centru.

Aceste tratamente se fac în fiecare seară, începând cu ora 21.00 și vor dura 7 zile, urmând să se lucreze simultan cu 12 echipe.

În parcuri se va intra în zilele de joi și vineri, astfel încât acestea să fie pregătite pentru plimbările bucureștenilor la sfârșit de săptămână, spune Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, pentru deratizare, fiecare asociație de proprietari va fi anunțată de începerea tratamentului, ca să nu fie afectate animalele de companie care sunt plimbate în jurul blocurilor.

Activitățile de dezinsecție și deratizare vor fi repetate de mai multe ori pe timpul verii și al toamnei, mai afirmă Nicușor Dan.

  • "Aș fi vrut să începem aceste operațiuni mai devreme, dar situația financiară a primăriei (datoriile curente de 3 miliarde, conturile poprite, investițiile blocate) ne-a forțat să decidem tăieri sau amânări de cheltuieli. Nu e plăcut atunci când scoți gunoiul de sub preș, dar acum suntem pe un drum bun, iar primăria își va îndeplini obligațiile față de bucureșteni", susține Nicușor Dan, într-un mesaj postat marți pe Facebook.

Mesajul lui este însoțit de un filmuleț cu multe maşini ale companiei municipale Eco Igienizare dotate cu dispozitive pentru deratizare şi dezinsecţie.

Dezinsecția, începută cu mai bine de două luni de întârziere. Cum explică primăria

În mod normal, în funcție de vreme, tratamentele anti-țânțari erau începute spre finalul lunii martie, astfel că avem o întârziere de peste două luni și au fost ratate tratamentele larvare, foarte importante ca să nu ne trezim la venirea căldurii cu o invazie de țânțari.

Într-un răspuns transmis HotNews.ro de Primăria Capitalei, la jumătatea lunii mai, se preciza că activitatea va fi prestată și anul acesta de Compania Municipală Eco Igienizare, căreia i-a fost delegat serviciul în 2019, până la dizolvare, și că va începe cel mai probabil la finalul lui mai, după aprobarea în Consiliul General a Programului Unitar de Acțiune 2021, care stabilește unde se stropește și de câte ori.

Bugetul alocat pentru anul acesta este de circa 38 milioane lei și vizează atât tratamentele de combatere a țânțarilor, cât și a șobolanilor.

”În ceea ce privește bugetul alocat de Municipalitate pentru combaterea țânțarilor și șobolanilor pentru anul 2021, a fost prevăzută suma de 37.843.000, din care valoarea facturilor restante reprezintă 19.843.000 lei, cu posibilitatea rectificării în funcţie de necesităţi”, a mai răspuns instituția.

Potrivit informațiilor comunicate HotNews.ro de municipalitate, în aprilie, angajații Companiei Municipală Eco Igienizare erau în șomaj tehnic începând cu data de 01.02.2021.

CITEȘTE:Mărturii despre căpușe din „jungla” bucureșteană. Ce trebuie să știi ca să te protejezi singur