Suntem la jumătatea lunii mai, dar Primăria Capitalei nu a făcut niciun tratament de combatere a țânțarilor. În mod normal, în funcție de vreme, activitatea era începută spre finalul lunii martie, astfel că avem o întârziere de aproape două luni și au fost ratate tratamentele larvare, foarte importante ca să nu ne trezim la venirea căldurii cu o invazie de țânțari. Într-un răspuns transmis HotNews.ro de Primăria Capitalei, se arată că activitatea va fi prestată și anul acesta de Compania Municipală Eco Igienizare, căreia i-a fost delegat serviciul în 2019, până la dizolvare, și va începe cel mai probabil la finalul acestei luni, după aprobarea în Consiliul General a Programului Unitar de Acțiune 2021, care stabilește unde se stropește și de câte ori.

TantariFoto: Hotnews

Municipalitatea nu a demarat procedurile de achiziție pentru desemnarea unui nou operator care să presteze serviciul.

”Pâna la dizolvarea companiei, activitatea de deratizare, dezinsecție și dezinfecție va fi prestată de Compania Municipală Eco Igienizare București (CMEIB), în baza contractului de delegare a acestui serviciu, încheiat în anul 2019. Programul Unitar de Acțiune (PUA) 2021, care stabileşte numărul de tratamente şi perioada de acţiune, a fost introdus pe ordinea de zi a sedinţei de îndată din data de 26.04.2021. Menţionăm ca ordinea de zi nu a fost aprobata, astfel încât documentul va fi introdus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu. După aprobarea acestuia vor fi aplicate de urgenţă tratamentele care se impun”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Bugetul alocat pentru anul acesta este de circa 38 milioane lei și vizează atât tratamentele de combatere a țânțarilor cât și a șobolanilor.

”În ceea ce privește bugetul alocat de Municipalitate pentru combaterea țânțarilor și șobolanilor pentru anul 2021, a fost prevăzută suma de 37.843.000, din care valoarea facturilor restante reprezintă 19.843.000 lei, cu posibilitatea rectificării în funcţie de necesităţi”, a mai răspuns instituția.

Potrivit informațiilor comunicate HotNews.ro de municipalitate, în aprilie, de Compania Municipală Eco Igienizare, angajații acesteia erau în șomaj tehnic începând cu data de 01.02.2021.

---

La finalul anului 2020 compania avea datorii de 12,1 milioane lei (furnizori, bugetul de stat) și se află în insolvență. Compania are de încasat de la Primăria Capitalei peste 19 milioane lei pentru serviciile prestate - combatere țânțari și șobolani în 2020.

Ștefan Stofor, reprezentantul Consiliului General din partea USR-PLUS în Adunarea Generală a Acționarilor a companiei spune că serviciul poate fi prestat fără probleme dacă Primăria Capitalei dă banii necesari.

„Compania este în continuare în insolvență. Conducerea companiei a făcut solicitări către Primărie să deblocheze banii ca să putem presta serviciile, dar decizia este la domnul primar. Noi asta vrem, asta se dorește, să prestăm acest serviciu, suntem în întârziere, trebuia să începem mai devreme. O parte dintre angajați și-au dat demisia, o parte sunt în somaj tehnic, o parte mai lucrează, cel puțin pe hârtie, că practic nu fac nimic. Avem cu ce să prestăm serviciul, și resursa umană și flota necesară. Bine, mai trebuie plătite RCA-urile, mai avem rămase insecticide, dar trebuie făcute stocuri noi, dar dacă banii se deblochează, treaba trebuie să meargă”, a declarat pentru HotNews.ro Ștefan Stofor.

Programului Unitar de Acțiune 2021, neaprobat încă de Consiliul General, prevede 7 treceri în spațiile deschidse de pe domeniul public și privat și 3 treceri în spațiile închise din clădirile publice.