Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că este îngrijorător că magistrați care au criticat modificarea de către PSD a legilor justiției sunt acum cercetați disciplinar de către Inspecția Judiciară (IJ). El comentează și cazul unui judecător de la Curtea de Apel Pitești care este cercetat de Inspecția Judiciară după ce a decis că existența Secției Speciale nu ar fi justificată, invocând decizia din 18 mai a Curții de Justiție a UE.

HotNews.roFoto: Hotnews

În 7 iunie, Curtea de Apel Pitesti a decis, că Secția specială nu mai poate funcționa, în urma hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Decizia a fost pronunțată în premieră pentru o instanță din România. Cel care a pronunțat decizia este judecătorul Costin Andrei Stancu, iar ulterior Inspecția Judiciară s-a sesizat în cazul acestuia.

Stelian Ion califică drept îngrijorător faptul că judecătorul de la Curtea de Apel Pitești este cercetat de Inspecția Judiciară, după ce a decis că existența Secției Speciale nu ar fi justificată.

  • ”E îngrijorător, pentru că tot în decizia CJUE se făcea trimitere la momentul în care conducerea Inspecției Judiciare a fost numită prin OUG și era criticat foarte ferm acest moment. Iată, acea conducere, care este și conducerea actuală, care a fost la un moment dat numită politic, prin acea Ordonanță de Urgență, prin prelungirea mandatului, ne oferă astfel de exemple”, a declarat marți, la RFI, ministrul Justiției.

El îi îndeamnă pe judecători să nu se lase intimidați, declarându-se convins că vor avea câștig de cauză.

  • ”Observăm câteva lucruri. Unii magistrați care au avut curaj, fermitate și au considerat că merită să ia atitudine în perioada 2017-2019, când s-au dus acele bătălii în care s-au forțat foarte mult legile justiției, s-au modificat în mod negativ aceste legi, acei judecători s-au ales cu dosare disciplinare.
  • De asemenea, judecătorii care au îndrăznit să sesizeze CJUE, în urma sesizării lor pronunțându-se această decizie a CJUE despre care vorbim, la fel, au dosare disciplinare. Acum, mai nou, vedem că și judecătorul care a dat acea soluție este cercetat disciplinar. Este îngrijorător lucrul acesta și e foarte important să dăm mesajul către judecători să nu fie intimidați de absolut niciun astfel de gest. Sunt convins că vor avea câștig de cauză, în cele din urmă, dar trebuie să-și păstreze fermitatea și independența”, a afirmat Stelian Ion.

Nu este prima asfel de reacție a ministrului Justiției. ”Îi rog pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă. Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință”, spunea Stelian Ion în aprilie. Atunci, peste 500 de magistrați au semnat o scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a 8 judecători și a propus suspendarea a trei dintre ei pentru discuțiile avute pe un grup de Facebook.

Semnatarii apelului către CSM atrăgeau atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare, printre altele, iar toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției începând din 2017.