Ministrul Justiției, Stelian Ion, a reacționat vineri față de scrisoarea semnată de peste 500 de magistrați și adresată Consiliului Superior al Magistraturii după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a 8 judecători pentru discuțiile avute pe un grup de Facebook. ”Îi rog pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă. Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință”, este mesajul ministrului Justiției.

Stelian IonFoto: Captura YouTube

Peste 500 de magistrați au semnat o scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii, căruia îi cer să intervină după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a opt judecători și a propus suspendarea a trei dintre ei, pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook. Semnatarii apelului către CSM atrag atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare, printre altele, iar toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției începând din 2017.

”Dreptul la exprimare este un drept fundamental. Chiar dacă au o obligație de rezervă, în privința tuturor problemelor care țin de profesia și activitatea lor, magistrații trebuie să se bucure de libertatea de exprimare. În ultimii ani, luările de poziție curajoase ale magistraților pe tema modificărilor legilor justitiei și a legislației penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept și ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă. Presiuni asupra magistraților, sau intimidări menite să-i descurajeze în a se mai exprima liber în privința problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toții să tăcem și să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica și ne vor copleși”, a transmis ministrul Justiției, pe Facebook.

Stelian Ion amintește că în proiectele de lege a propus întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraților.

”Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiției sa poată exercita acțiunea disciplinară împotriva magistraților. De asemenea, deși am primit la rândul meu unele critici la adresa activității de ministru din partea unor magistrați, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut și să recepționez ideea”, a mai precizat el.

Ministrul încurajează magistrații să ia atitudine.

”Nu putem sta cu urechea lipită de ușă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistrații și nu putem tolera ca societate ca magistrații să fie urmăriți, filați în timpul lor liber. Îi rog pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă. Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință, dar și să vorbească despre problemele și pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru și limbaj elegant, așa cum le stă bine unor magistrați”.

Potrivit unui document al Inspecției Judiciare obținut de HotNews.ro, șeful IJ, Lucian Netejoru, a dispus în 29 martie sesizarea din oficiu a Inspecției, invocând un articol în care erau prezentate presupuse discuții între magistrați de pe un grup de Facebook intitulat "Forumul magistraților", din care ar face parte aproximativ 2.000 de magistrați.

În procesul verbal de sesizare din oficiu se arată că "postările aparțin mai multor judecători și procurori pe care jurnalistul le cataloghează având un profund caracter politic și ar conține jigniri la adresa unor politicieni, magistrați și jurnaliști, dar și atacuri la adresa unor instituții publice."

Șeful Inspecției Judiciare propune, până la finalizarea cercetărilor Inspecției Judiciare, suspendarea judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt.

Argumentele aduse pentru suspendarea celor trei judecători sunt că aceștia critică activitatea Curții Constituționale sau eficiența CSM și "aduc jigniri președintelui României, altor colegi magistrați, unii dintre ei făcând parte din CSM, Curtea de Apel București".

IJ își susține punctul de vedere prin diferite declarații atribuite celor trei magistrați și care ar fi fost făcute pe grupul intern de discuții:

  • Dragoș Călin: "Totuși, decizia CCR pe C4 este contrară dreptului UE, sunt dosare de răsunet salvate, în cazul în care CJUE va prelua aceeași abordare / Ar fi mers mult mai repede dacă exista la CJUE cineva care să-i grăbească pe colegi, așa cum înțeleg că au făcut judecătorul polonez, care le-a explicat pe îndelete situația. Al nostru judecător s-a cerut afară din cauze. Așa se întâmplă când ai selecții pentru CJUE în stil autohton (...) / E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu".
  • Alina Giroceanu: "Chestia aia roșie e brâu sau ștreang? Că nu realizez...".
  • Laurențiu Grecu: "În afară de USR nu cred că dorește cineva această măsură".

Doi dintre cei trei judecători au legătură cu sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), instanță care trebuie să se pronunțe în 18 mai pe legalitatea înființării Secției Speciale, a legalității desemnării prin OUG a interimatului Inspecției Judiciare și pe obligativitatea recomandărilor din mecanismul de cooperare și verificare (MCV), scrie Europa Liberă.

Dragoș Călin, judecător la Curtea de Apel București și președinte al asociației Forumul Judecătorilor din România, (FJR) a conceput sesizările la CJUE în cauzele din Romania vizând Inspecția Judiciară și înființarea Secției de Investigare a Magistraților. Alina Gioroceanu este cea care a admis cererea Forumul Judecătorilor din România și a sesizat CJUE, care trebuie să spună dacă România e obligată să respecte recomandările din Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) al Comisiei Europene.

Alți cinci magistrați sunt cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară.