DOCUMENT Peste 500 de magistrați, scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a 8 judecători

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 22 aprilie 2021, 18:41 Actualitate | Esenţial


Sediul CSM
Foto: Agerpres
 documente
(22 Apr 2021) PDF, 326KB
Peste 500 de magistrați au semnat o scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii, căruia îi cer să intervină după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a opt judecători și a propus suspendarea a trei dintre ei, pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook. Semnatarii apelului către CSM atrag atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare, printre altele, iar toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției începând din 2017.

Scrisoarea către CSM este semnată de către 548 de judecători și procurori, care cer Consiliului să apere independența justiției și dreptul la viață privată al magistraților.
 • "Luăm act cu deosebită îngrijorare de faptul că Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva a opt judecători, respectiv a propus suspendarea din funcție până la finalizarea cercetării disciplinare față de trei dintre aceștia, pentru motivul că și-ar fi exprimat pe grupul privat de Facebook „Forumul magistraților” opiniile cu privire la funcționarea justiției din România și la raporturile dintre sistemul de justiție și celelalte puteri ale statului sau reprezentați ai acestor puteri.
 • Observăm că mesajele atribuite judecătorilor, care ar fi fost transmise pe un presupus grup, privat, nu puteau fi destinate publicului ci exclusiv membrilor grupului, care au aderat la regulile de confidențialitate ale acestuia - Tipul de mesagerie instantanee pe internet în discuție nu reprezintă altceva decât o formă de comunicare ce face parte din exercitarea unei vieți private sociale (CEDO, hotărârea în cauza Bărbulescu c. României, para. 74).
 • Fără ca acest demers să urmărească vreo imixtiune în activitatea Inspecției Judiciare, apreciem că transmiterea, de către magistrați, de mesaje pe un grup privat de Facebook nu ar putea constitui activități publice cu caracter politic, și cu atât mai puțin activități publice cu caracter politic desfășurate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, așa cum li se impută magistraților anchetați. Pe de altă parte, criticarea de către magistrați a lipsei de reformă în domeniul justiției este permisă inclusiv în spațiul public.
 • Contestăm modalitatea în care mesaje destinate în mod vădit unui mediu privat de discuție sunt prezentate public și sunt atribuite anumitor persoane, și nu excludem posibilitatea ca aceasta să se circumscrie unor fapte cu caracter penal.
 • Atragem atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu trimiteri preliminare care au vizat, printre altele, și organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare. Totodată, toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției în perioada anilor 2017-2020", arată magistrații semnatari ai documentului către CSM.

Potrivit documentului Inspecției Judiciare obținut de HotNews.ro, șeful IJ, Lucian Netejoru a dispus în 29 martie sesizarea din oficiu a Inspecției, invocând un articol în care erau prezentate presupuse discuții între magistrați de pe un grup de Facebook intitulat "Forumul magistraților", din care ar face parte aproximativ 2.000 de magistrați.

În procesul verbal de sesizare din oficiu se arată că "postările aparțin mai multor judecători și procurori pe care jurnalistul le cataloghează având un profund caracter politic și ar conține jigniri la adresa unor politicieni, magistrați și jurnaliști, dar și atacuri la adresa unor instituții publice."

Șeful Inspecției Judiciare propune, până la finalizarea cercetărilor Inspecției Judiciare, suspendarea judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt.

Argumentele aduse pentru suspendarea celor trei judecători sunt că aceștia critică activitatea Curții Constituționale sau eficiența CSM și "aduc jigniri președintelui României, altor colegi magistrați, unii dintre ei făcând parte din CSM, Curtea de Apel București".

IJ își susține punctul de vedere prin diferite declarații atribuite celor trei magistrați și care ar fi fost făcute pe grupul intern de discuții.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11392 vizualizari

 • -5 (21 voturi)    
  :))))))))))))))))) (Joi, 22 aprilie 2021, 18:48)

  Nevermind [utilizator]

  Sa muriti voi, cu "justitia" voastra-n gat, ca facebook e spatiu privat.

  VOI, "judecatorii", l-ati definit ca fiind public, chiar si daca e grup privat:

  https://www.clujust.ro/aveti-grija-si-pentru-mesajele-postate-pe-grupuri-private-de-pe-platformele-de-socializare-raspundeti-civil/

  https://legalup.ro/facebook-este-spatiu-public/

  Mda... nu numai pensie speciala, ci si justitie speciala pentru specialii de voi, nu? Cat tupeu jegos...
  • -1 (15 voturi)    
   huh (Joi, 22 aprilie 2021, 19:20)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   N-ar fi mai bine sa mori tu si cracanelul de la cremlin? Decat intreb.
   • +1 (13 voturi)    
    desteptaciune mica... legatura fiind? (Joi, 22 aprilie 2021, 20:18)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Ai vazut ce hotarari au dat tot ei, specialii?

    In principiu, un grup privat nu ar trebui sa fie spatiu public,insa se plang tocmai cei ce l-au considerat "public" pentru nespeciali?
    Esti si tu vreun special, eventual unul cu olimpiada dedicata?
  • -2 (2 voturi)    
   Articolele tale nu zic ce crezi tu ca zic (Vineri, 23 aprilie 2021, 10:11)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Primul articol zice ca nu conteaza daca e public sau privat pentru cazul respectiv:

   "Susţinerile pârâtului privind caracterul de spaţiu public sau privat al grupul de Fb unde au apărut postările sunt puţin relevante pentru aprecierea caracterului licit al faptei, atât timp cât este dovedit faptul că afirmaţiile au ajuns la cunoştinţa persoanelor angajate în cadrul societăţii, [...]"

   Al doilea zice ca profilul e public, dar messenger nu e public. Un grup privat as zice ca e mai aproape de messenger decat de profil:

   "În plus, nu se poate considera și că Facebook Messenger este spațiu public, întrucât se circumscrie corespondenței electronice, care este ocrotită prin art. 8 paragraful 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului."
   • +1 (1 vot)    
    serios? (Vineri, 23 aprilie 2021, 15:04)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    Ai citit ce sustin judecatorii in articol si nu in instanta?

    "Observăm că mesajele atribuite judecătorilor, care ar fi fost transmise pe un presupus grup, privat, nu puteau fi destinate publicului ci exclusiv membrilor grupului /../"

    Pentru amarasteni grupul privat e public, pentru speciali e privat.
 • +3 (13 voturi)    
  Mda (Joi, 22 aprilie 2021, 19:34)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Orice abuz este o problema grava si acum vreti ajutor. Cand era atinsa Justitia noi am iesit in strada cu zero sprijin din partea voastra. Cand au fost atacate pensiile ati protestat. Acum cand exista abuzuri (pe pielea voastra) si care, apropo, sunt permise prin complicitatea voastra tacita atatia ani, vreti ajutor.

  Eu zic sa stea linistiti, ca daca mai trec cativa ani, chit ca acum sunt cercetati disciplinar acei judecatori, se pot pensiona pe sume de 5 cifre si pot trece peste aceasta "trauma".
  • -1 (1 vot)    
   deci (Vineri, 23 aprilie 2021, 10:31)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   nu susti un principiu pe motiv ca toata tagma judecatoreasca beneficiaza de pensii speciale.
   Actiunea lui netejoru e bazata pe interpretarea distorsionata a unor discutii (chiar daca e vorba de un grup asa zis privat, discutiile au avut loc pe facebook, deci in public). Daca vezi discutiile respective, in niciun caz nu poti sa le plasezi in categoria parerilor politice, cum face individul ala de la IJ care parca a stat cu ochii zgaiti numai pe grupul ala, pana a crezut el ca i-a prins cu greseli.
   • 0 (2 voturi)    
    Nu (Vineri, 23 aprilie 2021, 11:22)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Este normal sa aimba pensii, chiar si bonusuri. Ma deranjeaza ca la bani imediat au sarit cu protestele, dar cand Justitia era in pericol stateau si se uitau la pereti, apoi sunt unii care numara zilele pana la pensie anticipata.

    Reciteste ce am zis. In niciun caz nu voi critica judecatorii care isi fac treaba sau ca au pensii. Critic doar faptul ca la placinte inainte, la razboi inapoi.

    Iar apoi acum se sitm amenintati. De ce? Ca nu au luat masuri din timp si s-au complacut si au ajutat prin ignoranta si indiferenta, iar acum fix sistemul pe care l-au lasat sa se dezvolte ii ataca si brusc e o problema.

    Asta nu inseamna ca sunt de acord cu ce se intampla, ca sunt santajati sau amenintati sau ca sunt campanii murdare impotriva lor. Cred ca ai vazut suficiente comentarii de ale mele ca sa stii asta.

    Problema mea este ca se mira brusc de mafia din Justitie, fix cea pe care nu s-au obosit sa o combata cand aveau sprijinul populatiei. Atat.

    Hai sa nu ma confunzi cu conspirationistii care se leaga de "pensiile mari". Daca au muncit (si nu ma refer la profitori), le merita. Eu am probleme punctuale cu unii dintre ei. Atat. Si le-am enumerat si dezvoltat cat sa fie suficient de clar. Daca nu este, mai bine de atat nu pot explica si fiecare e liber sa priceapa ce vrea.
 • +6 (16 voturi)    
  Revocarea sefului Inspectiei Judiciare (Joi, 22 aprilie 2021, 19:46)

  Cozmin II [utilizator]

  Ce au facut acesti magistrati, cand au vazut ca un plagiator, un impostor, o nulitate, aflata in slujba mafiei psd, este numit sef la Inspectia Judiciara ?
  Ce au facut acesti magistrati, cand au vazut ca doua likele. aflate in slujba mafiei psd, au fost numite membri in CSM, chipurile, din partea Societatii Civile ?
  Ce au facut acesti magistrati, cand au vazut ca Sectia pentru Judecatori din CSM este dominata de judecatori corupti, aflati in slujba mafiei psd ?
 • -1 (11 voturi)    
  hmm (Joi, 22 aprilie 2021, 20:02)

  dum_i [utilizator]

  ce a facut mafia ciolanis-orban-catzu de cand sunt la putere?

  a continuat distrugerea justitiei inceputa de psd

  pentru ca in final, sunt aceeasi mizerie.
 • 0 (14 voturi)    
  justitie (Joi, 22 aprilie 2021, 20:06)

  ------ [utilizator]

  Nu inteleg de ce judecatorii nu ar fi cercetati disciplinar ,formeaza o casta separata.
 • +9 (17 voturi)    
  Dreptul magistratilor la libera exprimare (Joi, 22 aprilie 2021, 20:13)

  Dilematic [utilizator]

  a opiniilor este recunoscut si consfintit prin mai multe decizii ale CEDO, inclusiv prin decizia din litigiul Kovesi c/a Romania
  Cercetarea disciplinara de catre Inspectia Judiciara a unor magistrati, pe motivul unor opinii exprimate privitoare la unele lacune legislative in domeniul judicar, trebuie oprita de indata de catre CSM.
 • -2 (12 voturi)    
  s-au trezit (Joi, 22 aprilie 2021, 20:14)

  rana [utilizator]

  niște ridicoli...
 • +1 (1 vot)    
  Justitia = infractiunea (Sâmbătă, 24 aprilie 2021, 1:38)

  tictictic [utilizator]

  justitiarii au demonstrat de atatea ori ca sunt organizati in haite sa-si apere pensiile alea speciale nemuncite, dar si ca sunt partasi la atatea ilegalitati pentru care si-au atras dispretul . Complici la infractorilor , criminalilor , obsedatilor sexual ...etc pentru a-si rotunjii veniturile , demonstrand ca nu-s dedicati acestei profesii unde trebuie sa ai o oarecare verticalitate. Amaratii poporului .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by