Premierul Ludovic Orban a declarat luni, la Paris, că a semnat împreună cu omologul său francez Jean Castex o nouă foaie de parcurs privind Parteneriatul strategic cu Franţa, care vizează evoluția relațiilor bilaterale pe următorii patru ani.

Ludovic Orban si Jean CastexFoto: Facebook/ Guvernul Romaniei

Declarații Ludovic Orban:

  • Principalul punct al vizitei l-a reprezentat întâlnirea cu premierul Franței, dl Jean Castex, iar discuția a avut ca principal punct semnarea foii de parcurs al Parteneriatului Strategic dintre Franța și România.
  • Între Franța și România există un Parteneriat Strategic care a fost semnat în primă fază în 2009. El a fost reînnoit prin declarația președinților în 2018. Ultima actualizare a planului de acțiune, a foii de parcurs, a concretizării Parteneriatului Strategic în obictive comune a fost în 2016.
  • Am semnat împreună cu premierul Franței, dl Castex, acest document important care privește evoluția relațiilor dintre Franța și România în cadrul Parteneriatului Strategic pe următorii patru ani.
  • Această foaie de parcurs cuprinde mai multe obiective în relațiile bilaterale, în politica europeană și, de asemenea, în ceea ce privește pozițiile comune în relațiile internaționale.
  • Parteneriatul Strategic este materializat prin acest plan de acțiune pe patru ani care vizează întărirea cooperării pe plan economic - o dimensiune extrem de importantă pentru noi, dar și întărirea colaborării în mai multe domenii de activitate: apărare, energie, inclusiv cea nucleară civilă, infrastructură, agricultură, comunicații, cultură.
  • Este un document extrem de important, care stabilește un cadrul al întăririi relațiilor dintre Franța și România în practic aproape toate domeniile de activitate în perioada care va urma.
  • Am mai semnat împreună cu premierul francez un document, o Declaraţie de intenţie privind cooperarea în domeniul nuclear civil, care vizează, printre altele, colaborarea cu partenerii strategici în realizarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi în reparaţia capitală, în modernizarea, renovarea reactorului 1, într-un cadru evident mai larg cu parteneri strategici. Un proiect extrem de important pentru politica energetică a României.
  • De asemenea, a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica şi o companie franceză, Orano. Citește mai multe: Francezii de la Orano se vor implica în construirea reactoarelor de la Cernavodă
  • În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul militar, am abordat subiecte la zi, cum este contractul privitor la corvete. Şi aici am prezentat punctul nostru de vedere. Au fost mai multe procese care au fost declanşate de un competitor împotriva deciziei de adjudecare a contractului care a fost luată de comisia de licitaţie. Imediat ce se vor termina aceste litigii în instanţă, din punctul nostru de vedere suntem gata să semnăm contractul, pentru noi fiind extrem de importantă semnarea şi realizarea acestui contract, practic construcţia celor patru corvete, care sunt extrem de importante în dispozitivul strategic al României la Marea Neagră.
  • Sigur, am discutat şi alte detalii legate de posibile colaborări în domeniul militar, ce sunt binecunoscute. Interesul de participare la programul de înzestrare îl apreciem, dar sigur că pe multe din programele de înzestrare sunt proceduri competitive în care contează calitatea ofertei şi deciziile se iau în funcţie de aceste oferte care vor fi făcute.
  • Faptul că această vizită a avut loc arată că este extrem de importantă, atât pentru Franţa, cât şi pentru România, pentru că e evident că această vizită are loc într-un context pandemic care ar fi putut duce la amânarea vizitei şi, din punctul nostru de vedere, faptul că această vizită s-a derulat, şi mai ales cu efectele asupra colaborării între Franţa şi România, este un lucru extrem de important.
  • De asemenea, am şi remarcat în declaraţie, sunt primul prim-ministru care are o întrevedere oficială cu premierul Jean Castex de la învestire, cred că acest amănunt nu este lipsit de semnificaţie şi arată relaţiile extrem de bune care există între Franţa şi România şi dorinţa de aprofundare a acestei colaborări. În ceea ce priveşte riscurile, atâta timp cât ne protejăm, atâta timp cât respectăm regulile, riscurile sunt minime.

Premierul Ludovic Orban se află, luni şi marţi, într-o vizită oficială în Franţa.