România nu contestă hotărârea CEDO în cauza Kovesi / Hotărârea devine definitivă și trebuie pusă în aplicare

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 5 august 2020, 13:18 Actualitate | Esenţial


Bogdan Aurescu
Foto: Guvernul Romaniei
Statul român nu va contesta decizia pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza Kovesi vs România, în care fosta șefă a DNA a atacat decizia de revocare din funcția de procuror șef.

Termenul în care România putea formula o cerere de trimitere a hotărârii care îi dă dreptate lui Kovesi în fața Marii Camere a CEDO expiră miercuri, 5 august.

Decizia a fost luată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO și a departamentului de specialitate din cadrul MAE.

Prin necontestarea hotărârii, decizia devine definitivă și trebuie pusă în aplicare.

Această decizie „a avut în vedere importanța deosebită a hotărârii din 5 mai 2020 pentru consolidarea independenței procurorilor și, deci, a sistemului de justiție din România prin punerea în aplicare, prin măsuri de executare cu caracter general monitorizate de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, a constatărilor CEDO din hotărârea menționată. Aceste constatări se află în consonanță cu opiniile, evaluările, concluziile și recomandările din documentele organismelor europene şi internaţionale privind România (cum ar fi opiniile Comisiei de la Veneția sau rapoartele Comisiei Europene privind MCV) şi în cadrul cărora statul român şi-a asumat o serie de obligaţii, aceste documente fiind avute în vedere de însăşi CEDO în adoptarea hotărârii sale din luna mai”, se arată într-un comunicat al MAE.

Dacă partea română solicita retrimiterea la Marea Cameră a CEDO s-ar fi ajuns la amânarea momentului la care hotărârea din 5 mai 2020 rămâne definitivă.

Ce urmează:
 • În termen de 6 luni, autoritățile române trebuie să transmită către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei un plan de acțiune cu măsurile pentru executarea hotărârii
 • Sarcina întocmirii acestui plan revine în principal Ministerului Justiției
De ce e important:

------------------------

Ministerul Afacerilor Externe precizează că retrimiterea la Marea Cameră nu este o obligaţie pentru niciuna dintre părţi, atât Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cât şi Regulile de procedură ale Curţii subliniind caracterul excepţional al unui astfel de demers. „Relevantă în acest sens este incidenţa extrem de redusă a cererilor de retrimitere formulate de statele părţi la Convenţie, precum şi a celor admise pentru retrimitere. Totodată, astfel cum indică însăşi CEDO în ghidul său cu privire la cererile de retrimitere, din anul 2011 (”The General Practice followed by the Panel of the Grand Chamber when deciding on requests for referral in accordance with article 43 of the Convention”), Marea Cameră nu reprezintă o instanță de apel menită a corecta pretinse erori de fapt sau de evaluare juridică a caracteristicilor din fiecare caz individual, comise de Camere, iar simplul fapt că un caz este complex factual sau sensibil politic nu justifică, în sine, retrimiterea”.

De notat că decizia CEDO în cauza Kovesi a fost a fost adoptată cu unanimitate, fără opinii separate, și nu s-a decis acordarea unei sume de bani ca satisfacție echitabilă reclamantei, neexistând astfel niciun prejudiciu material pentru stat. De asemenea, reinstalarea reclamantei în funcția anterioară nu este de actualitate, notează MAE.

Totodată, raportat la jurisprudența de dată recentă a Marii Camere, nu au fost identificate temeiuri pertinente care să susțină o evaluare obiectivă privind obținerea unei soluții contrare celei reținute de Cameră, în urma unei eventuale reexaminări de către Marea Cameră, privind cele două încălcări constatate prin hotărârea din 5 mai 2020.

De altfel, nici Camera care a pronunțat hotărârea din 5 mai 2020 nu a considerat necesară desesizarea acesteia în favoarea Marii Camere – în aplicarea prevederilor art. 30 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

La data de 5 mai 2020, CEDO a pronunțat hotărârea sa în cauza Kövesi c. România, prin care a constatat, în unanimitate, încălcarea articolelor 6 şi 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul dreptului de acces la o instanță şi, respectiv, al libertății de exprimare. Cauza a avut la bază plângerea formulată de reclamantă cu privire la negarea accesului la o instanţă de judecată pentru a contesta încheierea prematură a mandatului de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. De asemenea, reclamanta a invocat faptul că mandatul său a fost încheiat din cauza punctelor de vedere şi a poziţiilor pe care le-a exprimat în public, în considerarea calităţii sale oficiale, cu privire la reformele legislative care priveau sistemul judiciar.

Conform art. 1 alin. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și a Comitetului Miniștrilor ale Consiliului Europei și exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convențiilor de rezolvare pe cale amiabilă, ”Prerogativele de agent guvernamental în procedurile în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și a Comitetului Miniștrilor ale Consiliului Europei se exercită, în numele Guvernului României, de Ministerul Afacerilor Externe.” De asemenea, potrivit art. 9 din același act normativ, ”Exercitarea căilor de atac împotriva hotărârilor Curții se face de către Agentul guvernamental, cu aprobarea ministrului afacerilor externe.”

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15933 vizualizari

 • -38 (62 voturi)    
  concluzia (Miercuri, 5 august 2020, 13:26)

  cucuveauamov [utilizator]

  Kovesi a invins Romania
  • +26 (38 voturi)    
   prost (Miercuri, 5 august 2020, 14:15)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Ca de obicei creierul tau minuscul, de cucuvea, bate campii. Nu,ea n-a invins Romania, dar a dat o palma unor slugoi de teapa lui Gargamel....
  • +28 (38 voturi)    
   ccr (Miercuri, 5 august 2020, 14:16)

   Jude [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Kovesi a dat un dos de palma mizeriilor de la CCR
   Tare sunt curios cum vor reglementa:

   "Propunerile care ar urma să fie implementate de partea românească ar trebui, prin natura deciziei CEDO, să stabilească rolul și limitele de acțiune ale Curții Constituționale, în condițiile în care CEDO afirmă în decizia din mai că CCR a afectat independența justiției"

   CCR si-a depasit cu mult competentele...
   • +2 (2 voturi)    
    CC a psd (Joi, 6 august 2020, 7:28)

    Mita Beciuklista [utilizator] i-a raspuns lui Jude

    Cuibul ala de bolsevici si borfasi ai mafiei rosii trebuie reorganizat. A ajuns pe post de legislator suprem: nu-i place mafiei rosii ceva, gaseste ecou acolo, la dornenii-morari. Ce scursoare a mai ajuns si Cattani Morar! Sa devii lacheul unor bipede de genul Florin Ciordache doar fiindca maninci la cantina sociala de lux, unde ei sunt patroni! Un nenorocit!
  • +21 (29 voturi)    
   Aici este farmecul unui text scris (Miercuri, 5 august 2020, 14:43)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Textul este scris de un autor in timp ce concluziile sunt trase de cititori. Iar fiecare cititor trage si el ce poate. Unii trag niste invatamninte, altii trag apa, altii trag pisica de coada. Si, dupa cum se vede, cu totii ne tragem din maimute dar cativa nu s-au tras destul inca. Dar e timp.
  • +15 (23 voturi)    
   concluzia e alta (Miercuri, 5 august 2020, 15:06)

   cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   si are legatura cu IQ-ul tau
  • +21 (25 voturi)    
   hehe (Miercuri, 5 august 2020, 16:05)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Kovesi a invins Romania dragnista, aia de voteaza cu oricine da 100 de lei in plus sau o galeata si-un kil de ulei. Si a facut asta ajutata de hipsterii corporatisti platiti de Soros, cum se zice la voi la partid, care-a iesit in strada in 2017. Bine, e doar o mica victorie de palmares, ce trebuie sa se schimbe urmeaza, odata cu localele si parlamentarele din toamna. PSd trebuie aruncat la gunoi, iar PNL merita un bobarnac suficient de puternic sa-si dea seama ca nu e suficient sa ia primarii PSD si sa-i vopsesca in galben ca sa-i sceada lumea ca nu-s aceeasi mizerie.
  • +9 (13 voturi)    
   si numele labradorului (Miercuri, 5 august 2020, 16:23)

   anginsan [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   pe buzele menestrelului
 • +29 (51 voturi)    
  Tulucus Bubonicus (Miercuri, 5 august 2020, 13:31)

  Andra99 [utilizator]

  aka Tudorel Toader nu o sa inteleaga nici acum prejudiciul cauzat Romaniei prin actiunea de indepartare a lui Kövesi din functie. Asta se va retrage din functiile detinute numai cu picioarele inainte, ca si multi alti dinozauri care sunt o piedica in calea dezvoltarii Romaniei !!!
  • -1 (11 voturi)    
   dinosaur (Miercuri, 5 august 2020, 14:19)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Andra99

   "ĂSTA", nu asta...Dinosaurul este desigur TT zis "gargamel"...
 • +42 (54 voturi)    
  toate deciziile astea CEDO impotriva RO (Miercuri, 5 august 2020, 13:35)

  cristi_an [utilizator]

  trebuiesc asumate pe persoana fizica!
  M-am saturat ca toti plifricii sa faca cum ii taie capul iar apoi oalele se sparg in capul nostru: vzi amenzile platite..care sunt platite din bani public, adica taxele tuturor romanilor!!
  MUE PSD!!
  Bubosul de Tudorel sa plateasca!
 • -27 (51 voturi)    
  Mi se pare normal... (Miercuri, 5 august 2020, 13:35)

  Gigi Kent [utilizator]

  Mi se pare normal ca intotdeauna securistii sa aiba dreptate.
  • +7 (19 voturi)    
   corect (Miercuri, 5 august 2020, 14:20)

   silviust [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Aveți perfectă dreptate.
  • +3 (19 voturi)    
   nas (Miercuri, 5 august 2020, 14:20)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Iar ai tras pe nas ?
   • +1 (15 voturi)    
    Dar tu? (Miercuri, 5 august 2020, 15:55)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    Nu se prea intelege mare lucru din postarile tale...
    Oare de ce?
 • -29 (39 voturi)    
  Trabucodonosr (Miercuri, 5 august 2020, 13:47)

  Mazeta [utilizator]

  Multe mistere din politica românească actuală ar fi mai ușor de explicat dacă s-ar afla cine și de ce a făcut celebra poză cu Guvernul Orban relaxându-se, într-un moment în care credea că nu este supravegheat.
  • +9 (21 voturi)    
   Mere si pere (Miercuri, 5 august 2020, 14:05)

   Tiberian [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Articolul zice de mere, tu comentezi de pere.
   Baiatu', ai gresit piata.
   • +2 (2 voturi)    
    Ei si tu acuma... (Joi, 6 august 2020, 15:24)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Tiberian

    A uitat sa posteze asta la articolul respectic si ca sa-si indepliveasca norma l-a postat aici. I s-a dat ceva de postat, posteaza, ar fi prea mult sa-si foloseasca si mintea ca sa vada ca nu-si are locul aici. Plus ca banii conteaza. Vrei sa nu-si ia banii, sa piarda cei doi arginti?
  • -3 (11 voturi)    
   asa (Miercuri, 5 august 2020, 15:12)

   anginsan [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   asa
  • +6 (12 voturi)    
   stil tipic (Miercuri, 5 august 2020, 18:27)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   bolșevic.
   La un articol despre Kovesi, rusnacul bagă strâmbe de Orban. Bineînțeles că din cauză că aceasta a tras o palmă zdravănă peste tovalul vostru gros.
 • +33 (43 voturi)    
  nu ar trebui (Miercuri, 5 august 2020, 13:58)

  Mawrkuss [anonim]

  nu ar trebui acum ca statul roman sa se intoarca impotriva celor care au facut abuzul asta?
  • +1 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 august 2020, 14:18)

   [anonim] i-a raspuns lui Mawrkuss

  • +12 (20 voturi)    
   Ba da (Miercuri, 5 august 2020, 14:44)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

   Dar nu o va face.
  • +11 (15 voturi)    
   Evident! (Miercuri, 5 august 2020, 15:20)

   Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

   Evident!Dar daca ar face-o nu ar mai fi...statul roman!
 • +10 (14 voturi)    
  /// (Miercuri, 5 august 2020, 14:04)

  hmara [utilizator]

  Mazeto si Demagogule, nu sunteti de acord cu asta, nu?
  Banuiam.
  Oricum nu prea conteaza ce spuneti voi.
 • -10 (18 voturi)    
  victorie cu v mic (Miercuri, 5 august 2020, 14:26)

  vodatepes [utilizator]

  victorie cu v mic. Ministrul de externe si tot cei implicati vor avea in viitor o mica problema. In toate institutiile directia juridica cat si conducatorul institutiei au ca sarcina de serviciu in cazul proceselor sa epuizeze toate caile de atac. Acum nu au facut acest lucru. Atentie Curtea de Conturi verifica aceste lucruri si pot sesiza organele de urmarire penala. Macar sa fii schitat ca fac ceva demersuri in acest sens.Asa a pierdut Romania procesul cu frati Nicula. Ministrul Catu a incercat elegant sa scape de jigodia de la directia juridica care nu a facut nimic pentru procesul cu frati Nicula, Romania a pierdut procesul pentru ca nu s-a prezentat la proces dsi castigase in prima instanta. In acest caz ministrul Catu ar fi trebuit sa faca sesizare la DNA pentru neglijenta in serviciu pentru domnul director de la juridic din MFP. A optat pentru calea restructurarii o cale mai eleganta fara scandal si zanganit de catuse.
 • -9 (13 voturi)    
  Pana cand? (Miercuri, 5 august 2020, 14:48)

  oftamcutotii [utilizator]

  O decizie neindoielnic buna, luata cu forta! Sa ne asteptam, acum, la ceea ce urmeaza la noi, dupa o decizie in spirit european! Pai nu poate veni decat ceva ce era planuit de multa vreme, dar se astepta momentul prielnic. Cel mai probabil, ceva care sa continue sa tina ascuns pentru fraieri prezenta in minister, pe posturi platite ca in Occident (ca tot lucreaza pe acolo), a unei puzderii de securisti activi de pe vremea lui Ceausescu (adica pensii uriase si salarii de mii de euro/luna)si a unei multimi, poate mai mari, de personaje cu calitati de rude, cumetrii, obligatii s.a., dar fara calitatile necesare angajarii in MAE! Toate astea se stiu, dar noi facem pe prostii, ca tot nu se intampla nimic.
  • -2 (4 voturi)    
   spirit romanesc! (Joi, 6 august 2020, 2:17)

   reddry [utilizator] i-a raspuns lui oftamcutotii

   stai sa vezi ce calitati de rude sau cumetri au cei care mimeaza munca prin lumea intreaga! doar un exemplu: reprezentatii economici ai Romaniei; care nu stiu nici o limba straina si care stau prin capitale titrate ( NY. Montreal etc) cu masini@ apartamenete de lux si altele! atat Mr Orban L cat si ministrii sai se prefac ca nu vad...
   pe astia ii va radiografia Ms Kovesi? tema asa nu este interesanta nici pt Mr Aurescu B.....
   .
   • +1 (1 vot)    
    Mai documenteaza-te putin macar! (Joi, 6 august 2020, 15:20)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui reddry

    De acord ca cele enumerate de tine sunt probleme, nu sunt corecte, dar de treaba are UE, deci Kovesi, cu ele? Nu sunt luate/date din bani europeni, pe proiecte europene aprobate ca sa fie treaba lor. Sunt bai interni, protocol, ce vrei, dar nu europeni.
 • -10 (20 voturi)    
  Ca sa clarificam o data mizeria asta... (Miercuri, 5 august 2020, 14:55)

  Gigi Kent [utilizator]

  1. Dreptul la libera exprimare - nu i-a fost incalcat pentru ca nu a fost data afara pentru libera exprimare. Ce naiba deciziile pe care le-a incasat de la CCR sunt fapte, nu vorbe. Despre ce dracu vorbim? Incalci Constitutia, de nenumarate ori si te dai lovita ca nu te lasa dom'le politicienii sa te exprimi. Cat de prost sa fiu sa cred baliverna asta?

  2. Dreptul de a ataca decizia. Daca avea dreptul si nu a facut-o e problema ei. Daca legislatia nu ii acorda acest drept si CEDO considera ca ar trebui atunci trebuie transpusa in legislatie. Oricum nu se poate face ceva retroactiv. Desi ma indoiesc ca Tudorel Toader nu a facut totul conform legislatiei in vigoare si orice tribunal care judeca speta nu se putea pronunta pe oportunitate ci doar pe respectarea formalitatilor prevazute in lege / legi.
 • +14 (22 voturi)    
  Ca prima masura.. (Miercuri, 5 august 2020, 15:16)

  vladzy [utilizator]

  Ca prima masura in vederea respectarii hotararii CEDO as propune schimbarea judecatorilor CCR cu niste oameni integri si fara istoric politic.
 • +7 (11 voturi)    
  PSD+CCR=PCR (Miercuri, 5 august 2020, 16:28)

  Gheorghe Pudila [anonim]

  Acum in varianta remix CEDO.
 • +5 (9 voturi)    
  Demisia Tudorel Toader seful UAIC IASI (Miercuri, 5 august 2020, 18:50)

  robyzs [utilizator]

  Demisia Tudorel Toader seful UAIC IASI
 • +7 (11 voturi)    
  jigodiile de (Miercuri, 5 august 2020, 19:30)

  Fu Thien Zbang cenzuratul [utilizator]

  la CCR afectează tot:sănătatea,viața,banii,independența oamenilor în mod negativ!
  niște profitori fără scrupule,fără caractere,fără moralitate,niște slugi mizerabile!
  cine va conduce RO în următorii ani,neapărat trebuie să le ia din puterea asta fără limite,și să poată fi trași la răspundere!ca orice muritor de rând!
  • -1 (3 voturi)    
   Nu pot fi trasi l raspundere cei de la CCR rau! (Miercuri, 5 august 2020, 22:12)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui Fu Thien Zbang cenzuratul

   Muritorii suntem noi.
   Dar, daca ar fi solidaritate si in aceiasi constiita aceste lucruri nu s ar fi intamplat!
   Asta denota constiinta poporului nostru!
   • +1 (7 voturi)    
    amice! (Miercuri, 5 august 2020, 23:41)

    Fu Thien Zbang cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui constatator

    nu poporul i-a pus acolo,nu poporul le-a făcut salarii și pensii nesimțite!
    poporul i-a votat p-ăia care îi manipulează !
    • +1 (1 vot)    
     Si asta nu denota tot ce constiinta are poporul? (Joi, 6 august 2020, 15:15)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Fu Thien Zbang cenzuratul

     Daca tot pe aia ii voteaza de zeci de ani de zile? Ai uitat de alegerile la care nastase a iesit detasat, di primul tur, desi se stia de toate bubele sale? Asta ce denota? Ca nu se poate spune ca alegerile au fost falsificate!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by