CCR dă undă verde legii PSD care impune restricții la tranzacțiile cu terenuri. PNL a reclamat că legea este cu dedicație pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de sud a României

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 14 iulie 2020, 19:05 Actualitate | Esenţial


Terenuri agricole
Foto: Pixabay
Curtea Constituțională a decis că este constituțională legea privind cumpărarea şi vânzarea de terenuri agricole inițiată de PSD, potrivit căreia un teren extravilan nu poate fi cumpărat de o persoană care nu a locuit în România în ultimii cinci ani și nu a desfășurat activități agricole. Actul normativ a fost atacat la CCR de către PNL, care a acuzat că această lege este una cu dedicaţie pentru baronii PSD, care sunt marii latifundiari din zona de sud a României.

CCR a dezbătut marți sesizarea formulată de deputați PNL și USR privind actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării/cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

Curtea Constituţională arată, într-un comunicat de presă, că a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea este constituţională în raport cu criticile formulate.

PNL: O lege cu dedicație pentru baronii PSD

Liderul deputaţilor liberali Florin Roman spunea că această lege este una cu dedicaţie pentru baronii PSD, care sunt marii latifundiari din zona de sud a României.

"(...) Poziţia Partidului Naţional Liberal e că această lege este o lege cu dedicaţie specială pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de sud a României. (...) Adevărul este că PSD vrea să vândă activele performante ale statului la bucată. Şi organele care se ocupă de cercetare penală să stea cu ochii în următoarea perioadă pe Horticola Bucureşti”, declara liderul deputaților PNL, Florin Roman.

El a apreciat că legea este neconstituţională şi impune în anumite situaţii o dublă impozitare.

"Practic, din punctul de vedere al colegilor jurişti, legea este neconstituţională, este discriminatorie, restrânge dreptul de proprietate şi impune în anumite situaţii o dublă impozitare, pentru că baronii roşii vor ca terenurile să le fie vândute doar lor la bani de nimic”, a explicat liderul deputaţilor PNL.

Cine a inițat legea și ce prevede actul normativ

Legea a fost inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu și a fost adoptată de parlamentari în luna iunie.

Potrivit legii, dacă cei care au drept de preempțiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendași, vecini, tineri fermieri) nu își exercită dreptul de preempțiune, atunci terenul nu poate fi cumpărat decât de alți fermieri cu activitate de cel puțin 5 ani în România. Cu alte cuvinte, un cetățean român sau străin care nu a locuit în România în ultimii cinci ani și care nu lucrează în domeniul agricol nu poate cumpăra un teren extravilan.
Cele mai importante prevederi ale legii:
 • (1) În cazul în care titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se poate face către persoanele fizice cu respectarea următoarelor condiții cumulative:
 • a) să aibă domiciliul/reședința situat/situată pe teritoriul național pe o perioada de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare;
 • b) să desfășoare activități agricole pe teritoriul național pe o perioada de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării acestei oferte;
 • c) să fie înregistrată de autoritățile fiscale române cu minimum 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.”
 • (2) În cazul în care titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se poate face către persoanele juridice cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
 • a) să aibă sediul social și/sau sediul secundar situat pe teritoriul național, pe o perioadă de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare;
 • b) să desfăşoare activităţi agricole pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;
 • c) să prezinte înscrisurile din care să reiasă că, din venitul total al ultimilor 5 ani fiscali, minimum 75% reprezintă venit din activități agricole, așa cum sunt prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, clasificate conform codului CAEN prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale;
 • d) asociatul/acționarul care deține controlul societății să aibă domiciliului situat pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;
 • e) în cazul în care în structura persoanelor juridice, asociații/acționarii care dețin controlul societății sunt alte persoane juridice, asociații/acționarii care dețin controlul societății să facă dovada domiciliului situat pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.
 • (3) În cazul neexercitării dreptului de preempțiune, potențialii cumpărători pot depune la primărie un dosar care să cuprindă documentele doveditoare privind îndeplinirea condițiilor prevăzute la alin. (1) și (2), în termen de 30 de zile de la expirarea termenului de 45 de zile lucrătoare, prevăzut la art. 6 alin. (2).
 • (4) Documentele doveditoare privind îndeplinirea condițiilor prevăzute la alin. (1) și (2), se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
 • (5) În cazul neexercitării dreptului de preempțiune, dacă niciunul dintre potențialii cumpărători, în termenul legal, nu îndeplinește condițiile pentru a putea cumpăra terenul agricol situat în extravilan, înstrăinarea acestuia prin vânzare se poate face către orice persoană fizică sau juridică, în condițiile prezentei legi.

 • (1) Terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, cu obligația plății impozitului de 80% pe suma ce reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare, în baza grilei notarilor din respectiva perioadă.
 • (2) În cazul înstrăinării directe sau indirecte, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, a pachetului de control al societăților care au în proprietate terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din activele acestora, vânzătorul va avea obligația de a plăti un impozit de 80% din diferența de valoare a terenurilor respective calculată pe baza grilei notarilor între momentul dobândirii terenurilor și momentul înstrăinării pachetului de control. În acest caz, impozitul pe profit privind diferența de valoare a acțiunilor sau părților sociale vândute se va aplica la o bază redusă proporțional cu procentul ponderii terenurilor agricole respective în activele fixe, orice dublă impozitare fiind interzisă.
 • Același regim le este aplicat și firmelor - dacă nu au activat în România în ultimii cinci ani și nu au sediul social în țară de tot atâta timp, nu pot cumpăra teren agricol.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3369 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Ce? Credeati ca psd a murit ? (Marţi, 14 iulie 2020, 19:42)

  midufi [utilizator]

  NU ! Se adapteaza si produc coruptie, precum virusii intr-un vas cu substante nutritive
  • +1 (3 voturi)    
   De ce n-ati votat impotriva PSD in 2016? (Marţi, 14 iulie 2020, 21:07)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui midufi

   61% au fost absenti atunci, de ce n-ati fost la vot atunci?

   De ce n-ati votat sa aparati tara impotriva PSD?

   Era vremea prea frumoasa si v-ati dat viitorul pe acea zi cu vreme frumoasa?
 • +7 (9 voturi)    
  logica CCR (Marţi, 14 iulie 2020, 19:58)

  heimdallr [utilizator]

  Sa amendezi cetateni in timpul unei pandemii in stare de urgenta (cand toata planeta e afectata) e neconstitutional pentru ca nu ai stabilit criteriile pana la ultima zecimala si nu ai descris fiecare abatere in detaliu dar daca eu sunt roman, am trait in romania toata viata, am zece milioane de euro in cont, am trait la oras toata viata si acum vreau sa cultiv cartofi si rosii in romania nu am dreptul sa cumpar teren extravilan si acest lucru e cat se poate de constitutional? Daca mai erau dubii legata de CCR orice om cu o farama de logica in acest moment isi poate risipi dubiile.
 • -2 (6 voturi)    
  cred ca (Marţi, 14 iulie 2020, 20:37)

  codrean [utilizator]

  obiectia PNL a fost stupida; ne tot plangem ca strainii ne cumpara pamanturile si apoi ... Constitutia ca (sic) constitutia dar ce facem cu regulile UE ?
  • 0 (2 voturi)    
   Și dacă cumpără străinii, atunci ce? (Miercuri, 15 iulie 2020, 7:32)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Chiar dacă uns trăin a cumpărat un teren, nu poate pleca cu el. Acel teren tot din România face parte și tot statului român trebuie să-i plătească impozite acel cetățean străin.
   Las-o jos cu populismul și cu naționalismu că măcăne!
   Mi-e pur și simplu scârbă de orice formă de naționalism, pentru că numai la războaie a dus naționalismul.

   Cine poate să se descurce, indiferent că este român sau de altă nație, numai să nu pună în calea altora piedici artificiale, cum ar fi acest gen de legi cu dedicație, făcute numai ca anumite persoane să poată profita, iar restul celor care ar fi mai întreprinzători să fie blocați.
 • +2 (4 voturi)    
  nebunie (Marţi, 14 iulie 2020, 21:23)

  Ademordna [utilizator]

  Credeam ca CCR-ul a atins deja culmea tupeului dar decizia asta, desi nu asa de grava pentru tara ca alte aberatii ale lor, este perfect idioata.
  Cum sa nu poti cumpara teren extravilan?
  Ce treaba are locuitul in Romania? Ce treaba are sa fi fost taran? Cum sa-ti interzica dreptul la proprietate?
  Si daca am teren extravilan dar am locuit in strainatate si nu am practicat agricultura, mi se confisca terenul?
  Noapte mintii...
 • +1 (1 vot)    
  Mostenire (Miercuri, 15 iulie 2020, 1:25)

  veganu [utilizator]

  Sa inteleg ca in cazul unei mosteniri fie astepti 8 ani, fie il vinzi cu impozit 80% (pret achizitie fiind considerat zero ca e mostenire)? Pare o lege dreapta pentru romani. Bine ca ne protejeaza PSD de strainii cotropitori.
 • 0 (0 voturi)    
  Doua tabere același joc (Miercuri, 15 iulie 2020, 9:34)

  Koczka [utilizator]

  PSD se preface că e în opoziție și îi lăsă pe PNL-isti sa se erodeze la 'putere'. Amândouă sunt partide clientelare, adică care reprezintă interesele celor care cotizează corespunzător. Exemple recente: Proiectul acesta de lege la PSD, programul Noua Casa la PNL.
  Câteodată clientul cotizează la ambele și atunci se realizează 'consensul politic' și așa-zisele înțelegeri transpartinice. In conditiile astea simplul cetățean devine o frunza în vânt, o vaca de muls platitoare de taxe și impozite pentru care nu primește nimic în schimb.
  Decât să plecăm noi ( din tzara ) mai bine plecați voi cu toate averile voastre blestemate.
  Ați nenorocit destul o tzara, dispăreți din istorie , pământul să vă inghita !
 • 0 (0 voturi)    
  acuma... (Miercuri, 15 iulie 2020, 17:00)

  gicutotala [utilizator]

  curtea constituțională aprobă tot felul de mizerii...
  am si eu o întrebare
  de ce trebuie numiți politic judecătorii de la curtea constituțională?
  ca sa aprobe mizeriile trecute în diferite legi.
  atunci de ce mai citim asemnea articole?
  numiti politic ca să decidă politic. daca sunt numiti politic cum să decidă imparțial?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by