Reprezentanța Comisiei Europene în România postează un mesaj despre un program de finanțare al Uniunii Europene pentru Sri Lanka, în contextul scandalului de la Ditrău, unde localnicii s-au revoltat după ce doi muncitori singalezi au fost angajați la o brutărie din comună.

HotNews.roFoto: Hotnews

"UE investește 210 milioane EUR în relațiile cu Sri Lanka, în cadrul Programului indicativ multianual 2014-2020. Programul oferă, de asemenea, sprijin pentru construcții de locuințe, asistență comercială, investiții în tehnici de producție durabilă, sisteme de canalizare și, nu în ultimul rând, în modalități de a asigura respectarea drepturilor fundamentale", este mesajul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Mesajul este însoțit de o fotografie cu o femeie și un bărbat ținându-se de mână, unul dintre ei fiind de culoare.

Miercuri, aproximativ 200 de localnici din Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly, s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le este teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Sâmbătă, primarul din Ditrău a convocat o întâlnire la Căminul Cultural, la care au luat parte aproximativ 300 de localnici. Timp de peste două ore, oamenii au încercat să-și justifice revolta prin teama că în câțiva ani se vor trezi că "un sfert din casele din comună vor fi locuite de oameni de culoare", ei invocând inclusiv "pericolul foarte mare de contaminare cu coronavirus", scrie Agerpres într-un reportaj realizat acolo. Localnicii s-au apărat în fața celor care i-au acuzat de rasism, de la care așteaptă scuze, susținuți în continuare de către preotul catolic. El a rugat presa "să relateze corect", punctând că "nimeni nu vrea să se certe, ci doar să rezolve problemele".

Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din Bazinul Gheorgheni, nu au participat la forum, în ciuda faptului că prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi, dar au trimis comunităţii o scrisoare în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.

De asemenea, patronii au anunţat că îi vor muta pe cei doi muncitori într-o altă etapă a procesului de producţie, directoarea fabricii de pâine, Köllő Katalin, declarând ulterior presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar că nu vor să atingă pâinea.