Revolta de la Ditrău: "O să ne trezim că un sfert din case sunt locuite de oameni de culoare" / "Nu avem nevoie sa vină străini de la cinci mii de kilometri, că să ne înveţe cum să facem o pâine" / "Nu suntem rasiști"

de Redactia     HotNews.ro
Sâmbătă, 1 februarie 2020, 19:58 Actualitate | Esenţial


Biserica Ditrau
Foto: Facebook
Timp de peste două ore, localnicii din Ditrău (Harghita), convocați de primar ca să dezamorseze scandalul izbucnit în comună după angajarea celor doi brutari din Sri Lanka, au încercat să-și justifice revolta prin teama că în câțiva ani se vor trezi că "un sfert din casele din comună vor fi locuite de oameni de culoare", ei invocând inclusiv "pericolul foarte mare de contaminare cu coronavirus", scrie Agerpres într-un reportaj realizat acolo. Localnicii s-au apărat în fața celor care i-au acuzat de rasism, de la care așteaptă scuze, susținuți în continuare de către preotul catolic. El a rugat presa "să relateze corect", punctând că "nimeni nu vrea să se certe, ci doar să rezolve problemele".

"Noi nu suntem apreciaţi, iar ei sunt supraevaluaţi"

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Casa de Cultură din Ditrău, pentru a discuta nemulţumirile legate de venirea în localitate a celor doi muncitori din Sri Lanka angajaţi la o fabrică de pâine.

La începutul şedinţei, primarul Puskás Elemér, cel care a moderat discuţiile şi la iniţiativa căruia a fost organizată întâlnirea, s-a adresat oamenilor şi i-a îndemnat să se roage, iar cei prezenţi, alături de preotul catolic Bírók Károly, au rostit "Tatăl Nostru". După acest moment, primarul a fost atât de emoţionat încât a început să plângă şi a fost nevoie ca altcineva să preia, pentru scurt timp, microfonul. Avea să spună, la finalul dezbaterii, că este ziua lui şi că s-a emoţionat când i-a văzut pe localnici rugându-se, dar şi pentru că spera ca totul să se termine în linişte. "Plânge numai omul care are inimă", îl încurajează un localnic, în aplauzele celorlalţi.

Peste 20 de persoane s-au înscris la cuvânt, unii solicitând să vorbească de mai multe ori, iar majoritatea luărilor de poziţie, timp de mai bine de două ore, au făcut referire la faptul că patronul brutăriei nu le oferă muncitorilor salarii decente şi că atitudinea lui faţă de angajaţi lasă de dorit. Unii au spus că au lucrat la respectiva fabrică şi şi-au povestit experienţele personale, susţinând că munceau mult mai multe ore decât erau pontaţi, că nu li se plăteau orele suplimentare sau că patronul s-ar fi purtat cu ei ca şi cum ar fi fost sclavi.

"Am lucrat patru ani la fabrică. Nu găseşte (patronul - n.r.) lucrători pentru că nu sunt trataţi ca oameni, nu sunt plătiţi, nu plăteşte ore suplimentare. (...) Mi-am pierdut sănătatea din cauza orelor suplimentare, am fost luată cu ambulanţa. Eu am lucrat şi 22 ore, e păcat că nimeni nu vorbeşte despre asta.", afirmă o localnică.

Iar primarul îi încurajează pe oameni să spună tot ceea ce au pe suflet, pentru ca "problema să nu fie prezentată dintr-o altă perspectivă".

De la microfon se adresează oamenilor şi preotul catolic Bírók Károly, cel în jurul căruia s-au adunat miercuri oamenii şi au mers la sediul primăriei, afirmând că nu au nevoie de migranţi în sat şi că nu vor să li se impună o altă cultură.

De această dată, preotul face referire doar la nemulţumirile oamenilor faţă de patronul brutăriei şi roagă presa să relateze corect, punctând că nimeni nu vrea să se certe, ci doar să rezolve problemele.

"Oamenii nu sunt angajaţi, sunt refuzaţi şi suntem revoltaţi că proprietarii firmei nu ne vor pe noi, ci pe oamenii pe care îi aduc din străinătate, din depărtare. Noi nu suntem apreciaţi, iar ei sunt supraevaluaţi şi acesta nu e o rezolvare. E un conflict care trebuie rezolvat (...). Trebuie să fim trataţi ca oameni, nu ca obiecte, ca o sursă de venit. Şi nici străinii nu trebuie trataţi ca o sursă de venit, ci ca oameni", a spus preotul catolic Bíró Károly.

"După ce trec patru-cinci ani ne trezim că un sfert din casele din Ditrău sunt locuite de oameni de culoare"

De la microfon s-au auzit şi nemulţumiri legate de faptul că localnicii au fost catalogaţi drept rasişti, unii dintre ei susţinând că ar trebui ca cei care au făcut aceste afirmaţii să-şi ceară scuze.

De asemenea, oamenii i-au luat apărarea preotului Bíró Károly, despre care Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia a spus că s-a implicat într-un conflict care îi depăşeşte competenţele, susţinând că ei l-au rugat să-i reprezinte şi că acesta nu are nicio vină.

Chiar dacă cei mai mulţi vorbitori au acuzat condiţiile grele de muncă de la fabrică, faptul că salariile nu sunt suficient de mari sau că patronul nu se poartă frumos cu angajaţii, au fost şi persoane care s-au referit la cei doi muncitori singalezi de la care a izbucnit acest conflict în comunitate.

"Să presupunem că şi alţi întreprinzători vor aduce câte şase muncitori la noi în sat, pentru câţiva ani. Trec doi ani, vor cere să se stabilească aici şi o să-şi aducă familiile şi după ce trec patru-cinci ani ne trezim că un sfert din casele din Ditrău sunt locuite de oameni de culoare. De asta ne temem noi, nu doar de cei doi sri-lankezi, ci de consecinţe, trebuie sa ne gândim bine la consecinţe că nu este vorba doar de ziua de mâine sau poimâine, este vorba de viitorul nostru, viitorul copiilor şi a nepoţilor noştri", afirmă o femeie.

O opinie asemănătoare a avut şi un tânăr care a susţinut că nu are o problemă cu cei doi bărbați din Sri Lanka, ci că va fi o problemă "dacă vor mai veni alţi 100 de oameni", iar un alt bărbat a spus că "nu avem nevoie sa vină străini de la cinci mii de kilometri, că să ne înveţe cum să facem o pâine".

Pericolul coronavirusului

Un alt "pericol" semnalat de o femeie în vârstă, care susține că a lucrat peste 30 ani în microbiologie, este cel legat de faptul că în sat ar putea fi adus coronavirusul de către muncitorii din Nepal, care ar urma să fie angajaţi la brutărie.

"Vreau să atrag atenţia asupra pericolului răspândirii virusului, pentru că toţi oamenii vin acasă de unde este focarul virusului. Şi el (patronul fabricii - n.r.) aduce din Nepal, acum, cinci muncitori, de unde e focarul. A scris şi Wikipedia că China are graniţă comună cu Nepalul şi acolo au fost doi morţi deja. Numai un singur om să aducă virusul, că eu am lucrat în microbiologie şi ştiu ce înseamnă, un singur om să fie bolnav, duce pâinea peste tot în ţară, este un pericol foarte mare", a spus femeia.

Tot ea a dat asigurări că în acest caz nu este vorba de rasism, chiar dacă mai sunt "un om sau doi care sunt puţin duşi de cap", ci de faptul că patronul se poartă cu angajaţii foarte urât.

"Ne-am adunat pentru că oamenii sunt foarte nemulţumiţi că există brutăria asta în comună, clădită din bani europeni şi patronul (...) nu dă salariu decent, muncesc foarte mult, câteodată şi 24 ore, dacă sunt bolnavi nu ia în considerare, asta am auzit de la oameni şi se poartă foarte urât. Eu cu câinii, acasă, nu mă port aşa, să ştiţi, cum se poartă el cu oamenii de aici şi de asta nu găseşte oameni care să lucreze la el", a susţinut localnica.

Deputat UDMR: "Spiritele încet-încet se vor aşeza la locul lor"

La şedinţă a participat şi deputatul UDMR Bende Sandor din zona Gheorgheni, unde se află satul Ditrău, acesta declarând presei că situaţia s-a detensionat şi că a fost generată de conflictul comunităţii cu patronul fabricii de pâine.

"În şedinţa de astăzi, în cele mai bine de două ore petrecute aici, eu nu am observat tendinţe xenofobe, am observat mai mult un conflict între comunitate şi fabrica de pâine. Deci, aici s-a învârtit totul. Cei mai mulţi dintre oamenii care au luat cuvântul au venit cu probleme personale vis-a-vis de conducerea fabricii de pâine. Cât despre tendinţele xenofobe, ştiţi foarte bine că UDMR condamnă orice formă de xenofobie, de rasism şi cred că nu este nici comunitatea din Ditrău, nu putem să-i numim că sunt xenofobi sau rasişti, sunt oameni creştini, foarte buni catolici, aţi văzut că au probabil cea mai mare biserică catolică, învăţăturile bisericii nu duc la xenofobie. Deci, nu putem să spunem asta. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Cred că a fost şi o problemă de comunicare. Problemele dintre comunitate şi fabrica de pâine s-au rezumat la cei doi muncitori, angajaţii din Sri-Lanka. Eu aşa am observat astăzi că spiritele încet-încet se vor aşeza la locul lor şi nu cred că se va mai continua", a spus Bende Sandor.

Întrebat de ce nu a reacţionat când unul dintre vorbitori a făcut referire la culoarea pielii muncitorilor, deputatul UDMR a spus că nu este de acord cu declaraţia, dar că şedinţa avea rolul să aplaneze conflictul, nu să ducă la un dialog în contradictoriu între cei prezenţi.

Scuzele patronilor fabricii

Chiar dacă localnicii susţin acum că nu ar avea o problemă cu cei doi brutari din Sri Lanka, la finalul şedinţei tot aceştia sunt de fapt cei sancţionaţi.

Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din Bazinul Gheorgheni, nu au participat la forum, în ciuda faptului că prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi, dar au trimis comunităţii o scrisoare în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.

De asemenea, patronii au anunţat că îi vor muta pe cei doi muncitori într-o altă etapă a procesului de producţie, directoarea fabricii de pâine, Köllő Katalin, declarând ulterior presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar că nu vor să atingă pâinea.

"Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi să fie cuprinşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalţi cinci brutari cu care am făcut contracte nu vor fi aduşi decât dacă în următoarele şase luni nu vom putea să angajăm cinci brutari calificaţi dintre localnicii noştri (...). Principala problemă este că ei (localnicii - n.r.) nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuşi, să nu atingă pâinea lor, a noastră", a declarat Köllő Katalin.

Aceasta a punctat faptul că scuzele adresate localnicilor vizează faptul că nu i-au informat din timp că vor veni angajaţi din Sri Lanka, adăugând că firma nu va renunţa la cei doi angajaţi.

Köllő Katalin a adăugat că cei doi muncitori au aflat din presă despre scandalul în mijlocul căruia se află şi că sunt foarte trişti, iar unul dintre ei chiar a plâns. "Ieri, deja, Piumal a plâns, era foarte trist, a aflat de la ştiri că cea mai mare problemă este culoarea pielii lor", a spus directoarea fabricii.

Răspunzând la acuzaţiile legate de condiţiile de muncă, de salarizare sau de comportamentul faţă de angajaţi, aceasta i-a invitat pe cei nemulţumiţi la discuţii, pentru a lămuri situaţia.

"Pentru cei care au probleme personale, poarta noastră este deschisă. Şi până cum a fost deschisă în fiecare zi, pot veni personal să lămurim situaţia şi cei care au fost prezenţi sunt angajaţi care au lucrat în urmă cu cinci-şase ani. În prezent, angajaţii noştri sunt mulţumiţi de munca lor, puteţi să-i întrebaţi pe ei", a spus Köllő Katalin.

În legătură cu afirmaţiile potrivit cărora muncitorii ar fi fost pontaţi mai puţin decât au lucrat, aceasta i-a rugat să aducă dovezi.

"Îi rugăm să ne aducă dovezi că aşa s-a întâmplat. Doar în zilele de sărbători au lucrat peste program şi atunci au fost plătiţi pentru orele suplimentare. Au fost concediaţi doar angajaţii care nu-şi făceau treaba cum trebuia", a mai spus Köllő Katalin.

Vor fi nevoiți cei doi singalezi să plece din comună? Răspunsul primarului

Situaţia de la Ditrău nu pare nici pe departe rezolvată, chiar dacă primarul localităţii, Puskás Elemér, se declară mulţumit că oamenii s-au liniştit. El a spus că la finalul şedinţei s-a luat decizia să se trimită o petiţie patronului firmei, cu mai multe cerinţe din partea localnicilor.

"În primul rând, sunt bucuros că oamenii s-au liniştit, a ieşit din ei tot ceea ce au vrut să spună către firmă şi aşa ne-am înţeles că luni, cu nişte participanţi, vom face o petiţie către firmă cu cerinţele, pe care le vom preda, eu ca mediator, şi sperăm că se va rezolva această situaţie", a spus Puskás Elemér.

Întrebat dacă cei doi singalezi vor fi nevoiţi să părăsească comuna, acesta a spus că nu ştie, deocamdată şi că speră că nu se va întâmpla acest lucru.

"Vă rog frumos să mă lăsaţi să nu răspund acum, pentru că încă nu ştiu. Nu suntem rasişti, nu asta e problema. Acum nu ştiu să răspund la întrebare, dar sper că nu", a spus primarul Puskás Elemér.

Situaţia din Ditrău a ajuns şi în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, care a deschis un dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare, după ce miercuri aproximativ 200 de localnici s-au adunat în faţa primăriei nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând atunci că le este teamă ca la ei în comună să nu vină migranţi, care să le "impună cultura lor" şi să le pună în pericol siguranţa.

Localnicii din Ditrău nu mai cumpără deloc pâinea produsă de fabrica din comună

Între timp, localnicii din Ditrău nu mai cumpără deloc pâinea produsă de fabrica din localitate, chiar dacă recunosc că e cea mai bună, fapt care a dus la scăderea profitului firmei cu 30%.

De asemenea, cei care vorbeau în urmă cu câteva zile de pericolul venirii migranţilor, care să le impună cultura lor şi care vor atenta la siguranţa localnicilor, refuză acum să mai facă declaraţii în faţa presei şi reclamă că imaginea satului a fost distrusă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19961 vizualizari

 • +23 (77 voturi)    
  Low IQ (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:04)

  Tony_K [utilizator]

  Pierduti in negura. Oameni cu doua clase ca trenul. Preotul ala... nu am cuvinte. Ma intreb oare ei nu au pe nimeni plecat sa lucreze in alte tari?
  • -27 (57 voturi)    
   Azi 99% unguri la Ditrau, mâine 99% asiatici (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:55)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   Ditrau=5480 oameni din care 99% unguri (date din 2002 - https://en.wikipedia.org/wiki/Ditr%C4%83u)

   Nu știu cum mai sta localitatea în prezent dar în zece ani se poate forma acolo o solida comunitate de tip Belgistan.
   • -11 (33 voturi)    
    Neuron, tu iei de bun tot ce scrie în WIK. (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:26)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Acolo sunt secui, nu sunt unguri,
   • +19 (29 voturi)    
    Prostia poate sa imbrace forme diverse (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:03)

    mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Nu stiu care este situatia concreta, adica daca brutaria a preferat sa angajeze muncitori straini pentru ca sint mai ieftini sau pur si simplu nu gaseau angajati, dar niciun motiv/argument nu poate sa impinga la rasism. De foarte multa vreme politicienii udemere si mai nou peceme piseaza maghiarii si secuii cu eternul factor etnic. Au refuzat investitii, au preferat sa tina populatia in saracie decit sa se modifice procentul etnic maghiar (care ii include si pe secui).
    Preotii lor duc de zeci de ani aceeasi politica idioata si anacronica.
    Unde au ajuns? Saracie lucie, tineretul care pleaca fiindca nu au din ce sa traiasca. In schimb sint mindri maghiari asa cum cinta si ciuma rosie "mindri ca sintem romani". Aceeasi politica - tine-i prosti si saraci si te vor vota.
    Jalnic! Mai jalnic este ca oamenii refuza sa gindeasca cu propriul lor cap si se lasa manipulati de niste profitori.
    • -10 (10 voturi)    
     Prostia neomarxista (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 23:30)

     Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi

     Sa accepti sa ti dispara cultura si tara dupa ce am luptat atata. Au intrat toti ong-istii pe forum.
    • +5 (5 voturi)    
     trebuie doar sa-i tina prosti! (Duminică, 2 februarie 2020, 8:44)

     Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi

     saracia materiala fiind o consecinta!
   • +6 (6 voturi)    
    Da, da, toti jihadistii fundamentalisti (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 23:09)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Au luat la tinta tocmai Ditraul, The Best Place in the World for them!!! Or sa lanseze torpile zburatoare cu prastia pe munte chiar in capul Imperialistilor Vestici!!!
   • +6 (10 voturi)    
    mai (Duminică, 2 februarie 2020, 8:09)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    bine așa decât idioți ca tine și ca netonții din Ditrău.
    300 de imbecili dârdâie din cauza a 2 oameni, din care unul la fel de catolic ca și ei.
    Ar merita să fie izolați după un gard care să înconjoare toată localitatea, fără posibilitatea să intre sau să iasă cineva.
  • -30 (46 voturi)    
   Sa incurajăm colonizarea Ardealului cu asiatici?! (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:07)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   As supune la dezbatere pe acest forum dacă este o idee buna colonizarea Transilvaniei, mai precis a regiunilor locuite majoritar de unguri (ca sa scăpăm de ei), cu persoane din tari îndepărtate: Nepal. Bangladesh, Sri Lanca, Africa Subsahariana?!

   Ar fi o idee buna?
   • -12 (30 voturi)    
    Daca la o masa de poker nu stii cine e fraierul... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:59)

    cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Ironia e ca aceasta idee a fost deja adoptata, dar la un nivel superior.
    Nu de catre forumistii HN, ci de elita progresista a lumii.
    Nu avand ca tinta niste localitati din Transilvania, ci avand ca tinta intreaga Europa.

    Ai grija ce iti doresti, ca nu doar ca s-ar putea intampla, dar s-ar putea (si in cazul de fata, se va intampla) mai grandios decat visezi.
    • +9 (9 voturi)    
     simplex1 si cenzuratul (Duminică, 2 februarie 2020, 0:39)

     loveparade [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

     acesti lolek si bolek luminati ai dezbaterilor sociale, istorice, culturale, teologice si geopolitice.
     respekta...
  • +7 (7 voturi)    
   Toti sant plecati in vest,.. (Duminică, 2 februarie 2020, 0:35)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   cei in putere, mai ales cu meserii profesionale drept dovada lipsa fortei de munca in zona. E u am colegi din Budapesta care muncesc in vest si nu m ai vrea s a auda de Ungaria!
 • +22 (74 voturi)    
  Troglodiți șovini (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:08)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  O populație șovină și iredentistă care urmează politica proto-nazista a „fratilor” lor de la Budapesta. Intr-un stat de drept, asemenea atitudine ar fi penalizata IMEDIAT. Sustinerea din partea partidelor unguresti ar fi un motiv suficient ca organizatiile acestor trădători e tara sa fie desfiintate.
  • -34 (56 voturi)    
   Îi prefer pe ei miticilor. Sau oltenilor. (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:24)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Pe cuvântul unui secui, ungur sau ceangău te poți baza, pe al unui sudist ba!
   • +2 (2 voturi)    
    Buc (Duminică, 2 februarie 2020, 15:55)

    Tibi1984 [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Am intalnit mai multi ardeleni care nu s-au tinut de cuvant decat oricare altii din alte regiuni. Din Buc. sunt.
  • +14 (20 voturi)    
   O solutie foarte simpla... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:49)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Sa le dea manusi. Ca asa nu vor atinge painea.

   La urma urmei, ar trebui sa le dea manusi la toti.
   • +5 (5 voturi)    
    corect (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 23:21)

    omul.bun [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

    nimeni sa nu "atinga" painea, manusi sau ceva automatizat nu se poate?

    "atinga" este un eufemism pentru "framanta aluatul cu mainele" cum se poate vedea in poza HN:

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23635840-revolta-ditrau-circa-300-localnici-adunat-primarie-discute-despre-cei-doi-singalezi-angajati-brutarie-sedinta-inceput-rugaciune.htm
  • -7 (13 voturi)    
   Ia uite unde era civilizatul (Duminică, 2 februarie 2020, 7:24)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Bai , toti ii injurati pe oamenii aia si aveti impresia ca sunt inapoiati. Eu zic sa va uitati inainte la cum arata satele romanesti din aceasta tara care n-au apa, asfalt, canalizare, inainte de a condamna oamenii aia. Ditrau e o localitate, curata, bine intretinuta , o comunitate inchegata , nu ca satele noatre pline de betivi care-si bat femeile si copii. Iar faptul ca unul de-al lor s-a trezit sa aduca straini in loc sa dea salarii mai mari locuitorilor din zona, asta nu este deloc ok. Si pana la urma de ce-i acuzati voi pe oamenii astia ? Dar englezii n-au iesti din UE sa nu mai primeasca imigranti romani ?
  • +5 (9 voturi)    
   Corect sau nu ? (Duminică, 2 februarie 2020, 10:36)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Populatia respectiva face parte componenta din populatia Romaniei. nu stiu daca ai fost acolo vreodata dar banuiesc ca nu.
   1.Nu poti generaliza ca ungurii si secuii sunt sovini si iredentisti.
   2.nimeni din UE nu a declarat Ungaria "pro-nazista"
   3. Daca este sa vorbim despre rasism si xenofobie, baietii buni din galeria Roamaniei de fotbal au scandat la toate meciurile echipei natioanle " Afara cu ungurii din tara"
   4.De ce sa desfiintam partidele unguresti ? Atunci sa desfiintam si patrtidele romanesti gen Roamania Mare, Uniunea de dreapta etc.
   5.Inainte sa scrii ceva gandestete , daca intr-un sat roamanesc ar fi venit doi cetateni din (exemplu: Ungaria) ce ar fi facut cei din sat ?
   Sunt niste aberatii datorate inculturii, politicii PSD de a fi oamenii tinuti in ntuneric . Sper ca ai inteles.
 • -31 (55 voturi)    
  Vechea problemă! (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:15)

  Tayen [utilizator]

  „Patronii” români, indiferent de naționalitate, nu vor angajați, vor sclaveți.
  Și viermii trădători de neam și țară, pizideii și peneleii, USL-AȘII, le fac jocul și le dau voie să aducă muncitori din afara EUROPEI.
  Nu mai bine s-ar restructura cum trebuie boierimea bugetară și astfel să avem forță de muncă „bine calificată”, după cum zicea Mulguța, și în sectorul privat!?
  500.000 de mii de bugetari ar fi bineveniți în sectorul privat!!!
 • +18 (64 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:24)

  ak33 [utilizator]

  asa e , nu sunteti rasisti , sunteti doar prosti
 • +21 (39 voturi)    
  Nuuu (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:26)

  serbanTeodor [utilizator]

  N-au cum sa stie aia din comunitate acolo care se stiu de o viata unii cu altii ce e bine ptr ei. O sa isi planga in pumni cand o sa ia covrigul cu 3 lei in loc de 2, ca patronul va trebui sa dea salariu peste minim si sa asigure si conditii decente de munca. Stai sa le zica astia educatii de Merkel cum trebuie sa fie viata la ei in sat.
  • -27 (35 voturi)    
   Mai e o variantă. (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:19)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

   „Marele patron” să nu mai circule cu Mercedesul ci cu Dacia. Pariu că nu ți-a șoptit neuronul și opțiunea asta!
 • -22 (52 voturi)    
  neo-colonialism (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:26)

  Je__ [utilizator]

  aia din Ditrau au zis ca nu au problema cu imigrantii, ci cu patronii care nu au acceptat sa plateasca munca lor, ci au preferat sa le arate pisica, doar ca sa tina costurile salariale cat mai jos

  Oricat incearca Mandrutii, Caramitrii, Mandachii sa transforme episodul intr-unul rasist, lucrurile sunt simple:
  in lumea neo-feudalista, romanii au luat calea bejaniei de foame, ca in tara lor sunt platiti prost si injositi. De aia au plecat, de aia se revolta.

  Exemplu...McDonalds aduce personal din Vietnam....numai ca sa nu plateasca nici macar minimul pe economie unor romani...idem si aici

  E pe model Olandez....cand aia s-au revoltat si nu au mai vrut sa cultive piper in insulile Java, i-au omorat pe toti si au adus sclavi din Africa

  Cam acelasi model se vrea si aici....doar ca nu mai merge usor cu omoratul
  • +18 (32 voturi)    
   nu e adevarat (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:45)

   independentu [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Toti lucratorii adusi din strainatate trebuiesc platiti cu minim salariul mediu pe economie, prin lege.
   Iar despre Harghita si Covasna e clar ca nu stii nimic, au printre cele mai mici salarii din tara, pentru patron ar fi fost mai simplu si mai ieftin sa lucreze cu localnici.
   • -22 (28 voturi)    
    Neuron, o să-i plătească, probabil. (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:20)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui independentu

    Dar la ce număr de ore???
    • +2 (2 voturi)    
     legal! (Duminică, 2 februarie 2020, 6:35)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui prec

     Sunt veniti cu contract legal - asa ca trebuie sa-i plateasca la numarul legal de ore!
   • +1 (1 vot)    
    ... (Duminică, 2 februarie 2020, 13:10)

    mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui independentu

    Acest aspect al salarizarii trebuie clarificat. Iata declaratia directoarei firmei angajatoare: " În Sri Lanka câştigă 60 de dolari, aici la noi salariul minim înseamnă foarte mulţi bani pentru ei şi au venit ca să poată să îşi susţină familia şi ca să nu facă nici un rău celor de aici. Ne asumăm responsabilitatea pentru ei dacă fac ceva rău, dar nu va fi cazul", a conchis Köllő Katalin.".

    Din aceasta declaratie reiese ca ii plateste cu salariul minim. Ilegal??
  • +15 (43 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:49)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Te obosesti degeaba. Userii de pe aici in general nu pot depasi "political correctness".
  • +14 (26 voturi)    
   Stii, esti in democratie. (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:57)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   fate patron! Fi responsabil ! Hmm nu poti nu ? Fara indoiala sunt o groaza de reptile cu sindromul micului dumnezeu si intre patroni. Ehh dar asta sa stii ca tine de cultura si de natie. O afacere e o afacere pana la urma, o faci pentru a face profit nu de placere. Si da e un fenomen rasist, in cazul asta promovat de o biserica platita la fel ca BOR sau alte culte de stat! Prin taxele jefuite de la .......
   • +4 (30 voturi)    
    Sau (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:40)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Poate ca oamenii nu vor sa vina muncitori la ei in sat care sa strice piata, ptr ca aia sunt gata sa accepte conditii mizere, indiferent de natia/rasa lor.
    Zici ca iti place in democratie, pai nu e democratic daca boicotez brutaria aia si sa imi iau covrigii din alta parte?
    • +13 (19 voturi)    
     Boicotul e democratic, (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:24)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

     nu e democratic sa fii ca la rascoala de la 1400 sa pui mana pe furca. Aia e incultura. Nici alti poate nu vor la ei in tara dar nu au facut revolutie, din nou tine de cultura ...
     • -4 (8 voturi)    
      Haide ma lasa-ma cu povestile astea (Duminică, 2 februarie 2020, 7:35)

      Maspp [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

      Inainte sa-i acuzam pe secuii din Ditrau, o localitate cocheta , curata ca toate localitatile din Harghita, ar fi bine sa ne uitam la cum arata satele noastre romanesti. Suntem fix ca in 1900, fara asfalt, fara apa, fara drum, fara canalizare, cu WC in curte, cu praful care se intinde sute de metri vara in spatele tau, cu noroiul pana la glezne iarna si toamna. Asta e lipsa de civilizatie, asta inseamna lipsa unei comunitati inchegate, asta insemna ca primarul fura de la ceilalti si nu intereseaza pe nimeni.
      • 0 (0 voturi)    
       Unde (Luni, 3 februarie 2020, 7:09)

       ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

       scrie in comentariul meu secui ? Vrei sa fii sincer ? Nu nu doar primarul fura, fura toata autoritatea. Inclusiv aia care ar trebui sa i opreasca pe aia care fura.Cultura civica ? Iti spun 1000% lipseste si in oras.
       • 0 (0 voturi)    
        Pai da, doar ca la maghiari exista (Miercuri, 5 februarie 2020, 9:26)

        Maspp [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

        Sau macar e un simt civic mult mai dezvoltat. Si asta face diferenta. Asta m-a frapat la maximum. Am fost in sate cu primari maghiari in Ardeal si diferenta e extrem de vizibila de la florile puse la poarta pana la trotuarele asfaltate si fara balarii. Pe mine ma enerveaza atotsuficienta multora de pe aici care fac pe desteptii. Bai, in Bucuresti avem vreo 100 de strazi fara apa, canalizare si asfalt. Dar multi dintre semenii nostri nici nu sunt interesati de asta, asa cum nu este nici primarul nostru general.
  • -3 (7 voturi)    
   Foarte corect doar ca prostii sunt aici pe site (Duminică, 2 februarie 2020, 7:30)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Cand englezii au decis sa iasa din UE ca nu mai vroiau emiganti romani, polonezi si bulgari, nu i-a mai acuzat nimeni de rasism. Bai, una peste alta, o comunitate inchegata e aia in care cel care patronii, administratia si cetatenii colaboreaza pentru binele comun. Daca patronul vrea sa faca profit cu orice pret, ignorand faptul ca el vinde acele produse oamenilor din comunitate, atunci e normal ca oamenii sa se revolte. Probabil solutia simpla si legala ar fi ca lumea sa-i boicoteze mizeria de brutarie. Asta il va afecta in mod sigur. E o metoda care se practica in multe zone din vest.
 • -9 (55 voturi)    
  patronul Dumnezeu (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:30)

  MG [utilizator]

  micii patroni se cred niste dumnezei, sa le iasă Merțanul și burdihanul iar angajații "să tragă dacă este proști".
  Ar trebui ca localnicii să nu mai cumpere pâine de la jupânul respectiv dacă nu a renumerat pe drept angajații locali. Organele statului vin și ele în control după cașcaval, nu după dreptate.
  • +1 (5 voturi)    
   sa cumpere paine care vine congelata! (Duminică, 2 februarie 2020, 8:49)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui MG

   aia este facuta numai de blonde cu ochi albastri!
 • -7 (51 voturi)    
  Intrebare serioasa pt toti oamenii "alfabetizati" (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:33)

  cenzuratul [utilizator]

  De ce disparitia ursului panda e o mare nenorocire ce trebuie evitata, de ce lumea fara rinoceri albi e un loc mai sarac pe cand in acelasi timp disparitia norvegienilor, ungurilor, italienilor e un lucru bun, un motiv de deschis sampania pentru orice progresist?
  • +2 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:49)

   [anonim] i-a raspuns lui cenzuratul

  • +3 (5 voturi)    
   Intrebare pentru analfabetizati (Duminică, 2 februarie 2020, 0:05)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   De ce trebuie sa postati texte imbecile fara legatura cu realitate si cu articolul de fata?
 • +13 (55 voturi)    
  Ce e mai nasol... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:36)

  mynickname [utilizator]

  ... e ca oamenii aia au drept de vot. Dar vorba proverbului, 'au și proștii dreptul la o țară a lor'.
  • -21 (35 voturi)    
   Corect. (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:16)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui mynickname

   Asta este, și tu ai drept de vot. Ghinionul nostru.
   • +9 (21 voturi)    
    Imi pare rau... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:07)

    mynickname [utilizator] i-a raspuns lui prec

    .. ca faci parte din categoria acestor oameni. Altfel nu s-ar explica ghinionul tau.
 • +26 (36 voturi)    
  fara nici o chestie aiurea... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:36)

  alex562 [utilizator]

  ... pot doar sa intreb? ... cine stie sa ne spuna ....
  ... in ce limba vorbeau localnicii?
  • +4 (18 voturi)    
   ..... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:22)

   ak33 [utilizator] i-a raspuns lui alex562

   in cea mai pura limba romana :))))
  • +8 (14 voturi)    
   O intrebare chiar buna ... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:51)

   andypandy [utilizator] i-a raspuns lui alex562

   ... si conform acestor filmari se vorbea in maghiara -- [https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/video-a-inceput-sedinta-de-la-ditrau-pe-tema-celor-doi-brutari-din-sri-lanka-sala-primariei-e-plina-1253609] ... si iaca asa avem stiri romanesti de pe plaiuri romanesti cu romani dar "subtitrate" :))))))) Aceasta situatie imi aduce aminte de cum am fost eu tratat ca un "lepros" cand am fost la munca afara. Si mai lasati-ne cu "political correct" ... e vorba de omenie aici. Te uiti la un om si il judeci dupa fapte, nu dupa culoarea pielii sau nationalitate sau religie sau orientare "personala" (ce papuci le pasa tuturor cine cu cine si-o ... ?!?). Deci din pacate sunt in mod clar xenofobi ... ma intreb daca se duc vreo 20 de romani vorbitori de romana ce o sa zica? Probabil ca le ameninta cultura, de parca cultura e o chestie pe care ti-o poate impune cineva. Comunitatile de romani din afara rezista f bine cu tot cu cultura noastra. Si iar din pacate, mai sunt si rasisti ... la 2 oameni de culoare fac tam tam?!? Pe bune? Le este frica sa nu fie invadati? Pe bune?!? :)))))))))))) Daca veneau 50 mai ziceam ca sunt motive de griji dar asa ... in mod clar inventeaza motive. Ca si faza cu riscul de coronavirus ... se rezolva cu o perioada de carantina de 14 zile. Ma intreb daca ar refuza si un francez, ca deh au si ei vreo 2 cazuri confirmate. Ipocrizie de la cap la coada ... e trist, f trist
   • 0 (6 voturi)    
    Si te intreb? (Duminică, 2 februarie 2020, 10:43)

    democtrates [utilizator] i-a raspuns lui andypandy

    In ce limba voiai sa vorbeasca daca sunt 99% maghiari in localitate ? Ai fost vreodata in Ungaria la Giula sau la Micherec sa vezi ce-i acolo ? Steagul Romanesc pe scoala , biserica , nimeni nu zice nimic . Noi ne cacam pe noi pentru steagul secuiesc(acei oameni care au luptat cu romanii impreuna impotriva turcilor), vai si daca ar apare steagul unguresc.
 • +1 (47 voturi)    
  Unire intre romani si unguri (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:55)

  mihai2015 [utilizator]

  Este pentru prima oara cand ungurii si romanii sint uniti contra valului imigrant din Europa. Localnicii observa bine acest pericol.
  Se incearca sa se critice acest fapt cu tot felul de minciuni, gen ca localnicii sint analfabeti, etc ...
  Nimeni nu a criticat muncitorii romani, si acest lucru i-a surprins pe asazisii comentatori si ziaristi romani.
  • +5 (25 voturi)    
   Localnicii n-au catadicsit (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:24)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   sa deschida brutarii.
   ca painea le pica din cer, pentru cine n-a inlocuit-o cu borhot.
   • 0 (2 voturi)    
    Cu asemenea redusi mintal (Duminică, 2 februarie 2020, 15:51)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

    sa ne mai miram ca tara seamana cu o provincie africana ?
  • +4 (6 voturi)    
   Pericol (Duminică, 2 februarie 2020, 12:41)

   girea [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   Mare pericol ca le face painea unul din Sri Lanka....Fugiti....
 • -4 (36 voturi)    
  câți pro migranți p'aci... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:21)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  tu v-am... :))
  • +3 (7 voturi)    
   Schimbare de perspectiva (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 23:22)

   andypandy [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   La mine in multinationala "glorioasa" unde lucrez, pe etajul meu, se aude o moldoveneasca de la cap la coada. Multi colegi veniti din Moldova ... nu le zice nimeni nimik. Sunt oameni muncitori, ok, profi si isi dau silinta. Mai este si un alt etaj unde se vb in chineza si alte limbi asiatice ... iar, nu le zice nimeni nimik deci sunt din China, Korea, Vietnam, India si alte colturi exotice. Oameni muncitori, ok, profi. Si avem grile salariale care se asigura ca lucrurile sunt oarescum corecte si diferentele salariale pt aceeasi pozitie sunt date doar de cat de bun esti in meseria ta. Si ma uit la Romania, tara lui "las-o asa ca merge si asa" si zau daca imi place. Sunt f constient ca nu toata lumea o are dar sunt si mai constient ca se aplica in general in relatia cu ceilalti si mai putin in asteptarile de la propria persoana. Vrem sa primim calitate "nemteasca" dar suntem mai putin dispusi sa o "prestam". Pentru mine, conteaza mai mult ca omul sa fie muncitor, ok si profi si sa faca treaba buna decat sa fie de o anumita nationalitate/religie/orientare/culoare ... si nu are nimik de a face cu "political correct" ci cu un concept numit "omenie si corectitudine" ... ok, poate doua :))) ... deci multumesc de "urarea"-compliment, prefer sa raman la principiile mele personale
  • +2 (8 voturi)    
   ăia (Duminică, 2 februarie 2020, 8:23)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   doi nu sunt migranți, sunt oameni angajați cu forme legale.
   Migrant ești tu. În pusta maghiară încă ai loc.
 • -6 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 21:49)

  [anonim]

  • -2 (2 voturi)    
   Vrei să zici poate 'telectuali (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 23:23)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui

   Un adevărat intelectual chiar gândește, nu doar regurgitează ideile cele mai răspândite ale elitelor politice.
  • +1 (5 voturi)    
   La sat a prins propaganda (Duminică, 2 februarie 2020, 12:43)

   girea [utilizator] i-a raspuns lui

   Aia a lui Orban care asmuteste oamenii impotriva strainilor ca sa nu vada ce furaciuni face el si camarila lui. La oras a prins educatia si buna informare.
 • +17 (27 voturi)    
  atunci puneti mana la munca! (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:01)

  revo [utilizator]

  Vreti paine? Faceti-vi-o!

  "Cât despre tendinţele xenofobe, ştiţi foarte bine că UDMR condamnă orice formă de xenofobie, de rasism" - am ras cu pofta.
 • -12 (28 voturi)    
  Idee (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:14)

  raducutu [utilizator]

  As aduce si eschimosi in Harghita daca ar ajuta la scaderea sau disparitia bozgorilor....
  • +1 (7 voturi)    
   Pacat de tine ! (Duminică, 2 februarie 2020, 10:48)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui raducutu

   Nici macar atata nu stii ca eschimosii sunt din rasa mongoloida deci a hunilor, deci ai aduce alti unguri. Dar daca ai aduce eschimosi, si conform schimbarilor climatice ne indreptam spre o noua glaciatiune(daca stii despre ce este vorba), tu ai disparea dar ei tot ar fi aici.
 • -6 (24 voturi)    
  Altera pars (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:32)

  Setalcott [utilizator]

  Oamenii mici discuta alti oameni, oamenii mediocri discuta evenimente, oamenii mari discuta idei.
  Mai marii nostri - politicieni, presa, CNCD, par incapabili sa inteleaga ca oamenii rationali se ghideaza si actioneaza dupa principii, doar animalele actioneaza dupa animalul care le iese in cale. Sau poate sunt incapabili sa atribuie oamenilor de la Ditrau calitatea de oameni rationali care se ghideaza dupa principii.
  Identitatea exacta a celor doi imigranti e irelevanta, de unde sunt e irelevant, Ditrau sau secuii sau preotul catolic sunt irelevanti. Cineva trebuia sa fie primul imigrant din cohorta celor 30000 sau cati or fi fost aprobati, trebuiau sa ajunga undeva, iar cineva trebuia sa puna mai devreme sau mai tarziu problema: demografia, incotro? Relevanta e discutia despre imigratie, care se pare ca e refuzata cu obstinatie de mai marii nostri, altfel decat in termenii imprecatiilor morale si a taratului in tribunal. Exprima-ti dorinta de a-ti pastra neschimbat caracterul si compozitia comunitatii in care traiesti, plasmuit o mie de ani, si ajungi la puscarie.
  • -4 (6 voturi)    
   Transdoctrinari USRisti, ati citit? (Duminică, 2 februarie 2020, 0:15)

   cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Dragi USRisti, asta e discurs de dreapta!

   Aici nu e ca la transgenderism, nu esti de dreapta prin auto-identificare la un referendum, ideile, idealurile, valorile, temperamentul, caracterul tau te fac sau nu de dreapta.
  • +2 (4 voturi)    
   Aceleasi fantasme imbecile ale extremestilor (Duminică, 2 februarie 2020, 12:46)

   girea [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Daca va face placere sa auziti ok, o sa dispareti cu totii bai albilor....
   https://www.hotnews.ro/stiri-international-23031834-este-mare-inlocuire-invocata-asasinul-din-christchurch-teza-complotista-origini-naziste-care-acuza-colonizare-musulmana-europei.htm
   • -2 (2 voturi)    
    Privind in perspectiva (Duminică, 2 februarie 2020, 13:29)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui girea

    Ai orgasme sadice?
  • +2 (2 voturi)    
   Si hitler discuta idei (Duminică, 2 februarie 2020, 15:58)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   cu goebbels.
   cam ca ale tale.
   la mintea ta, daca esti negru ramai intre negri si daca esti alb intre albi, asa-i ?
   aia n-au facut scandal cands le-au plecat 20 la suta populatie de saracie lucie, iar cand primesc acasa lovelele nimeni nu stie daca au trecut sau nu prin maini de negru sau asiatic.
   sunteti distrusi ca si popor, saracilor. cu saracia si idiotenia inainte.
   • -1 (3 voturi)    
    O idee socanta (Duminică, 2 februarie 2020, 22:42)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

    Daca un negru vrea sa traiasca printre negri, trebuie sa aiba dreptul asta.
    Daca un alb vrea sa traiasca printre albi, trebuie sa aiba dreptul asta.
    Daca cineva vrea sa se amestece, la fel.
 • -12 (24 voturi)    
  Teleormanul este cu Harghita (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:41)

  mihai2015 [utilizator]

  Vad ca cititorii Hotnews sint mari fani ai celor cu broboade pe cap si cu burka.
  In orice sat din Romania daca se colonizau pakistanezi sau alte natii cu broboade pe cap se actiona la fel.
  Nimeni nu e nebun sa nu mai aiba curajul sa mearga pe strada sa nu-l taie cineva cu sabia sau se arunce cineva in aer.
  Din cate am vazut la casatoriile mixte toate femeile trebuie obligatoriu sa treaca la islam. Bineinteles ca satenii nu vor acest lucru pentru fetele lor.
  Eu zic ca au actionat foarte decent.
  • +4 (8 voturi)    
   cu exceptia micii completari cum ca (Duminică, 2 februarie 2020, 0:48)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   in Sri Lanka 70% sunt budhisti, apoi hindusi si abia pe locul 3 sunt islamici (fara a mai mentiona ca sunt si o mana de crestini e acolo...) ai perfecta dreptate!
   asta inseamna sa comentezi in cunostinta de cauza.
   opiniile astea idioate "Nimeni nu e nebun sa nu mai aiba curajul sa mearga pe strada sa nu-l taie cineva cu sabia sau se arunce cineva in aer." sunt incredibil de asemanatoare cu ce vedeam la finalul anilor '80 cand comunistii verzi si mandrii spuneau ca ei nu vor "ca la noi sa fie ca in Occident unde ies unii dintr-o cladire si impusca oameni pe strada" (bineinteles, filmele "vestice" lasate din greseala de propaganda comunista sub ochii poporului ca sa vada si aia ce bine o duceam noi fapt, hamesiti, rupti in c**, stand in intuneric si frig dar macar nu ne impusca nimeni pe strada)
   • 0 (2 voturi)    
    aia cu sabia pe strada (Duminică, 2 februarie 2020, 14:17)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    e cam stravezie. e drept, tot la indieni se refera, totusi....
    deci, ungurii, de pamant din asia, nu doresc asiatici in tzinutu' sekoiesc....vietnamezi, chinezi, uiguri, doresc ?
    doar romani, care vorbesc ungureste. atat.
   • +1 (1 vot)    
    Drept, nu ne impuscau pe strada (Duminică, 2 februarie 2020, 15:53)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    ci la granita daca vroiam sa mergem la mai rau.
  • -3 (5 voturi)    
   Sunt și bugetari/acoperiți mulți, f. mulți. (Duminică, 2 februarie 2020, 1:08)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   Viermuși ce-au infestat societatea.
  • -8 (8 voturi)    
   La cum arata zone din Belgia si Franta azi (Duminică, 2 februarie 2020, 7:39)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   Mai ca ti-as da dreptate. Respect pentru maghiari, intr-un sat romanesc, erau fericiti ca platesc painea cu 30 de bani mai putin. Asta inseamna o comunitate inchegata, cu capacitate de reactie in care primarul trebuie sa respecte dorintele cetatenilor , nu sa fie mana in mana cu patronii si sa ia spaga.
  • +6 (6 voturi)    
   WTF (Duminică, 2 februarie 2020, 10:05)

   tutan_camon [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   Doi srilankezi, unul budist, unul catolic. Ce burka si ce sabie visezi baiete? Tu ori ai fumat ceva ori esti ungur.
  • +2 (2 voturi)    
   ca harghita, nu ca harghita (Duminică, 2 februarie 2020, 14:12)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   adica, nu mai vor unguri in teliorman, dupa ce, in ultimele alegeri, s'a dovedit c'au invadat ungurii satele teliormanului !
   vrem teliormanui ptr. teliormaneni !
   si'l mai vrem se pe nicusor dracnea inapoi, acasa !
  • +1 (1 vot)    
   Ce molfaie telemormanul ? (Duminică, 2 februarie 2020, 15:55)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   .
 • +2 (28 voturi)    
  Toti cei ce fac p'acilea pe indignatii... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:42)

  Sparafucile [utilizator]

  N-ar fi deloc de acord ca la ei in bloc - si discut aici despre cei ce locuiesc in blocuri- sa vina la inceput o familie de romani ceva mai colorati la ten si piele, apoi inca una si inca una si inca una. Fiindca fiind de alt model cultural toata lumea stie ce va urma , din statistici. La Ditrau se petrece ceva asemanator, oamenii de acolo sunt o comunitate mica si nu vor sa aiba surprize cu noi vecini de culturi insuficient verificate. Daca nu sunt fermi acuma risca sa le fie bagati pe git , in viitor, MUSULMANI. Care se srtie ce binefaceri aduc pe unde se muta. Asa ca un minim efort de a-i intelege si pe locuitorii unei comunitati mici ar fi un exercitiu extrem de IGIENIC, vorba lui Andrei Plesu.
  • -5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 februarie 2020, 1:43)

   [anonim] i-a raspuns lui Sparafucile

  • +1 (5 voturi)    
   Vai...vai (Duminică, 2 februarie 2020, 12:48)

   girea [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Musulmanii rai...romii rai...doar romanii buni...plimba ursul cu propaganda asta nationalist-fascista.
 • -3 (15 voturi)    
  din experienta altora ... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:49)

  Paul_ [utilizator]

  Bine inteles ca cei din Ditrau exagereaza. Cred ca de fapt ei au ceva cu patronul de fapt.

  Pe de alta parte.... nu ar fi mai inteligent sa importam IT-isti si ingineri din Vietnam (de exemplu), ceea ce va duce in timp la cresterea salariului mediu si atunci patronul va putea sa platesca mai bine pe localnici?

  Nu zic ca se rezolva problema intr-un an (tot asa cum cei 2 nu vor modifica compozitia etnica a Ditraului). Mai intai se va dezvolta economia din Cluj, Bucuresti, Iasi, Timisoara, dar incet incet beneficiile se vor vedea.
  • -2 (10 voturi)    
   Eu unul cred că ne lipsesc doamnele... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 23:30)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   Dacă e să primim imigranți, măcar să fie thailandeze, filipineze, vietnameze între 18 și 30 de ani. Dacă sunt IT-iste, cu atât mai bine, dar nu e nevoie - mai sunt și alte meserii bine plătite. Că tot feminismul „trezit” (woke) ne spune că femeile sunt superioare bărbaților, deci rezultă că și imigrantele sunt superioare imigranților.
   • 0 (2 voturi)    
    :) (Duminică, 2 februarie 2020, 16:44)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    100% de acord.

    Sunt vreo 150 000 de IT (probabil 70% barbati si 30% femei). Deci vreo 100 000 de IT-iste nu ne-ar strica :).
  • -1 (9 voturi)    
   din experienta altora (Duminică, 2 februarie 2020, 10:31)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   Pentru cei care au dat minus.

   Nu prea cred ca este o idee buna sa importam muncitori care sa concureze cu cei care au cele mai mici salarii.

   Cred ca ar trebui sa invatam din experienta francezilor, americanilor, englezilor.

   Problemele sociale apar acolo unde sunt importati imigranti care fac munci slab calificate.

   Nu tin minte sa fi fost vreo discutie despre prea multi IT-isti indieni in Silicon Valley.

   Imigranti inalt calificati nu creaza probleme sociale.
 • -6 (10 voturi)    
  ha! (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 22:55)

  codyrocco [utilizator]

  ditrau! roac siti!
 • 0 (8 voturi)    
  Ku Klux Klan (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 23:53)

  karma1558 [utilizator]

  Din pacate asta e nivelul in multe colture ale Romaniei. Ku Klux Klan s-a extins la Ditrau.
  Mi-as dori sa se autosesizeze un avocat care sa-i reprezinte pe cei doi. Cei vinovati trebuie dusi in fata instantei. E o rusine nationala ce se intampla in acea comuna.
  Astazi mi-e rusine ca sant Roman.
 • -4 (8 voturi)    
  super (Duminică, 2 februarie 2020, 4:38)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Foarte bine,glasul străzii face ceva pe feisbuciliştii internauţi biciclişti corporatişti ! Ei sunt adevărata putere în ţara asta! Lecţii de viaţă adevarată ! Alo inetrnauţii,nu vă duceţi acolo să "organizaţi un protest"|? Să vedeţi ce răngi reale vă luaţi peste bot de la oamenii muncii !
 • -7 (9 voturi)    
  vorbind despre IQ-ul si prostia oamenilor de acolo (Duminică, 2 februarie 2020, 10:27)

  mbembe [utilizator]

  citesc doar tampenii in comentarii :)
  (asta despre IQ)
  cat despre straini- banuiesc ca la toti va place cand in intunericul de pe scara blocului dati nas in nas cu un “strain” sau cu unul de la noi pe care il numiti cu dispret minoritar!
  ori doar e ca si in cazul oilir naufragiate- sa nu moara animalul in chinuri pe vas- sa moara taiat si mancat (cata milostivie si indulgenta)

  deci lasati textele, ieftineala ieftina!
  • +6 (6 voturi)    
   IQ ?????? (Duminică, 2 februarie 2020, 11:10)

   sitizan [utilizator] i-a raspuns lui mbembe

   La toti ne place (apropo de IQ-ul tau) sa ne intalnim pe scara, pe strada, la servici, oriunde...cu oameni civiizati, macar un pic educati...indiferent de natie, culoare sex.
   La tine nu place baietii aia ca sunt straini, ca au alta culoare, ca muncesc mai bine ca tine, sau ce ?
   • +1 (1 vot)    
    Nu place (Duminică, 2 februarie 2020, 16:00)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui sitizan

    s-a daramat mitul ungurului muncitor fruntas.
 • +3 (3 voturi)    
  nu sunteti (Duminică, 2 februarie 2020, 18:41)

  Contrache [utilizator]

  nunu, nici rasisti nici sovini nici xenofobi, nici medievali nici nimic nu?
 • +1 (1 vot)    
  Manifestarea nemultumirii (Luni, 3 februarie 2020, 12:04)

  adrian88000 [utilizator]

  trebuia facuta mai demult . Impotriva patronului , daca acuzele sunt reale. Preotul trebuia atunci sa se pune in fruntea localnicilor. Si pe langa demonstratia de solidaritate impotriva patronului , la sediul firmei , trebuia facuta si sesizare la Inspectoratul de Munca. Au stat ca blegii si acum s-a speriat de doi ceylonezi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by