Proprietarul brutăriei din Ditrău care i-a angajat pe cei doi bărbați din Sri Lanka, situație care a provocat revoltă în comună, le-a transmis localnicilor nemulțumiți că îi va scoate din procesul de producție a pâinii pe cei doi, care vor fi doar ajutoare, scrie Mediafax. Mai mult, el le cere scuze localnicilor: "Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva".

Brutarii srilankezi din DitrauFoto: Gina Stefan/AGERPRES

Patronul brutăriei le-a transmis localnicilor că cei doi singalezi nu locuiesc în Ditrău și nu îi vor "deranja".

Mai mult, proprietarul brutăriei i-a invitat pe localnicii care vor să se angajeze la brutărie să meargă la el și le-a promis că de acum încolo va anunța orice intenție de angajare în așa fel încât să se prezinte cei care vor să lucreze: "Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”.

"Scopul nostru e să rezolvăm problema. Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva, dar am angajat cetățenii străini cu forme legale. Vă rugăm să nu răspîndiți zvonuri neconfirmate”, le-a mai transmis localnicilor proprietarul brutăriei.

Patronii fabricii de pâine din Ditrău nu au participat la întâlnirea cu localnicii, chiar dacă prezenţa lor a fost solicitată insistent de către oameni, dar le-au trimis o scrisoare.

Cei aproximativ 300 de localnici adunați sâmbătă la o întâlnire la Căminul Cultural convocată de primar s-au contrazis dacă să îi accepte sau nu scuzele patronului brutăriei, stabilind în cele din urmă să redacteze o petiție în care să apară toate pretențiile pe care le au.

La finalul întâlnirii de sâmbătă cu localnicii, primarul din Ditrău a spus că a început cu o rugăciune pentru ca problema să fie rezolvată pașnic: "Preotul a fost la întâlnire, am început cu o rugăciune să putem rezolva această problemă pașnic și să nu ne râdă lumea".

Primarul localității Ditrău, Puskas Elemer, a încercat să explice la Digi 24 care au fost concluziile întâlnirii cu localnicii, susținând că nemulțumirea acestora ar fi de fapt legată de patronul brutăriei, de modul în care acesta i-a tratat pe cei din comună.

"Foarte mulți oameni din comună și-au exprimat părerile despre munca lor în brutărie, s-a văzut că problema nu este cu cei doi muncitori angajați din Sri Lanka, ci cu comportamentul patronului. Mă bucur că s-a terminat această ședință cu bunătate. Oamenii au plecat pașnic acasă. Am promis că vom face luni o petiție către brutărie, eu voi mediatiza această problemă și vom depune petiția la firmă, cu cerința de a schimba munca lor, de fapt, la brutărie. Sunt mulți oameni care s-ar întoarce, dacă s-ar schimba comportamentul șefului brutăriei”, a spus primarul Puskas Elemer la Digi 24.

Întrebat ce anume i se impută patronului, el a răspuns: "Ce a reieșit azi de la oameni a fost că nu au fost angajați ca lumea, că nu au fost plătite orele în plus, comportamentul lui a fost mai rău către ei”.

El mai susține că nu știa despre existența unor probleme între oamenii din comună și patronii brutăriei, iar conflictul de acum legat de muncitorii din Sri Lanka ar fi izbucnit pe acest fond.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei doi singalezi, Puskas a răspuns: "Soarta lor depinde de angajator, degeaba mă întrebați pe mine, eu nu am cum să vă spun”.

Miercuri, aproximativ 200 de localnici din Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly, s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le este teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

CITEȘTE ȘI: