”Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăştia care suntem aici". Sute de localnici dintr-o comună din Harghita s-au revoltat după ce doi sri-lankezi au fost angajați într-o brutărie VIDEO

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 30 ianuarie 2020, 16:01 Actualitate | Esenţial


Brutarii srilankezi din Ditrau
Foto: Gina Stefan/AGERPRES
Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa, scrie Agerpres într-un reportaj realizat acolo.
Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni.

Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Aşa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi.

"Singurul motiv pentru care am adus angajaţi din afara ţării este că nu am găsit pe piaţa locală”

”Noi am pus anunţuri şi în Harghita şi în afara judeţului, dar nu mai sunt, brutari se găsesc foarte greu (...) Şi ne-am decis că încercăm şi în afara ţării. Mai întâi, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este şeful brutarilor, şi acum două săptămâni au ajuns şi angajaţii din Sri Lanka, printr-o firmă de recrutare. Suntem foarte mulţumiţi de ei, sunt muncitori foarte buni, înţelegători, cinstiţi, serioşi, în două zile au învăţat etapele producţiei, lucrează la fel ca şi ceilalţi angajaţi brutari", a declarat presei Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica.

Aceasta adaugă că în maxim o lună la fabrică vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka, firma având nevoie de forţă de muncă calificată, întrucât se află în proces de extindere, cu fonduri europene.

Prezenţa muncitorilor străini a stârnit revolta unei părţi a comunităţii din Ditrău

Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată. De aceea, Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru, iar acum li se caută un apartament în Gheorgheni.

"Proprietara locuinţei (unde au locuit cei doi în Ditrău - n. red.) a fost ameninţată, i-am dus în Lăzarea şi acolo a fost ameninţată şi acum îi ducem în Gheorgheni şi sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschişi. (...) Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. Ei cred că sunt o ameninţare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu ştim cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei", a mai spus Köllő Katalin.

Ea le-a transmis oamenilor că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni şi susţine că îşi asumă responsabilitatea pentru faptele celor doi muncitori.

"Aş vrea să le zic oamenilor că nu mai suntem în Evul Mediu.

Suntem în 2020 şi cred că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni. Nici nu înţeleg comportamentul anti-uman de care dau dovadă şi ce au împotriva acestor oameni din Sri Lanka, care sunt la fel ca noi, sunt şi ei oameni. Sunt oameni buni, care vor să trăiască. În Sri Lanka câştigă 60 de dolari, aici la noi salariul minim înseamnă foarte mulţi bani pentru ei şi au venit ca să poată să îşi susţină familia şi ca să nu facă nici un rău celor de aici. Ne asumăm responsabilitatea pentru ei dacă fac ceva rău, dar nu va fi cazul", a conchis Kollo Katalin.

În timp ce directoarea firmei dă interviuri presei, Piumal şi Amahinda muncesc alături de colegii lor, zâmbesc stingher şi nu înţeleg de ce li se acordă atâta atenţie.

Unul dintrei ei este catolic, celălalt budist şi au venit în România să îşi ajute familia, în condiţiile în care salariile din ţara lor sunt foarte mici. Spun că le place România, că oamenii de aici sunt buni şi că se înţeleg bine cu colegii lor, dar evită să răspundă la întrebările legate de faptul că localnicii îi resping şi că nu îi doresc în comună.

”Cum mergem noi în alte ţări, aşa vin şi ei”

"Ca oameni, sunt foarte de treabă, sunt ruşinoşi acum, la început, că sunt veniţi proaspăt, de două săptămâni, dar sunt sociabili, curaţi, îşi văd de treabă, chiar îi apreciez. Cum mergem noi în alte ţări, aşa vin şi ei şi ar trebui să ne bucurăm că, totuşi, ne mai calcă şi alţii, nu o ducem aşa de rău. (...) Nu sunt de acord că localnicii îi resping, pentru că şi eu am lucrat în străinătate, am fost în Germania, dar am fost primit bine, nu s-au făcut discriminări, nu ar trebui să existe aşa ceva, după părerea mea. Că sunt foarte mulţi localnici care lucrează în străinătate şi mă întreb dacă le-ar conveni să îi trimită şi pe ei acasă. Ar trebui să înţeleagă şi să fie de acord cu ei", a spus Mircea Moldovan, un muncitor din Topliţa.

Şi Szabó Ödön, muncitor din Gălăuţaş, consideră că nu e normal ceea ce li se întâmplă celor doi şi că, indiferent de naţionalitatea şi de ţara de unde vin, sunt oameni în căutarea unui loc de muncă, aşa cum mulţi localnici merg să lucreze în străinătate, şi de aceea ar trebui să fie acceptaţi.

Sâmbătă va fi organizată o adunare populară pentru discutarea problemei

O parte a comunităţii din Ditrău, o comună cu aproximativ 5.500 de locuitori, nici nu vrea să audă de prezenţa în comuna lor a unor muncitori străini. A fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele "Migráns mentes ditrot akarunk" (Vrem un Ditrău fără migranţi), în care sunt postate multe mesaje împotriva celor doi, dar şi unele care le iau apărarea acestora, iar miercuri după-amiază a fost anunţat un protest la şedinţa Consiliului Local.

În frunte cu preotul catolic Bírók Károly, circa 200 de localnici s-au strâns în curtea bisericii şi apoi au mers la Primărie, pentru a cere discutarea acestei probleme.

Întrucât chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de şedinţe era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuţie aceste nemulţumiri la o adunare populară, care va avea loc sâmbătă.

Preotul catolic Bíró Károly spune că frica oamenilor îşi are originea într-un conflict vechi, din 1986, dintre localnici şi comunitatea romă, în care un bărbat a fost ucis şi că se tem de venirea unor străini despre care nu ştiu nimic. "Cererea noastră este ca să ne dea înapoi siguranţa în care am trăit până acum, ca să nu ne mai fie frică de ce se va întâmpla. Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranţa noastră", a spus preotul Bíró Károly.

Cei care au venit să protesteze faţă de prezenţa celor doi sri-lankezi vorbesc însă de temerea că "un val de migraţi" va veni peste ei şi le va impune propria cultură, dând exemple pe care ei le-au văzut la televizor.

"Eu nu sunt supărat pe oamenii ăştia. Doamna Katalin (directoarea firmei-nr) a zis că vrea să aducă muncitorii aici, să aducă o altă cultură, aşa a pronunţat ea. Noi avem cultura noastră aici, în zona noastră, aia secuiască, ungurească, românească, avem cultura noastră, să nu vină cu cultura din Nepal aici. Dacă ascultăm televizorul, în Germania, Franţa sunt oameni care de 100 şi ceva de ani stau acolo, prima dată s-au dus zece, apoi 20, 30 şi acum sunt cartiere unde nu are curaj nici miliţianul să intre, le violează femeile. Cultura aia vrea să aducă aici şi femeile noastre, copiii noştri să nu poată să iasă", susţine Deák Ferenc.

Preotul catolic, despre sri-lankezul catolic: ”Nu mă interesează”

Atunci când i se spune când unul dintre muncitori este catolic, acesta răspunde: "Nu mă interesează. Astăzi vin doi, mâine vin şapte, după aia pentru ei trebuie şcoală, biserică şi după aia? Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăştia care suntem aici".

Un alt bărbat spune că localnicii nu sunt supăraţi pe cei doi sri-lankezi, ci se tem de străinii care vin deja în ţările europene şi provoacă multe neplăceri. "Nu am avea nicio obiecţie împotriva celor doi oameni, dar vor aduce din ce în ce mai mulţi şi vedem ce se întâmplă peste tot în Europa. Nu este rasism, dar ne este frică de acţiunile pe care ar putea să le facă, am vrea să prevenim ceea ce se întâmplă prin Europa, că nu o să mai putem lăsa copiii pe afară, o să ajungem că o să fie deranjaţi şi de crucea de pe biserică", spune şi acesta.

Primarul comunei, Puskás Elemér, îndeamnă la calm şi spune că situaţia s-a creat pentru că oamenii au fost instigaţi

"Oamenii sunt îngrijoraţi de ceea ce văd în mass media, că vin migranţii, cum fac, ce fac cu localnicii şi de aceea a izbucnit această problemă. Sunt nişte oameni, care şi ei sunt muncitori ori în Germania, ori în Vest şi ei au fost cei mai mulţi care i-au instigat pe cei de acasă că 'vin ăştia, vă atacă, vă ia nu ştiu ce' (...) Nu ştiu încă cum putem rezolva, voi vorbi cu şeful brutăriei, cu proprietarii, să rezolvăm această problemă, pentru că e neplăcută şi pentru noi şi pentru comună. În primul rând, aş vrea să ne liniştim, pentru că cu forţa nu facem nimic. Celor care sunt în străinătate le-aş spune să vină acasă, pentru că aici sunt locuri de muncă. Bineînţeles, aici nu primesc mii de euro salariu, dar şi cu 500-600 Euro pe lună putem lucra, putem trăi în această comună frumoasă", a spus primarul comunei.

După ce au discutat cu primarul, localnicii s-au îndreptat spre biserică şi şi-au exprimat speranţa că problema lor va fi discutată şi rezolvată sâmbătă, în cadrul adunării populare, la care sunt invitaţi şi proprietarii fabricii de pâine.

Și TVR a realizat un material pe această temă:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

46628 vizualizari

 • -37 (69 voturi)    
  Da (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:04)

  mitg [utilizator]

  Mai bine sa mearga la bucuresti.
  • +17 (43 voturi)    
   ESTI O PRIMATA... (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:57)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   De Cj nu-i asa?! Cainele moare de drum lung si ...mtig-ii de grija altora!
   • +6 (16 voturi)    
    Ce are Cj-ul din treaba asta ! (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:16)

    taymouthchippy [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Si chiar asa,ce are Cj-ul cu treaba asta ? Dumneata ai probleme mari ! Mereu trebuie sa apara cate un "pokemon" care sa asocieze Cj-ul cu mizerile altora.
   • +26 (32 voturi)    
    Cat rasism (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:27)

    Rezistam [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Maghiarii care tot spun ca romanii trebuie sa inteleaga valoarea multiculturalismului sar ca arsi ca au venit doi Sri-lankezi. Asta arata doar marsavie si rasism.
    • +9 (15 voturi)    
     Scuze! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 0:23)

     Orizont [utilizator] i-a raspuns lui Rezistam

     Imi cer scuze pentru o poanta de prost gust, dar nu am putut sa ma abtin.

     Le e frica sa nu le ia Sri-lankezi Transilvania,
     • +3 (5 voturi)    
      Tot gluma: (Vineri, 31 ianuarie 2020, 7:34)

      Jar [utilizator] i-a raspuns lui Orizont

      Mai bine sri-lankezi,decat...
  • +22 (22 voturi)    
   OK, sa vina (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:28)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Sa vina la noi, printre 3,5 milioane de mitici sudisti damboviteni este loc si pentru doi brutari din Ceylon.

   Dar al dumneavoastra cine o sa munceasa?!

   Patronul fabricii de paine DE ACCEA a fost nevoit sa angajeze cu forme legale doi asiatici, nu de dragul lor, ci pentru ca secuii si romanii de acolo NU AU VRUT sa se angajeze!

   Cei doi pleaca, cine o sa va faca painea?
   • -10 (14 voturi)    
    Ar fi angajat si localnici (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:28)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

    dar trebuia sa-i plateasca mai bine, nu cu salariul minim dupa cum recunoaste patroana (secuiana?).
    Platea m mult, mai crestea putin pretul painii si calitatea (ca sa poata vinde in continuare), dar ea a ales solutia cea mai simpla, sa aduca sclavi.
    Asa se dezvolta cucoana, miroase cumva a concurenta neloiala, competitorii ei platesc angajatiilor salarii rezonabile (din moment ce localnicii accepta sa lucreze la ei) iar ea aduce muncitori de la mii de km sa lucreze pe nimic. Recurgerea la astfel de artificii (siretlicuri) reprezinta o politica periculoasa pt viitor. Nu vad nimic rasist in atitudinea acelor cetateni, probabil ca ei doresc o competitie corecta pe piata muncii la ei acasa. A, daca aduceau niste superexperti, din Asia, America de Sud...etc, mari specialisti in gastronomie exotica si platiti corespunzator, am convingerea ca nimeni nu ar fi avut nimic de obiectat.
    • +5 (11 voturi)    
     dacă (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:35)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     a avut 400 euro să-i plătească pe asiatici, crezi nu putea să plătească și localnicii?
     Înainte să ajungă la cei doi sri-lankezi, patronul a căutat angajați pe piața muncii din România. Fără succes.
     • +3 (9 voturi)    
      Sa lucrezi intr-o brutarie (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:46)

      Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

      (ai intrat vreodata, vara mai ales sa vezi cum e?) pe salariul minim, mie m-i se pare inuman.
      Am avut la sfarsitul anilor 90 un mic laborator de patiserie in Bucuresti si plateam celor care lucrau de 2 ori si ceva salariul mediu de atunci. Conditiile erau grele: temp si umiditate mare (aburi la greu de la cuptoare), mirosuri puternice (chiar daca apetisante) si nu duceam lipsa de personal. Dadeam asa multi bani pt ca, pt mai putini bani, oamenii veneau, lucrau cateva zile si plecau. Nu le convenea sa traga la greu pt bani putini, cum nu ti-ar conveni nici tie si nici mie! Trebuie sa te mai gandesti si la cel de alaturi.
      Nu te suspectez de cinism, doar ca judeci in necunostinta de cauza!
      • +2 (4 voturi)    
       Detaliile sunt binevenite! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:38)

       Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

       Nu, nu stiam conditiile de lucur din brutarie!

       "Conditiile erau grele: temp si umiditate mare (aburi la greu de la cuptoare), mirosuri puternice "

       Dar raspunsul meu se adresa Dlui. mitg, care spunea ca mai bine sa vina la noi sri-lankezii.
       I-am raspun ca:
       - aici avem deja lucratori straini, mai ales in constructii
       - decizia patroanei a survenit in urma unei REALITATI OBIECTIVE.

       Ai dreptate cu "Recurgerea la astfel de artificii (siretlicuri) reprezinta o politica periculoasa pt viitor." - si il locul meu sau al altor colegi din firma ar putea fi adusi asiatici care se multumesc cu mai putin, nu cer salarii "europene"!
  • +33 (35 voturi)    
   Intrebarea mea e... (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:11)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ...dl.Asztalos Csaba de la CNCD ce zice ?
   • +16 (22 voturi)    
    ! (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:44)

    chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    nu zice ,ca nu stie bine gramatica , in schimb latra iar uneori miauna .
  • +16 (22 voturi)    
   Da (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:32)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Stai linistit ca sunt si in bucuresti. Bai frate da' ce 'iredentisti' mai sunt maghiarii nostri. Adica eu ii credeam mai dezmortiti decat cei din ungaria ca doar au contact cu mai multe culturi. Iar cand respectiva doamna director vorbeste de importul unei culturi diferite se refera la o cultura A MUNCII diferita ca doar n-o sa-i puna pe doi oameni sa tina anul nou sri-lankez in mijlocul satului. Aici se vede cam cat de harnici sunt localnicii(dar mai ales fricosi dupa cum declara chiar ei). Cam ca noi toti romanii, cum altfel.
  • +6 (6 voturi)    
   In Bucuresti sunt deja o gramada (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:59)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Si nu doar din Sri-Lanka, ci si din India, Vietnam, Cambodgia, tari arabe. Pana acum nu am auzit sa fie acte de xenofobie contra lor. Ba unii dintre ei sunt chiar milosi, i-am vazut dand mancare la cersetori.
 • +64 (106 voturi)    
  he he ! (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:08)

  Itsoc [utilizator]

  "crestinii romani" in actiune !

  baieti, mai ordonati, mai ordonati ! sper ca in urmatorii ani sa vina si mai multi imigranti la munca in ro, poate in felul asta se pun si putorile mioritice pe munca in loc sa piarda vremea la birt.

  Timpul nu mai are rabdare cu rebuturi dintr-astea "consatene", ori va adaptati, ori muriti uitandu-va la altii cum muncesc pentru voi.

  Simplu!

  cat despre preotul pe care nu-l intereseaza, ce sa zic? nimic anormal. Parazitii lui Dumnezeu devin interesati cand au de ros un ciolan ceva.
  • +15 (65 voturi)    
   De ce să vină migranți când este posibil să (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:25)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   se facă loc, prin restructurare, bugetarilor. Că dacă se înjumătățește numărul lor se rezolvă și cu migranții ăștia!!!! PUNEM BUGETARII LA MUNCĂ, NU LA PARAZITAT BUGETUL!!!!
   • +43 (63 voturi)    
    stai tu linistit (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:40)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    mai repede aduci 1 milion de chinezi in Ro sa-ti munceasca pe bune decat sa reformezi bugetarul sa lucreze la privat.
    N-o sa vezi niciodata un plimbator de foi adaptandu-se la munca in privat. Vor prefera sa moara de foame decat sa munceasca.
    • -3 (9 voturi)    
     Vorbesti prostii (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:10)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     1)nu toti bugetarii stau degeaba, cum gresit crezittu, Cei cu pile serioase fac asta, restul muncesc pe branci ca sa ii tina in spate pe cei cu pile. Daca nu ar munci nimeni , s-ar prabusi tot sistemul de stat.
     2)lucratorii din Sri-Lanka au fost adusi ptr ca au acceptat sa fie platiti cu salariul minim pe economie, nu pentru ca ar fi super-profesionisti. Romanii se vind mai scump, cer mai multi bani, asa ca patroana a gasit solutia asta sa aduca muncitori straini.
     faptul ca strainii sunt la fel de eficienti ca romanii este o minciuna sfruntata, stiu asta de la patroni care lucreaza cu angajati straini. Habar nu au de limba romana, engleza vorbesc putin sau deloc, multi nu stiu meserie, dureaza f mult pana inteleg ce au de facut, dar au avantajul ca sunt ieftini.
    • +5 (5 voturi)    
     adaptabilitatea bugetarilor pe piata (Vineri, 31 ianuarie 2020, 11:40)

     Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     ar trebui testata cat mai repede si pe scara cat mai larga!
   • +31 (45 voturi)    
    Bugatarii sa munceasca? (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:48)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Esti sarcastic, asa-i?
   • +32 (46 voturi)    
    Ar fi o mica problema. (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:54)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Se cauta muncitori calificati.
    Bugetar calificat este un oximoron.
   • +19 (19 voturi)    
    ! (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:47)

    chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    hey, stai calm.
    bugetarii nu vor sa lucreze, ei sunt obisnuiti doar sa aibe libere si salarii intrate pe card de 2 x pe luna
    cum crezi ca eliberand un bugetar de la statul degeaba sa vina sa lucreze intr-o brutarie.
    are brutaria solitaire in retea , are weekend de vineri de la 12 ?
  • -3 (37 voturi)    
   mai pagane (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:34)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   unde puii mei se vorbeste de dumnezeu?care ''putoare mioritica''ce citesti?tu ai macar idee cum vin si cum sunt platiti migrantii astia?stii cine ia paraindaratul?stii cu cati bani raman in mana?
   dar nuuuu,hai sa ne boram matele prin comentarii.
   la voi ura e un sport care va orbeste si va amorteste simturile.singura voastra bucurie e sa va scuipati veninul in obrazul oricarui om.
  • +30 (48 voturi)    
   Capul rautatilor e popa unguresc (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:17)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   deci lasa macaiala cu „crestinii romani”.

   Popa unguresc are niste superiori, care ar trebui sa-l sanctioneze. De exemplu ar putea incepe prin obligatia popii de a spala picioarele brutarilor in biserica din centrul comunei, asa cum a facut seful lui de la Vatican, cand a spalat picioarele unor indivizi.

   Eu nu-s fan al imigratiei, dar atunci cand oamenii vin legal, cu contracte de munca si nici nu sunt musulmani, nu am absolut nimic impotriva lor.

   P.S. E plin de troli anti-romani si anti-Romania pe site. Plata vine de la Moscova, ca sa dai mereu cu kkt in tara asta? Exista doar vina individuala, nu vina colectiva, iar generalizarile negative despre toata tara si toata natia pot sa vina doar de la unul care uraste tara si natia asta. Pe scurt, un dusman, iar cel mai mare dusman al nostru e cel de la rasarit.
   • +11 (19 voturi)    
    Pai (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:22)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    Pai in buletinul popei, la cetatenie scrie ca e cetatean roman.
    • +5 (5 voturi)    
     e popă (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:38)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

     catolic, exact ca unul din cei doi asiatici. Celălalt e budist.
   • +14 (22 voturi)    
    mno! (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:41)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    Si daca ar fi musulmani, ce?
    Crezi ca s-ar simti in gustul painii? >:)
    Nu de alta, insa eu, cea mai buna paine am mancat-o cand am fost in Turcia! :P
    Bine, noa! fie! si in Franta! ;)
  • +24 (34 voturi)    
   vrei sa spui (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:24)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   "crestinii secui" in actiune!
   Uite asa s-a dus si mitul ungurului destept si occidentalizat(daca a existat vreodata)
   • +9 (9 voturi)    
    eu știam (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:40)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    că secuii nu sunt maghiari. Sau nu știam bine?
    Cum în localitatea respectivă 97% s-au declarat maghiari, despre care secui vorbește nemulțumitul ăla?
    • +7 (7 voturi)    
     istoric secuii nu sunt magiari (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:11)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     dar s-au maghiarizat de mult. Toti secuii din ziua de azi se declara maghiari.
  • +14 (16 voturi)    
   ...cine să-și amintească...? (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:15)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Cu vreo 25-28 de ani în urmă, prin Har-Cov, parcă pe la Sf.Gheorghe, a fost multă nemulțumire cînd niște maici au vrut să înființeze o mănăstire acolo, care mănăstire ar fi devenit o casă de copii abandonați de părinți...Și nu s-a obținut aprobarea de la autoritățile locale pe motiv că acei copii abandonați și călugărițele ar fi modificat proporțiile etnice ale populației din zonă...Cam în aceiași perioadă MAI a dorit să înființeze o cazarmă în zonă, dar nu s-au primit aprobări de la autoritățile locale, neoficial pe motiv că ar putea fi afectate proporțiile etnice populației.

   Acum aș mai zice una, cînd respectiva brutărie a adus și angajat un cetățean ungur, nu au fost nici un fel de nemulțimiri, de ce oare ?
 • +82 (92 voturi)    
  pff (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:10)

  mihhaii [utilizator]

  Inca o dovada ca autoizolarea maghiarilor prin refuzul de a invata pana si limba romana ii prosteste..s-au izolat acolo si au pierdut contactul cu realitatea. Din permanenta placa cu maghiarii sunt cei mai discriminati cetateni din Romania ca nu primesc autonomie pentru tinutul lor au ajuns sa se revolte ca doi amarati de brutari straini au venit la ei in oras sa munceasca in niste locuri in care ei nu au vrut. Ar fi de ras daca n-ar fi de plans
  • +14 (16 voturi)    
   pentru ca nu stiu romana.... (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:28)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui mihhaii

   .....se uita doar la posturile unguresti, unde propaganda lui Viktor Orban are mare succes. Am citit ce spun ungurii pe un site in limba lor, citit si de secui si de maghiari din Ungaria. Este adevarat este un site al opozitiei, insa cei din Ungaria ii fac prosti si inapoiati pe cei din secuime. De asemenea, s-a facut referire la relatiile cu romanii. Un tip din Ungaria spune ca aroganta maghiarilor ardeleni ii face pe romani sa aiba o atitudine dusmanoasa si ca daca ar renunta la aceasta aroganta si ar comunica cu romanii, cu siguranta relatia dintre aceste etnii s-ar schimba.
  • +11 (17 voturi)    
   Asta arata rasismul unor maghiari (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:06)

   Rezistam [utilizator] i-a raspuns lui mihhaii

   Rasismul este din pacate extrem de bine inradacinat la multi maghiari din Transilvania. Se considera victime ale rasismului in Romania desi nimeni nu se ofuscheaza daca un maghiar se stabilieste intr-un sat sau oras majoritar roman, dar daca vine vreun om de prin alte parti in satele lor, sunt gata sa ii linseze. Oameni buni, invatati sa va iubiti aproapele, daca tot sunteti crestini.
  • +5 (5 voturi)    
   refuzul (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:53)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui mihhaii

   de a învăța limba română ține de șovinismul lor.
 • +37 (59 voturi)    
  rasism (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:11)

  pablos [utilizator]

  preotul sa fie acuzat de rasism si excomunicat .ca de obicei oamenii care deservesc religia isi arata adevarata fata .sa determine oamenii sa protesteze fata de magistratii care ne dau cu tifla si isi bat joc de noi.
  • +28 (40 voturi)    
   preotul ala este penibil (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:57)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui pablos

   Deci omul e catolic, dar el tot e speriat ca vor strainii sa-si faca "biserica" lor? Si celalalt este cel mai probabil budist, ca majoritatea populatiei din Sri Lanka. O religie inofensiva comparativ cu catolicismul.

   Cred ca l-a speriat gandul ca nou venitul catolic stie rugaciunile in latina mai bine decat le stie el in maghiara.
   • -4 (12 voturi)    
    hm hm (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:26)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    popa catolic a gresit foarte mult prin vorba si prin fapta si ar trebui sa fie luat la bani marunti de cineva de la Alba.

    pe de alta parte, nu prea inteleg la ce te referi cind zici despre budism ca este o "religie inofensiva comparativ cu catolicismul".

    te gindesti oare la cum s-au comportat in ultimii ani budistii theravada din myanmar cu conationalii lor musulmani? sau la lungul sir de dialoguri purtate in ultimul secol cu singe pe pereti si pe linoleu intre majoritatea budhista si diverse minoritati religioase din sri lanka?

    catolici violenti din motive religioase nu mai sint de prin secolul 18. budisti violenti din motive religioase sint si azi. inclusiv in sri lanka.
    • +6 (6 voturi)    
     Irlanda (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:57)

     stefanppp [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

     Eh, nu chiar secolul 19, dar pe aproape. Vezi cazul Irlanda https://en.wikipedia.org/wiki/The_Troubles
 • +55 (71 voturi)    
  C-asa-i unguru (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:18)

  tutan_camon [utilizator]

  Vorbesc engleza binisor, in cateva luni invata si ungureste. Sri lankezii astia le dau lectii de bun simt si educatie ungurilor inapoiati din Harghita.
  • -6 (16 voturi)    
   Ca romanii verzi.... (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:20)

   toni_uk [utilizator] i-a raspuns lui tutan_camon

   Dacă ii ducea in Gorj Buzău sau Suceava și ma refer la miile de satuce românești din evul mediu fără apa curenta toalete in curte etc crezi ca erau primiți omenește ..?!
  • +11 (17 voturi)    
   Sa vezi distractie.. (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui tutan_camon

   Ca astia din Sri Lanka vor invata si maghiara si romana, sa le traduca la medievalii nostrii ce vorbesc vecinii de etnii diferite.
   • +1 (15 voturi)    
    bun ca stii sa scrii romaneste (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:25)

    constatator [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Deci dupa tine ,,medievalii romani,, trebuie sa invete toate limbile minoritatilor care traiesc in romania,ca s a se inteleaga cu ei. Nu ca voi minoritarii sa invatati limba de stat in tara in care traiti si va castigati painea. Bravos pehash, expune mai multe cerinte pt care voi va simtiti umiliti in acesta tara Romania!
 • -49 (67 voturi)    
  Cazare (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:26)

  briciu [utilizator]

  Eu sunt sigur ca la Sibiu s ar gasi, stiu pe cineva care are 6 case disponibile ca el nu mai locuieste in Sibiu !
  • +25 (29 voturi)    
   Ce subtil esti (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:36)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   m-ai dat pe spate cu inteligenta ta...
  • +13 (17 voturi)    
   /// (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:03)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   Ce spiritual ai fost.
   ( citeste-o ironic) ca spiritual nu ai cum sa fi cu asemenea ziceri.
  • +4 (10 voturi)    
   A naibilui (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:24)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   A naibilui Basescu si Kovesi!
 • +48 (56 voturi)    
  puteam sa JUR...!!! (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:29)

  Codruta N [utilizator]

  ... ca oamenii aceia au fost adusi pentru ca localnicii NU VOR sa munceasca!!
  Pe de alta parte, daca as avea firma, decat sa angajez localnici care sa chiuleasca, sa se imbete, sa ma fure samd., de departe as angaja straini!
  Astia din sat n-au rude plecate in strainatate? Le-ar PLACEA ca rudele lor sa fie tratate la fel?

  Oricum: in toata povestea asta partea "buna" e ca Vatra Romaneasca si Vatra Ungureasca au ajuns, in sfarsit, sa-si dea mana! :P
  • -11 (13 voturi)    
   Pai (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:21)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Poate localnicii nu vor sa munceasca pe 5 lei sau nu accepta conditii nasoale de munca. Astia sunt invatati sa isi faca nevoile pe strada, faptul ca or sta. Daca vi se pare normal sa fie asta standardul normal de viata...
   • +7 (7 voturi)    
    Glumesti nu? (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:38)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

    Se intampla si in Dorobanti cu conationali!
    Rasismul si generalizarea nu ajuta...desi sunt de acord cu cineva care a postat in alt subiect cu ceva timp in urma ca pe noi nici 200 de ani de amenda nu ne aduc la bun simt...
   • +4 (6 voturi)    
    n-as prea crede! (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:33)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

    Nu sunt platiti Srilankezii cu 5 lei; in plus, trebuie sa le asigure si cazare...
    Iar daca localnicii nu vor sa lucreze pe salarii ca ale Srilankezilor, nu vad ce ar avea impotriva lor!
    E aceeasi poveste cu romanii plecati in vest!
    Cat despre "facutul nevoilor pe strada"... sa fii tu sanatos, de CAND astia considera baia ceva ce tine de sanatatea nu doar fizica dar si sufleteasca - un timp ce "civilizatii" de la noi sunt pe ULTIMUL loc la consumul de sapun si pasta de dinti in UE! :P
 • +61 (63 voturi)    
  comedie adevărată (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:29)

  samuraijack [utilizator]

  "Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăştia care suntem aici" :)). Deja nu mai e problema că sunt și români în secuime. Deci lectii pe viitor cum să aplanezi conflicte etnice dintre români si maghiari: ameninți că aduci muncitori din Asia, și deja românii și maghiarii incep să se înfrățească.

  Oricum, realitatea adevărată: populația României e în scădere, mai bine aduci acum imigranti cu o anumită cultura a muncii, care lucrează legal și se integrează decât să vină imigranți ilegali, care nu au nici o pregătire profesională și vor fi doar o povară pentru comunitatea locală.
 • +17 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:34)

  [anonim]

 • +23 (29 voturi)    
  adevarata fata... (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:34)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... cand le ziceam, nuuuu domnle, ca nu e adevarat... cine a vazut ungur xenofob vreodata?
  scandal sa faceti cand vin la ajutoare sociale (slabe sanse la noi), nu cand vin oameni cinstiti la munca, ba!
 • +27 (29 voturi)    
  Popa misionar (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:36)

  stefanppp [utilizator]

  S-au dus vremurile cand era popa misionar si mergea in departari sa ii crestineze pe oameni. Acum, nici daca vine omu' la tine si e deja crestin nu mai e bine.
 • +12 (26 voturi)    
  romanul prieten cu ungurul (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:43)

  levierul [utilizator]

  Exista o poveste prin zona Brasovului. Ungurul se imprietenea cu romanul doar atunci cand fura de la sas.

  Lenesi si putori, ambii, la fel.
 • -7 (35 voturi)    
  ... (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:58)

  Imperialistu [utilizator]

  Astea sunt consecintele politicii UE de a refuza aplicarea legilor in vigoare si a permite imigrantilor din Orientul Mijlociu sa se plimbe nestingheriti prin Europa. Neincrederea europenilor, nu doar a unora din te miri ce comuna din Romania, e tot mai mare. Acum multi se tem ca orice imigrant e din randul acelora care au facut scandal in intreaga Europa. In cazul de fata, un budist si un catolic care-si fac treaba si castiga bani in mod onest sunt judecati in bloc laolalta cu toti falsii sirieni care au impanzit Europa. Pacat.
  • -5 (7 voturi)    
   ciudat... (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:46)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui Imperialistu

   ti-ai luat cam multe minusuri pentru un comentariu zic eu de bun simt...

   Eu..ca sa fiu sadic/sarcastic..as fi raspuns..."astia doi pleaca odata cu voi! " :P,, "sa ramanem noi aici!"...pai nu?...
 • +14 (32 voturi)    
  natalitatea scade (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:58)

  liviu_ [utilizator]

  tinerii pleaca...

  fara emigranti dracu o sa ne mai plateasca pensiile...

  just saying
  • -2 (10 voturi)    
   N-ai tu treaba... (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:45)

   gie [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Mai vezi de prezent. Si o sa rezolvi si viitorul. Ce-ar fi o politica de crestere a natalitatii si de a aduce inapoi tinerii plecati peste hotare?
   • +1 (5 voturi)    
    ?! (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:56)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui gie

    Sper ca glumesti nu?!...au dublat alocatia (asta inseamna natalitate crescuta la cei asistati sociali care se folosesc de asta ca o sursa de venit) in loc sa creasca concediul maternal/paternal...la cei care produc,,,vrei o generatie sanatoasa?..uite aici idee...concediu maternal/paternal platit la 150% din venitul mediu pe ultimii 2-3 ani...cu..niste limitari presupun si imbunatari + verificari, etc, dar o idee bruta...dar nu bani pentru lene!
  • +1 (3 voturi)    
   Lasa sa-ti plateasca tie pensia indienii (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:31)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Eu ma bazez pe tinerii de aici care nu-si vor gasi loc de munca din cauza automatizarii. Oare toti casierii la hypermarket pusi pe liber dupa casele alea la care iti scanezi singur produsele nu trebuie sa munceasca undeva? Trebuie sa primeasca conditiile de la brutarie, daca nu vin indieni...
  • +1 (1 vot)    
   Nu te teme, plateste ghita pensiile (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:42)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ca are copii.
 • +26 (28 voturi)    
  Taaaareeee (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:58)

  GigiIonescu [utilizator]

  Din articol reiese:

  1. Conationalii unguri predera totusi un vecin roman decat srilankez. Adica, nu-ti plac romanii dar mai tare nu-ti plac srilankezii.

  2. Conationalii unguri si romani uita ca toti au rude la munca in Ungaria, Italia, Spania etc etc. Adica important ca le produc lor bani, nu conteaza prin ce trec ei de pe unde fac banii.

  3. Conationalii unguri uita ce bine vazuti si primit de "fratii" lor din Ungaria. ... sau poate de aia se comporta asa
  • +1 (5 voturi)    
   ĂIA SUNT SECUI!!!! (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:49)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui GigiIonescu

   Secuii nu sunt unguri.
 • +10 (12 voturi)    
  ..dar daca.. (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:59)

  richter [utilizator]

  ..se mai imbatau,puneau muzica lor 'traditionala"tare si mai ciordeau ceva de pe la un secui,altceva de pe la un romanas, asa cum au fact multi "contionali" pe unde au mers ??!! ca asta e cultura...
 • -11 (27 voturi)    
  nonimalaei (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:04)

  RonaldDTrump [utilizator]

  nonimalaei, ce rasisti is ungurii astia, ca nu le plac bietii oameni de culoare din Sri Lanka

  Pai ei n au vazut ce bine functioneaza diversitatea in vestul emancipat, uite ma la Frantuji ca au peste 20 la suta populatie de culoare si islamica, si toate is bune si frumoase, si se au ca fratii, mno apoi numa rasisti si inapoiati in Romania asta, ca nu le place marxismul cultural si emanciparea domnule
  • +11 (11 voturi)    
   viata grea in Franta.. (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:44)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui RonaldDTrump

   Bietii francezi, iti vine sa le plangi de mila. Tot mai bine la noi in sat, noi intre noi, batranii, ca toti tinerii au plecat sa munceasca la in vest, cot la cot cu magrebienii. Cel mai bine e cand chemi medicul si vine popa.. ca medicul e si el tot in Franta.
   Poate ca ar fi timpul sa incepem tranzitia de la asigurari de sanatate la asigurari de.. "spiritualitate"?

   Ramane cum am stabilit, ultimul stinge lumina.
 • +1 (25 voturi)    
  Patronatul din tara (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:12)

  CipCC [utilizator]

  Cand ii auzi pe astia ca au cautat muncitori dar nu au gasit, te apuca greata! Corect ar fi sa spuna ca au cautat angajati dar nu au gasit pentru salariu pe care l-au oferit, adica salariu minim, tot timpul!
  Pai patronii romani doresc sa angajeze oameni cu salariu minim si sa le pupe si mana pentru favoarea pe care le-o fac ca locreaza pentru ei 8-9 h ptr 300 de $!
  Sa fim seriosi, cel care are o afacere doreste profit maxim in cel mai scurt timp iar singurii multumiti sunt asiaticii!
  • +7 (11 voturi)    
   da ajutorul social (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:34)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   ii bun sa l primesti degeaba
  • +7 (11 voturi)    
   de unde stii ca este asa? (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:35)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   Stii ca salariul minim al unui muncitor non-EU este 500 euro si le asiguri cazare? Ai incercat tu sa angajezi si stii sigur ca este asa cum spui sau iti dai cu presupusul? Uite, noi angajam lucratori in depozit cu 3000 lei net si tichete de masa si gasim greu. Tot timpul avem un post sau doua descoperite. Dupa o perioada de proba de 3 luni, daca respectivul confirma, ii marim la 3500 plus tichete. Acesta este un salariu mic?
   • +1 (7 voturi)    
    Nu este mic (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:37)

    CipCC [utilizator] i-a raspuns lui minos

    Problema mai poate fi si de alta natura!
    Romanul a vazut cum este tratat in Europa!
    De ce ramaneti descoperiti? De ce va pleaca oamenii? Nu salariul e totul! Daca tineti oamenii peste program si asta e o regula! Felul in care vb cu un angajat conteaza, relatiile dintre angajati etc!
    Pentru mine salariul este 30% iar restul conteaza mediul in care-ti petreci 9 ore zilnic!
   • +2 (2 voturi)    
    pur bugetar...salariu mic... (Joi, 30 ianuarie 2020, 22:11)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui minos

    pentru el probabil ca da...extra bugetarii au si ei probleme acum...
  • +3 (3 voturi)    
   hm (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:28)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   Au trecut vremurile alea cu patroni care fac ce vor ei, "că sunt sute la poarta care așteaptă să îți ia locul".

   Firma unde lucrez, după ce au căutat angajați la greu, plătiți bine (tot cam la 3000 net, tichete de masa, asigurare, transport, cazare pentru cei care fac naveta și nu vor să plece în fiecare zi) au adus angajați din Nepal.

   Mi se pare bizar ce se întâmplă în satul ăla, dar nu te poți pune cu lumea- mai ales că probabil ei sunt clienții brutăriei...
  • +5 (7 voturi)    
   asa si? (Joi, 30 ianuarie 2020, 22:36)

   gnd [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   Ce este rau in a vrea sa faci profit ? Esti comunist cumva ?
   Tu cand te duci la magazin sa cumperi paine vrei sa o cumperi pe aia mai scumpa ca sa plateasca patronu salarii mari, sau te uiti la magazinu unde are pretu mai bun ?
   Mi-e greata de mentalitatile astea. Foarte bine ca aduce pe cine poate. Aici nu a gasit, la salariu oferit, ca astea sint conditiile, daca scumpeste painea ca sa dea salarii mari nu i-o mai cumpara nimeni...hai pa.
   • +1 (5 voturi)    
    NU intelegi in profunzime (Vineri, 31 ianuarie 2020, 1:38)

    CipCC [utilizator] i-a raspuns lui gnd

    NU intelegi in profunzime aceasta problema!
    Romanii isi cer drepturile , pentru ca le au si stiu ca le au!
    Patronilor nu prea le place chestia asta! Sar calul de multe ori si cu extra programul de lucru etc. Asiaticii nu spun nimic, executa!
    Stiu ca unii ca tine, probabil esti si vreun patyronas ceva iti cam place sa taca si sa fac!
    Greata mi-e mie de voi! care in mentalitate sunteti voi comunisti!
    Cand o sa invete si patronii romani sa respecte angajatul mai vb!
    Am lucrat la patron roman! Ore neplatite, se uita urat daca plecai la ora fixa etc. Felul in care vorbea cu oamenii! Dar niste asiatici docili va cam plac!
 • -2 (24 voturi)    
  Maghiara ca maghiara (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:13)

  Mazeta [utilizator]

  dar cum se zice "paine" în sri-lankeză?
  • +4 (6 voturi)    
   Spune-ne mai degraba cum e in Rusa? (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:37)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca nah, romana ca romana, dar cum se zice la paine in rusa? Aveti paine acolo?
  • +2 (6 voturi)    
   Mazeto, da-n rusă cum se zice. (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:51)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Secuii nu sunt unguri. Ăia-s secui.
  • +1 (5 voturi)    
   LOL :))) (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:36)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   :))))))))))))))))
   • +2 (4 voturi)    
    Bai... (Joi, 30 ianuarie 2020, 22:15)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    uite ca asta e o intrebare buna...Da' sunt destul de sigur ca voi doi aveti o vaga idee cum se zice in rusa...
 • +1 (7 voturi)    
  Sri-lankezi (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:21)

  GICOMANU [utilizator]

  Stati linistiti ca vom face o autostrada care sa aduca cati mai multi sri-lankezi
  3. S-a depus de către executant un plan de realizare a forajelor pe încă trei sectoare, plan aprobat de catre CNAIR și care însumează o lungime de aproximativ 80 - 90 km pe aliniamentul Tg.Mures - Ditrau.
 • +8 (10 voturi)    
  sunt convins (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:29)

  nash pandelica [utilizator]

  ca excelenta sa, hunorabilul hunor va face ce trebuie.
  va merge si va explica, in maghiara sekoiasca, concetatenilor de etnie, ce si cum.
  si sper ca vor fi relocati in zona si niscai imigrantii, dintre cei primit de ue. ca de, ungurii sunt ioropeni. dar,...cu garduri.
 • +13 (17 voturi)    
  Mintea de pe urmă (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:32)

  MG [utilizator]

  acum văd si ei (ungurii si romanii) că sunt mai asemănători decât diferiți.
  Sper sa ajungă si ceva musulmani pe acolo, sa li se mai deschida mintea.
 • +8 (14 voturi)    
  Mdeah... (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:35)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Imi cer scuze HN si cititorilor dar as vrea sa va supun atentiei o parabola: in momentul in care tracul Burebista constientizeaza pericolul roman respectivul incearca sa-si faca ca aliati, printre alti traci, pe tracii odrisi, de la sud de Dunare. Unii din “locotenentii” sai apreciaza ca incercarea va fi sortita esecului datorita refuzului odrisilor de a participa la alianta triburilor trace propusa de Burebista. Ce face Burebista? Pai ii aduna pe toti in fata unui tarc de lemn in care arunca 2 caini care, asmutiti fiind unul impotriva celuilalt, incep sa se sfasie. La un moment dat in tarc este aruncat un lup. Ce fac cainii? Pai uita complet de ceea ce aveau de impartit si-l fac arsice pe lup.

  O alta chestie geniala este faptul ca preotul catolic secui vorbeste de cultura ungureasca, secuiasca si ungureasca. De 30 de ani fac arhelogie pe coclaurile patriei si intotdeauna am avut senzatia ca secuii si ungurii sint otova (afirmatie capcana, de acolo de unde se fabrica afirmatiile capcana...).
 • +11 (11 voturi)    
  sa se ia atitudine (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:37)

  ber [utilizator]

  Ii musai ca Asztalos Baci sa se sesizeze din oficiu mintenas si sa-i pedepseasca pentru discriminare!
  Gyere batorsagga!
 • +14 (28 voturi)    
  Tampitii nostri de aici (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:41)

  V. Istina [utilizator]

  Bravo patronilor brutariei! Sper sa le mearga afacerea si sa le ocupe tot satul cu brutari din Sri Lanka!

  In privinta “ingrijoratilor”... sper sa nu uite cum au ajuns stramosii lor prin locurile alea. Toti stramosii, fara exceptie!
  • -9 (11 voturi)    
   evidentt ca afacerea nu va mai merge (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:06)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Iar la faza cu stramosii . cam prea am lasat poarta deschisa . cand altii au inchis-o.. Ar fi timpul sa pastram usa inchisa
 • -2 (10 voturi)    
  E o chestiune de principiu (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:43)

  Nyk1 [utilizator]

  Srilankezii sunt imigranți integrabili (atât timp cât sunt buddhiști, hinduși sau creștini), oameni de treabă. Nu ei merită ura localnicilor.

  Problema este una a sistemului capitalist decadent. În loc să ofere salarii mai mari pentru a atrage oameni de-ai locului care știu meserie dar nu sunt dispuși să se vândă ieftin, patronașii „dăștepți” preferă să externalizeze locurile de muncă străinilor dispuși, din nevoie dacă nu disperare, să lucreze pe mai nimic.

  Un avertisment pentru iubitorii de imigranți: dacă continuă astfel de practici în țara noastră, să nu vă mirați dacă salariile voastre rămân la nivel mai apropiat celor din Sri Lanka decât celor din Europa de vest.

  Repet, srilankezii non-musulmani sunt oameni cumsecade și de aceea trebuie să ajutăm țara lor să se dezvolte, ca să nu mai fie nevoiți să bată atâta drum și să-și atragă nemeritat oprobiul localnicilor.
  • +1 (5 voturi)    
   Tovarase, (Vineri, 31 ianuarie 2020, 7:04)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   capitalismul e cu cere si oferta. Da e si cu prostie cum este la noi ....Dar in majoritatea cazurilor e cu cerere si oferta. Daca nevoia o impune va da si salarii. Nu e perfect dar e de 10 ori mai bun decat sistemul ala cu statul tatuc. Daca iti doresti un stat tatuc mergi catre Corea de nord ....Acolo nu trebuie sa gandesti, statul iti spune ce ai de facut pentru bobul tau de orez.
  • +1 (1 vot)    
   ghinion! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 22:25)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Nici salariile germanilor, spaniolilor, italienilor, britanicilor samd. n-or sa creasca - din cauza ca s-au dus romanii peste ei si le-au stricat piatza muncii! :P
 • +8 (12 voturi)    
  Acești secui...păcat de ei (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:54)

  amari [utilizator]

  Locuind și trăind mult printre maghiari-secui, pot să zic cam așa: există o mare diferență între maghiarii din orașele mari (Tg.Mureș, Oradea, Cluj) și secuii din “secuime” (Harghita - Covasna). Primii, deschiși la minte, educați și trăind în secolul 21. Secuii, însă, în marea majoritate, altfel oameni gospodari, harnici, serioși, au rămas cu blocați în istorie, cu aceleași sentimente (întreținute de UDMR) de nație persecutată și adorându-l pe cel care îi bagă în seamă cel mai mult, Viktor Orban. Când vedeți atitudinea față de acei străini, trebuie să aveți în vedere că ei, secuii, au televizoarele blocate pe canalele TV din Ungaria – M1, M2, Duna, TV2 – care sunt 100% sub mâna lui Viktor Orban și care, 24 de ore din 24 promovează o psihoză despre invazia imigranților musulmani. Un fel de Antena 3, dar cu altă temă. Oamenii chiar cred că vor fi cotropiți, așa cum, cu secole în urmă, trăiau cu spaima invaziei tătare.
 • -7 (11 voturi)    
  Da cum sa nu (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:56)

  MPavel [utilizator]

  Se vede de la o posta cum minte patroana aia. Nu au gasit personal calificat in tara? Pai sri lankezul ala zice ca a lucrat la hotel. Greu mi e sa cred ca era brutar.
 • +7 (13 voturi)    
  Xenofobia ungureasca in actiune... (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:09)

  clint [utilizator]

  Nu exista un exemplu mai clar care sa ilustreze atitudinea precara a acestei minoritati.... Eu unul nu am nimic cu ungurii din Ardeal, nu pot sa nu observ ca sunt tinuti in bezna si manipulati de niste politicieni la fel de imbecili ca si ai nostri.
  Vin de la Budapesta, agita apele pe la noi, castiga capital electoral la ei in Ungaria si de fapt nu fac nimic pentru cei de aici. UDMR e si el jalnic, acesti politicieni le fura increderea si votul cu steaguri ale tinutului secuiesc, placute bilingve si alte panglicareli, ii instiga impotriva romanilor si ii pacalesc ca daca ar avea autonomie ar duce-o mult mai bine, dar sunt saraci fiindca le-au furat romanii Ardealul.
  Uite acum ar fi un moment bun de reflectie. Poate inteleg ca nu e chiar asa, degeaba pui steaguri si dai foc la papusa lui Avram Iancu, ca astea nu tin de foame, ci mai degraba painea aia facuta de imigranti ;).
 • -5 (9 voturi)    
  Bine (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:13)

  adrian787 [utilizator]

  De acord. In loc sa incercam sa crestem nivelul de trai in tara, aducem oameni disperati care accepta sa fie tratati sa niste sclavi pe cativa lei.
  • 0 (2 voturi)    
   tu ai cumpara paine la 5 euro bucata?! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:39)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui adrian787

   .
 • +6 (6 voturi)    
  sa taie (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:21)

  gopo2016 [utilizator]

  primarul ajutoarele sociale si sa vezi atunci forta de munca pe piata din Romania, dar atit timp cit ai nostri le plac ajutoarele sociale ce vreti omul isi aduce pe cineva care vrea sa munceasca
 • +8 (8 voturi)    
  Xenofobie... (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:32)

  morometu [utilizator]

  A muncit cineva din sat acolo si a fost dat afara sa fie angajati acesti oameni?
 • +4 (10 voturi)    
  Si uite-asa s-au unit ungurii cu romanii! (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:37)

  D-or [utilizator]

  E logic ca ungurii sa fie reticenti fata de orice noua etnie in Ardeal, pentru ca noii veniti vor invata mai repede limba romana care e oficiala (si care e mai usoara si mai clara, fiind fara cuvinte compuse) decit limba maghiara.

  Cu inca un milion de afro-asiatico-romani procentul de maghiari va deveni insignifiant.
 • +4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:40)

  [anonim]

 • 0 (10 voturi)    
  Orice imigrant in RO devine roman, nu ungur (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:43)

  D-or [utilizator]

  Asta e problema lor. Nu mai pot maghiariza pe nimeni, trebuie sa se multumeasca cu cei nascuti, nu facuti.
 • +7 (11 voturi)    
  Vai de capu nostru (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:49)

  C. C. M [utilizator]

  Pai... si mie cine-mi face banii pe cand ies la pensie? Imigrantii sunt singura solutie pentru cresterea economica a tarii....caci putorile si asistatii sociali inca traiesc in reverie, triburi si in pesteri discutand despre nationalism si facerea lumii. Si eu ma intrebam de ce ii izoleaza societatea...
  Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi... Cu ajutorul sri-lank-ezilor. Felicitari patronilor pentru initiativa si mult succes in afacere. Sunt jumate ungur, am mancat multa paine buna in Brasov produsa de Dioszegi.(unguri si astia) ..dar n am putut sa ma abtin sa nu comentez la stirea asta. Hotnews, o rugaminte.. Crezi ca poti face un grafic la fiecare articol pe baza comentariilor noastre cati sunt pro vs cati contra la problema? Simplu si transparent. Merci
 • +12 (12 voturi)    
  Ce i-a revoltat asa de rau? (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:16)

  taro [utilizator]

  Ca sunt straini sau ca muncesc?
  • -4 (6 voturi)    
   joc dublu (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:37)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Dar companiile astea ori si externalizeaza productia in China ( asa l-au adus pe Trump la putere) unde au mana de lucru pt maximizarea profitului ori daca raman acasa aduc sclavi din tarile astea care muncesc pe 3 lei si traiesc segregati .
   Ti s epare ok politica asta perversa ?
  • -9 (11 voturi)    
   I-a spalat pe cap Dalai Lama (Joi, 30 ianuarie 2020, 22:32)

   cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui taro

   “I think Europe belongs to the Europeans.”

   Vezi, pana la urma insusi Dalai Lama e de dreapta, dar dreapta aia adevarata, nu URSista "centru-dreapta" de marxism ascunzatoare.
 • +7 (9 voturi)    
  clasament (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:27)

  Filbert [utilizator]

  Tamilii sint cam cei mai politicosi, respectuosi, prietenosi si educati oameni pe care i-am intilnit.
 • +3 (11 voturi)    
  ORICUM (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:37)

  nick24 [utilizator]

  “ Nu mă interesează. Astăzi vin doi, mâine vin şapte, după aia pentru ei trebuie şcoală, biserică şi după aia? Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăştia care suntem aici"

  Să rămână și românii? Miram-aș!
  Ungaria și populația ungurească din Transilvania scade an de an și toate casele lor vor rămâne goale!
  Cine vor veni în locul lor?
  Români? Romi? Chinezi? Indieni?
 • -7 (13 voturi)    
  2 din 30.000 (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:39)

  zizin [utilizator]

  Stați calm. Aștia din Ditrău sunt doar doi. Per total, în 2020 vine un contingent de 30.000 oameni din țări non-EU.
  Dacă în decembrie 2018, numărul maxim admis de lucrători străini în România era de 13.500 de persone, pentru anul 2019 au fost prevăzute 20.000 de personae, iar pentru 2020 vor fi primiți 30.000 de lucrători.
 • -14 (18 voturi)    
  ROEXIT va urma (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:05)

  Kosmos [utilizator]

  Doar asa vad problema cu hoardele de imigranti pe care Europa le deschide poarta mare ca asa e Politically correct.
  Angajatorii care aduc muncitori aduc pt ca platesc salarii de mizerii.
  Aceia care vin in Romania stau sa-si faca acte sau cand au oportunitatea au disparut in vest , probabil destinatia finala fiind Anglia
 • -12 (16 voturi)    
  preotul are dreptate (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:36)

  sareta [utilizator]

  Are perfecta dreptate preotul ,de alfel si Constitutia il indreptateste sa o apere.Dar de ce este calcata de politicieni ,aducand migratori peste romani ?
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:50)

  [anonim]

 • -6 (14 voturi)    
  Mai bine asa (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:59)

  Setalcott [utilizator]

  Eu as zice ca protestatarii au actionat exemplar. Cand ai o nemultumire fata de politicile imigrationiste te duci si protestezi civilizat la autoritati, nu dai in cap, la propriu sau a figurat, la imigranti.
  • +7 (7 voturi)    
   Pai asta au facut (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:49)

   polca [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Au dat in cap la figurat acelor oameni. Nu vad nimic de laudat in manifestari xenofobe.
 • +11 (13 voturi)    
  Adevarata fata a secuimii rasiste (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:42)

  benicio [utilizator]

  Mentalitate de secol XVIII. Ce sunt rasisti romanii, dar secuii de la tara sunt si mai si, ei traiesc in continuare in alte timpuri. Cand ei cucereau treptat Ardealul, sri-lankezii dezvoltau sisteme de irigatii intinse. Despre ce vorbim?
  • -3 (5 voturi)    
   benicio (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:32)

   Bunn [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   benicio,romanii sunt rasisti?...demonstreaza sau cereti scuze i .... le
   • +1 (1 vot)    
    chiar sunt! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 22:21)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Bunn

    In plus, nici macar propria limba nu si-o cunosc! :P
 • +8 (8 voturi)    
  placute bilingve (Joi, 30 ianuarie 2020, 22:06)

  Stand [utilizator]

  Daca inteleg eu bine , cand 20% din populatia Ditraului devine srilankeza , atunci vor trebui folosite placute trilingve : in romana , maghiara si srilankeza . Iata ca Dumnezeu nu bate cu ciomagul ! Astept cu nerabdare momentul !
  • +1 (1 vot)    
   Sinhala se numește limba (Vineri, 31 ianuarie 2020, 1:26)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Stand

   Srilankeza, mexicana, braziliana sunt vorbite poate de alții.
 • +10 (14 voturi)    
  popa ala... (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:02)

  pontex [utilizator]

  Are ditamai coada pe sub sutana... Asta e ospitalitatea crestina?
 • +6 (6 voturi)    
  Ce tarani! (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:36)

  brightids [utilizator]

  ...si atat.
 • +8 (10 voturi)    
  Ipocrizie, Xenofobie (Vineri, 31 ianuarie 2020, 0:33)

  Victorian Rosu [anonim]

  la maxim, suntem peste 4 milioane in afara granitelor, cu asa conationali, imi este rusine sa spun ca sunt Roman. Avand in considerare ca emigram mai mult decat aia din Siria (si ei au razboi), ar trebui sa fim un popor primitor, vai de noi.... neam cu inima mica si neagra!
 • +7 (9 voturi)    
  Este (Vineri, 31 ianuarie 2020, 1:09)

  VARCIOROVA [utilizator]

  rau. Inculti, saraci si rai: atat maghiarii cat si romanii de-acolo.
 • -7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:11)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   corect! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 22:19)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

   "se vede mentalitatea si clarviziunea" unora care fie sunt spalati pe creieri, fie se prefac - dar care nu stiu altceva decat sa repete ca papagalu' acelasi tip de cuvinte: "neomarxisti", "corporatisti" si alte vreo 3 - 4 din categoria asta >:
   Pe cine "vinde", domne, corporatistu'? vinde sclavi? sau ce?
   Iar daca nu-ti place ca astia refuza sa ajunga obiecte de prasila, fa tu 20 - 30 de copii - cine te impiedica? :P
 • +4 (8 voturi)    
  Sa le fie rusine! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:27)

  bcorina [utilizator]

  Sa le fie rusine pentru situatia creata. Daca copiii lor, care muncesc in strainatate li s-ar fi intamplat asa ceva , si ar fi fost obligati sa plece pentru ca " au alta cultura" ce ar fi facut cei din localitatea Ditrău sau din regiune?
  Sunt niste xenofobi, inculti , si prosti, impreuna cu preotul catolic, care in loc sa aplaneze conflictul l-a inflamat si mai mult prin declaratiile sale.
  Poate ar trebui sa facem un memoriu la Vatican sa ni se explice cum poti sa te comporti tu ca preot catolic cu un catolic de alta nationalitate , conteaza ce nationalitate ai pentru a fi catolic?
  Oamenii au venit sa munceasca in Romania pentru ca din punctul lor de vedere castiga mai bine, la fel cum 4-5 milioane de romani au plecat sa munceasca in strainatate.
  Sa le multumim deputatiolor romani de nationalitate maghiara pentru tot ce s-a intamplat in Harghita, efectul la politicile duse de acestia in regiune.
  • 0 (8 voturi)    
   NImeni nu are nimic cu (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:55)

   CipCC [utilizator] i-a raspuns lui bcorina

   NImeni nu are nimic cu cei 2 oameni!
   Problema e politica, de sus!
   Patronatul roman prefera asiatici in dauna romanilor si pun presiune pe guvern sa aduca oameni din asia!
   In esenta care e diferenta intre un roman si un asiatic?
   Romanul stie ca are si el drepturi si si le cere, pe cand un asiatic tace si face!
   Romanul nu-ti lucreaza cand vrei tu peste program, iar daca o face iti spune ca nu e ok, ceea ce nu convine patronil;or din Ro! Pe asiatic il ameninti ca-l trimiti acasa si ai terminat discutia!
   Aici e de fapt problema, angajatorii angajeaza iar pe urma te folosesc om bun la toate! Tre sa faci ce ti se spune indiferent de fisa postului!, ceea ce e ilegal! Eu le doresc angajatorilor din Romania sa invete sa respecte oamenii iar apoi sa spuna ca nu gasesc!
   • +3 (7 voturi)    
    Gresesti! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:26)

    bcorina [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

    Spui ca exista diferenta dintre romani si asiatici?
    Nu exista nici o diferenta.
    Romanii vor salarii mai mari si pleaca in strainatate unde poti fi tratat de acele comunitati cu reticenta.
    Romanii in strainatate sunt "sclavi" ca cei doi muncitori asiatici.
    Romanii care muncesc in agricultura in Italia si Spania cate ore muncesc peste program, sau au curajul sa isi ceara vre-un drept fata de patron sau cum sunt platiti face de cei din tara respectiva?
    Stiu din familie , pentru ca au plecat in Spania si au muncit in agricultura.
    De ce nu s-au dus cei din comuna sa muceasca, prefera sa se uite la televizor sa sa primeasca ajutor social ca orice roman indiferent de nationalitate care se respecta in a nu face nimic.
    Restul sunt povesti, pentru a justifica reactia xenofoba a unor localitati.
    • -4 (8 voturi)    
     Asta si spun (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:36)

     CipCC [utilizator] i-a raspuns lui bcorina

     Asta si spun, fiind intr-o tara staraina nnu ai curajul sa-ti ceri drepturile, nu stii cui sa te adresezi, ti-e frica ca patronul are influenta asupra autoritatilor etc. si ti-e frica ca te trimite acasa!
     Vad aici pe unii care comenteaza ca ofera 3500+ bonuri ptr un muncitor necalificat! asta inseamna aprox. 800 de euro!
     NU cred ca este putin ptr Romania! Daca vor mai mult, foarte bine, sa plece romanii dar sa tina cont ca sunt alte dezavantaje acolo in UE si ca nu-si vad copii cu anii!
     Si nu mai puneti etichete voi de xenofobie etc. ca nu doar o parere este corecta si nu doar cei , asa zisi, open minded, au un discurs civilizat! Aici avem niste pareri, fiecare isi spune parerea liber iar venind voi cu etichete ca rasist si xenofob, practic retezati discutia din radacina!
     • +3 (5 voturi)    
      Si cei doi muncitori poate au copii? (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:15)

      bcorina [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

      Te-ai gandit ca si pentru ei este greu sa vina intr-o tara straina sa munceasca pentru familia lui care a ramas acolo?
      De ce numai tu ai drepturi si alti oameni nu au aceleasi drepturi ca tine in special cel de a munci?
      Nici acesti oameni nefericiti nu isi vad familia si mai trebuie sa suporte si ura, prostia si xenofobia (daca nu iti place cuvantul dovedeste asta) cetatenilor ramani de nationalitate maghiara, cand nu vor decat un trai mai bun decat la ei in tara.
      Asta este viata, noi plecam in occident sa muncim si altii mai saraci ca noi vin sa munceasca in Romania pentru ca cineva trebuie sa mai si munceasca si-n tara asta, astfel nu mai luam pensia.
    • -3 (7 voturi)    
     Poate (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:48)

     CipCC [utilizator] i-a raspuns lui bcorina

     Poate ar trebui sa iei in calcul si un comportament diferit a conationalilor cand sunt in tara si atunci cand pleaca in strainatate!
     In tara stii limba, ai prieteni cu cine sa te sfatuiesti si ai o casa! Cand ajungi in Italia , in agricultura, nu stii poate nici bine limba, esti singur cuc nu-ti mai arde sa comentezi si sa-ti ceri drepturile!
     Pana la urma, nu inteleg ce doriti de fapt, va convine ca standardele sa scada iar drepturile angajatilor sa nu conteze? Eu te asigur ca un avantaj foarte mare ptr. angajatori este faptul ca acei straini sunt obedienti si nu comenteaza, practic au un om bun la toate la dispozitie! Sclavia nu a disparut ci a luat alta forma si sunt o gramada care o apara!
     • +3 (7 voturi)    
      Imi pare rau dar esenta problemei este alta! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:02)

      bcorina [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

      Inteleg ca vrei sa aperi drepturile angajatilor fata de patron, dar in situatia prezenta in articol situatia este alta. Nici un cetatean roman indiferent de nationalitate nu a dorit sa se angajeze. Nu poti sa ai pretentii fata de un salariu daca nu dovedesti ca meriti acel salariu.

      Dar oamenii sunt revoltati ca daca au venit doi "imigranti " vor veni si mai multi care sa le "scimbe cultura lor", sa isi faca "scoala in limba lor si bisireci de-ale lor".

      in pimul rand statul de imigrant este diferit de statutul de muncitor , iar eu am criticat xenoifobia, prostia si rautatea celor din comuna desi si copiii lor pot trece prin aceleasi situatii cand pleaca sa munceasca in stainatate.
      Iar atitudinea comunitatii din Ditrau este la fel si fata de populatia majoritara romana. Deci nu este o noutate.
      Daca totul este atat de bine de ce cetatenii acelor judete refuza sa evolueze,, sa se modernizeze, de ce le pleaca tinerii in strainatate si nu se mai intorc? Vor ramane din ce in ce mai putini , mai optuzi in gandire si cu zone intregi nedezvoltate. Masa buna de capital politic pentru politicienii maghiari, care au promovat acesta situatie.
      • -2 (4 voturi)    
       S-a facut vreun studiu (Vineri, 31 ianuarie 2020, 15:08)

       CipCC [utilizator] i-a raspuns lui bcorina

       Cum s-a tras aceasta concluzie ca nu a vrut nimeni sa munceasca?
       S-au facut cercetari cum s-au pus anunturile ptr angajare? Cati romani au venit la interviu si au fost respinsi etc. sau s-a luat de buna ce au spus patronii respectivi!
       Parca si vad o discutie intre 2 patronasi de astia de brutarie:" Ia-ti prietene un asiatic din asta, il pui sa faca orice si face, nu ai bataie de cap iar daca comenteaza il si ameninti ca-l trimiti in tara lui"
       Daca tot spui ca pleaca romanii, vad ca decideti voi si ptr cei care nu vor sa plece si stau in tara, le aduceti voi inlocuitori ptr cei care au plecat
     • +2 (6 voturi)    
      Drepturile celor doi muncitori cine le apara? (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:09)

      bcorina [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

      Poate ar trebui sa te gandesti ca cei doi muncitori au venit legal, platesc taxe si impozite legale si ei sunt oameni si au dreptul la munca?
      Pe iei cine ii apara de postia, xenofobia unor cetateni romani de nationalitate maghiara ca asa s-au declarat?
     • +1 (1 vot)    
      nu-i chiar asa! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 21:58)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

      Vin in baza unui CONTRACT (cu firma care le aranjeaza locul de munca) - contract in care le sunt specificate drepturile si obligatiile!
      Daca angajatorul incearca sa le ia din drepturi sau / si sa le bage pe gat mai multe obligatii, pot sa plece dar NU doar atat: pot sa dea in judecata firma intermediara cu care au facut contractul!
      NU sunt persoane venite aiurea, la plezneala, sa-si caute un loc de munca (asa cum au fost majoritatea romanilor care eu plecat prin UE) - sunt persoane aduse in tzara "reglementat", in baza "cotei" de cetateni non-UE care au drept de munca (cred ca anul asta cota e de vreo 30.000) - si au un regim legal foarte strict! Si ei si angajatorul (mai ales ca acesta e intr-un proiect cu fonduri UE) sunt monitorizati!
 • +6 (8 voturi)    
  opinie (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:33)

  gj [utilizator]

  In opinia mea , faptele au urmatoarele cauze:
  1. propaganda dusa de autoritatile maghiare din Ungaria, atat la ei cat si pe teritoriul nostru , cu privire la apartenenta etnica, sperioritatea unora, neacceptarea celorlalti, concepte primitive si in nici un caz in concordanta cu valorile crestine. Se adauga aici si roadele separatismului propagat de UDMR si probabil preotul bisericii locale.
  2.. sensibiltatea alarmant de mare a comunaitatii maghiare la ideile sovine si saparatisme cu rezultat asimilat rasismului. Evident aceste caracteristici nu sunt intalnite decat la capetele inferbantate ale unora, eu avand convingerea ca majoritatea ungurilor sunt oameni cu picioarele pe pamant, cu necazuri si bucurii ca majoritatea romanilor.
  Eu sunt de parere ca intreaga societate sa ia pozitie ferma fata de astfel de atitudini iar cei care manifesta toleranta fata de aceste fenomene sa fie sanctionati pentru rasism si sovinism conform legilor tarii.
  Am convingerea ca intr-o comunitate ramaneasca 100% , nu s-ar fi intamplat astfel de situatii, romanii fiind mult mai toleranti.
  Ma intreb, acolo daca veneau 2 etnici romani, comunitatea fiind maghiara, tot asa se reactiona in numele modificarii structurii etnice a localitatii respective?
  • -5 (9 voturi)    
   O opinie proasta (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:53)

   CipCC [utilizator] i-a raspuns lui gj

   Adica, cum ar veni, singurul discurs civilizat este a unora! Pe restul sa-i bagam la zdup, ptr ca, nu-i asa, libertatea de exprimare este depasita! Ce usor e sa pui etichete ca, rasist si xenofob, iar apoi sa inchei victorios discutia!
   • +4 (6 voturi)    
    raspuns (Vineri, 31 ianuarie 2020, 13:15)

    gj [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

    NU ai inteles. Opiniile si actiunile care respecta redulile democratiei, ale crestinismului si ceeace ,in general, ceeace e in general acceptat de lumea civilizata , sunt bine venite si din confruntarea lor rezulta progresul si o directie sanatoasa de dezvoltare a societati.
    Nu e cazul la Ditrau ,dar, imagineazati ca cineva este fan al doctrinei fasciste-naziste, care pentru omenire a avut conscintele stiute. Daca acel cineva va merge in Germania si in numele libertatii de opine incearca sa promoveze aceasta doctrina si actioneaza in acest sens, va vedea ce pateste la aplicarea legislatiel germane. Sa fie clar ,libertatea de opinie si actiune se termina atunci cand acestea cuprind idei rasiste, xenofobe si de discriminare religioase. Asta am vrut sa spun si reafirm sa se aplice legea cu maximum de exigenta.
    • -1 (7 voturi)    
     In discutia de fata (Vineri, 31 ianuarie 2020, 14:59)

     CipCC [utilizator] i-a raspuns lui gj

     Una din regulile democratiei este ca pot fi in dezacord cu tine si-mi pot exprima liber parerile!
     In cazul de fata eu nu vad un discurs al urii! Oamenii aia sunt ingrijorati de ce vad in Europa!
     Poate ar trebui sa te intrebi de ce a parasit Marea Britanie uniunea, toti sunt prosti acolo? Marea Britanie nu e civilizata, ca tot vorbesti de regulile acceptate de lumea civilizata?
     Unde duce tot acest aflux de oameni din afara UE?
     Este o chestiune care trebuie dezbatuta si punerea unor etichete ca rasist si xenofob
     nu rezolva problema!
     Multi nu-si exprima parerile, mai ales in tarile civilizate tocmai pentru a nu se alge cu o asemenea eticheta de la unii ca tine! Frustrarea incepe sa fie mare, multi nu si-o exprima dar ar trebui sa te intrebi cum de a iesit trump in USA, alata tara civilizata de care vorbesti! Problemele trebuiesc liber discutate si fara etichete! AIci nu ma refer la promovarea unui discurs al urii! Liderii UE ii reprezinta pe oamenii uniunii si nu pe migranti!
  • +2 (2 voturi)    
   da, in istoria recenta sunt multe cazuri! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:48)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui gj

   .
  • 0 (2 voturi)    
   ti-am bagat un "plus"... (Vineri, 31 ianuarie 2020, 21:35)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui gj

   ... pentru ideea generala!
   Dar in particular gresesti intr-o privinta, FOARTE mult!
   Romanii sunt cel putin la fel de ai dracului si intoleranti ca si astia din sat!
   Nu ma refer la cele cateva zeci care scriu pe diverse forumuri - ci la o mare masa de oameni imprastiati prin orase si sate, pe tot cuprinsul tzarii!
 • +7 (7 voturi)    
  UDMR si episcopii (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:08)

  Gogu27 [utilizator]

  de Alba Iulia si de Bucuresti , precum si Nuntiul Apostolic trebuie sa intervina imediat pentru ca situatia acesata sa intre in normal, dar mai ales ca sa nu se repete in alte cazuri / locatii.
  Sunt desamagit de faptul ca oamenii (indiferent de etnie) sunt foarte usor de manipulat, dar nu se poate accepta pozitia preotului!!!
  Desi saracii lucratori nu au deranjat cu nimic pe nimeni,
  toata obstea s-a unit ca sa-i expulzeze. Acesti amarati nu ar fi ajung in Romania daca membrii acestei obsti nu erau prea boieri sau prea puturosi si se angajau ei la fabrica de paine.
 • +2 (8 voturi)    
  nu inteleg (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:12)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Credeam ca asiaticii se inteleg bine intre ei...
 • +7 (7 voturi)    
  oare cum se spune.. (Vineri, 31 ianuarie 2020, 14:16)

  richter [utilizator]

  in maghiara "sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" ? poate ne spune preotul de acolo..nu e scuzabil asemenea comportament indiferent ce natie era, la munca sau in excursie,refugiat sau ratacit. Daca oamenii nu au comis nici o contraventie/infractiune ce vina au ? sunt si ei tot oameni- asa ai converetste popa la "calea cea dreapta" spre mantuire?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by