”Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăştia care suntem aici". Sute de localnici dintr-o comună din Harghita s-au revoltat după ce doi sri-lankezi au fost angajați într-o brutărie VIDEO

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 30 ianuarie 2020, 16:01 Actualitate | Esenţial


Brutarii srilankezi din Ditrau
Foto: Gina Stefan/AGERPRES
Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa, scrie Agerpres într-un reportaj realizat acolo.
Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni.

Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Aşa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi.

"Singurul motiv pentru care am adus angajaţi din afara ţării este că nu am găsit pe piaţa locală”

”Noi am pus anunţuri şi în Harghita şi în afara judeţului, dar nu mai sunt, brutari se găsesc foarte greu (...) Şi ne-am decis că încercăm şi în afara ţării. Mai întâi, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este şeful brutarilor, şi acum două săptămâni au ajuns şi angajaţii din Sri Lanka, printr-o firmă de recrutare. Suntem foarte mulţumiţi de ei, sunt muncitori foarte buni, înţelegători, cinstiţi, serioşi, în două zile au învăţat etapele producţiei, lucrează la fel ca şi ceilalţi angajaţi brutari", a declarat presei Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica.

Aceasta adaugă că în maxim o lună la fabrică vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka, firma având nevoie de forţă de muncă calificată, întrucât se află în proces de extindere, cu fonduri europene.

Prezenţa muncitorilor străini a stârnit revolta unei părţi a comunităţii din Ditrău

Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată. De aceea, Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru, iar acum li se caută un apartament în Gheorgheni.

"Proprietara locuinţei (unde au locuit cei doi în Ditrău - n. red.) a fost ameninţată, i-am dus în Lăzarea şi acolo a fost ameninţată şi acum îi ducem în Gheorgheni şi sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschişi. (...) Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. Ei cred că sunt o ameninţare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu ştim cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei", a mai spus Köllő Katalin.

Ea le-a transmis oamenilor că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni şi susţine că îşi asumă responsabilitatea pentru faptele celor doi muncitori.

"Aş vrea să le zic oamenilor că nu mai suntem în Evul Mediu.

Suntem în 2020 şi cred că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni. Nici nu înţeleg comportamentul anti-uman de care dau dovadă şi ce au împotriva acestor oameni din Sri Lanka, care sunt la fel ca noi, sunt şi ei oameni. Sunt oameni buni, care vor să trăiască. În Sri Lanka câştigă 60 de dolari, aici la noi salariul minim înseamnă foarte mulţi bani pentru ei şi au venit ca să poată să îşi susţină familia şi ca să nu facă nici un rău celor de aici. Ne asumăm responsabilitatea pentru ei dacă fac ceva rău, dar nu va fi cazul", a conchis Kollo Katalin.

În timp ce directoarea firmei dă interviuri presei, Piumal şi Amahinda muncesc alături de colegii lor, zâmbesc stingher şi nu înţeleg de ce li se acordă atâta atenţie.

Unul dintrei ei este catolic, celălalt budist şi au venit în România să îşi ajute familia, în condiţiile în care salariile din ţara lor sunt foarte mici. Spun că le place România, că oamenii de aici sunt buni şi că se înţeleg bine cu colegii lor, dar evită să răspundă la întrebările legate de faptul că localnicii îi resping şi că nu îi doresc în comună.

”Cum mergem noi în alte ţări, aşa vin şi ei”

"Ca oameni, sunt foarte de treabă, sunt ruşinoşi acum, la început, că sunt veniţi proaspăt, de două săptămâni, dar sunt sociabili, curaţi, îşi văd de treabă, chiar îi apreciez. Cum mergem noi în alte ţări, aşa vin şi ei şi ar trebui să ne bucurăm că, totuşi, ne mai calcă şi alţii, nu o ducem aşa de rău. (...) Nu sunt de acord că localnicii îi resping, pentru că şi eu am lucrat în străinătate, am fost în Germania, dar am fost primit bine, nu s-au făcut discriminări, nu ar trebui să existe aşa ceva, după părerea mea. Că sunt foarte mulţi localnici care lucrează în străinătate şi mă întreb dacă le-ar conveni să îi trimită şi pe ei acasă. Ar trebui să înţeleagă şi să fie de acord cu ei", a spus Mircea Moldovan, un muncitor din Topliţa.

Şi Szabó Ödön, muncitor din Gălăuţaş, consideră că nu e normal ceea ce li se întâmplă celor doi şi că, indiferent de naţionalitatea şi de ţara de unde vin, sunt oameni în căutarea unui loc de muncă, aşa cum mulţi localnici merg să lucreze în străinătate, şi de aceea ar trebui să fie acceptaţi.

Sâmbătă va fi organizată o adunare populară pentru discutarea problemei

O parte a comunităţii din Ditrău, o comună cu aproximativ 5.500 de locuitori, nici nu vrea să audă de prezenţa în comuna lor a unor muncitori străini. A fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele "Migráns mentes ditrot akarunk" (Vrem un Ditrău fără migranţi), în care sunt postate multe mesaje împotriva celor doi, dar şi unele care le iau apărarea acestora, iar miercuri după-amiază a fost anunţat un protest la şedinţa Consiliului Local.

În frunte cu preotul catolic Bírók Károly, circa 200 de localnici s-au strâns în curtea bisericii şi apoi au mers la Primărie, pentru a cere discutarea acestei probleme.

Întrucât chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de şedinţe era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuţie aceste nemulţumiri la o adunare populară, care va avea loc sâmbătă.

Preotul catolic Bíró Károly spune că frica oamenilor îşi are originea într-un conflict vechi, din 1986, dintre localnici şi comunitatea romă, în care un bărbat a fost ucis şi că se tem de venirea unor străini despre care nu ştiu nimic. "Cererea noastră este ca să ne dea înapoi siguranţa în care am trăit până acum, ca să nu ne mai fie frică de ce se va întâmpla. Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranţa noastră", a spus preotul Bíró Károly.

Cei care au venit să protesteze faţă de prezenţa celor doi sri-lankezi vorbesc însă de temerea că "un val de migraţi" va veni peste ei şi le va impune propria cultură, dând exemple pe care ei le-au văzut la televizor.

"Eu nu sunt supărat pe oamenii ăştia. Doamna Katalin (directoarea firmei-nr) a zis că vrea să aducă muncitorii aici, să aducă o altă cultură, aşa a pronunţat ea. Noi avem cultura noastră aici, în zona noastră, aia secuiască, ungurească, românească, avem cultura noastră, să nu vină cu cultura din Nepal aici. Dacă ascultăm televizorul, în Germania, Franţa sunt oameni care de 100 şi ceva de ani stau acolo, prima dată s-au dus zece, apoi 20, 30 şi acum sunt cartiere unde nu are curaj nici miliţianul să intre, le violează femeile. Cultura aia vrea să aducă aici şi femeile noastre, copiii noştri să nu poată să iasă", susţine Deák Ferenc.

Preotul catolic, despre sri-lankezul catolic: ”Nu mă interesează”

Atunci când i se spune când unul dintre muncitori este catolic, acesta răspunde: "Nu mă interesează. Astăzi vin doi, mâine vin şapte, după aia pentru ei trebuie şcoală, biserică şi după aia? Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăştia care suntem aici".

Un alt bărbat spune că localnicii nu sunt supăraţi pe cei doi sri-lankezi, ci se tem de străinii care vin deja în ţările europene şi provoacă multe neplăceri. "Nu am avea nicio obiecţie împotriva celor doi oameni, dar vor aduce din ce în ce mai mulţi şi vedem ce se întâmplă peste tot în Europa. Nu este rasism, dar ne este frică de acţiunile pe care ar putea să le facă, am vrea să prevenim ceea ce se întâmplă prin Europa, că nu o să mai putem lăsa copiii pe afară, o să ajungem că o să fie deranjaţi şi de crucea de pe biserică", spune şi acesta.

Primarul comunei, Puskás Elemér, îndeamnă la calm şi spune că situaţia s-a creat pentru că oamenii au fost instigaţi

"Oamenii sunt îngrijoraţi de ceea ce văd în mass media, că vin migranţii, cum fac, ce fac cu localnicii şi de aceea a izbucnit această problemă. Sunt nişte oameni, care şi ei sunt muncitori ori în Germania, ori în Vest şi ei au fost cei mai mulţi care i-au instigat pe cei de acasă că 'vin ăştia, vă atacă, vă ia nu ştiu ce' (...) Nu ştiu încă cum putem rezolva, voi vorbi cu şeful brutăriei, cu proprietarii, să rezolvăm această problemă, pentru că e neplăcută şi pentru noi şi pentru comună. În primul rând, aş vrea să ne liniştim, pentru că cu forţa nu facem nimic. Celor care sunt în străinătate le-aş spune să vină acasă, pentru că aici sunt locuri de muncă. Bineînţeles, aici nu primesc mii de euro salariu, dar şi cu 500-600 Euro pe lună putem lucra, putem trăi în această comună frumoasă", a spus primarul comunei.

După ce au discutat cu primarul, localnicii s-au îndreptat spre biserică şi şi-au exprimat speranţa că problema lor va fi discutată şi rezolvată sâmbătă, în cadrul adunării populare, la care sunt invitaţi şi proprietarii fabricii de pâine.

Și TVR a realizat un material pe această temă:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

46472 vizualizari

 • -37 (69 voturi)    
  Da (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:04)

  mitg [utilizator]

  Mai bine sa mearga la bucuresti.
  • +17 (43 voturi)    
   ESTI O PRIMATA... (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:57)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   De Cj nu-i asa?! Cainele moare de drum lung si ...mtig-ii de grija altora!
    #showComment() #showComment()
  • +22 (22 voturi)    
   OK, sa vina (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:28)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Sa vina la noi, printre 3,5 milioane de mitici sudisti damboviteni este loc si pentru doi brutari din Ceylon.

   Dar al dumneavoastra cine o sa munceasa?!

   Patronul fabricii de paine DE ACCEA a fost nevoit sa angajeze cu forme legale doi asiatici, nu de dragul lor, ci pentru ca secuii si romanii de acolo NU AU VRUT sa se angajeze!

   Cei doi pleaca, cine o sa va faca painea?
    #showComment()
  • +33 (35 voturi)    
   Intrebarea mea e... (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:11)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ...dl.Asztalos Csaba de la CNCD ce zice ?
    #showComment()
  • +16 (22 voturi)    
   Da (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:32)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Stai linistit ca sunt si in bucuresti. Bai frate da' ce 'iredentisti' mai sunt maghiarii nostri. Adica eu ii credeam mai dezmortiti decat cei din ungaria ca doar au contact cu mai multe culturi. Iar cand respectiva doamna director vorbeste de importul unei culturi diferite se refera la o cultura A MUNCII diferita ca doar n-o sa-i puna pe doi oameni sa tina anul nou sri-lankez in mijlocul satului. Aici se vede cam cat de harnici sunt localnicii(dar mai ales fricosi dupa cum declara chiar ei). Cam ca noi toti romanii, cum altfel.
  • +6 (6 voturi)    
   In Bucuresti sunt deja o gramada (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:59)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Si nu doar din Sri-Lanka, ci si din India, Vietnam, Cambodgia, tari arabe. Pana acum nu am auzit sa fie acte de xenofobie contra lor. Ba unii dintre ei sunt chiar milosi, i-am vazut dand mancare la cersetori.
 • +64 (106 voturi)    
  he he ! (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:08)

  Itsoc [utilizator]

  "crestinii romani" in actiune !

  baieti, mai ordonati, mai ordonati ! sper ca in urmatorii ani sa vina si mai multi imigranti la munca in ro, poate in felul asta se pun si putorile mioritice pe munca in loc sa piarda vremea la birt.

  Timpul nu mai are rabdare cu rebuturi dintr-astea "consatene", ori va adaptati, ori muriti uitandu-va la altii cum muncesc pentru voi.

  Simplu!

  cat despre preotul pe care nu-l intereseaza, ce sa zic? nimic anormal. Parazitii lui Dumnezeu devin interesati cand au de ros un ciolan ceva.
  • +15 (65 voturi)    
   De ce să vină migranți când este posibil să (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:25)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   se facă loc, prin restructurare, bugetarilor. Că dacă se înjumătățește numărul lor se rezolvă și cu migranții ăștia!!!! PUNEM BUGETARII LA MUNCĂ, NU LA PARAZITAT BUGETUL!!!!
    #showComment() #showComment() #showComment() #showComment()
  • -3 (37 voturi)    
   mai pagane (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:34)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   unde puii mei se vorbeste de dumnezeu?care ''putoare mioritica''ce citesti?tu ai macar idee cum vin si cum sunt platiti migrantii astia?stii cine ia paraindaratul?stii cu cati bani raman in mana?
   dar nuuuu,hai sa ne boram matele prin comentarii.
   la voi ura e un sport care va orbeste si va amorteste simturile.singura voastra bucurie e sa va scuipati veninul in obrazul oricarui om.
  • +30 (48 voturi)    
   Capul rautatilor e popa unguresc (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:17)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   deci lasa macaiala cu „crestinii romani”.

   Popa unguresc are niste superiori, care ar trebui sa-l sanctioneze. De exemplu ar putea incepe prin obligatia popii de a spala picioarele brutarilor in biserica din centrul comunei, asa cum a facut seful lui de la Vatican, cand a spalat picioarele unor indivizi.

   Eu nu-s fan al imigratiei, dar atunci cand oamenii vin legal, cu contracte de munca si nici nu sunt musulmani, nu am absolut nimic impotriva lor.

   P.S. E plin de troli anti-romani si anti-Romania pe site. Plata vine de la Moscova, ca sa dai mereu cu kkt in tara asta? Exista doar vina individuala, nu vina colectiva, iar generalizarile negative despre toata tara si toata natia pot sa vina doar de la unul care uraste tara si natia asta. Pe scurt, un dusman, iar cel mai mare dusman al nostru e cel de la rasarit.
    #showComment() #showComment()
  • +24 (34 voturi)    
   vrei sa spui (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:24)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   "crestinii secui" in actiune!
   Uite asa s-a dus si mitul ungurului destept si occidentalizat(daca a existat vreodata)
    #showComment()
  • +14 (16 voturi)    
   ...cine să-și amintească...? (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:15)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Cu vreo 25-28 de ani în urmă, prin Har-Cov, parcă pe la Sf.Gheorghe, a fost multă nemulțumire cînd niște maici au vrut să înființeze o mănăstire acolo, care mănăstire ar fi devenit o casă de copii abandonați de părinți...Și nu s-a obținut aprobarea de la autoritățile locale pe motiv că acei copii abandonați și călugărițele ar fi modificat proporțiile etnice ale populației din zonă...Cam în aceiași perioadă MAI a dorit să înființeze o cazarmă în zonă, dar nu s-au primit aprobări de la autoritățile locale, neoficial pe motiv că ar putea fi afectate proporțiile etnice populației.

   Acum aș mai zice una, cînd respectiva brutărie a adus și angajat un cetățean ungur, nu au fost nici un fel de nemulțimiri, de ce oare ?
 • +82 (92 voturi)    
  pff (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:10)

  mihhaii [utilizator]

  Inca o dovada ca autoizolarea maghiarilor prin refuzul de a invata pana si limba romana ii prosteste..s-au izolat acolo si au pierdut contactul cu realitatea. Din permanenta placa cu maghiarii sunt cei mai discriminati cetateni din Romania ca nu primesc autonomie pentru tinutul lor au ajuns sa se revolte ca doi amarati de brutari straini au venit la ei in oras sa munceasca in niste locuri in care ei nu au vrut. Ar fi de ras daca n-ar fi de plans
  • +14 (16 voturi)    
   pentru ca nu stiu romana.... (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:28)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui mihhaii

   .....se uita doar la posturile unguresti, unde propaganda lui Viktor Orban are mare succes. Am citit ce spun ungurii pe un site in limba lor, citit si de secui si de maghiari din Ungaria. Este adevarat este un site al opozitiei, insa cei din Ungaria ii fac prosti si inapoiati pe cei din secuime. De asemenea, s-a facut referire la relatiile cu romanii. Un tip din Ungaria spune ca aroganta maghiarilor ardeleni ii face pe romani sa aiba o atitudine dusmanoasa si ca daca ar renunta la aceasta aroganta si ar comunica cu romanii, cu siguranta relatia dintre aceste etnii s-ar schimba.
  • +11 (17 voturi)    
   Asta arata rasismul unor maghiari (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:06)

   Rezistam [utilizator] i-a raspuns lui mihhaii

   Rasismul este din pacate extrem de bine inradacinat la multi maghiari din Transilvania. Se considera victime ale rasismului in Romania desi nimeni nu se ofuscheaza daca un maghiar se stabilieste intr-un sat sau oras majoritar roman, dar daca vine vreun om de prin alte parti in satele lor, sunt gata sa ii linseze. Oameni buni, invatati sa va iubiti aproapele, daca tot sunteti crestini.
  • +5 (5 voturi)    
   refuzul (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:53)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui mihhaii

   de a învăța limba română ține de șovinismul lor.
 • +37 (59 voturi)    
  rasism (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:11)

  pablos [utilizator]

  preotul sa fie acuzat de rasism si excomunicat .ca de obicei oamenii care deservesc religia isi arata adevarata fata .sa determine oamenii sa protesteze fata de magistratii care ne dau cu tifla si isi bat joc de noi.
  • +28 (40 voturi)    
   preotul ala este penibil (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:57)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui pablos

   Deci omul e catolic, dar el tot e speriat ca vor strainii sa-si faca "biserica" lor? Si celalalt este cel mai probabil budist, ca majoritatea populatiei din Sri Lanka. O religie inofensiva comparativ cu catolicismul.

   Cred ca l-a speriat gandul ca nou venitul catolic stie rugaciunile in latina mai bine decat le stie el in maghiara.
    #showComment()
 • +55 (71 voturi)    
  C-asa-i unguru (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:18)

  tutan_camon [utilizator]

  Vorbesc engleza binisor, in cateva luni invata si ungureste. Sri lankezii astia le dau lectii de bun simt si educatie ungurilor inapoiati din Harghita.
  • -6 (16 voturi)    
   Ca romanii verzi.... (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:20)

   toni_uk [utilizator] i-a raspuns lui tutan_camon

   Dacă ii ducea in Gorj Buzău sau Suceava și ma refer la miile de satuce românești din evul mediu fără apa curenta toalete in curte etc crezi ca erau primiți omenește ..?!
  • +11 (17 voturi)    
   Sa vezi distractie.. (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui tutan_camon

   Ca astia din Sri Lanka vor invata si maghiara si romana, sa le traduca la medievalii nostrii ce vorbesc vecinii de etnii diferite.
    #showComment()
 • -49 (67 voturi)    
  Cazare (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:26)

  briciu [utilizator]

  Eu sunt sigur ca la Sibiu s ar gasi, stiu pe cineva care are 6 case disponibile ca el nu mai locuieste in Sibiu !
  • +25 (29 voturi)    
   Ce subtil esti (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:36)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   m-ai dat pe spate cu inteligenta ta...
  • +13 (17 voturi)    
   /// (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:03)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   Ce spiritual ai fost.
   ( citeste-o ironic) ca spiritual nu ai cum sa fi cu asemenea ziceri.
  • +4 (10 voturi)    
   A naibilui (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:24)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   A naibilui Basescu si Kovesi!
 • +48 (56 voturi)    
  puteam sa JUR...!!! (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:29)

  Codruta N [utilizator]

  ... ca oamenii aceia au fost adusi pentru ca localnicii NU VOR sa munceasca!!
  Pe de alta parte, daca as avea firma, decat sa angajez localnici care sa chiuleasca, sa se imbete, sa ma fure samd., de departe as angaja straini!
  Astia din sat n-au rude plecate in strainatate? Le-ar PLACEA ca rudele lor sa fie tratate la fel?

  Oricum: in toata povestea asta partea "buna" e ca Vatra Romaneasca si Vatra Ungureasca au ajuns, in sfarsit, sa-si dea mana! :P
  • -11 (13 voturi)    
   Pai (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:21)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Poate localnicii nu vor sa munceasca pe 5 lei sau nu accepta conditii nasoale de munca. Astia sunt invatati sa isi faca nevoile pe strada, faptul ca or sta. Daca vi se pare normal sa fie asta standardul normal de viata...
    #showComment() #showComment()
 • +61 (63 voturi)    
  comedie adevărată (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:29)

  samuraijack [utilizator]

  "Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăştia care suntem aici" :)). Deja nu mai e problema că sunt și români în secuime. Deci lectii pe viitor cum să aplanezi conflicte etnice dintre români si maghiari: ameninți că aduci muncitori din Asia, și deja românii și maghiarii incep să se înfrățească.

  Oricum, realitatea adevărată: populația României e în scădere, mai bine aduci acum imigranti cu o anumită cultura a muncii, care lucrează legal și se integrează decât să vină imigranți ilegali, care nu au nici o pregătire profesională și vor fi doar o povară pentru comunitatea locală.
 • +17 (23 voturi)    
  pentru 2 amarati, sa faci atata scandal... (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:34)

  qwerasdf [utilizator]

  daca veneau cu sutele mai ziceam...
 • +23 (29 voturi)    
  adevarata fata... (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:34)

  Martha Logu [utilizator]

  ... cand le ziceam, nuuuu domnle, ca nu e adevarat... cine a vazut ungur xenofob vreodata?
  scandal sa faceti cand vin la ajutoare sociale (slabe sanse la noi), nu cand vin oameni cinstiti la munca, ba!
 • +27 (29 voturi)    
  Popa misionar (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:36)

  stefanppp [utilizator]

  S-au dus vremurile cand era popa misionar si mergea in departari sa ii crestineze pe oameni. Acum, nici daca vine omu' la tine si e deja crestin nu mai e bine.
 • +12 (26 voturi)    
  romanul prieten cu ungurul (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:43)

  levierul [utilizator]

  Exista o poveste prin zona Brasovului. Ungurul se imprietenea cu romanul doar atunci cand fura de la sas.

  Lenesi si putori, ambii, la fel.
 • -7 (35 voturi)    
  ... (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:58)

  Imperialistu [utilizator]

  Astea sunt consecintele politicii UE de a refuza aplicarea legilor in vigoare si a permite imigrantilor din Orientul Mijlociu sa se plimbe nestingheriti prin Europa. Neincrederea europenilor, nu doar a unora din te miri ce comuna din Romania, e tot mai mare. Acum multi se tem ca orice imigrant e din randul acelora care au facut scandal in intreaga Europa. In cazul de fata, un budist si un catolic care-si fac treaba si castiga bani in mod onest sunt judecati in bloc laolalta cu toti falsii sirieni care au impanzit Europa. Pacat.
  • -5 (7 voturi)    
   ciudat... (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:46)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui Imperialistu

   ti-ai luat cam multe minusuri pentru un comentariu zic eu de bun simt...

   Eu..ca sa fiu sadic/sarcastic..as fi raspuns..."astia doi pleaca odata cu voi! " :P,, "sa ramanem noi aici!"...pai nu?...
 • +14 (32 voturi)    
  natalitatea scade (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:58)

  liviu_ [utilizator]

  tinerii pleaca...

  fara emigranti dracu o sa ne mai plateasca pensiile...

  just saying
  • -2 (10 voturi)    
   N-ai tu treaba... (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:45)

   gie [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Mai vezi de prezent. Si o sa rezolvi si viitorul. Ce-ar fi o politica de crestere a natalitatii si de a aduce inapoi tinerii plecati peste hotare?
    #showComment()
  • +1 (3 voturi)    
   Lasa sa-ti plateasca tie pensia indienii (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:31)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Eu ma bazez pe tinerii de aici care nu-si vor gasi loc de munca din cauza automatizarii. Oare toti casierii la hypermarket pusi pe liber dupa casele alea la care iti scanezi singur produsele nu trebuie sa munceasca undeva? Trebuie sa primeasca conditiile de la brutarie, daca nu vin indieni...
  • +1 (1 vot)    
   Nu te teme, plateste ghita pensiile (Vineri, 31 ianuarie 2020, 8:42)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ca are copii.
 • +26 (28 voturi)    
  Taaaareeee (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:58)

  GigiIonescu [utilizator]

  Din articol reiese:

  1. Conationalii unguri predera totusi un vecin roman decat srilankez. Adica, nu-ti plac romanii dar mai tare nu-ti plac srilankezii.

  2. Conationalii unguri si romani uita ca toti au rude la munca in Ungaria, Italia, Spania etc etc. Adica important ca le produc lor bani, nu conteaza prin ce trec ei de pe unde fac banii.

  3. Conationalii unguri uita ce bine vazuti si primit de "fratii" lor din Ungaria. ... sau poate de aia se comporta asa
  • +1 (5 voturi)    
   ĂIA SUNT SECUI!!!! (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:49)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui GigiIonescu

   Secuii nu sunt unguri.
 • +10 (12 voturi)    
  ..dar daca.. (Joi, 30 ianuarie 2020, 16:59)

  richter [utilizator]

  ..se mai imbatau,puneau muzica lor 'traditionala"tare si mai ciordeau ceva de pe la un secui,altceva de pe la un romanas, asa cum au fact multi "contionali" pe unde au mers ??!! ca asta e cultura...
 • -11 (27 voturi)    
  nonimalaei (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:04)

  RonaldDTrump [utilizator]

  nonimalaei, ce rasisti is ungurii astia, ca nu le plac bietii oameni de culoare din Sri Lanka

  Pai ei n au vazut ce bine functioneaza diversitatea in vestul emancipat, uite ma la Frantuji ca au peste 20 la suta populatie de culoare si islamica, si toate is bune si frumoase, si se au ca fratii, mno apoi numa rasisti si inapoiati in Romania asta, ca nu le place marxismul cultural si emanciparea domnule
  • +11 (11 voturi)    
   viata grea in Franta.. (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:44)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui RonaldDTrump

   Bietii francezi, iti vine sa le plangi de mila. Tot mai bine la noi in sat, noi intre noi, batranii, ca toti tinerii au plecat sa munceasca la in vest, cot la cot cu magrebienii. Cel mai bine e cand chemi medicul si vine popa.. ca medicul e si el tot in Franta.
   Poate ca ar fi timpul sa incepem tranzitia de la asigurari de sanatate la asigurari de.. "spiritualitate"?

   Ramane cum am stabilit, ultimul stinge lumina.
 • +1 (25 voturi)    
  Patronatul din tara (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:12)

  CipCC [utilizator]

  Cand ii auzi pe astia ca au cautat muncitori dar nu au gasit, te apuca greata! Corect ar fi sa spuna ca au cautat angajati dar nu au gasit pentru salariu pe care l-au oferit, adica salariu minim, tot timpul!
  Pai patronii romani doresc sa angajeze oameni cu salariu minim si sa le pupe si mana pentru favoarea pe care le-o fac ca locreaza pentru ei 8-9 h ptr 300 de $!
  Sa fim seriosi, cel care are o afacere doreste profit maxim in cel mai scurt timp iar singurii multumiti sunt asiaticii!
  • +7 (11 voturi)    
   da ajutorul social (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:34)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   ii bun sa l primesti degeaba
  • +7 (11 voturi)    
   de unde stii ca este asa? (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:35)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   Stii ca salariul minim al unui muncitor non-EU este 500 euro si le asiguri cazare? Ai incercat tu sa angajezi si stii sigur ca este asa cum spui sau iti dai cu presupusul? Uite, noi angajam lucratori in depozit cu 3000 lei net si tichete de masa si gasim greu. Tot timpul avem un post sau doua descoperite. Dupa o perioada de proba de 3 luni, daca respectivul confirma, ii marim la 3500 plus tichete. Acesta este un salariu mic?
    #showComment() #showComment()
  • +3 (3 voturi)    
   hm (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:28)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   Au trecut vremurile alea cu patroni care fac ce vor ei, "că sunt sute la poarta care așteaptă să îți ia locul".

   Firma unde lucrez, după ce au căutat angajați la greu, plătiți bine (tot cam la 3000 net, tichete de masa, asigurare, transport, cazare pentru cei care fac naveta și nu vor să plece în fiecare zi) au adus angajați din Nepal.

   Mi se pare bizar ce se întâmplă în satul ăla, dar nu te poți pune cu lumea- mai ales că probabil ei sunt clienții brutăriei...
  • +5 (7 voturi)    
   asa si? (Joi, 30 ianuarie 2020, 22:36)

   gnd [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   Ce este rau in a vrea sa faci profit ? Esti comunist cumva ?
   Tu cand te duci la magazin sa cumperi paine vrei sa o cumperi pe aia mai scumpa ca sa plateasca patronu salarii mari, sau te uiti la magazinu unde are pretu mai bun ?
   Mi-e greata de mentalitatile astea. Foarte bine ca aduce pe cine poate. Aici nu a gasit, la salariu oferit, ca astea sint conditiile, daca scumpeste painea ca sa dea salarii mari nu i-o mai cumpara nimeni...hai pa.
    #showComment()
 • -2 (24 voturi)    
  Maghiara ca maghiara (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:13)

  Mazeta [utilizator]

  dar cum se zice "paine" în sri-lankeză?
  • +4 (6 voturi)    
   Spune-ne mai degraba cum e in Rusa? (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:37)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca nah, romana ca romana, dar cum se zice la paine in rusa? Aveti paine acolo?
  • +2 (6 voturi)    
   Mazeto, da-n rusă cum se zice. (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:51)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Secuii nu sunt unguri. Ăia-s secui.
  • +1 (5 voturi)    
   LOL :))) (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:36)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   :))))))))))))))))
    #showComment()
 • +1 (7 voturi)    
  Sri-lankezi (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:21)

  GICOMANU [utilizator]

  Stati linistiti ca vom face o autostrada care sa aduca cati mai multi sri-lankezi
  3. S-a depus de către executant un plan de realizare a forajelor pe încă trei sectoare, plan aprobat de catre CNAIR și care însumează o lungime de aproximativ 80 - 90 km pe aliniamentul Tg.Mures - Ditrau.
 • +8 (10 voturi)    
  sunt convins (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:29)

  nash pandelica [utilizator]

  ca excelenta sa, hunorabilul hunor va face ce trebuie.
  va merge si va explica, in maghiara sekoiasca, concetatenilor de etnie, ce si cum.
  si sper ca vor fi relocati in zona si niscai imigrantii, dintre cei primit de ue. ca de, ungurii sunt ioropeni. dar,...cu garduri.
 • +13 (17 voturi)    
  Mintea de pe urmă (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:32)

  MG [utilizator]

  acum văd si ei (ungurii si romanii) că sunt mai asemănători decât diferiți.
  Sper sa ajungă si ceva musulmani pe acolo, sa li se mai deschida mintea.
 • +8 (14 voturi)    
  Mdeah... (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:35)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Imi cer scuze HN si cititorilor dar as vrea sa va supun atentiei o parabola: in momentul in care tracul Burebista constientizeaza pericolul roman respectivul incearca sa-si faca ca aliati, printre alti traci, pe tracii odrisi, de la sud de Dunare. Unii din “locotenentii” sai apreciaza ca incercarea va fi sortita esecului datorita refuzului odrisilor de a participa la alianta triburilor trace propusa de Burebista. Ce face Burebista? Pai ii aduna pe toti in fata unui tarc de lemn in care arunca 2 caini care, asmutiti fiind unul impotriva celuilalt, incep sa se sfasie. La un moment dat in tarc este aruncat un lup. Ce fac cainii? Pai uita complet de ceea ce aveau de impartit si-l fac arsice pe lup.

  O alta chestie geniala este faptul ca preotul catolic secui vorbeste de cultura ungureasca, secuiasca si ungureasca. De 30 de ani fac arhelogie pe coclaurile patriei si intotdeauna am avut senzatia ca secuii si ungurii sint otova (afirmatie capcana, de acolo de unde se fabrica afirmatiile capcana...).
 • +11 (11 voturi)    
  sa se ia atitudine (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:37)

  ber [utilizator]

  Ii musai ca Asztalos Baci sa se sesizeze din oficiu mintenas si sa-i pedepseasca pentru discriminare!
  Gyere batorsagga!
 • +14 (28 voturi)    
  Tampitii nostri de aici (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:41)

  V. Istina [utilizator]

  Bravo patronilor brutariei! Sper sa le mearga afacerea si sa le ocupe tot satul cu brutari din Sri Lanka!

  In privinta “ingrijoratilor”... sper sa nu uite cum au ajuns stramosii lor prin locurile alea. Toti stramosii, fara exceptie!
  • -9 (11 voturi)    
   evidentt ca afacerea nu va mai merge (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:06)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Iar la faza cu stramosii . cam prea am lasat poarta deschisa . cand altii au inchis-o.. Ar fi timpul sa pastram usa inchisa
 • -2 (10 voturi)    
  E o chestiune de principiu (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:43)

  Nyk1 [utilizator]

  Srilankezii sunt imigranți integrabili (atât timp cât sunt buddhiști, hinduși sau creștini), oameni de treabă. Nu ei merită ura localnicilor.

  Problema este una a sistemului capitalist decadent. În loc să ofere salarii mai mari pentru a atrage oameni de-ai locului care știu meserie dar nu sunt dispuși să se vândă ieftin, patronașii „dăștepți” preferă să externalizeze locurile de muncă străinilor dispuși, din nevoie dacă nu disperare, să lucreze pe mai nimic.

  Un avertisment pentru iubitorii de imigranți: dacă continuă astfel de practici în țara noastră, să nu vă mirați dacă salariile voastre rămân la nivel mai apropiat celor din Sri Lanka decât celor din Europa de vest.

  Repet, srilankezii non-musulmani sunt oameni cumsecade și de aceea trebuie să ajutăm țara lor să se dezvolte, ca să nu mai fie nevoiți să bată atâta drum și să-și atragă nemeritat oprobiul localnicilor.
  • +1 (5 voturi)    
   Tovarase, (Vineri, 31 ianuarie 2020, 7:04)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   capitalismul e cu cere si oferta. Da e si cu prostie cum este la noi ....Dar in majoritatea cazurilor e cu cerere si oferta. Daca nevoia o impune va da si salarii. Nu e perfect dar e de 10 ori mai bun decat sistemul ala cu statul tatuc. Daca iti doresti un stat tatuc mergi catre Corea de nord ....Acolo nu trebuie sa gandesti, statul iti spune ce ai de facut pentru bobul tau de orez.
  • +1 (1 vot)    
   ghinion! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 22:25)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Nici salariile germanilor, spaniolilor, italienilor, britanicilor samd. n-or sa creasca - din cauza ca s-au dus romanii peste ei si le-au stricat piatza muncii! :P
 • +8 (12 voturi)    
  Acești secui...păcat de ei (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:54)

  amari [utilizator]

  Locuind și trăind mult printre maghiari-secui, pot să zic cam așa: există o mare diferență între maghiarii din orașele mari (Tg.Mureș, Oradea, Cluj) și secuii din “secuime” (Harghita - Covasna). Primii, deschiși la minte, educați și trăind în secolul 21. Secuii, însă, în marea majoritate, altfel oameni gospodari, harnici, serioși, au rămas cu blocați în istorie, cu aceleași sentimente (întreținute de UDMR) de nație persecutată și adorându-l pe cel care îi bagă în seamă cel mai mult, Viktor Orban. Când vedeți atitudinea față de acei străini, trebuie să aveți în vedere că ei, secuii, au televizoarele blocate pe canalele TV din Ungaria – M1, M2, Duna, TV2 – care sunt 100% sub mâna lui Viktor Orban și care, 24 de ore din 24 promovează o psihoză despre invazia imigranților musulmani. Un fel de Antena 3, dar cu altă temă. Oamenii chiar cred că vor fi cotropiți, așa cum, cu secole în urmă, trăiau cu spaima invaziei tătare.
 • -7 (11 voturi)    
  Da cum sa nu (Joi, 30 ianuarie 2020, 17:56)

  MPavel [utilizator]

  Se vede de la o posta cum minte patroana aia. Nu au gasit personal calificat in tara? Pai sri lankezul ala zice ca a lucrat la hotel. Greu mi e sa cred ca era brutar.
 • +7 (13 voturi)    
  Xenofobia ungureasca in actiune... (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:09)

  clint [utilizator]

  Nu exista un exemplu mai clar care sa ilustreze atitudinea precara a acestei minoritati.... Eu unul nu am nimic cu ungurii din Ardeal, nu pot sa nu observ ca sunt tinuti in bezna si manipulati de niste politicieni la fel de imbecili ca si ai nostri.
  Vin de la Budapesta, agita apele pe la noi, castiga capital electoral la ei in Ungaria si de fapt nu fac nimic pentru cei de aici. UDMR e si el jalnic, acesti politicieni le fura increderea si votul cu steaguri ale tinutului secuiesc, placute bilingve si alte panglicareli, ii instiga impotriva romanilor si ii pacalesc ca daca ar avea autonomie ar duce-o mult mai bine, dar sunt saraci fiindca le-au furat romanii Ardealul.
  Uite acum ar fi un moment bun de reflectie. Poate inteleg ca nu e chiar asa, degeaba pui steaguri si dai foc la papusa lui Avram Iancu, ca astea nu tin de foame, ci mai degraba painea aia facuta de imigranti ;).
 • -5 (9 voturi)    
  Bine (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:13)

  adrian787 [utilizator]

  De acord. In loc sa incercam sa crestem nivelul de trai in tara, aducem oameni disperati care accepta sa fie tratati sa niste sclavi pe cativa lei.
  • 0 (2 voturi)    
   tu ai cumpara paine la 5 euro bucata?! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:39)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui adrian787

   .
 • +6 (6 voturi)    
  sa taie (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:21)

  gopo2016 [utilizator]

  primarul ajutoarele sociale si sa vezi atunci forta de munca pe piata din Romania, dar atit timp cit ai nostri le plac ajutoarele sociale ce vreti omul isi aduce pe cineva care vrea sa munceasca
 • +8 (8 voturi)    
  Xenofobie... (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:32)

  morometu [utilizator]

  A muncit cineva din sat acolo si a fost dat afara sa fie angajati acesti oameni?
 • +4 (10 voturi)    
  Si uite-asa s-au unit ungurii cu romanii! (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:37)

  D-or [utilizator]

  E logic ca ungurii sa fie reticenti fata de orice noua etnie in Ardeal, pentru ca noii veniti vor invata mai repede limba romana care e oficiala (si care e mai usoara si mai clara, fiind fara cuvinte compuse) decit limba maghiara.

  Cu inca un milion de afro-asiatico-romani procentul de maghiari va deveni insignifiant.
 • +4 (10 voturi)    
  Inteligenta si intelepciunea (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:40)

  Namaste [utilizator]

  caracterizeaza poporul Sri-Lankez, mult-incercat.
  Romanii n-ar avea nimic de pierdut daca s-ar lasa inspirati de cei doi.
  Preotul catolic sa viziteze Sri-Lanka, sa invete abia de la aceia catehism, modestie si omenie...
 • 0 (10 voturi)    
  Orice imigrant in RO devine roman, nu ungur (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:43)

  D-or [utilizator]

  Asta e problema lor. Nu mai pot maghiariza pe nimeni, trebuie sa se multumeasca cu cei nascuti, nu facuti.
 • +7 (11 voturi)    
  Vai de capu nostru (Joi, 30 ianuarie 2020, 18:49)

  C. C. M [utilizator]

  Pai... si mie cine-mi face banii pe cand ies la pensie? Imigrantii sunt singura solutie pentru cresterea economica a tarii....caci putorile si asistatii sociali inca traiesc in reverie, triburi si in pesteri discutand despre nationalism si facerea lumii. Si eu ma intrebam de ce ii izoleaza societatea...
  Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi... Cu ajutorul sri-lank-ezilor. Felicitari patronilor pentru initiativa si mult succes in afacere. Sunt jumate ungur, am mancat multa paine buna in Brasov produsa de Dioszegi.(unguri si astia) ..dar n am putut sa ma abtin sa nu comentez la stirea asta. Hotnews, o rugaminte.. Crezi ca poti face un grafic la fiecare articol pe baza comentariilor noastre cati sunt pro vs cati contra la problema? Simplu si transparent. Merci
 • +12 (12 voturi)    
  Ce i-a revoltat asa de rau? (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:16)

  taro [utilizator]

  Ca sunt straini sau ca muncesc?
  • -4 (6 voturi)    
   joc dublu (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:37)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Dar companiile astea ori si externalizeaza productia in China ( asa l-au adus pe Trump la putere) unde au mana de lucru pt maximizarea profitului ori daca raman acasa aduc sclavi din tarile astea care muncesc pe 3 lei si traiesc segregati .
   Ti s epare ok politica asta perversa ?
  • -9 (11 voturi)    
   I-a spalat pe cap Dalai Lama (Joi, 30 ianuarie 2020, 22:32)

   cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui taro

   “I think Europe belongs to the Europeans.”

   Vezi, pana la urma insusi Dalai Lama e de dreapta, dar dreapta aia adevarata, nu URSista "centru-dreapta" de marxism ascunzatoare.
 • +7 (9 voturi)    
  clasament (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:27)

  Filbert [utilizator]

  Tamilii sint cam cei mai politicosi, respectuosi, prietenosi si educati oameni pe care i-am intilnit.
 • +3 (11 voturi)    
  ORICUM (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:37)

  nick24 [utilizator]

  “ Nu mă interesează. Astăzi vin doi, mâine vin şapte, după aia pentru ei trebuie şcoală, biserică şi după aia? Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăştia care suntem aici"

  Să rămână și românii? Miram-aș!
  Ungaria și populația ungurească din Transilvania scade an de an și toate casele lor vor rămâne goale!
  Cine vor veni în locul lor?
  Români? Romi? Chinezi? Indieni?
 • -7 (13 voturi)    
  2 din 30.000 (Joi, 30 ianuarie 2020, 19:39)

  zizin [utilizator]

  Stați calm. Aștia din Ditrău sunt doar doi. Per total, în 2020 vine un contingent de 30.000 oameni din țări non-EU.
  Dacă în decembrie 2018, numărul maxim admis de lucrători străini în România era de 13.500 de persone, pentru anul 2019 au fost prevăzute 20.000 de personae, iar pentru 2020 vor fi primiți 30.000 de lucrători.
 • -14 (18 voturi)    
  ROEXIT va urma (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:05)

  Kosmos [utilizator]

  Doar asa vad problema cu hoardele de imigranti pe care Europa le deschide poarta mare ca asa e Politically correct.
  Angajatorii care aduc muncitori aduc pt ca platesc salarii de mizerii.
  Aceia care vin in Romania stau sa-si faca acte sau cand au oportunitatea au disparut in vest , probabil destinatia finala fiind Anglia
 • -12 (16 voturi)    
  preotul are dreptate (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:36)

  sareta [utilizator]

  Are perfecta dreptate preotul ,de alfel si Constitutia il indreptateste sa o apere.Dar de ce este calcata de politicieni ,aducand migratori peste romani ?
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:50)

  [anonim]

 • -6 (14 voturi)    
  Mai bine asa (Joi, 30 ianuarie 2020, 20:59)

  Setalcott [utilizator]

  Eu as zice ca protestatarii au actionat exemplar. Cand ai o nemultumire fata de politicile imigrationiste te duci si protestezi civilizat la autoritati, nu dai in cap, la propriu sau a figurat, la imigranti.
  • +7 (7 voturi)    
   Pai asta au facut (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:49)

   polca [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Au dat in cap la figurat acelor oameni. Nu vad nimic de laudat in manifestari xenofobe.
 • +11 (13 voturi)    
  Adevarata fata a secuimii rasiste (Joi, 30 ianuarie 2020, 21:42)

  benicio [utilizator]

  Mentalitate de secol XVIII. Ce sunt rasisti romanii, dar secuii de la tara sunt si mai si, ei traiesc in continuare in alte timpuri. Cand ei cucereau treptat Ardealul, sri-lankezii dezvoltau sisteme de irigatii intinse. Despre ce vorbim?
  • -3 (5 voturi)    
   benicio (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:32)

   Bunn [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   benicio,romanii sunt rasisti?...demonstreaza sau cereti scuze i .... le
    #showComment()
 • +8 (8 voturi)    
  placute bilingve (Joi, 30 ianuarie 2020, 22:06)

  Stand [utilizator]

  Daca inteleg eu bine , cand 20% din populatia Ditraului devine srilankeza , atunci vor trebui folosite placute trilingve : in romana , maghiara si srilankeza . Iata ca Dumnezeu nu bate cu ciomagul ! Astept cu nerabdare momentul !
  • +1 (1 vot)    
   Sinhala se numește limba (Vineri, 31 ianuarie 2020, 1:26)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Stand

   Srilankeza, mexicana, braziliana sunt vorbite poate de alții.
 • +10 (14 voturi)    
  popa ala... (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:02)

  pontex [utilizator]

  Are ditamai coada pe sub sutana... Asta e ospitalitatea crestina?
 • +6 (6 voturi)    
  Ce tarani! (Joi, 30 ianuarie 2020, 23:36)

  brightids [utilizator]

  ...si atat.
 • +8 (10 voturi)    
  Ipocrizie, Xenofobie (Vineri, 31 ianuarie 2020, 0:33)

  Victorian Rosu [anonim]

  la maxim, suntem peste 4 milioane in afara granitelor, cu asa conationali, imi este rusine sa spun ca sunt Roman. Avand in considerare ca emigram mai mult decat aia din Siria (si ei au razboi), ar trebui sa fim un popor primitor, vai de noi.... neam cu inima mica si neagra!
 • +7 (9 voturi)    
  Este (Vineri, 31 ianuarie 2020, 1:09)

  VARCIOROVA [utilizator]

  rau. Inculti, saraci si rai: atat maghiarii cat si romanii de-acolo.
 • -7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:11)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   corect! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 22:19)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

   "se vede mentalitatea si clarviziunea" unora care fie sunt spalati pe creieri, fie se prefac - dar care nu stiu altceva decat sa repete ca papagalu' acelasi tip de cuvinte: "neomarxisti", "corporatisti" si alte vreo 3 - 4 din categoria asta >:
   Pe cine "vinde", domne, corporatistu'? vinde sclavi? sau ce?
   Iar daca nu-ti place ca astia refuza sa ajunga obiecte de prasila, fa tu 20 - 30 de copii - cine te impiedica? :P
    #showComment()
 • +4 (8 voturi)    
  Sa le fie rusine! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:27)

  bcorina [utilizator]

  Sa le fie rusine pentru situatia creata. Daca copiii lor, care muncesc in strainatate li s-ar fi intamplat asa ceva , si ar fi fost obligati sa plece pentru ca " au alta cultura" ce ar fi facut cei din localitatea Ditrău sau din regiune?
  Sunt niste xenofobi, inculti , si prosti, impreuna cu preotul catolic, care in loc sa aplaneze conflictul l-a inflamat si mai mult prin declaratiile sale.
  Poate ar trebui sa facem un memoriu la Vatican sa ni se explice cum poti sa te comporti tu ca preot catolic cu un catolic de alta nationalitate , conteaza ce nationalitate ai pentru a fi catolic?
  Oamenii au venit sa munceasca in Romania pentru ca din punctul lor de vedere castiga mai bine, la fel cum 4-5 milioane de romani au plecat sa munceasca in strainatate.
  Sa le multumim deputatiolor romani de nationalitate maghiara pentru tot ce s-a intamplat in Harghita, efectul la politicile duse de acestia in regiune.
  • 0 (8 voturi)    
   NImeni nu are nimic cu (Vineri, 31 ianuarie 2020, 9:55)

   CipCC [utilizator] i-a raspuns lui bcorina

   NImeni nu are nimic cu cei 2 oameni!
   Problema e politica, de sus!
   Patronatul roman prefera asiatici in dauna romanilor si pun presiune pe guvern sa aduca oameni din asia!
   In esenta care e diferenta intre un roman si un asiatic?
   Romanul stie ca are si el drepturi si si le cere, pe cand un asiatic tace si face!
   Romanul nu-ti lucreaza cand vrei tu peste program, iar daca o face iti spune ca nu e ok, ceea ce nu convine patronil;or din Ro! Pe asiatic il ameninti ca-l trimiti acasa si ai terminat discutia!
   Aici e de fapt problema, angajatorii angajeaza iar pe urma te folosesc om bun la toate! Tre sa faci ce ti se spune indiferent de fisa postului!, ceea ce e ilegal! Eu le doresc angajatorilor din Romania sa invete sa respecte oamenii iar apoi sa spuna ca nu gasesc!
    #showComment()
 • +6 (8 voturi)    
  opinie (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:33)

  gj [utilizator]

  In opinia mea , faptele au urmatoarele cauze:
  1. propaganda dusa de autoritatile maghiare din Ungaria, atat la ei cat si pe teritoriul nostru , cu privire la apartenenta etnica, sperioritatea unora, neacceptarea celorlalti, concepte primitive si in nici un caz in concordanta cu valorile crestine. Se adauga aici si roadele separatismului propagat de UDMR si probabil preotul bisericii locale.
  2.. sensibiltatea alarmant de mare a comunaitatii maghiare la ideile sovine si saparatisme cu rezultat asimilat rasismului. Evident aceste caracteristici nu sunt intalnite decat la capetele inferbantate ale unora, eu avand convingerea ca majoritatea ungurilor sunt oameni cu picioarele pe pamant, cu necazuri si bucurii ca majoritatea romanilor.
  Eu sunt de parere ca intreaga societate sa ia pozitie ferma fata de astfel de atitudini iar cei care manifesta toleranta fata de aceste fenomene sa fie sanctionati pentru rasism si sovinism conform legilor tarii.
  Am convingerea ca intr-o comunitate ramaneasca 100% , nu s-ar fi intamplat astfel de situatii, romanii fiind mult mai toleranti.
  Ma intreb, acolo daca veneau 2 etnici romani, comunitatea fiind maghiara, tot asa se reactiona in numele modificarii structurii etnice a localitatii respective?
  • -5 (9 voturi)    
   O opinie proasta (Vineri, 31 ianuarie 2020, 10:53)

   CipCC [utilizator] i-a raspuns lui gj

   Adica, cum ar veni, singurul discurs civilizat este a unora! Pe restul sa-i bagam la zdup, ptr ca, nu-i asa, libertatea de exprimare este depasita! Ce usor e sa pui etichete ca, rasist si xenofob, iar apoi sa inchei victorios discutia!
    #showComment()
  • +2 (2 voturi)    
   da, in istoria recenta sunt multe cazuri! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:48)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui gj

   .
  • 0 (2 voturi)    
   ti-am bagat un "plus"... (Vineri, 31 ianuarie 2020, 21:35)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui gj

   ... pentru ideea generala!
   Dar in particular gresesti intr-o privinta, FOARTE mult!
   Romanii sunt cel putin la fel de ai dracului si intoleranti ca si astia din sat!
   Nu ma refer la cele cateva zeci care scriu pe diverse forumuri - ci la o mare masa de oameni imprastiati prin orase si sate, pe tot cuprinsul tzarii!
 • +7 (7 voturi)    
  UDMR si episcopii (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:08)

  Gogu27 [utilizator]

  de Alba Iulia si de Bucuresti , precum si Nuntiul Apostolic trebuie sa intervina imediat pentru ca situatia acesata sa intre in normal, dar mai ales ca sa nu se repete in alte cazuri / locatii.
  Sunt desamagit de faptul ca oamenii (indiferent de etnie) sunt foarte usor de manipulat, dar nu se poate accepta pozitia preotului!!!
  Desi saracii lucratori nu au deranjat cu nimic pe nimeni,
  toata obstea s-a unit ca sa-i expulzeze. Acesti amarati nu ar fi ajung in Romania daca membrii acestei obsti nu erau prea boieri sau prea puturosi si se angajau ei la fabrica de paine.
 • +2 (8 voturi)    
  nu inteleg (Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:12)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Credeam ca asiaticii se inteleg bine intre ei...
 • +7 (7 voturi)    
  oare cum se spune.. (Vineri, 31 ianuarie 2020, 14:16)

  richter [utilizator]

  in maghiara "sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" ? poate ne spune preotul de acolo..nu e scuzabil asemenea comportament indiferent ce natie era, la munca sau in excursie,refugiat sau ratacit. Daca oamenii nu au comis nici o contraventie/infractiune ce vina au ? sunt si ei tot oameni- asa ai converetste popa la "calea cea dreapta" spre mantuire?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by