Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut autorităților să investigheze cine este în spatele înregistrării audio de la o ședință a miniștrilor cu oficialii băncii naționale, ședință în care premierul pare că îl ridiculizează pe șeful statului pentru lipsa de cunoștințe în domeniul economic. Premierul a acuzat manipulări, dar și-a depus scrisoarea de demisie la președinție. Zelenski nu a anunțat încă dacă acceptă sau nu demisia premierului.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Oleksiy Honcharuk a declarat vineri că înregistrarea este editată, fiind o compilație din mai multe fragmente din ceea ce s-a discutat la ședința respectivă. Concret, este vorba despre înregistrări care au fost făcute publice în această săptămână și care vizează o ședință din decembrie la care au participat membrii guvernului și înalți oficiali din cadrul băncii naționale.

Participanții la reuniune au discutat despre modul în care ar trebui să-i explice recentele evoluții economice președintelui, fost actor de comedie care a câștigat surprinzător alegerile prezidențiale de anul trecut.

Honcharuk ar fi auzit spunând că explicațiile trebuie să fie cât se poate de simple pentru că ”Zelenski are o înțelegere foarte primitivă a economiei”.

"Conținutul înregistrării creează în mod artificial impresia că eu și echipa mea nu îl respectăm pe președinte care este liderul nostru politic”, a scris premierul pe Facebook. El nu a precizat însă dacă pe înregistrare este sau nu vocea sa.

Oficialii băncii naționale și ai ministerului finanțelor au refuzat să comenteze în legătură cu înregistrarea audio.

Zelenski a cerut vineri autorităților să investigheze modul în care a fost făcută înregistrarea pentru a preveni repetarea incidentului, scrie Reuters.

Context

De altfel, și BBC News notează că este puțin probabil ca președintele să fie supărat din cauza comentariilor făcute la ședința respectivă de premier. Cel mai probabil, comentariile au acoperire în realitate, Zelenski fiind un comediant și un producător de televiziune, fără niciun fel de pregătire economică.

Ceea ce este important pentru el este ceea ce spune despre guvernul său apariția acestei înregistrări. Incidentul confirmă că există în interiorul administrației sale sau al serviciilor secrete persoane care doresc să inducă o ruptură între el și tânărul premier reformist.

De altfel, este cunoscut faptul că echipa lui Zelenski este o combinație între reformiști și persoane cu legături cu unul dintre cei mai puternici oligarhi ai Ucrainei, Ihor Kolomoisky.