Mitropolitului Banatului, IPS Ioan Selejan, i-a cerut luni președintelui Klaus Iohannis, aflat la Timișoara la evenimentele de comemorare a Revoluției, să decreteze o nouă zi de sărbătoare națională, care să marcheze ”eliberarea conștiinței românești”, potrivit tion.ro.

Iohannis la TimisoaraFoto: tion.ro

După ce a depus o coroană de flori la Cimitirul Eroilor din Timișoara și după o întâlnire la Primăria Timișoara, Iohannis a participat la o slujbă religioasă de pomenire a eroilor Revoluției din 1989, care a fost oficiată de IPS Ioan Mitropolitul Banatului, la Catedrala Mitropolitană. Înainte de aceasta, președintele a aprins o candelă pe treptele catedralei. La slujbă a participat și un preot despre care mitropolitul Banatului a spus că a fost împușcat în timpul Revoluției.

La finalul slujbei, mitropolitul l-a întrebat pe președinte dacă decretele pe care le semnează pot fi date de oriunde sau doar de la Cotroceni. Iohannis i-a spus că poate semna decrete oriunde se află, iar mitropolitul Banatului l-a rugat să decreteze o zi de sărbătoare națională și pentru a comemora evenimentele din 1989, sau, mai exact, o zi pentru marcarea ”eliberării conștiinței românești”.

CITEȘTE ȘI: Ziua care a schimbat istoria României. 16 decembrie 1989: La Timișoara s-a strigat „Libertate” - revoluția începuse