Ziua care a schimbat istoria României. 16 decembrie 1989: La Timișoara s-a strigat „Libertate” - revoluția începuse

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 16 decembrie 2019, 8:49 Actualitate | Esenţial


La Revolutie
Foto: HotNews.ro
​Anul 1989 a pus capăt regimurilor comuniste din ţările din Europa Centrală şi de Est. România a fost singura ţară ex-comunistă în care trecerea la democraţie s-a făcut prin violenţă, prin ample proteste şi lupte de stradă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi. Scânteia care a declanşat focul ce a mistuit dictatura lui Nicolae Ceauşescu a apărut la Timişoara. Între 16 şi 20 decembrie 1989 a avut loc "Revoluţia de la Timişoara", iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti.

În acea zi, mai mulţi credincioşi din oraş demonstrau paşnic, în jurul Catedralei reformate din Piaţa Maria, faţă de o decizie judecătorească prin care pastorul reformat László Tokés urma să fie evacuat şi mutat în altă localitate. Mişcarea avea să se extindă, la aceasta aderând studenţi, muncitori şi alţi locuitori ai Timişoarei. Se formează coloane de timişoreni care se îndreaptă către centrul oraşului. Izbucneşte, astfel, o revoltă anticomunistă pe fondul scăderii dramatice a nivelului de trai al populaţiei, ca şi al destrămării sistemului comunist european în fostele ţări socialiste, menţionează lucrarea "Istoria României în date" (Ed. Enciclopedică, 2003).

În scurt timp, Piaţa Maria este ocupată de câteva sute de persoane, care scandează "Libertate", "Dreptate" şi care cântă "Deşteaptă-te, române!". Coloanele de manifestanţi se îndreaptă spre Comitetul judeţean al Partidului Comunist Român (PCR). Sunt mobilizate forţele de ordine ale Ministerului de Interne, ale Miliţiei, armata, gărzile patriotice, pompierii. Manifestanţii sunt întâmpinaţi cu jeturi de apă, gaze lacrimogene. Au loc ciocniri violente între demonstranţi şi forţele de ordine. Se operează arestări. Manifestanţii se retrag şi se repliază în faţa Catedralei. Coloanele de manifestanţi pornesc din nou prin oraş, dar din nou sunt atacate de forţele de ordine; se dau lupte în adevăratul sens al cuvântului; mulţi demonstranţi sunt arestaţi.

În jurul orei 16.00, mai multe tramvaie sunt blocate de către manifestanţi şi se strigă "Jos cu Ceauşescu!". O parte a mulţimii merge spre căminele studenţeşti pentru a aduna noi demonstranţi. Până la miezul nopţii, unii manifestanţi, printre care şi pastorul László Tokés, sunt bătuţi şi arestaţi.

A doua zi, la 17 decembrie 1989, timişorenii se adună în stradă în număr foarte mare; manifestanţilor li se alătură muncitori din fabrici şi uzine. Se scandează: "Jos Ceauşescu!", "Jos comunismul!", "Nu vă fie frică!". Comitetul judeţean al PCR este luat cu "asalt" de către demonstranţi, care pătrund în clădire prin geamurile sparte. Intervine armata.

Din dispoziţia lui Nicolae Ceauşescu, sunt trimişi la Timişoara, în ajutorul conducerii locale a judeţului: generalul Velicu Mihalea, adjunct al şefului Direcţiei de Contrainformaţii din Departamentul Securităţii Statului (DSS), colonelul Filip Teodorescu de la Direcţia a III-a Contraspionaj din DSS şi alţi ofiţeri superiori. Ion Coman, secretar al Comitetului Central al PCR, este numit comandant unic pentru Timişoara. El se deplasează la Timişoara, însoţit de generalii Ştefan Guşă, Victor Atanasie Stănculescu, Mihai Chiţac, Florea Comşa, colonelul Gheorghe Radu ş.a., în vederea coordonării acţiunilor represive. La miezul nopţii, forţele de ordine deschid focul asupra manifestanţilor; sunt ucişi şi răniţi copii, tineri, femei şi bătrâni. Peste 20.000 de membri ai "gărzilor patriotice" din Dolj şi Râmnicu Vâlcea sunt trimişi cu trenuri speciale spre Timişoara; înarmaţi cu bastoane, ei aveau misiunea să ajute la dispersarea manifestanţilor. Acţiunea eşuează. O parte a celor trimişi fraternizează cu timişorenii, o altă parte este oprită pe drum şi face cale întoarsă.

În aceeaşi zi, Nicolae Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu activul de partid şi de stat din judeţe şi anunţă că a dat ordin să se tragă. "Se somează, oricine nu se supune se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea!", ameninţă liderul comunist. În toate întreprinderile şi instituţiile din ţară se face de gardă 24 de ore din 24 de ore, se întăresc măsurile de pază şi securitate, atmosfera devenind foarte încărcată, dacă nu explozivă. Pe străzi circulă patrule formate dintr-un miliţian, un militar în termen şi un membru al gărzilor patriotice.

În Timişoara se aud primele focuri de armă, până după miezul nopţii având loc lupte de stradă între civili şi militari şi fiind incendiate TAB-uri, tancuri şi magazine. De asemenea, pe treptele catedralei, un grup format din copii şi tineri civili încep să scandeze: "Jos Ceauşescu!", "Libertate!", "Vrem o ţară liberă!". Ei cântă colinde, iar alte câteva sute de manifestanţi li se alătură, fluturând un steag din care fusese decupată stema comunistă.

În timp ce pe 18 decembrie 1989 Nicolae Ceauşescu îşi începe vizita oficială în Republica Islamică Iran, în Timişoara vitrinele magazinelor sunt sparte, miliţienii sunt peste tot, iar militarii ordonă oamenilor să circule fără oprire, fiind împiedicaţi să stea în grupuri.

După două zile în care armata, miliţia şi securitatea încearcă să reprime fără succes revolta, demonstranţii ocupă, la 19 decembrie 1989, centrul Timişoarei, din zona Piaţa Operei. Cele mai multe întreprinderi din Timişoara îşi încetează activitatea, se organizează mitinguri de protest, se formulează revendicări. Pe străzile oraşului, militarii fraternizează cu revoluţionarii şi se scandează: "Armata e cu noi!".

Un număr de peste 40 de cadavre ale unor victime ale represiunii din Timişoara, neidentificate, sunt transportate, în secret, de la morga Spitalului Judeţean Timiş în Bucureşti, unde, în noaptea de 19 spre 20 decembrie, au fost incinerate la crematoriul "Cenuşa".

La 20 decembrie 1989, demonstranţii din Timişoara se grupează în Frontul Democratic Român, avându-i în frunte pe Lorin Fortuna (preşedinte), Ioan Chiş (vicepreşedinte) şi Claudiu Iordache (secretar general), cu scopul de a organiza mişcarea de rezistenţă. Dimineaţa, zeci de coloane de muncitori din întreprinderile oraşului se îndreaptă spre Piaţa Operei. În jurul orei 11.00, generalul Ştefan Guşă ordonă retragerea tehnicii de luptă în cazărmi şi interzicerea folosirii armamentului din dotare. În jurul orei 13.00, coloanele de manifestanţi ajung în Piaţa Operei, iar militarii fraternizează cu ei. La ora 14.00, efectivele militare sunt retrase în cazărmi, iar autorităţile centrale şi locale nu-şi mai exercită autoritatea asupra oraşului. Astfel, Timişoara devine primul oraş liber al României.

În balconul Operei i se înmânează primarului Timişoarei, Petre Moţ, revendicările protestatarilor: eliberarea arestaţilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendică, demisia lui Nicolae Ceauşescu, circulaţia liberă a oamenilor şi a ideilor. Mulţimea scandează: "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!", "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!".

Sediul Comitetului judeţean al PCR este înconjurat de muncitori. În încercarea de a rezolva criza, liderii comunişti Emil Bobu şi Constantin Dăscălescu se întâlnesc cu o delegaţie a manifestanţilor. Emisarii lui Ceauşescu, îngroziţi de revendicările manifestanţilor (demisia lui Ceauşescu şi a guvernului), se reîntorc în grabă la Bucureşti.

Nicolae Ceauşescu revine din vizita oficială din Iran şi decretează instituirea stării de necesitate. În cadrul unui discurs televizat, acesta afirmă că "elemente huliganice (...) au provocat distrugeri de tip fascist în scopul destabilizării ţării, dezmembrării teritoriale, lichidării revoluţiei socialiste şi întoarcerii sub dominaţie străină". Totodată, Ceauşescu dă vina pe "agenturile străine de spionaj şi pe românii din interior care îşi vând ţara pentru un pumn de dolari sau pentru alte valute".

Presa controlată de guvern nu a dat nicio relatare a evenimentelor de la Timişoara, acestea fiind cunoscute însă pe larg prin emisiunile în limba română ale principalelor posturi de radio occidentale, precum şi prin emisiunile de la Budapesta şi Belgrad. Singura relatare indirectă a evenimentelor au fost adunările organizate în grabă în instituţii şi fabrici, prin care "oamenii muncii îşi exprimau 'hotărârea' de a apăra 'cuceririle socialismului'!".

La 20 decembrie 1989, este emis un Decret prezidenţial prin care se instituie starea de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, ca urmare a "gravei încălcări a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism şi de distrugere a unor bunuri obşteşti". Comitetul municipal de partid anunţă organizarea unui mare miting în Piaţa Palatului, unde se spera ca Bucureştiul să condamne "acţiunile huliganice" de la Timişoara.

Sursa:AGERPRES


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9121 vizualizari

 • -9 (23 voturi)    
  revolutia rusilor (Luni, 16 decembrie 2019, 8:59)

  un om [utilizator]

  chiar mai crede cineva ca revolutia din 1989 a fost o decizie interna si nu externa? ca a fost alegerea romanilor? daca da, multi prosti mai sunt!
  • +10 (22 voturi)    
   Revolutie adica lovitura de stat (Luni, 16 decembrie 2019, 9:28)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui un om

   Regizata frumos cu sprijinul rusnacilor si cu particilarea lui Ilici&Co.
   Rezultatele le traim in continuare, dupa 30 de ani...
   • +3 (13 voturi)    
    strict de curios, (Luni, 16 decembrie 2019, 11:14)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

    tu ai trait Revolutia??
    Eu, care am trait-o, iti spun ca fara implicarea masiva a maselor de oameni, serviciile secrete straine nu ar fi reusit nimic. Da, ele au imboldit, au incitat, au regizat, insa daca lumea nu iesea in strada rupta de foame si inghetata de frig, Revolutia (sau lovitura de stat) nu ar fi reusit. Abia pe 22 dec dimineata, cand marea de muncitori de la IMGB, Faur si alte uzine bucurestene a iesit in strada, atunci poti sa spui ca a fost punctul de cotitura. Daca lumea din Buc statea in casa, pana la urma revolutia din Timisoare era inabusita in sange.
    Serviciile straine (KGB, CIA si MI6) au regizat si incitat, dar nu au iesit ei in strada.
    • +3 (7 voturi)    
     Da (Luni, 16 decembrie 2019, 12:22)

     Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Bunicul meu a fost in prima linie, avand in vedere prin ce a trecut el in al doilea razboi mondial nu s-a speriat de cateva "artificii".
     A fost uimit de faptul ca s-au dat arme "pe buletin" civililor direct din camion dupa ce s-a creat panica in mod deliberat, a vazut cum Ilici a fost adus prin usa din dos frumos cu masina neagra, incadrat de baietii cu geaca de piele, la ora planificata si s-a intors si cu un glont ratacit prin caciula.
     Dupa revolutie am fost cu el la Dan Iosif sa isi ia certificat de "Revolutionar". I-a zis Dan Iosif ca e obligatoriu sa se inscrie in FSN ca sa primeasca certificat, ba chiar le da si copiilor daca se inscriu, nu conteaza ca au fost sau nu la revolutie.
     Cand a povestit despre cum a fost adus "la scara" Ilici unei reviste l-au cautat "soldatii" acasa...
     Deci despre ce vorbim?
     Regie ordinara, asta a fost, la fel ca 10 august 2018.
     De 30 de ani de zile nu ne trezim (defapt 30 + 40...)
     Noapte buna!
     • +2 (2 voturi)    
      regie, neregie (Luni, 16 decembrie 2019, 15:29)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

      iti repet: daca lumea nu iesea in strada, Ceausescu mai domnea 10 ani in Romania. Agenturile straine au starnit revolutia, au profitat de pe urma ei aducand pe Roman si pe Iliescu in fata, dar fara implicarea maselor nimic nu ar fi fost posibil. Erau peste o suta de mii de oameni in Buc, asa atmosfera de fronda nu am vazut in viata mea....puteau ele agenturile sa imparta cate pusti vroaiau ele, fara implicarea masiva a oamenilor revoultia nu reusea.
  • +15 (17 voturi)    
   Deturnare (Luni, 16 decembrie 2019, 9:30)

   marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui un om

   Revolutia a fost deturnata abil de toate fortele (interne+externe) care NU doreau o Romanie libera.
  • -2 (24 voturi)    
   Lovitura organizata de KGB, ordonata de Gorbaciov (Luni, 16 decembrie 2019, 9:32)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui un om

   De treizeci de ani ni se toarnă mereu aceeași minciuna cum ca romanii s-au revoltat împotriva lui Nicolae Ceaușescu și a socialismului.

   Revoluția din 1989 a fost de fapt o lovitura de stat ordonata de Mihail Gorbaciov și pusa în aplicare de serviciile speciale ruse. Scopul era de a implementa în Romania (ca și în celelalte tari socialiste) Perestroika lui Gorbaciov despre care nici acesta nu știa bine ce este dar era sigur de reușita ei.

   Pe 22 Decembrie 1989 ne-a fost instalat cu forța un regim marioneta pro rus condus de Ion Iliescu.
   • 0 (4 voturi)    
    pai, (Luni, 16 decembrie 2019, 12:12)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    orban al ungariei....mari, cica ei au facut, sau, macar au dat lovitura de incepere.
    parintelu, dupa unele surse era agent..al bisericii lor.
    deci, probabil ca gura prostului adevaru' spune, cum ca agentura dela buda era in subordo...coordonare cu kgb/gru.
    oricum, timisorenii au un mare merit, acela ca au infruntat regimul in strada, deschis, fara teama.
    bravo lor.
    • -2 (10 voturi)    
     Mare merit ca ce? (Luni, 16 decembrie 2019, 12:54)

     Magherandu [anonim] i-a raspuns lui nash pandelica

     Ca ne-am intors la capitalismul
     "ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi"?
   • +1 (1 vot)    
    Asta e pozitia Moscovei ? (Luni, 16 decembrie 2019, 12:32)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Sau e copy-paste de la sputnik ?
    Cunoscand postarile tale anterioare, as inclina spre a doua varianta.
  • +9 (15 voturi)    
   ha ha (Luni, 16 decembrie 2019, 9:38)

   vali2 [utilizator] i-a raspuns lui un om

   Asta cu multi prosti mai sunt e relativa. Nu prea inteleg cum poti tu sa cataloghezi asa simplu pe unii in prosti vs opusul, destepti.
   Deci inteleg ca tu esti dintre cei destepti.. grozav.. ar trebui sa ma simt deja mai bine?
   Si Ceausescu credea ca e destept si se referea la ceilalti ca multi prosti mai sunt.. Totalitarismul nu a fost si nu este ceva cu care sa te mandresti. Poate iti revii si tu si te interesezi un pic mai bine de cum a izbucnit totul inainte sa vorbesti din ce-ai citit pe forumuri sau alte rahaturi

   Sau poate esti printre cei carora li se pare comunismul ceva cool..
   Anyway, prin ce-ai scris, demonstrezi oricum cat esti de destept, nu mai trebuie explicatii suplimentare
   • -4 (8 voturi)    
    eu stiu ca-s prost... (Luni, 16 decembrie 2019, 10:09)

    un om [utilizator] i-a raspuns lui vali2

    dar cand ma uit in jurul meu prin curaj :)

    nu incerca sa relativizezi dovezile loviturii de stat din '89 prin relativizarea ideii de prost/destept, chiar daca poate esti platit pentru asta.
    • +1 (5 voturi)    
     @un om (Luni, 16 decembrie 2019, 11:45)

     Cuca [utilizator] i-a raspuns lui un om

     Pai stii corect. Chiar asa esti. Sunt sigur de asta.
  • +3 (9 voturi)    
   revolutia a fost a romanilor (Luni, 16 decembrie 2019, 11:01)

   Mos Andrei [utilizator] i-a raspuns lui un om

   Intradevar, a fost deturnata de Iliescu si alti comunisti. Dar Revolutia a fost si va ramane a romanilor. Prea mult au murit atunci pentru libertate pentru a spune altceva.
   • -4 (6 voturi)    
    Contrarevolutie!!! (Luni, 16 decembrie 2019, 13:12)

    Magherandu [anonim] i-a raspuns lui Mos Andrei

    pentru ca va-ti intors inapoi la oranduirea:
    "Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi!"
    Ce dracu, va luati dupa propaganda?
    Dvs. n-ati fost la scoala?
  • -1 (1 vot)    
   prosti, dar multi! (Luni, 16 decembrie 2019, 12:32)

   ion_de_la_tara [utilizator] i-a raspuns lui un om

   asta-i concluzia
 • -1 (5 voturi)    
  Iasi 14 decembrie 1989 (Luni, 16 decembrie 2019, 10:22)

  florinos [utilizator]

  Scanteia revolutiei a pornit la Iași cu 2 zile înainte de evenimentele de la Timisoara.Ma mir ca Hotnews a omis acest lucru
  Documentar TVR https://www.youtube.com/watch?v=vdjoq3Gsy8s
  • +1 (3 voturi)    
   scantei au fost in toata tara (Luni, 16 decembrie 2019, 11:16)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   dar focul s-a aprins la Timisoara.
  • -1 (1 vot)    
   "Scanteia revolutiei a pornit" (Luni, 16 decembrie 2019, 16:58)

   Magherandu [anonim] i-a raspuns lui florinos

   asta a fost in 1821, 1848 si atat!
 • +5 (11 voturi)    
  revolutie (Luni, 16 decembrie 2019, 10:29)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  bre o fo revolutie. punct. cu nuante cu implicatii cu servicii care ne-au impins de la spate ca astea sunt ingredientele dar o fo revolutie si nu lovitura de stat. tare mi-e ca multe evenimente din ultimii 30 de ani vor ramane aiurea si deformate in carti.
 • -2 (10 voturi)    
  Prea departe n-am ajuns (Luni, 16 decembrie 2019, 11:02)

  mircea112 [utilizator]

  Inainte nu era libertate de exprimare, acum este dar pe bani, tot cei cu bani si relatii au drept de exprimare ceilalti vorbesc pe la Romania Libera.
  Inainte televiziunea era a puterii si prea slavea puterea, si acum este la fel, vezi A3, TVR,...
  Inainte omaneii o duceau rau, caldura , gazele, curentul erau rationalizate si acum la fel cand ti-e lumea mai draga nu ai apa calda, sau nu ai apa deloc, poluarea depaseste dublu admis si pe toata lumea doare in cot, nu sunt strazi/ autostrazi/parcari si toti se fac ca nu vad.
  Inainte nu prea era de mancare, acum este, dar nu prea ai vrea sa stii ce e in ea, oricum nu verifica nimeni...
  Inainte omenii nu erau lasati sa plece din tara acum pleaca pe capete cate 3000 pe luna.
  Inainte alegerile erau de forma, castiga PCR, si acum alegerile sunt tot de forma castiga PSD.
  Inainte Militia era organ de opresiune, acum Politia lucreaza pentru interlopi ca organ de opresiune. Inainte cei cu alte convingeri politice erau bagati la puscarie acum fetele tinere sunt duse cu forta la produs inafara sau omorate.
  Sanatatea era proasta atunci acum e si mai proasta.
  Inainte oamenii era mintiti, acum oamenii sunt mintiti!
  Aia dinainte erau comunisti astia cica sunt socialisti.

  Deci la 30 de ani de la revolutie parca ar mai merge una.
  • -3 (9 voturi)    
   bine ai zis (Luni, 16 decembrie 2019, 11:22)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   eu am alta sinteza pt. dec. 89 - Luna in care romanii au trecut din teroarea politica in teroarea economica, poate mai geu de suportat pt. multe milioane de oameni - (cam 80% din romani au venit sub 1600 lei, la preturi de UE)
   • +3 (3 voturi)    
    Alt postac sovietic (Luni, 16 decembrie 2019, 12:34)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Ma si miram sa nu apara tovarasii postaci.
    • 0 (2 voturi)    
     Adevarul supara! (Luni, 16 decembrie 2019, 17:05)

     Magherandu [anonim] i-a raspuns lui midufi

     De ce ii faci postaci pe cei ce spun adevarul riscand sa fie anihilati de conducatorii alogeni ai ... Romaniei?
   • +2 (4 voturi)    
    mda (Luni, 16 decembrie 2019, 12:50)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Oricum in Romania se traieste de 3 ori mai bine decat la voi, in Rusia. Si asta fara sa avem oceane de petrol si gaze ca voi, fara sa furam Tezaure si fara sa cotropim.
    • 0 (2 voturi)    
     Ii citesc de mult (Luni, 16 decembrie 2019, 15:32)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     posturile lui Toni_Romania. Nu e rusofil, dar e nostalgic dupa ,,epoca de aur'' a comunismului (probabil duce dorul ptr ca e plecat din tara).
     • 0 (2 voturi)    
      stii ceva? (Luni, 16 decembrie 2019, 17:25)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Da nene, Dictatura Mafiilor de azi face pe milioane de romani sa evoce pozitiv unele din RSR (desi niciunui roman intreg la cap nu i este dor de Ceau si teroarea stalinista).
      Si dupa cum le zici se vede ca te ai adaptat bine la aceasta dictatura.
  • +1 (5 voturi)    
   hehe (Luni, 16 decembrie 2019, 12:49)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Minti. Ca orice ruznac angajat postak in K6.
   Inainte castiga "alegerile" PCR, acum psd a luat-o de 3 ori la rand. Inca o data puternic in bot la locale si pizideua vi se desfiinteaza.

   Alta intrebare.
   • -2 (2 voturi)    
    Nu rade si nu crede (Luni, 16 decembrie 2019, 15:16)

    mircea112 [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Deoarece eu sunt un postak ruznac sa va explic voua prea-cuviosilor si prea-cunoscatorilor:
    PSD are majoritatea in parlament, fara voia lor nu se face nimic, ceea ce fac ei acum se cheama regrupare, cedeaza un pic de teren pentru a se putea regrupa. De 30 de ani intr-o forma sau alta ei conduc aceasta tzara. Aminteste-ti de colectiv, Ponta a plecat de la guvern si toata lumea a crezut ca au scapat de PSD, iar la alegeri s-au intors mai rau ca niciodata parca, si mai pusi pe jegmaneala ca oricand. Acum ei or sa stea cuminti lasand impresia ca PNL conduce, dar ei tragand sforile in parlament iar pe partea cealalta A3 o sa imbuibe credulii cu dezinformari si atacuri la PNL si Iohannis, oricum cu gaura facuta de PSD, PNL nu poate face minuni chiar daca ar fi ei cei mai curati si cei mai destepti, ceea ce nu sunt, USR de cand cu Barna si fondurile europene se va duce in cap, nu va putea iesii frumos din scandalurile interne, sub 10% va avea. Deci cine va castiga ceea ce conteaza? Parlamentarele si localele? PSD care va promite iar salarii si pensii si va viola iar justitia ce ii asteapta legata la ochi si la maini cu picioarele cracanate. Ganditi doar, atat! Ei dupa ce au facut nu puteau castiga, ceea ce conteaza, decat daca vor da impresia ca se reformeaza, ca nu le mai pute gura, Dancila a fost precum Issus sacrificat pe cruce pentru purificarea partidului, chipurile, totul e un plan, va spune un postak rusnak, cand vor incepe toti baronii si interlopii sa impinga bani in alegeri carand si platind votantii iar pe partea cealalta A3 va face prapad cu PNL si USR, castiga PSD iar peste 40%, parol. Deci PSD 40%, PNL 20%, USR 10%, UDMR 7%, ALDE 7%, si restul ce a mai ramas. NE asteapta iar o guvernare PSD+ALDE+UDMR ca de obicei. Iar presedintele si europarlamentarii nu conteaza, furtisagurile se fac la guvern/parlament si in primarii! Deci PSD nu a pierdut decat niste amicale, nice lucruri pe care ei nu le considera importante, de acolo nu poti fura!! vezi Severin.
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 decembrie 2019, 11:04)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  acu 30 de ani (Luni, 16 decembrie 2019, 12:45)

  liviu_ [utilizator]

  s-a strigat la Timisoara "libertate"
  acum, comunistii sunt in continuare la putere (nu in guvern, dar in parlament si muuulte institutii ca doar sclavonea nu e liberala si nici dormeanu)!
  bravo romanica!
  • 0 (4 voturi)    
   Prost sa fi sa (Luni, 16 decembrie 2019, 17:14)

   Magherandu [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   strigi "libertate!" si sa si crezi ca asa ceva exista!
   Vrei sa spui ca Iohannis, Orban, Barna, Kovesi, Helvig, Hainal, Gergely, Sghiartau, Siegfrid, Guran sunt comunisti sau doamne fereste romani !?
 • -1 (3 voturi)    
  intrebare (Luni, 16 decembrie 2019, 21:16)

  Toni_Romania [utilizator]

  De popa To-keș, cel mai mare antiromân in viată, de ce nu zice nimeni nimic?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by