​Preşedintele CSM, Lia Savonea, a convocat marţi o nouă şedinţă a plenului, într-o a șasea încercare de numire a Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), fiind însă incert dacă va fi asigurat cvorumul. Tot în ședința de astăzi, mai mulți membri ai CSM vor să ceară revocarea din funcție a Liei Savonea, reproșându-i că "a luat CSM pe persoană fizică", au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro.

Lia SavoneaFoto: Agerpres

Ședința este programată de la ora 10.00 și ar putea fi un nou eșec pentru Adina Florea, fiind incert dacă se va asigura cvorumul de 15 membri din 19. La ședință nu vor participa ministrul Justiției, Ana Birchall, care este la reuniunea JAI de la Luxemburg, și patru procurori - unul este în concediu și ceilalți trei au programată, conform programului afișat pe site-ul CSM, o întâlnire a membrilor Secţiei pentru procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a Secţiei Parchetelor Militare şi structurilor specializate.

Plenul CSM a fost convocat de Lia Savonea vineri seară, atrăgând din nou nemulțumirile ministrului Justiției, Ana Birchall, și a altor membri CSM. Birchall i-a reproșat maniera "inadmisibilă şi de condamnat” în care sunt convocate şedinţele plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror-şef al Secției de anchetare a magistraților în luna iunie, fără a fi numită efectiv, deoarece toate şedinţele convocate de Lia Savonea în acest sens au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să asigure cvorumul.

De altfel, o parte din membrii CSM sunt în conflict cu Lia Savonea legat de numirea Adinei Florea la conducerea Secției de investigare a infracțiunilor în justiție. Lia Savonea a avut până acum cinci încercări eșuate de a o numi pe Florea procuror-șef al secției speciale, ultimul demers fiind în ședința din 17 septembrie. Atunci, membrii CSM care o contestă pe Savonea au reușit, cu votul ministrului Justiției, Ana Birchall, și al procurorului general Bogdan Licu, membri de drept în CSM, să amâne din nou o astfel de decizie.

Încercare de revocare a Liei Savonea

O parte din membrii CSM vor să ceară revocarea din funcție a Liei Savonea, acuzată că "a luat CSM pe persoană fizică", au declarat surse din Consiliu pentru HotNews.ro. O astfel de decizie - pentru care ar fi necesare 10 voturi - ar fi fără precedent în istoria CSM.

"S-a ajuns într-un punct în care nu se mai poate lucra în CSM. Luăm în calcul să uzăm de toate procedurile legale pe care le avem la dispoziție, iar una dintre ele este revocarea președintelui CSM. Trebuie dat un semnal, trebuie făcut ceva, pentru că mulți nu suntem de acord cu astfel de practici ale președintelui CSM", a declarat pentru HotNews.ro unul dintre membrii CSM.

Magistrații care vor să inițieze acest demers îi reproșează șefei CSM mai multe decizii pe care le-ar fi luat în nume personal, comunicate de presă transmise în numele membrilor CSM, fără însă a-i consulta, modul în care convoacă ședințele CSM, întârzierea nejustificată a unor acte procedurale.

În conflict deschis cu Lia Savonea se află și ministrul Justiției, Ana Birchall, care i-a reproșat frecvent că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.

Luni, Birchall i-a transmis șefei CSM o nouă adresă în care îi cere un punct de vedere cu privire la cele două rapoarte GRECO. De asemenea, comunicatul de presă în care șefa CSM, Lia Savonea, a acuzat "gravele dezinformări din mass-media" pe tema propunerilor Consiliului de modificare a legii ANI a provocat o nouă reacție a ministrului Justiției, Ana Birchall. Aceasta i-a trimis luni o nouă scrisoare Liei Savonea, căreia îi cere explicații privind temeiul legal și regulamentar al inițierii demersului de modificare a legislației ce stă la baza funcționării Agenției Naționale de Integritate.

Săptămâna trecută, două asociaţii ale magistraţilor - Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie - au solicitat demisia Liei Savonea, pe care o acuză că ar fi propus "în secret" modificarea Legii de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Una dintre propunerile dezbătute la CSM prevede ca venitul soţului sau soţiei persoanei care depune declaraţia de avere să fie anonimizat.

CITEȘTE ȘI: