Mai mulți magistrați au cerut în plenul ședinței de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) amânarea validării concursului de numire a Adinei Florea la conducerea controversatei Secții de anchetare a magistraților. În ședința CSM au existat replici acide între ministrul Justiției, Ana Birchall și judecătoarea Gabriela Baltag, după ce Birchall a spus că concluziile preliminare ale grupului de la Ministerul Justiției nu susțin funcționarea în acestă formă a secției speciale.

Ana BirchallFoto: Agerpres

Judecătoarea CSM Andreea Chiș a cerut amânarea validării rezultatului concursului pentru funcția de procuror-șef al Secției de anchetare a magistraților, motivând că membrii Consiliului nu au avut la dispoziție fișele de notare a candidaților sau baremul de notare.

"Ni se cere să validăm un concurs fără să avem acces la actele care au stat la baza acestui concurs. (...) Nu știm dacă există fișe de notare, care este baremul, am văzut doar procesul-verbal. Solicit să amânați și să ne puneți la dispoziție aceste acte pentru că nu avem cum să validăm în orb acest concurs", a afirmat judecătoarea Chiș.

"Dacă membrii CSM doreau date suplimentare, puteau face până acum o solicitare să li se pună la dispoziție. Regulamentul nu prevede", a fost replica președintelui CSM, Lia Savonea.

O solicitare de amânare a fost formulată și de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), până la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în procesul deschis de mai multe instanțe din România care au contestat înființarea acestei structuri de parchet. Procurorul Florin Deac, membru CSM, a spus în ședința plenului că își însușește solicitarea asociației de procurori, de amânare a numirii conducerii secției speciale.

Ministrul Justiției a intervenit și a vorbit despre analizarea rapoartelor GRECO și Comisiei de la Veneția și despre concluziile grupului de lucru format la Ministerul Justiției, atrăgând atenția că CSM nu a transmis punctul de vedere cerut în acest sens.

"Această analiză va fi definitivată, sper, în maximum două săptămâni și așteptăm punctul de vedere al CSM", a afirmat ministrul Justiției.

"Nu putem analiza rapoartele acestea, să păstram ordinea de zi. (...) Nu cred că ne interesează în acest moment. (...) Doamna ministru își permite să facă discuții pe o temă care nu este pe ordinea de zi", a replicat judecătoarea Gabriela Baltag.

"Noi înțelegem altceva prin grup de lucru", a spus și Lia Savonea.

Ministrul Ana Birchall a continuat, atrăgând atenția că în aceste zile se redactează următorul raport MCV: "Vă învederez că în aceste zile se redactează următorul raport MCV. Acest grup de lucru instituit transparent la nivelul Ministerului Justiției a cerut puncte de vedere de la toate instituțiile și asociațiile profesionale. S-au desprins două concluzii majoritare. Doar vă informez că aceste concluzii majoritare nu susțin funcționarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în actuala formă. Nu omorâți purtatorul de mesaj. Consider ca este obligatoriu să ne așezăm la masă, să analizăm aceste două concluzii și să decidem ce trebuie să facem pe viitor. Iarăși am început un plen pe chestiuni care nu își au locul".

Birchall le-a mai spus celor din CSM că au în ea un "partener", afirmație care a provocat o nouă replică acidă din partea judecătoarei Gabriela Baltag.

"Doamna ministru, eu nu vreau sa am în dumneavoastră un partener. Un judecător nu are ce căuta în barcă cu ministrul. În calitate de mesager, v-ați permis să puneți în plenul CSM concluzii aproape definitive, deși mai devreme ați spus că nu ați primit punctul de vedere al CSM", a replicat judecătoarea Baltag.

Ședința plenului CSM a început la 14.30 și este prima după o pauză de aproape două luni și jumătate.

Lia Savonea face o a cincea încercare de a valida numirea procurorului Adina Florea la conducerea controversatei Secții de anchetare a magistraților, după ce până acum acest demers a eșuat.

Ultimele patru ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate din lipsă de cvorum, ultima fiind în 3 iulie. Aceasta, după ce șapte membri ai CSM - Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului - au boicotat plenul, cerând amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Controversele din jurul Adinei Florea

Funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat în luna iunie pentru a prelua postul de judecător al Curții Constituționale, el fiind propus în funcție de PSD.

Procurorul Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj, 9,86, la interviurile în fața comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror-șef a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25.

Procurorul militar Bogdan Pârlog, cel care a deschis dosarul privind violențele din 10 august, a transmis CSM o solicitare de invalidare a concursului, invocând că procedura este lovită de nulitate. El a susținut că "întreaga procedură a fost neserioasă și părtinitoare, candidatul care a fost declarat câştigător fiind decis anterior după criterii străine interesului justiţiei". Cererea procurorului Pârlog, prim-procuror militar adjunct la Parchetul Tribunalului Militar Bucuresti, urmează să fie discutată în ședința de marți a plenului CSM.

În tot acest timp, Secția specială, a cărei înființare a fost contestată inclusiv de către organismele internaționale, a fost condusă din postura de procuror-șef adjunct, de Adina Florea, propusă de câteva ori de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader pentru conducerea DNA și refuzată de Klaus Iohannis.

În raportul privind România dat publicității în luna iulie, Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) arată că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată. GRECO reamintea că a evaluat crearea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție drept una dintre cele mai controversate modificări. "A fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală", nota GRECO.

Ulterior, Ana Birchall anunța că a solicitat puncte de vedere de la secţiile pentru procurori şi judecători din Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi de la asociaţiile de magistraţi pe rapoartele GRECO la adresa României.