Contre între Birchall și judecătoarele Savonea și Baltag, în plenul CSM. Birchall: Sunt concluzii majoritare care nu susțin Secția specială / Baltag: Vă permiteți să aduceți în plen concluzii care nu sunt definitive

de MH     HotNews.ro
Marţi, 17 septembrie 2019, 16:47 Actualitate | Esenţial


Ana Birchall
Foto: Agerpres
Mai mulți magistrați au cerut în plenul ședinței de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) amânarea validării concursului de numire a Adinei Florea la conducerea controversatei Secții de anchetare a magistraților. În ședința CSM au existat replici acide între ministrul Justiției, Ana Birchall și judecătoarea Gabriela Baltag, după ce Birchall a spus că concluziile preliminare ale grupului de la Ministerul Justiției nu susțin funcționarea în acestă formă a secției speciale.
Judecătoarea CSM Andreea Chiș a cerut amânarea validării rezultatului concursului pentru funcția de procuror-șef al Secției de anchetare a magistraților, motivând că membrii Consiliului nu au avut la dispoziție fișele de notare a candidaților sau baremul de notare.

"Ni se cere să validăm un concurs fără să avem acces la actele care au stat la baza acestui concurs. (...) Nu știm dacă există fișe de notare, care este baremul, am văzut doar procesul-verbal. Solicit să amânați și să ne puneți la dispoziție aceste acte pentru că nu avem cum să validăm în orb acest concurs", a afirmat judecătoarea Chiș.

"Dacă membrii CSM doreau date suplimentare, puteau face până acum o solicitare să li se pună la dispoziție. Regulamentul nu prevede", a fost replica președintelui CSM, Lia Savonea.

O solicitare de amânare a fost formulată și de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), până la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în procesul deschis de mai multe instanțe din România care au contestat înființarea acestei structuri de parchet. Procurorul Florin Deac, membru CSM, a spus în ședința plenului că își însușește solicitarea asociației de procurori, de amânare a numirii conducerii secției speciale.

Ministrul Justiției a intervenit și a vorbit despre analizarea rapoartelor GRECO și Comisiei de la Veneția și despre concluziile grupului de lucru format la Ministerul Justiției, atrăgând atenția că CSM nu a transmis punctul de vedere cerut în acest sens.

"Această analiză va fi definitivată, sper, în maximum două săptămâni și așteptăm punctul de vedere al CSM", a afirmat ministrul Justiției.

"Nu putem analiza rapoartele acestea, să păstram ordinea de zi. (...) Nu cred că ne interesează în acest moment. (...) Doamna ministru își permite să facă discuții pe o temă care nu este pe ordinea de zi", a replicat judecătoarea Gabriela Baltag.

"Noi înțelegem altceva prin grup de lucru", a spus și Lia Savonea.

Ministrul Ana Birchall a continuat, atrăgând atenția că în aceste zile se redactează următorul raport MCV: "Vă învederez că în aceste zile se redactează următorul raport MCV. Acest grup de lucru instituit transparent la nivelul Ministerului Justiției a cerut puncte de vedere de la toate instituțiile și asociațiile profesionale. S-au desprins două concluzii majoritare. Doar vă informez că aceste concluzii majoritare nu susțin funcționarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în actuala formă. Nu omorâți purtatorul de mesaj. Consider ca este obligatoriu să ne așezăm la masă, să analizăm aceste două concluzii și să decidem ce trebuie să facem pe viitor. Iarăși am început un plen pe chestiuni care nu își au locul".

Birchall le-a mai spus celor din CSM că au în ea un "partener", afirmație care a provocat o nouă replică acidă din partea judecătoarei Gabriela Baltag.

"Doamna ministru, eu nu vreau sa am în dumneavoastră un partener. Un judecător nu are ce căuta în barcă cu ministrul. În calitate de mesager, v-ați permis să puneți în plenul CSM concluzii aproape definitive, deși mai devreme ați spus că nu ați primit punctul de vedere al CSM", a replicat judecătoarea Baltag.

Ședința plenului CSM a început la 14.30 și este prima după o pauză de aproape două luni și jumătate.

Lia Savonea face o a cincea încercare de a valida numirea procurorului Adina Florea la conducerea controversatei Secții de anchetare a magistraților, după ce până acum acest demers a eșuat.

Ultimele patru ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate din lipsă de cvorum, ultima fiind în 3 iulie. Aceasta, după ce șapte membri ai CSM - Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului - au boicotat plenul, cerând amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Controversele din jurul Adinei Florea

Funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat în luna iunie pentru a prelua postul de judecător al Curții Constituționale, el fiind propus în funcție de PSD.

Procurorul Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj, 9,86, la interviurile în fața comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror-șef a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25.

Procurorul militar Bogdan Pârlog, cel care a deschis dosarul privind violențele din 10 august, a transmis CSM o solicitare de invalidare a concursului, invocând că procedura este lovită de nulitate. El a susținut că "întreaga procedură a fost neserioasă și părtinitoare, candidatul care a fost declarat câştigător fiind decis anterior după criterii străine interesului justiţiei". Cererea procurorului Pârlog, prim-procuror militar adjunct la Parchetul Tribunalului Militar Bucuresti, urmează să fie discutată în ședința de marți a plenului CSM.

În tot acest timp, Secția specială, a cărei înființare a fost contestată inclusiv de către organismele internaționale, a fost condusă din postura de procuror-șef adjunct, de Adina Florea, propusă de câteva ori de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader pentru conducerea DNA și refuzată de Klaus Iohannis.

În raportul privind România dat publicității în luna iulie, Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) arată că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată. GRECO reamintea că a evaluat crearea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție drept una dintre cele mai controversate modificări. "A fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală", nota GRECO.

Ulterior, Ana Birchall anunța că a solicitat puncte de vedere de la secţiile pentru procurori şi judecători din Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi de la asociaţiile de magistraţi pe rapoartele GRECO la adresa României.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9162 vizualizari

 • -13 (17 voturi)    
  ce sa faci Birchall (Marţi, 17 septembrie 2019, 16:56)

  cucuveauamov [utilizator]

  e mai greu sa-i duci de nas pe judecatori; cu #rezistentii e simplu, doua lozinci obosite sunt suficiente
  • +6 (6 voturi)    
   Da, ma, asa e (Marţi, 17 septembrie 2019, 20:25)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Uite cum a pus mana statul paralel pe Birchall...

   Ia zi, Soros a cumparat-o nu? Folosind bancile si livrand periodic colete cu bani prin Uber. Asa e? Stim... ai naibii reptilieni LGBT vor cuceri universul maine-poimaine in ritmul asta !!! Ce ne facem?
 • +8 (14 voturi)    
  Savonea e judecâtor? (Marţi, 17 septembrie 2019, 17:07)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Chiar orice corupta inhăitată cu hoții din Ciuma Roșei se poate numi judecător?
 • +11 (15 voturi)    
  un moment (Marţi, 17 septembrie 2019, 17:19)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  in care un ministru al justitiei de la psd este de partea binelui, iar sefa csm de partea infractorilor. wow. rotatie completa fata de anii trecuri
 • -11 (19 voturi)    
  Madam Birchall (Marţi, 17 septembrie 2019, 17:37)

  Gigi Kent [utilizator]

  Nici o surpriza ca Madam Birchall face grupuri de lucru in Minister aiurea. Cred ca s-a lamurit toata lumea ca e o alta sclava a Deep State-ului. Ca altfel nu o chema Procurorul General al SUA in vizita cu mentiunea cat de utila e in lupta anticoruptie dupa nici 2 luni de mandat.
  • +4 (6 voturi)    
   Nea Gigi Chiștoc, (Marţi, 17 septembrie 2019, 21:40)

   Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   ... parcă Trump, deci și Procurorul General numit de el, luptă, neicusorule, si dă-i si luptă cu Deep State-ul, ca la patruzsopt. Nu prea se leagă ce zici matale
  • +2 (4 voturi)    
   Daca la Birchall nu e nici o surpriza .. (Marţi, 17 septembrie 2019, 23:48)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   ..atunci nici la borfasii tai nu e nici o surpriza:

   "Niculae Bădălău, ministrul Economiei, pregăteşte numirea lui Samuel Calotă în fruntea Institutului de Metrologie, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Samuel Calotă, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, are un trecut zbuciumat: a încercat să mituiască denunţători, a colaborat cu Securitatea, a bifat toate partidele parlamentare, reuşind să ajungă până în conducerea MAI."

   https://adevarul.ro/news/politica/fabuloasa-poveste-samuel-calota-turnator-traseist-cartita-umbra-dragnea-bantuie-guvernul-puscarie-1_5d80e430892c0bb0c6af9eb8/index.html


   "Premierul Viorica Dăncilă l-a propus miercuri pe Daniel Chirilă pentru funcția de ministru de Interne. Chirilă, care este secretar de stat în minister, are un trecut legat de serviciul secret al MAI, fosta Doi și-un sfert, de unde s-a pensionat la doar 39 de ani cu o pensie anuala de 91.200 de lei."

   https://www.g4media.ro/un-fost-ofiter-la-doi-si-un-sfert-pensionat-la-o-varsta-frageda-cu-91-000-de-lei-pe-an-e-propus-de-dancila-ca-ministru-de-interne.html

   Acesta este the real deep state, al borfasilor.

   Ah, stai, nu-mi spune: astia sunt securistii aia buni, ai vostri. M-am prins.
  • 0 (2 voturi)    
   Exact!!! (Miercuri, 18 septembrie 2019, 0:06)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Daca tinea cu noi, cu romanii adevarati, patrioti si pesedisti (de fapt notiunile sunt sinonime), se ducea la Moscova.
   Ca doar e lucru bine stabilit (la PSD) ca dusmanii Romaniei sunt in SUA si la Bruxelles, iar prietenii de nadejde la Moscova, la Istanbul...
   Las-ca-i vine randul si Liei Savonea... ailalta, Florea, oricum nu conteaza, e un cap vorbitor, o sluga.
 • +7 (11 voturi)    
  batalie (Marţi, 17 septembrie 2019, 17:40)

  Ademordna [utilizator]

  Pana la alegeri acolo in CSM e linia intai a razboiului contra coruptiei.
  Cinste si curaj celor care lupta contra papusilor PSD!
  Iar dupa vot lupta va continua pe toate fronturile dar va fi mai usoara.
 • +7 (9 voturi)    
  intrebare (Marţi, 17 septembrie 2019, 17:42)

  sile1 [utilizator]

  Pe vremea lui Tudorel Toader avea cineva tupeul cineva sa foloseasca expresia " doamna ministru isi permite " la adresa acestuia ?

  In cazul Gabrielei Baltag ar merge foarte bine expresia folosita de Basescu la adresa Cameliei Bogdan ,schimband numele :

  - Mai Baltag noi te stim cine esti !
 • +9 (11 voturi)    
  Da, Baltag nu are ce cauta in CSM (Marţi, 17 septembrie 2019, 17:44)

  Caligula [utilizator]

  Nu poate accepta alte puncte de vedere si raspunde cu o nesimtire trufasa. Un asemenea om belicos nu ar trebui sa fie judecator pentru ca poate fi impartial.
 • +8 (12 voturi)    
  Citez: (Marţi, 17 septembrie 2019, 18:09)

  Alius [utilizator]

  "Un judecător nu are ce căuta în barcă cu ministrul"..

  Dar un judecator are voie sa fie in acelasi timp si judecator si candidat pentru functia de Ministru al Justitiei, in opinia borfasilor.
 • -9 (9 voturi)    
  Birchall pentru justitie (Marţi, 17 septembrie 2019, 18:17)

  dd68 [utilizator]

  Birchall presedinte!!!! Birchall presedinte!!!!
 • +5 (7 voturi)    
  Baltag rosu in moalele capului bietei justitii RO (Marţi, 17 septembrie 2019, 18:23)

  Plagarus [utilizator]

  " Oameni noi " din stirpea celor cu care a dainuit socialismul multilateral subdezvoltat,activi si-n sec.XXI
 • -4 (12 voturi)    
  Nedumerire (Marţi, 17 septembrie 2019, 18:32)

  ww [utilizator]

  Dna Birchall, cand partidul dvs macelarea justitia si infiinta SS, dvs unde erati? Ca nu tin minte sa va fi vazut nici in strada la proteste, nici facand greva foamei sau adresand plangeri pe la inaltele porti, de mila românilor.
  Mai mult, nu tin minte sa va fi fost atribuit (de catre consilierii evrei ai partidului) nici macar vreun rol de pucista, precum a primit Katy-reformatoarea din invatamant. Nici de bocitoare, precum Cretuleasca, nu ati fost buna ("avem fonduri, luati fondurili, frati romani!" și da-i si plangi, biata caprioara, mult s-a mai necajit si ea).
  Atunci intreb si eu: ce va veni asa, sa va transformati intr-o adevarata Ecaterina Teodoroiu a luptei pentru o justitie ... model? Ca vad ca inca aveti succes .... la fraierii care va cred.
  • +3 (3 voturi)    
   ... (Marţi, 17 septembrie 2019, 21:02)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Asadar lumea se imparte in martiri si in calai? As zice ca in politica au succes mai mare cei care stiu sa-si tina gura, atunci cand le-ar dauna sa o deschida.
   Nicusor Dan e un individ cu principii. A ales o pozitie si a decis sa moara cu ea in brate. A fost bine, a fost rau?
   Ce ii reprosezi lui Birchal? Ca nu si-a dat demisia din PSD? Ar fi fost mai bine cu Ciordache? De bine, de rau, trece drept o persoana frecventabila.
  • -4 (4 voturi)    
   Eh... (Marţi, 17 septembrie 2019, 21:05)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui ww

   E greu cu infiltratii. Ce rost avea sa se agite Birchall cand nu era "pe felie". Acu chiar poate sa faca foarte mult rau. Si face!
   • 0 (2 voturi)    
    Dap. Mult rau. (Miercuri, 18 septembrie 2019, 0:09)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    Aproape-mi vine sa cred ca s-ar opune gratierii lui Dragnea - pe care, nu-i asa, si-o doreste aprig intreg poporul.
 • +5 (7 voturi)    
  de unde a (Marţi, 17 septembrie 2019, 18:57)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  aparut ciocanarul asta de Baltag ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by