Ana Birchall: Există două concluzii majoritare și niciuna nu susține funcționarea Secției de anchetare a magistraților în acestă formă. CSM, obligat să găsească un consens

de MH     HotNews.ro
Marţi, 17 septembrie 2019, 15:05 Actualitate | Esenţial


Ana Birchall
Foto: Guvernul Romaniei
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat, marți, că grupul de lucru interministerial coordonat de minister a ajuns la două concluzii preliminare referitoare la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, precizând că niciuna dintre ele nu susține funcționarea în această formă a acestei structuri de parchet. Președintele CSM, Lia Savonea, face marți o a cincea încercare de a valida numirea procurorului Adina Florea la conducerea controversatei Secții de anchetare a magistraților, după ce până acum acest demers a eșuat.

Birchall a făcut aceste declarații la intrarea la ședința de plen a CSM.

"Este primul plen după o lungă perioadă, cu agendă bogată, interesantă, cu subiecte extrem de importante, nu numai pentru buna funcționare a unei instituții sau alta, ci pentru buna funcționare a justiției în general. Cunoașteți părerea mea personală, nu are rost să insistăm asupra ei, dar din punctul de vedere al ministrului Justiției și al ministerului Justiției, după cum cunoașteți, acum ceva vreme eu am instituit un grup de lucru interministerial la nivelul ministerului Justiției, coordonat direct de către ministru, prin care am încercat să aducem la aceeași masă, ca și puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituțiile relevante din sistemul judiciar, toate de altfel, cât și a asociațiilor profesionale și această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneția și alte recomandări", a declarat Ana Birchall, la sediul CSM.

Ministrul Justiției a anunțat că a avut și discuții tehnice la Bruxelles referitor la următorul raport MCV.

Ana Birchall a mai precizat că, potrivit concluziilor preliminare ale Grupului interministerial, acesta nu susține funcționarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție în această formă.

"După cum știți, în această perioadă se redactează următorul raport MCV, vă spun în premieră, vineri am avut discuții tehnice la Bruxelles, deci, și vă spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper în maximum două săptămâni. Am întârziat pentru că anumite puncte de vedere au venit mai târziu și vă spun, ca și concluzii preliminare, că sunt două concluzii destul de interesante care au majoritatea și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții. Astea sunt concluziile preliminare", a afirmat Birchall.

Ea a precizat că aceste concluzii ale raportului au majoritate și că va face public raportul de analiză al Grupului interministerial în maximum două săptămâni.

Birchall a mai spus că în primul rând este obligația CSM să găsească un consens, printr-un dialog onest, profesionist și responsabil.

Potrivit ministrului Justiției, în baza acestui raport, toate instistuțiile din sistem trebuie să se așeze la masă și să vină cu soluțiile care să asigure exclusiv buna funcționare a sistemului judiciar. "Fără patimă, fără orgolii, fără idei preconcepute, ci pur și simplu profesionist și responsabil pentru că aici vorbim inclusiv despre imagimea României și în relațiile pe care le are instituțional cu anumiți parteneri. Eu nu văd de ce a te așeza la aceeași masă cu bună-credință, cu onestitate, analizând concluziile care se desprind din punctele de vedere venind de la toate instituțiile, asociațiile profesionale și de la cei care ne privesc acum. Am primit mii și mii de mesaje în baza cărora oamenii și-au exprimat un punct de vedere sau altul. Noi le-am analizat cu deschidere, profesionalism și responsabilitate".

​Procurorul general Bogdan Licu a refuzat, înainte de a intra la ședința CSM, dacă va vota în favoarea sau împotriva numirii procurorului Adina Florea la șefia secției de anchetare a magistraților.

"Avem o ședință și îmi voi exprima punctul de vedere acolo. (...) Vă voi spune la ieșire punctul meu de vedere. Nu e corect să vă spun înainte de a intra la plen cum voi vota acolo", a declarat procurorul general interimar la intrarea la CSM.

Ședința plenului CSM a început la 14.30 și este prima după o pauză de aproape două luni și jumătate.

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să amâne numirea procurorului Adina Florea la conducerea controversatei Secții de anchetare a magistraților, până la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în procesul deschis de mai multe instanțe din România care au contestat înființarea acestei structuri de parchet.

Este și prima ședință CSM la care ia parte noul președinte al instanței supreme, judecătoarea Corina Corbu, în calitate de membru de drept al CSM. Ea a preluat funcția de președinte al instanței supreme în 14 septembrie, fiind contestată însă de asociația Forumul Judecătorilor, care a cerut în instanță anularea deciziei Secției pentru Judecători de numire a acesteia. Asociația afirmă că procedura de numire a unui nou președinte al instanței supreme a fost declanșată de Secția de Judecători a CSM în 30 mai, în condițiile în care funcția a devenit vacantă la 14 septembrie.

Lia Savonea face o a cincea încercare de a valida numirea procurorului Adina Florea la conducerea controversatei Secții de anchetare a magistraților, după ce până acum acest demers a eșuat. Este de așteptat ca decizia de numire a Adinei Florea să treacă, cu un scor strâns - fie 10/9, fie 11/8. În ceea ce îi privește pe procurorii din CSM, se așteaptă ca unul singur - Codruț Olaru - să voteze pentru numirea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor în justiție.

Ultimele patru ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate din lipsă de cvorum, ultima fiind în 3 iulie. Aceasta, după ce șapte membri ai CSM - Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului - au boicotat plenul, cerând amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Controversele din jurul Adinei Florea

Funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat în luna iunie pentru a prelua postul de judecător al Curții Constituționale, el fiind propus în funcție de PSD.

Procurorul Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj, 9,86, la interviurile în fața comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror-șef a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25.

Procurorul militar Bogdan Pârlog, cel care a deschis dosarul privind violențele din 10 august, a transmis CSM o solicitare de invalidare a concursului, invocând că procedura este lovită de nulitate. El a susținut că "întreaga procedură a fost neserioasă și părtinitoare, candidatul care a fost declarat câştigător fiind decis anterior după criterii străine interesului justiţiei". Cererea procurorului Pârlog, prim-procuror militar adjunct la Parchetul Tribunalului Militar Bucuresti, urmează să fie discutată în ședința de marți a plenului CSM.

În tot acest timp, Secția specială, a cărei înființare a fost contestată inclusiv de către organismele internaționale, a fost condusă din postura de procuror-șef adjunct, de Adina Florea, propusă de câteva ori de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader pentru conducerea DNA și refuzată de Klaus Iohannis.


Ulterior, Ana Birchall anunța că a solicitat puncte de vedere de la secţiile pentru procurori şi judecători din Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi de la asociaţiile de magistraţi pe rapoartele GRECO la adresa României.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4022 vizualizari

 • -18 (20 voturi)    
  atacul dronei (Marţi, 17 septembrie 2019, 15:08)

  cucuveauamov [utilizator]

  sefii padurii isi apara cucuveaua. Ana e doar un click.
  • +15 (15 voturi)    
   aha (Marţi, 17 septembrie 2019, 15:54)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   acu nici psdistii nu-s buni daca nu injura justitia
   asa e mare si stimat aparator al justitie?!

   serios omule... consumi 550 litrii de oxigen pe zi total inutil! eu zic sa te opresti!
  • +1 (3 voturi)    
   ceea ce ... (Marţi, 17 septembrie 2019, 16:48)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   nu pot intelege leprele comuniste este ca problemele de justitie se pot rezolva numai in justitie, care este egala pentru toti !
  • +4 (4 voturi)    
   @cucuveauamov (Marţi, 17 septembrie 2019, 16:48)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   In cazul tau ma intreb, de multa vreme, unde se termina prostia si incepe fanatismul nebunesc.
   Mi-ai sugerat singur raspunsul,e vorba doar de un click distanta.
  • +1 (1 vot)    
   esti (Marţi, 17 septembrie 2019, 17:02)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   in vrie.
   Te protejeaza pe tine? :))
 • -15 (15 voturi)    
  Mai e Birchall ministru? (Marţi, 17 septembrie 2019, 15:13)

  iCalin [utilizator]

  Parca a fost demisa
 • +16 (16 voturi)    
  Incet, incet, se duc pe apa simbetei... (Marţi, 17 septembrie 2019, 15:40)

  Intermezzo [utilizator]

  Ce? Toate " maretele" realizari ale regimului Dragnea. Si, culmea, cu PSD-ul inca la putere. Asta e suprema umilinta. De fapt nu asta ci urmatoarea: ca maine Dragnea nici pachet nu va mai putea primi la puscarie.
 • +17 (17 voturi)    
  nu intamplator (Marţi, 17 septembrie 2019, 15:50)

  maferescdeciuma [utilizator]

  a dat dragnea ordin din puscarie sa fie schimbata Birchall din postul de Ministru al Justitiei.
  • +1 (1 vot)    
   posibil ca Dragnea (Marţi, 17 septembrie 2019, 16:53)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui maferescdeciuma

   sa conduca o tara din puscarie? cred ca da am vazut ca feciorul lui i-a adus un mobil ascuns intr-un joc electronic
   • +2 (2 voturi)    
    sigur ca e posibil (Marţi, 17 septembrie 2019, 17:28)

    maferescdeciuma [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    dintre cei care il ajuta, pe unii ii are la mana cu ceva, pe altii i-a cumparat cu functii/bani si unii sunt efectiv slugarnici
 • -4 (8 voturi)    
  Tovarasi, iata noul pesedeu: Pesedeu' Reformatoru' (Marţi, 17 septembrie 2019, 16:05)

  ww [utilizator]

  In locul derbedeiasilor tupeisti, aroganti si sfidatori, veniti parca direct din romanele lui Mario Puzo, in fata sunt scoase acum matusicile cochete, cu un look pe sexy-profesoare, puse nevoie-mare pe reforme, pe stoparea abuzurilor si derapajelor si pe sanctionarea tuturor dusmanilor (indiferent de culoare politica, bineinteles, vezi si colega de la Sanatate, mare impartitoare de bobarnace tovarasesti) boborului.
  He, he, cum au ingenuncheat statul talharii astia si cum ne-au aruncat inapoi cu 50 de ani! Au lucrat ca la carte, in stil Blitzkrieg: toate masurile antipopulare au fost luate la foc automat in primele zile/saptamani/luni de la preluarea puterii, pentru a se asterne peste ele uitarea. Sunt curios daca ar fi intrebati "marii lideri" ai opozitiei care au fost pasii prin care a fost ingenuncheata justitia si scoase din joc DNA si DIICOT, ar sti sa ii enumere.
  Acum a mai ramas cam un sfert din mandat si artileria grea dispare din scena (ii mai tineti minte pe Iordache, pe bubosul de la Iasi care ne radea in nas zi de zi? aaa da' parca astia nici nu mai sunt la guvernare!). "S-au rupt" si aliantele diabolice care au ingenuncheat România, totul a fost dat uitarii .... numai efectele raman.
  Apar in loc printesele Disney care "fac reforme" si administreaza colhozul. Acum ne jucam de-a "reparatul".
  In fapt, se mizeaza pe o ticaloasa, culpabila si complice uitare din partea opiniei publice. Nu mai au nimic de realizat si nimic de ce sa se teama, justitia a fost facuta praf (desigur, cu complicitatea deplina a CC si pomenitului CSM), averile puse la adapost, complicii scosi de prin puscarii. Trebuie doar sa-si schimbe putin parul si sa se faca uitati, cu un ajutor tovarasesc din partea "opozitiei" pana la parlamentare. Atunci, data fiind prestatia mai mult decat jalnica a "asa-zisei opozitii" au toate sansele sa reediteze episodul 2016 si sa revina la putere imaculati si pe cai mari.
  • +1 (1 vot)    
   @ww (Marţi, 17 septembrie 2019, 18:13)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Daca ti-ai fi dat silinta sa fii mai atent la ce se intampla in realitate si n-ai fi actionat in stilul <furios si iute > n-ai mai fi venit cu expresia " matusicile cochete, cu un look pe sexy-profesoare, puse nevoie-mare pe reforme, pe stoparea abuzurilor si derapajelor " pentru ca ai fi observat ca PSD tocmai vrea sa o schimbe pe Birchall si nici colega de la sanatate nu se simte prea bine.

   Asa ca ideea ta ca psdistii incearca o cosmetizare prin actiunile celor doua e deplasata.
   Ele chiar incearca sa faca o treaba buna acolo.

   In rest esti foarte aproape de adevar !
 • +3 (7 voturi)    
  Pana si tuta asta (Marţi, 17 septembrie 2019, 16:18)

  PuieMonta007 [utilizator]

  a inteles ca GRECO,MCV si Com dl Venetia nu sunt "shaormerii" si ca c'am tre sa facem ce zic (cacofonie intentionata caci doar vb de PSD..)
 • +2 (2 voturi)    
  Structura bolșevică (Marţi, 17 septembrie 2019, 16:46)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  și de tip Gestapou, înfiintata de nulitatea penala T Toader la indemnul grupului de infractori PSD, ALDE, UDMR, având acum in frunte pe sluga multi-penalului Dragneev - Veveaua Drancila, o incompetenta nesimtita cum nu a mai existat
 • +2 (2 voturi)    
  A 5-a oara? (Marţi, 17 septembrie 2019, 16:57)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  Pentru mine este absolut ridicol sa ceri a 5-a numire consecutiva a aceleasi persoane, pentru aceeasi functie. Adica cam de cate ori are voie cineva sa tot fie respins? O data, de o suta de ori, infinit +1? Dar unde se cred astia? La examenul auto, ca atata il dai pana il nimeresti pe politistul mai indulgent?
  Daca la faculta dadeai acelasi examen de 4 ori esti automat repetent.
  Deci repetenta asta de Adina Florea vrea sa fie cumva cumva o sefa. Sunt curios cam cum va fi privita de subalterni (in cazul in care este acceptata), avand in vedere ca a esuat deja de 4 ori.
  Esuata asta, repetenta asta, incompetenta dar ascultatoarea asta vrea sa fie sefa unui parchet.

  Pana mea, ca este o jignire la adresa tuturor magistratilor si absolventilor de drept.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by