Ministrul Justiției, Ana Birchall, i-a transmis o scrisoare președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, îi care îi reproșează acesteia maniera netransparentă în care a convocat plenul Consiliului de marți, solicitând explicații pentru "urgența" ședinței, transmite Mediafax.

Ana Birchall Foto: Guvernul Romaniei

Birchall spune, în scrisoarea transmisă tuturor membrilor CSM, că a primit mailul de convocare din partea Liei Savonea vineri seară, la ora 16:27, pentru ședința de marți.

"Este inadmisibil și de condamnat maniera în care continuați să convocați plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul că, deși de peste 2 săptămâni nu a mai fost convocat Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dumneavoastră înțelegeți să îl convocați într-o zi de vineri, spre seară. Nu pot să nu mă întreb care este totuși urgența. În consecință, vă rog să-mi comunicați motivele pentru care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai fost convocat din data de 17 septembrie 2019, respectiv de peste 2 săptămâni", arată Ana Birchall, în scrisoare.

Ministrul Justiției reiterează, în finalul scrisorii, rugămintea de a convoca ședințele Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, "inclusiv prin comunicarea din timp a agendei de lucru, cu respectarea principiilor predicitbilității și transparenței, permițându-mi astfel exercitarea dreptului constituțional conferit de calitatea de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marți, pe ordinea de zi, printre altele, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Este pentru a șasea oară când CSM încearcă validarea Adinei Florea la SIIJ.