Istoria penală a unui uriaș eșec pe bani publici: cardul de sănătate

de Sebastian Jucan     HotNews.ro
Joi, 25 iulie 2019, 8:44 Actualitate | Esenţial


Cardul de sanatate
Foto: Hotnews
În curând se va împlini o lună de când sistemul cardului de sănătate al CNAS e pe butuci. Pare ceva de teatrul absurdului, dar se întâmplă în România. Nu este însă nimic surprinzător. Încă de la început, istoria cardului de sănătate românesc a fost presărată cu scandaluri și controverse.

Țara noastră a fost printre ultimele state europene care au introdus un sistem informatic centralizat pentru gestionarea fondurilor din sistemul medical. După 15 ani de discuții și bani mulți cheltuiți cu rezultate puține, Guvernul Boc aproba în 2010 memorandumul privind „Implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate”.

Dacă tot ne-am aliniat atât de târziu la standardele europene, trebuia măcar să fi beneficiat de experiența altor state. Sau așa ar suna lucrurile în teorie. Cum s-a ajuns însă în situația actuală, de avem un sistem pe care autoritățile nu sunt capabile să îl repună pe picioare după aproape o lună de zile?

Povestea are toate elementele unei relatări cu iz dâmbovițean: firme intrate în faliment, oameni de afaceri dubioși, incompetență, indolență a autorităților și bătaie de joc din partea politicienilor.

Firma care nu mai existăContractul în valoare de 25 de milioane de euro pentru software-ul necesar implementării cardului de sănătate a fost câștigat de un consorțiu format între HP și Novensys Corporation, o companie cu acționariat românesc. Unii au pus sub semnul întrebării rezultatul licitației dar parteneriatul cu HP trebuia să fie garantul succesului.

Era 2012. Perioada în care DNA avea să intre pe firul marilor contracte încheiate cu statul încă nu începuse. Iar Novensys părea la momentul respectiv o firmă respectabilă, fiind unul din furnizorii importanți de soluții IT pentru autoritățile publice. Un raport al Corpului de Control al Primului Ministru din 2016 plasa firma în primele zece companii care au câștigat contracte cu statul în perioada 2011-2016. Controlul viza maniera în care ministerele și unitățile din subordinea lor au cheltuit bani pe produse software care sunt neutilizate sau funcționează defectuos. Dar până în 2016 mai este. Atunci Novensys încetase să mai existe.

În mod cu totul ciudat, compania intra în insolvență în decembrie 2014, la doar doi ani după ce câștigase un contract atât de important din partea statului român, deși chiar CEO-ul ei se lăuda cu o creștere a cifrei de afaceri chiar în anii crizei economice. Se rebranduiește drept Vertivi Management și rămâne cu doar 16 angajați, din peste 200.

Noua firmă a intrat la rândul ei în insolvență, însă nu înainte ca numele ei să fie implicat în alte scandaluri. În prezent figurează pe lista firmelor din România ca având zero angajați.


Cardul de sănătate și băieții deștepți din ITCa orice domeniu din România în care e rost de bani publici, și IT-ul are specialiștii săi în contractele cu statul. Povestea Novensys începe să miroase a șmen dâmbovițean când te uiți cine au fost oamenii din spatele companiei. Robert Florin Cristea, Andrei Ștefan Caunii și Cezar-Florin Golumbeanu controlau împreună 67% din acțiuni. Restul erau deținute de o firmă off-shore din Cipru, ICB Investment Limited, despre care presa a scris că a avut legături cu un fost șef al Fiscului, Șerban Pop, cel care ar fi controlat Novensys prin interpuși. Acesta a fost arestat în Italia anul trecut având de ispășit o condamnare de 5 ani pentru trafic de influență.

Andrei Ștefan Caunii a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare pentru fapte de corupție. Judecătorii l-au găsit vinovat de cumpărare de influență și instigare la spălare de bani. Miza? Să câștige o anumită firmă un contract atribuit de CNADR având ca obiect introducerea unui sistem informatic integrat care să gestioneze rovinieta. Sună izbitor de asemănător cu licitația câștigată de Novensys pentru implementarea sistemului informatic destinat cardului de sănătate pentru CNAS.

Ceilalți doi parteneri de afaceri din acționariatul companiei au intrat și ei în vizorul procurorilor. Florin Cristea și Cezar Golumbeanu au fost arestați preventiv în 2016 ca urmare a unei anchete în care procurorii DIICOT l-au pus sub acuzare pe fostul șef al Microsoft România pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Numele ambilor apare și într-un alt dosar de evaziune fiscală și constituire de grup infracțional organizat în care e implicat și Cristi Borcea. Din toată povestea doar cei de la Hewlett-Packard par să fi scăpat cu imaginea neșifonată. Doar că, într-o notă de supremă ironie, premierul Dăncilă tocmai l-a numit în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe Vasile Ciurchea, cercetat penal de DNA pentru un prejudiciu de 16 milioane de euro cauzat CNAS în unul din mandatele sale anterioare în fruntea Casei.

Cine ar fi fost beneficiarul? Tocmai HP România, pusă și ea sub acuzare în dosar. Metoda fraudei? Contractele privind sistemul informatic al CNAS, spun procurorii.

Sistemul care merge când vreaCe a rămas în urma poveștii cu licitația câștigată de HP și Novensys? Un sistem care a avut probleme de funcționalitate încă din momentul implementării. Atunci CNAS reușea în același timp să dea asigurări că de fapt nu există nici o problemă, dar și să arunce vina pe furnizorii de servicii de sănătate pentru problemele existente. Medicii de familie s-ar fi făcut vinovați de faptul că n-ar ști să utilizeze cardul și suprasolicită sistemul. „Dacă introduci cardul de fiecare dată când foloseşti stetoscopul, normal că îl blochezi" spunea președintele CNAS în 2015. Adică tocmai domnul Vasile Ciurchea, cel pe care ministrul Sorina Pintea l-a găsit drept omul cu expertiza potrivită să vină să rezolve problemele din prezent.

Însă căderile sistemului informatic au revenit cu regularitate anuală din momentul în care a fost pus în funcțiune. De fiecare dată Casa de Asigurări a găsit alți vinovați pentru problemele existente. În vara anului trecut, de exemplu, acuza arestările efectuate de DNA în instituție și schimbările dese ale conducerii pentru situația creată. Anul acesta s-a încercat aruncarea pisicii în curtea Serviciului de Telecomunicații Speciale, lucru infirmat rapid de STS.

De fapt, în culpă pentru problemele actuale pare a fi chiar Casa, care a lăsat sistemul IT din sănătate fără servicii de mentenanță pentru bazele de date Oracle. Pare ceva greu de crezut. Chiar mai halucinant e că ministrul sănătății a anunțat că va depunere o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție vizavi de situație, iar imediat după l-a propus pe domnul Ciurchea, cercetat de DNA, pentru șefia CNAS.

Cardul obligatoriu pe care unii nu l-au primitEmiterea cardului de sănătate nu a fost nici ea lipsită de probleme.

În anii vitejești 2012-2014 autoritățile amenințau că accesul la servicii medicale pentru asigurați se va putea face doar pe baza cardului. Chiar CNAS afirma cum că acesta „a devenit unicul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate”. Doar că pentru 630 de mii de români cardul nu a fost emis, nici la doi ani după termenul-limită de la care devenea obligatoriu. Aceștia au fost puși în situația de a le fi refuzat accesul la servicii medicale decontate, deși plăteau contribuții la sănătate lună de lună și era asigurați în sistem. Le lipsea însă bucata de plastic care să dovedească asta. Teoretic, puteau merge la medic cu dovada calității de asigurat primită de la angajator. În practică, nu odată s-a întâmplat ca furnizorii de servicii medicale să îi refuze, temându-se că nu le va fi plătită consultația de către casa de asigurări.

În cele din urmă s-a venit cu o soluție de compromis: verificarea calității de asigurat pe site-ul CNAS. Ceea ce trebuia să fie o soluție temporară s-a permanentizat iar statul pare să nu își mai bată capul prea mult cu emiterea cardurilor, Guvernul prelungind cu doi ani termenul de valabilitate pentru cele aflate deja în posesia contribuabililor.

Cam asta e povestea, sau cel puțin o parte a ei, una ce aduce a roman de Kafka transpus pe plaiurile mioritice. Problemele cu cardul și sistemul informatic al CNAS sunt emblematice pentru sistemul medical românesc, pe care toate statisticile îl plasează pe ultimele locuri în Europa. Oamenii mor oricum, cu sau fără sistem, după cum zicea fostul purtător de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Însă sunt emblematice și pentru România în ansamblul ei. Suntem țara în care plătești taxe și impozite degeaba, fără ca statul să îți ofere ceva în schimbul lor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

31320 vizualizari

 • +29 (35 voturi)    
  stiti care e problema principala? (Joi, 25 iulie 2019, 9:13)

  Dan_Nemes [utilizator]

  Pedepsele mult prea mici!!!!

  Daca pedpsele pentru coruptie ar fi de cel putin 10 ori mai grele atunci n-ar mai exista astfel de cazuri. Pedepsele pentru coruptie ar trebui sa fie tratate precum crima cu premeditare pentru ca exista sanse foarte mari ca oameni sa moara in urma coruptiei (si au fost oameni care au murit).

  Cum ar fi ca in loc de 3 ani de inchisoare cu suspendare sa fie 30 de ani de inchisoare cu executare fara drept de eliberare anticipata si cu pierderea pe viata a dreptului de vot si de a fi ales si dreptul de a detine o proprietate cat si interdictia de a parasi tara.
  Sa vedem cine isi mai risca pielea pentru 10 milioane de euro.
  • +24 (24 voturi)    
   corect (Joi, 25 iulie 2019, 12:10)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui Dan_Nemes

   pe langa ca primesc pedepse cu suspendare sau sunt eliberati inainte de termen cand primesc cu executare raman si cu banii furati. in acest fel noi pierdem pe linie - platim banii pentru sistemele nefunctionale, pentru repararea lor, pentru "cazarea" nemernicilor la racoare,... . Suntem si prosti si cu banii furati. Zilnic.
   • +14 (18 voturi)    
    noi prostii ... (Joi, 25 iulie 2019, 13:02)

    sareta [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

    Si mai ales votam in continuare lepadaturile ce au siluit legile si Constitutia ,noi prostii .Popor idiot vorba lui Tutea
  • 0 (2 voturi)    
   Etete na. Coruptii fac legile. (Joi, 25 iulie 2019, 21:35)

   Ion Popa [utilizator] i-a raspuns lui Dan_Nemes

   Orice om care ia shapaga i se rupe de dreptul de vot.
   Interzicerea dreptului de vot pentru ticalosi e ca efectul razelor de luna asupra cizmelor de guma.
   Dar probabil ca in ochii prostimii votul trebuie sa fie important.
 • -3 (19 voturi)    
  Jumătate de adevăr este o minciuna (Joi, 25 iulie 2019, 9:14)

  Casargoz [utilizator]

  De ce a scos guvernul Boc cardul de sănătate?
  Pentru ca din 2002 toți cei care au fost la guvernare nu au fost în stare sa pună în aplicare sau sa de o lege privind cardul electronic de identitate.
  Și asta include următoarele partide: usl, alianța da, PSD, PRM, PNL, UDMR... Am uitat pe cineva?
  Cardul electronic de sanatate nu era necesar, pentru ca rolul sau putea fi preluat de CEI.

  Primele carduri ar fi trebuit eliberate în 2004...

  Orice poveste trebuie spusa de la început.
 • -5 (11 voturi)    
  Jumătate de adevăr este o minciuna (Joi, 25 iulie 2019, 9:14)

  Casargoz [utilizator]

  De ce a scos guvernul Boc cardul de sănătate?
  Pentru ca din 2002 toți cei care au fost la guvernare nu au fost în stare sa pună în aplicare sau sa de o lege privind cardul electronic de identitate.
  Și asta include următoarele partide: usl, alianța da, PSD, PRM, PNL, UDMR... Am uitat pe cineva?
  Cardul electronic de sanatate nu era necesar, pentru ca rolul sau putea fi preluat de CEI.

  Primele carduri ar fi trebuit eliberate în 2004...

  Orice poveste trebuie spusa de la început.
 • +16 (28 voturi)    
  asta era cauza ... (Joi, 25 iulie 2019, 9:22)

  sareta [utilizator]

  Acum am inteles de ce trebuia mazilita Kovesi ! Incepand cu anul tentativei de lovitura de stat (2012) si 2014 -2016 ,sub cinstita nou guvernare ,DNA -ul a inceput priponeala gainarilor si se apropia periculos de rechinii grupului infractional BINE (deoarece rezista si astazi) organizat .Cine conducea DNA-ul urma sa fie eliminat .qed
  • -4 (14 voturi)    
   ...a "priponit" da' n-a recuperat un leu (Joi, 25 iulie 2019, 15:39)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   DNA a "priponit" da' n-a recuperat un leu...Macar de-ar fi mers sistemul ala si tot ar fi fost ceva.
   Deci, rezultate practice:
   - DNA cheltuie (probabil) cateva sute de mii de euro
   - DNA "priponeste" vreo doi, se face ca munceste pentru alti vreo 20...de 10-12 ani
   - ZERO recuperari,
   - ZERO imbunatatiri (sistemul merge mai prost decat inainte de "priponeala" sau deloc)
   -Haterii romani jubileaza ca a murit capra vecinului si vreo doi sunt "priponiti". Sistemul sta in continuare, dar nu are importanta, anticoruptia a invins.
   • +8 (12 voturi)    
    ANAF ? (Joi, 25 iulie 2019, 16:18)

    FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Mai draga, dar ANAF-ul matale, postac pesedist, ce pazeste ? Aud ? Doar hartuieste cetatenii obisnuiiti, batandu-si joc de el cu aplicatiile nefunctionale gen SPV, in rest. nimic. Nu iti este rusine, ma ? Chiar nu ai rusine ? ANAF-ul nu recupereaza nici un prejudiciiu, bai acesta, nu e treaba procurilor, ba pesedistule.
    • -4 (6 voturi)    
     Baiete, ANAF recupereaza daca exista decizie... (Joi, 25 iulie 2019, 20:24)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui FPop2013

     Baiete, ANAF ia ceva inapoi daca exista decizie judecatoreasca (vezi chiar cazul Voiculescu).

     Ca sa existe decizie definitiva, trebuie ca DNA sa caute si sa demonstreze un prejudiciu real (nu fente din stilou, cu multe milioane imaginate de Procurescu). Dar DNA nu stie decat soparle, nu sa aduca vreun folos societatii, sa demonstreze si sa recupereze prejudicii reale. Asa ca, DNA mai baga pe unul, pe altul la puscarie, dupa cum i se ordona, dar - cum am mai spus - nu recupereaza (aproape) nimic.
     (Un exemplu foarte recent e chiar "DraCnia". DraCnia e la puscarie, dar unde sunt milioanele despre care se vorbea? Aud?)

     Citeam undeva ca rata cheltuieli-recuperari la DNA e undeva pe la 100:5. Adica, societatea cheltuie 100 de lei, ca DNA sa vina victorioasa cu 5 lei recuperati. Abia dupa aceea vine ANAF sa recupereze aia 5 lei.

     (Trec peste faptul ca vanatoarea de trofee, incompetenta, politia politica si neprofesionalismul DNA produc alte pagube, probabil de 1000 de ori mai mari decat cele directe date de intretinerea unui aparat atat de scump si de ineficient).

     Dar, hey, bucura-te ! Dupa cum se vede, romanii sunt fericiti ca a crapat capra vecinului, deci banii nu conteaza.

     (PS: Daca as fi pesedoi, as tine cu ei, sa ramana la guvernare. Dar dupa 26 Mai, dupa ce romanii au ales altceva, sunt foarte vocal in favoarea guvernarii URSS+PNL. Poanta e ca ei nu vor...nici #rezistii nu mai zic nimic. Pe 10 August o sa va intalniti cu pesedoii la serbari campenesti cu mici si bere.)
     • +6 (8 voturi)    
      si a luat ? (Joi, 25 iulie 2019, 23:24)

      FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Dupa decizia privindu-l pe Felix, cat a luat de fapt ? Nimica toata, ca cica e greu tare sa recupereze prejudiciul. Dar sa sacaie cetatenii pot. Deci las-o moarta ca macane, draga!
      • -2 (4 voturi)    
       A luat baiete, a luat (Vineri, 26 iulie 2019, 0:28)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui FPop2013

       A luat baiete, a luat. Sediul Antenelor, spre exemplu. Ca statul nu stie ce sa faca cu el si e tot pe paguba, e alta poveste. Statul e neputincios cu (fosta) casa (a) lui Johannis, dar si aici e alta poveste.

       Revenind la oaia noastra, ai priceput care-i rolul DNA in recuperarile de prejudiciu? Daca Procurescu nu aduce probe sa convinga vreo instanta, niciodata nu va fi recuperat nimic. Despre asta vorbim.
     • 0 (2 voturi)    
      Rata cheltuieli-recuperari (Duminică, 28 iulie 2019, 7:54)

      Soro [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Propun sa va luati in formatiile si de altundeva decat Antna3.
      Din raportul DNA pe 2018 suma recuperata a fost de 355.242.440 RON (95% in favoarea statului si 5% privat) fata de bugetul de 173.856.500 RON. Deci raportul e invers, de ~1:2 si nu de 100:5.
      Chiar daca era invers si tot nu consideram o problema. Adica politia e necesara desi probabil ca nu aduce venit la buget. Nici nu ar trebui sa aibe asa o sarcina.
      Vezi raportul de activitate pe 2018 de pe site DNA.
   • +2 (8 voturi)    
    iar mananci rahat rusesc pe aici ? (Joi, 25 iulie 2019, 17:42)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    iar mananci rahat rusesc pe aici ?
    • +4 (6 voturi)    
     newlook (Joi, 25 iulie 2019, 19:17)

     FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

     Pai asta poate si el sa manance, saracul. E doar un biet postac pesedist, care incearca sa isi merite plata.
   • 0 (0 voturi)    
    Recuperarea (Marţi, 30 iulie 2019, 9:08)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    se face prin sentinta judecatoreasca. DNA nu da sentinte !
 • +9 (19 voturi)    
  Uimitor ... (Joi, 25 iulie 2019, 9:32)

  Absurdistanul [utilizator]

  cum de nimeni nu face ceva concret in a repara sistemul cat mai rapis, o data pentru totdeauna si apoi chiar sa ii traga la raspundere pe cei vinovati pentru situatia de azi!

  Imaginea actuala este de lumea a treia!

  Maine la ce sa ma mai astept dna. Prim Ministru?

  Sa ramanem fara energie (ca apa calda si caldura are girja dna Firea sa ne-o taie periodic in sectorul 2, cel putin!

  Sa ramanem fara gaze?
  Sa ramanem fara Posta?
  Sa ramanem fara CFR?
  Sa ramanem fara Educatie?
  Sa ramanem fara oameni in orase?

  Nu imi raspundeti, mai intai scrie-ti pe o foaie si apoi mi-o cititi cat de liber, doriti Dvs!
 • -5 (21 voturi)    
  Și DNA-ul ce face???? (Joi, 25 iulie 2019, 9:35)

  Raoke [utilizator]

  Pentru ce primesc salarii uriașe, pensii „speciale” și alte beneficii nerușinate?
 • +13 (19 voturi)    
  Fără card se fură mai mult. (Joi, 25 iulie 2019, 9:54)

  asavreau [utilizator]

  Deci este un eșec cu voia celor de la conducere.Când nu vor mai fi escroci promovați în funcții va funcționa și cadrul de sănătate.Teorie valabilă în orice domeniu.
 • +1 (13 voturi)    
  au existat solutii ! (Joi, 25 iulie 2019, 9:59)

  anick [utilizator]

  Ati uitat sa mentionati ca proiectul Cartii Electronice de Identitate a fost inmormantat in parlament. CEI ar fi inlocuit functionalitatea CEAS cu o tehnologie standard, deschisa, si totul practic fără costuri pentru buget.
  • +7 (9 voturi)    
   ce conteaza (Joi, 25 iulie 2019, 13:17)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui anick

   Ce conteaza pentru astia cati bani dau de la buget, ca doar nu dau din banii lor. Ceea ce conteaza sunt procentele din sumele platite care le intra lor in buzunare.
  • +3 (7 voturi)    
   Felicitari (Joi, 25 iulie 2019, 17:39)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui anick

   Nimeni nu vrea adevărul. Ma uit la minusuri.
   In 2002 eram cu un card de identitate înaintea Estoniei.
   Proiectul a fost premiat.
   Cei care l-au făcut mănâncă o pensie bună.
   Nimeni nu a fost sancționat vreodată. De ce sa să ai un card care permite vot electronic.
   Mai bine dai vina pe firme. Care firme?
   Toate. Dacă toate firmele care lucrează cu statul sunt corupte, poate ca e o problema sistemica, poate ca statul nu te lasă altfel��
   Când vor fi mai mult de doi comentatori din 20 care sa înțeleagă ce se întâmplă tara asta o va duce bine.
   Dar noi vom fi plecați...
   Sunt firme care lucrează cu statul și au nevoie de noi în alte tari..
 • +13 (19 voturi)    
  citat Andrei Gheorghe (Joi, 25 iulie 2019, 10:08)

  MamboNoFaiv [utilizator]

  "Romania este tara in care nimic nu se termina niciodata"
  e nevoie de competenta, rigurozitate, implicare.
  Politia e capabila sa impuna aceste lucruri prin ofiterii lor superiori si prin centrele lor de instruire - dar au renuntat - au fost corupti toti!
 • +9 (13 voturi)    
  nuanta (Joi, 25 iulie 2019, 10:49)

  Toni_Romania [utilizator]

  esec pt. natie, castig baban pt.politicienii si copiii lor, care au patronat inventia si achizitiile conexe din ban public
 • -8 (10 voturi)    
  sa tragem linie si sa adunam (Joi, 25 iulie 2019, 12:11)

  ..13 [utilizator]

  Oare ne da cu plus sau ramanem pe minua???

  mie mi se pare ca ramanem pe minus pentru ca:
  - cetateanul care oricum moare cu sau fara de card, dar cu cardul asta mai multe probleme are decat fara de el

  - medicul care cu cardul nefunctional nu poate face maire lucrur si trece la scrisul de mana asa cum facea si pe vremea cand nu exista card - deci castig medic net fara de card;

  - sistemul national de sanatate??? - nu a pus nimeni in discutie cheltuielile, nervii si nefucntionarea sistemului ca sa ne asigure ca macar la ei da ceva cu plus - ceea ce io nu cred.

  sigurii, pe bune, care inca mai ies pe plus sunt cei care gestioneaza contractele de mentenanta soft si hard - dar pana cand??? Daca vine DNA-ul sau mai grav SRI-ul sau mai stiu eu cine peste ei cred ca raman si fara de chiloti....

  deci deocamdata sunt putini cei care se bucura de acest sistem si mai multi care sunt pagubiti, enervati, obositi si aproape plictisiti de cat de multe probleme creaza acest sistem...

  Si a trecut ceva vreme de la implementarea acestuia - ce rusine nationala!

  Mare pacat!
  • -3 (5 voturi)    
   uite cum se confirma! (Joi, 25 iulie 2019, 15:02)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Minus!

   Multumesc - asta nu inseamna ca nu consider util cardul dar fara de sistem este doar un ifos/sclifos si cam atat...

   Mare pacat!
 • -2 (12 voturi)    
  Articol gresit, menit sa manipueze opinia publica (Joi, 25 iulie 2019, 12:12)

  farty [utilizator]

  Deci, hai sa clarificam un lucru. Cine a sapat Novensys-ul, si cine le-a luat proiectele? Acolo trebuie investigat. Proiectul, ca orice proiect, porneste si cu greseli, greseli care se repara pe parcurs, odata cu identificarea lor. Asemeni sistemelor de operare pentru pc-uri, servere sau telefoane mobile... toate vin cu greseli, dar care se repara pe parcurs. Dar din moment ce Novensys a picat, cine a ramas sa repare aceste greseli? In plus, de ce nu s-au reparat de catre noul "patron" al proiectului care trebuia sa asigure mentenanta? Aici este adevarata problema. Mai mult, Novensys a fost o companie care a deranjat. Asta a fost si motivul pentru care a picat si pentru care au fost bagati in parnaie pe capete (fara a se dovedi nimic din acuzatiile aduse). Deci, haideti sa fim practici si sa investigam adevarul. Aveti curaj?
  • +3 (5 voturi)    
   Nu vrea nimeni adevarul (Joi, 25 iulie 2019, 20:31)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui farty

   Dacă era un articol onest ne explica și noua care este legătură între mentenanța Oracle și problemele actuale ale sistemului.
   Firmele au fost omorâte pentru ca mortul de la groapa nu vorbește.
   Mai bine sa plătească angajații decât cei vinovați.
   E frumos sa dai cu truisme...
   Statul cinstit cu pensionari de 40 de ani jefuit de angajații harapareti din privat care nu vor sa facă treaba pe gratis.
   • +1 (1 vot)    
    Cel mai simplu e sa arunci pisica in curtea altuia (Vineri, 26 iulie 2019, 11:13)

    farty [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    Evident. Intotdeuna mortul este cel vinovat. Ce este cel mai grav, este ca si acest articol incearca sa ne inoculeze lucrul asta, desi aveam pretentii de la redactorii Hotnews, site pe care il citesc de mai bine de un deceniu. Revenind. A prelua un astfel de proiect, de la unii pe care i-ai sapat, este moarte sigura. De ce? Deoarece automat pornesti cu bube majore, intrucat este lesne de inteles ca vechiul detinator al proiectului NU va furniza toate detaliile lui (mai ales in situatia de fata, cand i-l iei cu japca). Ceea ce trebuia sa faca noul detinator al acestui proiect era sa-l ia de la zero (in cazul in care, evident, exista oameni competenti). Apoi, de ce nu se investigheaza modul in care noul proprietar a preluat chestia asta? De ce nu se investigheaza cum anteriorul proprietar a intrat in faliment? Evident, sunt constient ca e imposibil sa faci asta. Cum de altfel, sunt constient ca toti cei din redactia Hotnews stiu ce s-a intamplat cu adevarat acolo. A face public un astfel de caz, inseamna sinucidere, asemeni jurnalistilor rusi... care, dupa un articol anti Putin, intra in depresie ajungand sa se arunce de la balcon.
 • +17 (17 voturi)    
  siveco (Joi, 25 iulie 2019, 13:10)

  GabiAlex [utilizator]

  Interesant ca pe hotnews nimeni nu critica Siveco, firma care a fost subcontractata pentru acest proiect si adevaratii responsabili pentru calitatea de doi bani a implementarii. Ei sunt cei care impun Oracle la orice proiect, desi exista sisteme de baze de date mult mai ieftine si mai fiabile. Oracle costa mult ca mentenanta si licenta. Siveco nu sunt in stare sa implementeze un software stabil si nici macar sa asigure o baterie de servere care sa nu aiba downtime ( asta in epoca cloud, si desi de ani de zile amazon si multe alte companii ofera acest serviciu pe un pret infim in comparatie cu ce se cheltuie la noi ).
 • 0 (6 voturi)    
  card? care card? (Joi, 25 iulie 2019, 14:28)

  Itsoc [utilizator]

  am primit mizeria aia de card, nu l-am folosit niciodata, nici nu-l mai am caci l-am aruncat la gunoi.
  Nu folosesc sistemul de sanatate public si nu-l voi folosi niciodata, privat sau strainatate.
  • 0 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 26 iulie 2019, 2:54)

   Porumbelul Vidanjor [anonim] i-a raspuns lui Itsoc

 • +2 (2 voturi)    
  Desteptii liliput... (Joi, 25 iulie 2019, 14:40)

  Lunix [utilizator]

  Avem "destepti" peste tot, dar cinstea si buna crestere unde sunt ? Ce mai este, se scurge afara, asco !
 • +3 (5 voturi)    
  Ar fi interesant un termen de comparatie (Joi, 25 iulie 2019, 14:51)

  holinessdani [utilizator]

  Sunt deja zeci, sute de articole pe aceasta tema da rn-am citit nicaieri pe nimeni care sa ne spuna cat costa un astfel de sistem prin lume, de ex.in Franta, Germania, Canada etc.
  Sistemul si mentenanta, cat?
 • +4 (4 voturi)    
  Intr-o tara medievala (Joi, 25 iulie 2019, 17:08)

  Ozymankos [utilizator]

  cu obiceiuri iesite din grota
  unii vor sa faca sistem centralizat de sanatate
  si se mira ca nu le iese
  se mira ca li se strica serverele
  pe care nu le-au schimbat in 9 ani de zile

  apropo si mie mi-a explodat placa video si am inlocuit=o cu una din dulap
  apoi procesorul octocore azi noapte lumina rosie pe mb etc
  si l-am inlocuit mi-am schimba la 5 dimineata tot calculatorul
  cu parti luate din dulapul de haine
 • +1 (1 vot)    
  Bataia de joc fata de cetatenii UE rezidenti in RO (Joi, 25 iulie 2019, 21:00)

  rockdani [utilizator]

  In completarea documentatului Dv. articol, vreau sa va spun ca rezidentii straini din Romania, cetateni ai Uniunii Europene, in numar de sute de mii, nu au primit si nu primesc card de sanatate, in timp ce romanii traitori in UE il primesc fara probleme de la casele de asigurari de sanatate din tara europeana de rezidenta. Este o discriminare care costa bani si nervi, la care autoritatile competente din Romania nu au solutie. Pentru informarea Dv, d-le Jucan, va rog sa cititi articolul de pe Hotnews, la link-ul de mai jos. Poate ca va completeaza informatiile la tema tocmai abordata.
  https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22365699-sanatate-dar-nu-pentru-strainii-rezidenti-romnia.htm
 • +3 (3 voturi)    
  Softuri consumatoare de resurse (Joi, 25 iulie 2019, 21:27)

  Ion Popa [utilizator]

  Cardul de sanatate? Daca cineva ar face un audit pe toate sistemele informatice folosite de statul roman ar descoperi ca s-au cheltuit de zeci de ori, poate de sute de ori mai multi bani decat s-ar fi cheltuit cumparandu-se sisteme la cheie, testate functionale si probate prin alte tari de ani buni.
  Acum cand vorbim, se pun la cale alte sisteme care sa coste milioane de euro. Si stiti cum se face?
  Se ia baza de date veche si se schimba interfata de interogare. Adica se schimba niste formulare si atat.
  Orice firma ii place asta. O face repede. Costa putin si incaseaza mult. Functionarul prost ia spaga si iese in presa sa se laude cu ce mare chestie a facut el pentru RO. Adica taie panglica.
  Partidul e fericit cu marile realizari. Se schimba puterea se aleg alti prosti. Alte programe informatice. Si tot asa.
  Si pentru ca in ultimul an de dinaintea alegerilor trebuie umplut portofelul, adica trebuie sa existe tunuri, veti vedea in peerioada imediat urmatoare achizitii si licitatii de softuri de tot soiul. Asa produce Romania de 30 de ani softuri consumatoare de resurse.
  Eram mai castigati daca am fi aruncat milioanele aste de euro din avion.
 • +3 (3 voturi)    
  Oare cum se face ca toate bucuriile (Joi, 25 iulie 2019, 22:31)

  xrogo [utilizator]

  romanilor ne-au fost adus de de regimul super al lui Basescu?
 • +2 (2 voturi)    
  Cam subtire (Vineri, 26 iulie 2019, 12:58)

  little_dracula [utilizator]

  Cam slabut articolul pentru o poveste inceputa de prin 2001. Si cam fara nume din cdrul CNAS. Nume adevarate de la IT, nu de la presesintii CNAS, care oricum sint numiti politic.
 • +1 (1 vot)    
  Mai este o problema (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 8:39)

  un Revoltat [utilizator]

  Întreg sistemul informatic este gândit greșit și depășit tehnologic, încă de la achiziționare.
  Este imposibil de actualizat cu soluții moderne, deoarece arhitectura acestuia nu permite acest lucru.
  Deoarece este sistemul care gestionează sănătatea populației ar fi trebuit sa fie considerat de importanta strategica și ar fi trebuit de mult sa fie schimbat cu un sistem modern prin procedura de urgență și licitație internationala, însă, se pare ca nu a fost niciodată prioritatea guvernanților și au lăsat la latitudinea unor funcționari publici sa încerce sa mute acest mamut prin prin filtrul gândirii lor limitate și filtrele procedurale anevoioase ale licitațiilor publice.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by