Prmierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să îi demită pe președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Răzvan Teohari Vulcănescu, și pe purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Osmanovici. Acesta a declarat, ieri, că "oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem" (informatic - n.red.). Afirmațiile lui Osmanovici au fost făcute în contextul în care sistemul informatic al CNAS nu funcționează de 18 zile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit legii, "mandatul președintelui CNAS încetează la expirarea acestuia, prin demisie, prin revocare de către prim-ministru direct sau la propunerea ministrului Sănătății orin prin deces".

Răzvan Vulcănescu este președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din data de 3 iunie. El a mai condus instituția, tot din postura de președinte interimar, în perioadele septembrie 2017 - noiembrie 2017 și ianuarie 2018 - ianuarie 2019. Vulcănescu ocupă de 13 ani funcții de conducere în instituțiile de la vârful sistemului de sănătate din România - Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate - și este un apropiat al aripii Victor Ponta - Mihai Tudose.

"Se fac eforturi pentru remedierea acestor defecțiuni dar dacă ați adus în discuție, am văzut declarațiile purtătorului de cuvânt de la Casa Asigurărilor de Sănătate, ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcție. De aceea solicit ministrului Sănătății demiterea purtătorului de cuvânt și al directorului CNAS. Nu vom accepta niciodată ca un funcționar public, un om care deține o anumită funcție să aibă astfel de cuvinte pentru cetățeni", a declarat premierul Viorica Dăncilă joi, într-o conferință de presă la Drobeta Turnu Severin, potrivit Mediafax.

Primul ministru a precizat că a discutat cu ministrul Sănătății și despre problema sistemului informatic al cardurilor de sănătate: "Am discutat cu doamna ministru al Sănătății despre acest lucru chiar înainte de a intra în sală. Vom vedea care sunt cauzele și vom căuta ca acest lucru să nu se mai repete", spune premierul.

Miercuri, în cea de-a 17-a zi în care sistemul informatic din sănătate nu a funcționat, Daniel Osmanovici a declarat pentru RFI că "oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem."

Medicii nu pot să efectueze niciun fel de operațiuni fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, pacienții care nu reprezintă urgențe ajung să fie trimiși acasă.

Daniel Osmanovici este fost jurnalist la Antena 1. În urmă cu un an, a devenit purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pacienții reclamă că "numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem".

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, potrivit ministrului Sănătății, responsabilă pentru funcționarea sistemului informatic. Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, promitea ieri, la RFI, că "Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului".

Daniel Osmanovici mai spunea însă că "Oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem."

Sistemul național care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate este blocat astăzi pentru a 18-a zi consecutiv. Medicii de familie spun că el este complet blocat de la 1 iulie, în timp ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține că problemele ar fi început pe 5 iulie.

Citește și: