A 17-a zi în care sistemul informatic din sănătate nu a funcționat. Declarație cinică a purtătorului de cuvânt al CNAS: Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 17 iulie 2019, 19:52 Actualitate | Sanatate


Daniel Osmanovici
Foto: AGERPRES
Declarație cinică a purtătorului de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, miercuri, în cea de-a 17-a zi în care sistemul informatic din sănătate nu funcționează. Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat, pentru RFI, că "oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem." Medicii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, pacienții care nu reprezintă urgențe ajung să fie trimiși acasă.

Daniel Osmanovici este fost jurnalist la Antena 1. În urmă cu un an, a devenit purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pacienții reclamă că "numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem".

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, potrivit ministrului Sănătății, responsabilă pentru funcționarea sistemului informatic. Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, promite, la RFI, că "Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului".

Daniel Osmanovici mai spune însă că "Oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem."

Sistemului național care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate este blocat astăzi pentru a 17-a zi consecutiv. Medicii de familie spun că el este complet blocat de la 1 iulie, în timp ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține că problemele ar fi început pe 5 iulie.

Medicii de familie acuză faptul că "din cauza nefunctionarii sistemului nu putem raporta serviciile efectuate în iunie, nu putem primi deconturile pentru serviciile medicale raportate (cine a apucat sa raporteze) deci nu putem factura, prin urmare nu putem primi contravaloarea acestora. Ca urmare, nu vom avea cum sa facem la timp plata utilităților și taxelor pentru salariile angajaților."

"Face CNAS un protocol de agreement cu ANAF sa ne absolve de penalitățile de intarziere!? Sau mai bine nu, dacă își unesc forțele softurile astea doua, ne dam foc la valize...", spune Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Pe data de 12 iunie, medicii de familie semnau o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în care semnalau faptul că sistemul informatic este "în colaps total".

Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic și afirmau atunci că "disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat, adunat, 2-3 ore."

"Medicii de familie din întreaga țară au ajuns la limita suportabilității", se arăta în scrisoarea deschisă semnată de Societatea Națională de Medicina Familiei: "Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria".

Medicii de familie mai spuneau și că trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele și "solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare".

"Disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore", mai spuneau semnatarii scrisorii.

 • Sistemul cardurilor de asigurări de sănătate a costat peste 87 de milioane de lei

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA) și a fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania, amintește Societatea Națională de Medicina Familiei. Contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.

"Contractul de servicii privind implementarea prescripției electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România. În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanța și suportul tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI", se arăta în scrisoarea deschisă a medicilor de familie.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei mai spuneau că "până în acest moment nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect".

 • Sorina Pintea și-a cerut scuze faţă de medici şi pacienţi: Nu Ministerul Sănătăţii gestionează sistemul informatic

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, preciza, pe 12 iunie, ca răspuns la scrisoarea deschisă a medicilor de familie, că sistemul informatic de sănătate, despre care medicii de familie au afirmat că este în 'colaps', este gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi a adăugat că au fost plătiţi "bani grei" pentru pregătirea unor oameni care să asigure mentenanţa acestuia, dar care "nu se pricep" la acest lucru.

"Nu Ministerul Sănătăţii gestionează acest sistem. MS nu a contractat, nu a plătit şi nu gestionează sistemul. Sistemul este gestionat de CNAS. În mare măsură, dau dreptate medicilor de familie, pentru că eu sunt în legătură directă cu câţiva dintre ei şi de fiecare dată, în fiecare zi, îmi aduc la cunoştinţă ceea ce se întâmplă. De altfel, de aceea am şi luat decizia schimbării conducerii casei, am luat decizia verificării acestui sistem încă de acum câteva luni. Au fost pregătiţi oameni pe bani grei ca să poată mentena acest sistem din interior, dar care nu se pricep. (...) Mi s-a spus în felul următor: cardul beneficiază de un contract de mentenanţă pentru funcţionarea cardului de sănătate iar pentru prescripţia electronică există o procedură lansată în acest sens. (...) Am înţeles că de astăzi dimineaţă sistemul merge, am pus şi eu o întrebare retorică: trebuie să fie scandal ca să meargă sistemul? Am cerut mai multe date, dar, repet, nu Ministerul Sănătăţii gestionează acest lucru iar CNAS nu este în subordinea MS, este doar în coordonare", declara atunci Sorina Pintea, la Realitatea Tv.

Ministrul Sănătății mai spunea că sistemul informatic a fost contractat începând din anul 2012 şi a fost modificat de nenumărate ori, dar fără să se ţină cont de anumite aspecte, precum numărul mare de utilizatori în acelaşi timp: "Din păcate, nu funcţionează, nu s-a ţinut cont de numărul mare de utilizatori în acelaşi timp, nu s-a ţinut cont de anumite aspecte. Pe de altă parte, s-au risipit bani pe pregătirea unor persoane care să menteneze sistemul şi care nu se pricep, nu au fost pregătiţi corespunzător. Lucrurile acestea nu se pot rezolva de pe o zi pe alta."

Sorina Pintea a mai precizat că au existat contracte denunţate şi chiar plângeri penale şi şi-a cerut scuze faţă de medici şi pacienţi pentru modul în care funcţionează sistemul.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


70810 vizualizari

 • +37 (39 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:05)

  [anonim]

  • +27 (31 voturi)    
   Pe 10 08 2019 P$D sa Moara Oricum (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:08)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   Fie in chinuri, Fie prin sepukku

   Kiseleffzece oricum se va prabusi, hai sa fie pe 10 08 2019
  • +16 (20 voturi)    
   De ce ar trebui sa fim revoltati? (Joi, 18 iulie 2019, 6:09)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu NOI suntem cei care l-am votat pe Dl. Osmanovici?
   In decembrie 2016, cand am votat masiv pedesereul?!

   A fost alegerea Poporului - asta am dorit, asta am votat!
   • -7 (11 voturi)    
    In plus fata de vot ... vorbind despre IT (Joi, 18 iulie 2019, 8:49)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

    In plus fata de vot ...
    ...vorbind despre IT, tot voi vreti ca "in tara cu cei mai buni IT-isti din lume", acestia sa continue sa nu plateasca impozite.
    Altfel, sigur, sanatatea, educatia, transportul sa fie gratuite pentru cei mai buni IT-isti din lume!

    PS: Acelasi popor a ales invers in Mai, da' nu te vad in strada dai jos pesedoii. Anul trecut erai acolo, cautai "Next Level", acum ai disparut! Cum se explica?
    • +3 (3 voturi)    
     it-ul ui ghita,, draga (Joi, 18 iulie 2019, 9:19)

     FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Inteleg, mai draga, ca te referi cumva la firmulitele Marelui Patriot National cel prignit de "Statul Perpendicular" Sebi Ghita ? Ca sa fim totusi corecti. Orice om de bun-simt stie cine a avut la greu contracte cu statul: Sebi Ghita si firmele lui. Sau nu ne convine asta ?
     • -7 (7 voturi)    
      Mai draga, Ghita sau Ne-Ghita (Joi, 18 iulie 2019, 10:01)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui FPop2013

      Mai draga, Ghita sau Ne-Ghita ...

      ... rezultatul muncii IT-istilor romani neplatitori de impozite e cel care se vede. Si nu e singurul domeniu!
      • +4 (4 voturi)    
       esti indoctrinat (Joi, 18 iulie 2019, 10:49)

       ati [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       Ce legatura are IT-ul sau programatorii in speta cu ce fel face contracte ghita, siveco si altii ca ei? Cand seful tau iti spune ca trebuie sa faci un lucru de 10, tu treci peste el si faci unul de 100 si apoi ceri o dublare de salariu, corect? Hai sa nu ne c.. pe noi. Inteleg ca ai vederi inguste , dar nu suntem toti prosti
      • +3 (3 voturi)    
       total gresit (Joi, 18 iulie 2019, 10:53)

       programatoru [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       e rezultatul alegerii PSD+ALDE+UDMR+PNL+PMP, adica aceeasi oameni de 30 de ani, care isi impart contracte, in functie de cum bate vantul

       sau crezi mai draga, ca toti it-istii sunt la fel ca cei care au lucrat la ghita srl? iti spun cu siguranta ca cei care lucram la privat (adica nu firme ghita srl) pe IT, daca am face o buleala de asta clietnului, maine nu mai existam pe piata .. dar uite ca nu se intampla si domeniul IT creste

       si mai e un aspect foarte important, tu dai vina pe muncitori cand se darama o casa prost construita, DAR exista un sistem bine pus la punct de management, testare, verificare ... care cu siguranta nu a fost la calitate care trebuie pentru ca ghita srl, pentur ca atunci cand e coruptie, managementul e corupt si automat toti factorii de decizie ierarhic sunt pusi pe acelasi criteriu de incompetenta ... si zi-mi si mie un om destept care e condus de o loaza PSD-ista, care vine cu bemveu, si are chef de munca patriotica
    • +6 (6 voturi)    
     prietene IT-istii de care e vorba ... (Joi, 18 iulie 2019, 10:56)

     olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     sunt angajati pe nepotisme, pile, spagi; astia nu sunt IT-isti sunt niste incompetenti cam ca marea majoritate de la stat. M-am apucat zilele acestea sa inchid o firma care nu a functionat niciodata si abia la al 3-lea drum la Registrul Comertului Brasov am putut depune cererea de inchidere. De 2 ori mi-au dat informatii gresite si incomplete, am folosit si site-ul reg comertului dar si ala avea cererea expirata. Persoanele de la informatii sunt sictirite, raspund in plictiseala si cu atitudine de mari experti.
     Astia trebuie dati afara.
  • +5 (7 voturi)    
   Eu zic să-și schimbe denumirea. (Joi, 18 iulie 2019, 8:48)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   De ce să se numească Casa Națională de Asigurări de Sănătate?O OUG și se numește Casa Națională de Asigurări de Moarte.Poate de înmormântări reușesc să se ocupe,că de sănătate,nu știu ce-i aia.Încheie un protocol cu BOR și când nu le iese planul aranjează cu Olguța,cu Budăi,că fac ăia niște promisiuni că vor crește pensiile peste 5-10 ani,că mori de fericire.
   • +4 (4 voturi)    
    Casa nationala de tras tepe pacientilor (Joi, 18 iulie 2019, 10:56)

    olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    ...
   • +3 (3 voturi)    
    Nu esti departe de adevar (Joi, 18 iulie 2019, 13:35)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Se plateste mai mult pe un pacient care iese intre 4 scanduri, dacat pentru unul care iese sanatos....Pe bani nostri ! Din bani nostri .
 • +28 (30 voturi)    
  Redactia Hotnews (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:08)

  un domn [utilizator]

  CNCD va primi acest articol ?
 • +32 (32 voturi)    
  Telekom (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:13)

  Captain Obvious [utilizator]

  A luat o amendă incredibilă că le a picat câteva minute rețeaua.
 • +43 (43 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:16)

  polonyca [anonim]

  • +7 (9 voturi)    
   @polnyca (Joi, 18 iulie 2019, 7:40)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Si mama domnului nesimtit face sex... asa ca de ce sa nu o faca cu toti?? Jegul nu era antenist ?
 • +34 (38 voturi)    
  "Oamenii mor oricum..." (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:32)

  OmniStudio [utilizator]

  ...ceea ce-i dorim si domniei sale, si familiei domniei sale.
  Poate ca asa va intelege...
  • +13 (17 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 18 iulie 2019, 0:02)

   Porumbelul Vidanjor [anonim] i-a raspuns lui OmniStudio

 • +18 (20 voturi)    
  HalaT "om ",halaT purtator,halaT "sistem " (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:36)

  Plagarus [utilizator]

  Certificarea halaT/l este folosita si in RO,pt.procedura de taiere fara asomare cu derogare pt. MS ?
 • +35 (37 voturi)    
  Ireal! Si domnul asta ramane in functie! (Miercuri, 17 iulie 2019, 21:11)

  V. Istina [utilizator]

  O guvernare antiromaneasca. Un sistem nu prost functional, ci parca facut sa nu functioneze pt a produce rau.
 • +30 (30 voturi)    
  Asha e bre nea''caisa (Miercuri, 17 iulie 2019, 23:16)

  bogdan1477 [utilizator]

  Da' daca tot suntem la voia sortii, de ce mai platim 10% impozit la CASS?!? Daca tot oricum murim si cu si fara asigurare medicala.... Poate dupa declaratia asta ar trebui sa refuzam sa mai platim cei 10% la stat si sa-i folosim cand o fi nevoie la privat, sau direct la spitalul de stat, dupa caz. Acolo, cu banul jos, sau cu asigurare porivata, sigur nu ni se va raspunde ca oricum suntem datori cu o moarte...
 • +30 (30 voturi)    
  un dobitoc, imaginea guvernarii de-altfel (Miercuri, 17 iulie 2019, 23:22)

  AliKimiku [utilizator]

  Sa-i spuna cineva cretinului ca nu despre morti e vorba ci despre aia care inca sunt vii.
  Daca in privat iti pica sistemul o juma de ora(in cazul unei banci esti mancat si juma din zona de IT zboara sau fac ore suplimentare de le ies pe nas). Dac aesti magazin online iti zboara vanzarile in doar 4 zile pana la faliment.
  Iar cretinoidul spune ca oricum mor oameni, jobul lui e probabil doar sa faca receptia. Pai sa il mute la statistica mortalitatii pe individ desi ma indoiesc ca aparatul matematic nu i-ar permite mai mult decat 2+2.
  • +28 (30 voturi)    
   Educatia de Latrina Unu (Miercuri, 17 iulie 2019, 23:35)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   A acestui Mocofan cu Nume PanSlavic spune totul
   • +7 (7 voturi)    
    Cred că este turc din Anatolia. (Joi, 18 iulie 2019, 9:02)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Acest nesimțit cinic trebuie dat afară in șuturi.
 • +26 (28 voturi)    
  DE_MI_SI_A (Miercuri, 17 iulie 2019, 23:36)

  tirolez [utilizator]

  Antenele ce fac,taac? Incredibila solidaritatea de haita. Parca acum mai multi ani a facut valuri stirea ca Gadea i-a zis in direct unui sef CNAS ca e un criminal.
  • +19 (19 voturi)    
   Latrinele Incaseaza Bani (Miercuri, 17 iulie 2019, 23:46)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Din Reclame pentru produse care poate le cumparam si noi

   https://campaniamea.declic.ro/petitions/stop-publicitatii-pe-televiziunile-mincinoase
 • +18 (20 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 18 iulie 2019, 0:04)

  Porumbelul Vidanjor [anonim]

 • +30 (30 voturi)    
  intr-o țară normală, (Joi, 18 iulie 2019, 0:06)

  Whatsupdoc [utilizator]

  asemenea individ era demis in secunda 2. cum noi trăim intr-o tupeocrație...
 • +17 (17 voturi)    
  Selectie naturala (Joi, 18 iulie 2019, 2:33)

  CarlosKent [utilizator]

  Selectie naturala cum spunea cineva candva undeva.
  • +2 (2 voturi)    
   In sfarsit a facut plopul pere (Joi, 18 iulie 2019, 12:12)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui CarlosKent

   si rachita hahalere.

   Altfel n-ar fi declarat omu' asa ceva.
   Cum facem sa nu mai platim ?
 • +11 (13 voturi)    
  Este de fapt imaginea poporului, (Joi, 18 iulie 2019, 7:15)

  ABBV [utilizator]

  a noastra a tuturor. Este imaginea nepasarii si inconstientei noastre. Este imagine unui popor care a ramas profund comunist, "Sa faca statul" eu nu fac nimic am status de vedeta. Este accea imagine "merge si asa"
  Vreti un stat normal nu mai stati ca popandaii. Nu mai votati guverne sociale doar pentru cativa. Nu mai votati politicieni frustrati cu complexul dumnezeu indiferent de partid. Nu votati politicieni care nu pun in aplicare voia poporului exprimata prin doua referendumuri deja! ........Lista este lunga!.....Fiecare poate pune umarul la normalizare.
  • +2 (2 voturi)    
   Exact!!!!!!!!!!!!! (Joi, 18 iulie 2019, 12:12)

   MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   Total de acord. Demonstratiile sunt bune, dar cel mai eficient e votul si doar votul.

   Nu mai votati aceeasi mincinosi si aceleasi partide PSD, PNL, PMP, PD(L)/ALDE, care de 30 de ani au condus Romania.

   Daca nici astia, USR sau PLUS nu fac treaba, nici o problema, vor pleca si ei repede acasa!!!!!!!

   Cheia e ca Romania sa nu mai ii voteze pe aceeasi care nu fac treaba. Cu putin noroc, poate schimbandu-i des, avem sanse de unii care fac cu adevarat treaba!!!!!!!!
   • 0 (0 voturi)    
    ce expresie nefericită! (Vineri, 19 iulie 2019, 9:18)

    periscop [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

    ”Îmi fac treaba” ; ”important e să-și facă fiecare treaba” etc. Eu ”îmi fac treaba” (mare sau mică) atunci când e nevoie; cum ar fi să apar la tembelizor sau într-o știre (de cacao) și să declar una ca asta?!
    • +1 (1 vot)    
     Fiecare cu imaginatia lui (Vineri, 19 iulie 2019, 13:22)

     MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui periscop

     Vad ca ai imaginatie bogata. Daca tu te gandesti la treaba mica sau mare cand auzi "treaba" inseamna ca ce faci tu la job zilnic tot in aceeasi logica se inscrie?
 • +12 (12 voturi)    
  RUSINE (Joi, 18 iulie 2019, 7:34)

  Diana Iorgu [anonim]

  Evident ca nu-l intereseaza pe Daniel ce se intampla cu cardurile de sanatate. De ce l-ar interesa? Ce e trist este ca nu mergre NIMIC in ceea ce priveste casa nationala de sanatate. De curiozitate uitati-va la declaratiile de avere ale celor din CNAS si CASMB. De unde au dom'le astia salarii de mii de euroi pe luna? CE face un sef de birou de are 6000 de lei pe luna? Si oamenii mor cu zile, evident cum zice si idiotul asta de Daniel. Oricum mor cu si fara card de sanatate. Dar de ce suma s-a investit in aceste carduri de ce nu amintesti bai idiotule? Sau de salariile fabuloase din sanatate. Poate triite Sorina niste oameni si pe la CNAS si CASMB. Sorino, tu te-ai uitate pe declaratiile de avere ale celor din CNAS si CASMB?
 • +8 (10 voturi)    
  Sistemul de sanatate in RO (Joi, 18 iulie 2019, 7:37)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Un sistem CRIMINAL,condus de acesti Manghele de la CNSAS si de minsitreasa Pintea, o politruca incompetenta ca orice pesedist.
 • +6 (6 voturi)    
  Da' (Joi, 18 iulie 2019, 7:40)

  Jar [utilizator]

  de farmacisti...?
  Eu stiu o farmacie care elibereaza medicamente C/V in valoare de 5mld.de lei.Asta inseamna vreo 32 de retete pentru care farmacia primeste 35.01 RON/bucata.Adica ,farmacia castiga vreo 1000 RON la vanzari de 500.000 de RON.
  Povestesc astea si pentru cei care sustin impozitarea pe cifra de afaceri.
 • +10 (10 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 18 iulie 2019, 7:48)

  Elfu [anonim]

 • +13 (13 voturi)    
  Declaratie cinica (Joi, 18 iulie 2019, 7:59)

  Mihai49 [utilizator]

  Daca romanii mor oricum, logic este sa ne intrebam la ce ne mai trebuie acest sitem ?
  De ce sa dam bani degeaba ?
 • +10 (10 voturi)    
  guvernul face economii (Joi, 18 iulie 2019, 8:08)

  g01an [utilizator]

  astia nu mai au bani. asta este singura explicatie.

  guvernul i-a constrans sa puna jos sistemul ca sa reduca macar o luna, doua cheltuielile si astia acum se simt prinsi la colt si reactioneaza ca animalele.

  nu ministerul gestioneaza sistemul informatic, dar este raspunzator de institutiile care l-au comandat si are instrumentele necesare pentru a corecta situatia sau pentru a o ancheta.
 • +12 (12 voturi)    
  mda (Joi, 18 iulie 2019, 8:21)

  SoulSearcher [utilizator]

  mai uitativa pe la antene... ca indivizi ca astia sa ajunga in locuri caldute pe la stat.. pe bani grei nu alta

  daca n-are 20.000 lei net pe luna.. atata rau
 • +8 (8 voturi)    
  87 de milioane de lei (Joi, 18 iulie 2019, 8:24)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  87 Milioane RON ~= 18 Milioane EURO

  In privat, un proiect software, pentru astfel de bani, ar trebui sa fie ceva foarte deosebit sau/si o echipa foarte mare.
  • +1 (5 voturi)    
   Avioane (Joi, 18 iulie 2019, 9:25)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   Daca cumperi un BMW serie 7 sau un Logan exista o cinditie esentiala pentru a functiona: trebuie sa ai un sofer, daca se poate calificat.
   Si din cand in cand trebuie sa faci un ITP, si sa mai schimbi niste cauciucuri sa pui ulei, macar filtre de polen si cateodata sa mai platesti o firma sa faca asta.

   Daca ai un logan si vrei sa meraga pe un circuit de 24 de ore atunci este un circuit special(
   24 Heures du Mans este o cursă de anduranță care are loc anual în luna iunie pe circuitul de la Le Mans,)
   Chiar dai putini bani pe logam, in cursul circuitului de 24 de ore din Le Mans, soferul apasa de 4000 de ori pe frana. Asta inseamna ca trebuie sa ai o echipa care sa se ocupe de asta si consumabile.
   De exemplu un set pentru frana de la Brembo pentru o masina care sa mearga 24 de h, este 20.000 de euro ( disc si placute de frana Brembo-GTR-series)

   Concluzia: daca vrei ceva sa mearga 24h din 24h, uita de costul initial. Poti sa iei si un Logan de 7000 de euro, placutele de frana ca sa meraga 24 de ore vor costa tot 20000 de euro. si o echipa tehnica pe masura.

   Nu a venit ziua in care masinile sau sistemele informatice sa functioneze fara intretinere si fara soferi. Chiar si alea fara soferi (tesla, google, necesita niște asistenta)
   • +4 (4 voturi)    
    Despre ce vorbesti??? (Joi, 18 iulie 2019, 9:58)

    MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    Dude, s-au platit aproape 20 de MILIOANE de EURO pe un sistem informatic care NU MERGE!

    Ce trebuie sa faca sistemul asta? Sa tina niste inregistrari foarte simple, vorbim de niste date personale si tranzactii extraordinar de simple.

    E incredibil cum 20 de milioane de euro nu au fost suficienti pentru asa ceva.
    Presupunand ca pentru implementarea software s-au platit doar o TREIME din suma, adica 6,000,000 EURO.

    Daca a fost o echipa de 10 oameni, si pentru fiecare sa zicem ca firma a incasat in media 10.000 EURO, asta inseamna pe an 1,200,000 EURO pe an.

    Deci 10 oameni pentru care s-a incasat 10.000 E/luna au muncit zi de zi, 8h pe zi, timp de 5 ANI pentru un sistem informatic CARE NU MERGE????? LOL
    • -2 (2 voturi)    
     Poate sint neintelegeri financiare (Joi, 18 iulie 2019, 11:42)

     n.dumiritu [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

     De ce pui blam pe implementare? Sist. ala a functionat perioade indelungate. Ca sa-l mentii, ai nevoie de cineva calificat ca sa stea linga el. Nu stiu cine face intretinerea lui acum. Eu vad 2 posibilitati:
     a. cel care face intretinerea sistemului il "gituie" pentru a forta noi conditii de contract si plata;
     b. beneficiarul nu-si respecta contractul cu furnizorul de intretinere (intirzie plata facturilor), si atunci furnizorul nu are alta cale decit sa isi retraga lucratorii.
     • +3 (3 voturi)    
      interesant (Joi, 18 iulie 2019, 12:27)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui n.dumiritu

      insa tocmai Marele Teamnet NU e capabil sa ofere o solutie long term si fara support tehnic ? de obicei suportul tehnic are chestiuni de up date, aplicatia se prezuma Grozava ca sa aiba bug uri, ori Nr bug urilor Team net este cam mare...sau bug urile sunt intentionat plasate ca sa cumperi si support tehnic ?
    • +1 (1 vot)    
     :) (Joi, 18 iulie 2019, 14:16)

     Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

     Tu cand cumperi masina o cumperi cu sofer sau o conduci tu?
     Chiar presupunand ca o cumperi cu sofer, nu crei ca din cand in cand trebuie sa mai apari si tu si sa-i spui unde sa te duca?
     Si daca benzina din rezervor se termina, sa-i mai pui putina?
     Sau daca e plina de praf sa o mai speli.
     Sau daca tot ai cumparat-o cu sofer macar sa fie "cineva" "priceput" sa-i spuna soferului spala masina si interior si exterior.
     Daca in administratie nu exista specialisti care sa poata spune lucruri simple...
     Adica replici de genul: eu nu sunt sofer si nu stiu daca masina trebuie spalata interior sau exterior, sa spuna altcineva...
     nu cred ca sunt rare, de asta putine loganuri au castigat le mans.

     Hai sa ne închipuim ca faci o pana de cauciuc cu mașina logan care merge 24 de ore, si dureaza 6 luni sa schimbi cauciucul. Ai la dispozitie echipa ENZO Ferrari platita cu 10000 de euro pe ora, echipa top gun dotata de top. Numai ca tu nu ai cauciucul, si cand esti in timpul cursei seful tau intreaba: de vara sau de iarna... Ce face Echipa de la Ferrari? iti pune o roata de caruta si iti ureaza succes.
 • +8 (8 voturi)    
  Și viermușul mai lucrează încă la CNAS? (Joi, 18 iulie 2019, 8:24)

  prec [utilizator]

  Hei, politruca născătoare de drogați, de ce mai lucrează ăsta la CNAS????
 • +6 (6 voturi)    
  Pai e ok! (Joi, 18 iulie 2019, 9:54)

  Mircea1978 [utilizator]

  Ce poti sa ii ceri unuia de a fost la Antena1 pentru 10 ani!!!
  Un troglodit, un om al cavernelor, cu apucaturi de Caveman.
 • +6 (6 voturi)    
  in cazu asta (Joi, 18 iulie 2019, 10:29)

  liviu_ [utilizator]

  hai sa nu va mai platim (nici salarii , nici pensii).
  la ce va mai platim?!
 • +6 (6 voturi)    
  nici un postac psd (Joi, 18 iulie 2019, 10:34)

  liviu_ [utilizator]

  care sa apere partidul mult iubit?!
  ce ati patit ma?!
  • +2 (2 voturi)    
   Ha (Joi, 18 iulie 2019, 12:12)

   mithrill [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Se pare ca nu mai sunt bani nici macar pentru postacii partidului.
 • +5 (7 voturi)    
  Nu ne mai facem bine niciodata ca popor (Joi, 18 iulie 2019, 10:47)

  Frankie [utilizator]

  De aia s-a golit Romania, toti oamenii buni, tineri si frumos au plecat peste hotare sa-si caute o vita mai buna.
 • +3 (3 voturi)    
  Dom' director (Joi, 18 iulie 2019, 12:10)

  ruskimushki [utilizator]

  te prinde intr-o zi pe zebra.
  Ai grije ce le spui medicilor.
  dar probabil la relatiile matale, te lipesti in vreo clinica straina, ca acolo mergeti ca mushtele la excremente, de placere.
 • +1 (1 vot)    
  De conferinta de presa -a auzit ambuscatul asta ?! (Vineri, 19 iulie 2019, 9:42)

  deval [utilizator]

  (A motivat ca era obosit dupa ce a vorbit cu zeci de organe de presa.... .)
  Un respectabil instalator, cizmar , ar fi putut fi obosit daca era supus la un tir de intrebari in loc sa faca munca lui obisnuita !
  Daca noi il acuzam de o leziune dancileza, da putea motiva astfel numai ca afirmatia este imorala si de neacceptat pentru orice persoana normala la cap, avand orice nivel de instructie !!
  Intelegem ca cei doi , nu pot fi demisi nici de dancileza , nici de ministresa sanatatii si acestia pot urina pe noi nestingheriti si in viitor !! Mai intelegem ca Casa de sanatate este inca un stat in Statul Mafiot !!
 • 0 (0 voturi)    
  Stimate (Miercuri, 24 iulie 2019, 20:34)

  szadi62 [utilizator]

  Daniel Osmanovici,cu parere de rau iti spun ca esti un bou.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by