Propunerea ca Muzeul Holocaustului să fie construit în curte la Antipa a fost făcută de Institulul ”Elie Wiesel”. Explicațiile directorului: Este adevărat că zona este protejată, dar asta nu însemnă că nu se pot face construcții acolo

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 25 iunie 2019, 17:05 Actualitate | Esenţial


Muzeul Antipa
Foto: Ministerul Culturii
Propunerea ca Muzeul Holocaustului să fie construit în curtea Muzeului Antipa a fost făcută de Institulul ”Elie Wiesel”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Acesta a explicat că Institutul a căutat altă locație după ce Consiliul General al Municipiului București nu a dat în administrare, în acest scop, imobilul de pe Str. Lipscani nr. 18-20. Alexandru Florian spune că Institutul a renunțat la proiectul de a amenaja muzeul în clădirea de pe strada Lipscani.

Ne-am orientat după ce am avut o consultare cu coordonatorii noștri de la Secretariatul General al Guvernului, fiind un proiect guvernamental, să găsim o disponibilitate pe domeniul public al statului, deci o proprietate asupra căreia Guvernul României se poate pronunța. Am observat că la Muzeul Antipa există o curte foarte mare, cam 10.000 de mp, care stau practic neutilizați din punct de vedere instituțional, de când este acest muzeu, și am întrebat la Ministerul Culturii, am avut o discuție cu ministrul Culturii și ni s-a spus că nu există un proiect imediat de dezvoltare muzeală acolo sau instituțională. Când am făcut propunerea am plecat de la cel puțin două considerente: situarea în zonă, sunt deja 3 muzee și dacă s-ar mai adăuga unul public, tot al statului, un muzeu național, s-ar întregi, s-ar diversifica zona, s-ar face un mini cartier muzeal acolo, care ar atrage public pentru toate muzeele, deci ar crește potențialul”, a declarat Alexandru Florian pentru HotNews.ro.

Acesta spune că se poate construi acolo, chiar dacă este zonă protejată, iar în ceea ce privește spațiul verde, acesta poate fi amenajat în altă parte.

Este adevărat că zona este protejată, cum a spus dl. director de la Antipa, dar asta nu însemnă că nu se pot face construcții acolo, se poate construi, dar numai cu avizul Comisiei Monumentelor Istorice. (...) Este adevărat că este verde, pe pământ crește ceva, dar nu era un spațiu public. Un muzeu nu poți să faci oriunde, trebuie să existe anumite caracteristici, să atragă public. Am făcut această solicitare, se evaluează guvernamental, nu noi decidem. (...) Este o curte care are cam 10.000 de mp și este nefolosită. Se mai poate construi încă o instituție muzeală. Spațiul verde se poate construi în altă parte. Atunci nu mai construim nimic”, a mai explicat acesta.

În ceea ce privește amenajarea Muzeului Holocaustului în clădirea de pe strada Lipscani, Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” spune că a renunțat la acest proiect.

”În septembrie 2016, Consiliul General al Municipiului București a dat în administrare Institutului Wiesel o clădire pentru a se înființa acest muzeu Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România, într-un proiect guvernamental și susținut de Administrația Prezidențială, în care Institulul ”Elie WieselȚ este cel care trebuie să realizeze practic proiectul. În acest an în februarie, martie, aprilie, mai, Consiliul General al Municipiului București a retras de 4 ori proiectul dat în septembrie 2016. Este imobilul lor, ei au renunțat. Practic ei nu au mai dat clădirea, ați auzit ce mesaje au fost, să se facă un muzeu, dar în cartierul Evreiesc, pe scurt am fost obligați să ne reorientăm să găsim un alt spațiu sau un imobil unde să continuăm un proiect care de doi ani și jumătate stagnează și în care s-au investit circa 50.000 de euro și s-au pierdut. Probabil o să-i solicităm Primăriei Capitalei. Am demarat un concurs care a fost anulat. Când pleci la drum cu un proiect, când ai niște etape și investești niște bani, practic din luna ianuarie noi stăm și am pierdut banii, am anulat concursul unde am avut competitori, noi în ianuarie trebuia să anunțăm câștigătorii, s-a terminat povestea. Cât să așteptăm? Până votează de 100 de ori Consiliul General? Ei erau parteneri, nu și-au înțeles poziția. Am anulat, nu putem să o luăm de la capăt. Practic nu ni s-a dat clădirea, s-a renunțat, trebuie să te reorientezi spre altceva. Chiar dacă ar mai vrea să o dea înapoi, este greu să o primim după ce am anulat un concurs”, a explicat directorul general al Institutului ”Elie Wiesel”.

Reamintim că Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a înaintat luni un răspuns către Ministerul Culturii, prin care îşi manifestă opoziţia faţă de ideea înstrăinării a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Muzeul "Antipa", instituţia muzeală a primit, din partea autorităţii finanţatoare - Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale -, solicitarea de a răspunde unei adrese venite dinspre Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri pătraţi din parcul muzeului în vederea realizării unei alte construcţii.

"De asemenea, anterior primirii acestei adrese, managerul Muzeului, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul "Antipa" îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat şi pe care nu o doreşte. Muzeul îşi manifestă regretul pentru această situaţie de confuzie, de care nu se face vinovat, şi îşi reafirmă intenţia păstrării integrităţii parcului istoric", precizează sursa citată.

Argumentele care îndreptăţesc refuzul instituţiei muzeale sunt legate de: calitatea de monument istoric a muzeului, în integralitatea sa, apartenenţa la o zonă construită protejată; importanţa spaţiului verde din incinta instituţiei, nevoia de spaţiu pentru activităţile muzeului.

Potrivit sursei citate, "datorită dezvoltării patrimoniului şi diversificării activităţilor din ultimii 100 de ani, muzeul are nevoie de suplimentarea depozitelor pentru colecţiile în continuă creştere, de un spaţiu adecvat pentru organizarea de expoziţii temporare de anvergură, dar şi de spaţii noi de expunere".

În opinia conducerii instituţiei, extinderea muzeului va asigura depozitarea colecţiilor în condiţii optime de climat şi securitate; dezvoltarea colecţiilor în spaţiile nou construite, inclusiv oferirea de spaţiu temporar sau permanent pentru colecţii aflate în dificultate la oricare alte muzee de profil din ţară; organizarea optimă a programelor cultural-educaţionale şi de valorificare a patrimoniului (expoziţii temporare etc.); creşterea substanţială a numărului de vizitatori, prin folosirea spaţiilor expoziţionale nou create, ceea ce ar creşte sustenabilitatea financiară a muzeului, şi dezvoltarea activităţii curatoriale şi de cercetare a patrimoniului în spaţiile eliberate în vechea clădire a muzeului.

Aceasta spune că păstrarea intactă a suprafaţei de teren ce aparţine muzeului este de o importanţă capitală, fiind practic garantul existenţei şi dezvoltării Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

În context, instituţia îşi manifestă încrederea că Guvernul va lua în considerare "necesitatea păstrării parcului actual şi a extinderii spaţiilor Muzeului, fără afectarea spaţiului verde".

Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare şi un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" este unul dintre cele mai vizitate muzee din Bucureşti şi din ţară.

Argumentele Muzeului Antipa:

1. Calitatea de monument istoric a muzeului, în integralitatea sa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este înscris în L.M.I. ca monument istoric de importanță națională, având codul B-II-m-A-18983 şi adresa: Șoseaua Kiseleff Pavel Dimitrievici nr. 1, sector 1, municipiul București.

Imobilul Muzeului Antipa a constat încă de la început din clădirea principală, precum și din parcul Muzeului Național de Istorie Naturală, care a fost opera arhitectului peisagist francez Édouard Redont.

Un alt plan de amenajare peisagistică a curții muzeului a fost realizat de arhitectul peisagist Fritz Rebhuhn în anul 1943. Din analiza acestor planuri rezultă că edificiul studiat a fost gândit într-o relație de simbioză cu situl natural în care a fost amplasat, sit definit ca atare până la edificarea clădirii muzeului.

Considerăm că pierderea unei părți importante din suprafața curții muzeului – 5.300 mp echivalează cu circa 45% din suprafața liberă de construcții –, ar altera major relația simbiotică gândită inițial între clădirea muzeului și incinta sa.

2. Apartenența la o zonă construită protejată

Muzeul „Grigore Antipa” face parte din Zona Construită Protejată nr. 84 Parcul Delavrancea, curtea sa fiind marcată ca spațiu verde amenajat. Regulamentul zonei protejate cu grad de protecție maxim impune protejarea valorilor arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor.

3. Importanța spațiului verde

Un alt element foarte important al zonei este vegetația abundentă păstrată în cadrul incintei, care se află într-o zonă a orașului unde traficul, atât cel auto cât și cel pietonal, este extrem de intens. Prezența vegetației în curtea muzeului conferă incintei și zonei o parte importantă din caracterul său deosebit, fiind o sursă de aer proaspăt și răcoare pe timpul verii și oferind liniște prin absorbția poluării fonice cauzată de circulație. Prin urmare, prezența vegetației este de o importanță majoră în zonă, contribuind din plin la confortul urban.

În plus, spațiul verde din incinta muzeului a fost în ultimii cinci ani terenul pe care s-au desfășurat numeroase activități în aer liber pentru copii, activități care s-au bucurat de un mare succes și de un număr impresionant de participanți.

4. Nevoia de spațiu pentru activitățile muzeului

Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare și un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este unul dintre cele mai iubite și vizitate muzee din București și din țară.

În același timp, datorită dezvoltării patrimoniului și diversificării activităților din ultimii 100 de ani, muzeul are nevoie de suplimentarea depozitelor pentru colecțiile în continuă creștere, de un spațiu adecvat pentru organizarea de expoziții temporare de anvergură, dar și de spații noi de expunere.

În perioada recentă, prin Contractul de management nr. 86/18.09.2017 este prevăzută extinderea muzeului printr-o construcție subterană care să păstreze intact spațiul verde și care să ofere spațiile suplimentare de care muzeul are nevoie.

Extinderea muzeului va genera următoarele beneficii:

1. Depozitarea colecțiilor în condiții optime de climat și securitate.

2. Dezvoltarea colecțiilor în spațiile nou construite, inclusiv oferirea de spațiu temporar sau permanent pentru colecții aflate în dificultate la oricare alte muzee de profil din țară

3. Organizarea optimă a programelor cultural-educaționale și de valorificare a patrimoniului (expoziții temporare etc.).

4. Creșterea substanțială a numărului de vizitatori, prin folosirea spațiilor expoziționale nou create, ceea ce ar crește sustenabilitatea financiară a muzeului.

5. Dezvoltarea activității curatoriale și de cercetare a patrimoniului în spațiile eliberate în vechea clădire a muzeului.

Saga Muzeului Holocaustului din România: Prima pistă, Palatul Dacia, anulată de Instanță

Consiliul General a dat imobilul în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" în septembrie 2016, pentru a face Muzeul Holocaustului, însă în 2018 instanța a anulat hotărârea de Consiliu argumentând că nu se poate schimba destinația acelui imobil, clădire achiziționată de Primăria Capitalei pentru a găzdui Pinacoteca Capitalei.

Ulterior, la începutul lunii martie 2019, solicitarea a fost repusă pe masă Consiliul General, dar acesta nu a aprobat darea în administrare a imobilului de pe Str. Lipscani nr. 18-20, către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" pentru realizarea Muzeului de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Proiectul avea nevoie de 36 de voturi pentru a fi aprobat șia obținut doar 34, 12 abțineri și un vot împotrivă.

Câțiva consilieri generali care au luat cuvântul au declarat faptul că acest imobil a fost cumpărat cu 13 milioane de euro pentru a fi amenajată acolo Pinacoteca Municipiului București, deci nu este oportună schimbarea destinației, dar și faptul că proiectul de hotărâre nu are un aviz de la Ministerul Culturii, ceea ce va duce din nou la anularea hotărârii.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12704 vizualizari

 • +64 (68 voturi)    
  ce pacalici jegos (Marţi, 25 iunie 2019, 17:13)

  loveparade [utilizator]

  ne-am uitat si noi unde era teren liber(de preferat in zona ZERO a orasului) ca doar nu ne-om face muzeu in Militari...
  si daca e protejat, ce-i daca, asta inseamna ca nu se poate construi.
  ulterior vom "construi spatiu verde in alta parte", pe la Chitila asa...
  curat kosher, moncher
  • +7 (7 voturi)    
   Explicațiile directorului (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:32)

   Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

   Este adevărat că zona este protejată, dar noi suntem si mai protejati.
  • +2 (2 voturi)    
   Si ce daca? (Vineri, 12 iulie 2019, 6:03)

   Gabriela Ionela [anonim] i-a raspuns lui loveparade

   Sa-si construiasca mizeria aia nu doar in fata muzeului Antipa, ci chiar pe el sau inauntru. Eu una tot nu ma duc acolo la ei sa vad ceva/sa platesc vreun bilet. daca nu li se renteaza ca incasari la bilete,o sa plece singuri de acolo cu tot circul lor. Vor sa se extinda in zona zero ca acolo sunt potentiali clienti printre care si straini.
 • +51 (53 voturi)    
  aha... (Marţi, 25 iunie 2019, 17:14)

  un om [utilizator]

  deci tot despre bani e vorba, nu de muzeul evreiesc in sine :) multora li se pare ca spatiul verde din curtea muzeului Antipa e prea verde si ar putea fi acaparat usor...asemanator depoului din spatele guvernului. Ce sa-i faci? o turma de oi fara caini ciobanesti e ca si mancata de lupi... doar ca lupii sunt destepti: lasa oile sa se si inmulteasca ca sa aiba ce manca si la anul.
  • +20 (22 voturi)    
   Cartierul Evreiesc (Marţi, 25 iunie 2019, 22:46)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui un om

   De ce nu se construiește muzeul in Cartierul Evreiesc din zona Unirii ? De ce vor doar la Victoriei sau pe Lipscani ?
   • +6 (6 voturi)    
    Vor sa ia de la noi, nu de la ei. Ce ghiseft ar fi (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:25)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    Cum adica, sa dea de la ei? Asa (cu intonatie) se fac ghisefturile?

    Muzeul pare un pretext pentru a obtine un teren si/sau o cladire in centru.

    Mai exista inca un muzeu similar pe linga magazinul Cocor si nu am vazut sa fie supra-aglomerat de vizitatori.
 • +43 (47 voturi)    
  Loc pentru muzeu (Marţi, 25 iunie 2019, 17:18)

  baligosul [utilizator]

  Un muzeu dedicat evreilor din România în București ar trebui făcut pe bază de reciprocitate, să se facă un muzeu dedicat românilor la Tel Aviv...
  În București, locurile unde ar putea fi făcut un astfel de muzeu ar trebui făcut într-una din zonele care au fost cartiere cu locuitori unde majoritatea erau evrei, Călărași, Dudești, Văcărești, în curtea Templului Coral ar putea să-și facă evreii din România un muzeu, fac un circuit, întîi la muzeu, apoi la templu, cu smerenie și rugăciuni.
  • -6 (12 voturi)    
   Nope, ideea e alta (Miercuri, 26 iunie 2019, 7:34)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   Muzeul holocaustului este gandit pentru a aduce aminte generatiior viitoare de romani de ce au facut inaintasii lor.
   • +4 (4 voturi)    
    Ideile dau idei... (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:55)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Efectul ar putea fi contrar.
 • +28 (28 voturi)    
  Asa este (Marţi, 25 iunie 2019, 17:31)

  ddanescu [utilizator]

  In romania "protejat" inseamna 0
 • +35 (39 voturi)    
  Probabil nu au bani saracii israelieni (Marţi, 25 iunie 2019, 17:32)

  socialismic [utilizator]

  Si nu pot gasi o cladire de cumparat sau un teren privat . Tot statul roman trebuie jumulit.
 • +29 (29 voturi)    
  Ce are una cu alta? (Marţi, 25 iunie 2019, 17:40)

  Mihail. [utilizator]

  Chiar daca e protejata, asta nu inseamna ca nu se pot construi blocuri cu 25 de etaje.
 • +57 (59 voturi)    
  incredibil cat tupeu (Marţi, 25 iunie 2019, 17:42)

  Mateiul [utilizator]

  astfel de doleante ar trebui respinse rapid. chiar daca spatiul verde de la muzeul antipa e nefolosit este totusi un spatiu verde si e important sa ramana asa! administratia antipa sa faca bine sa curete si sa aranjeze acel spatiu chiar daca nu e accesibil publicului astfel incat sa ramana un spatiu verde civilizat amenajat.
 • +29 (31 voturi)    
  Pe locul unde Ponta a promis moschea (Marţi, 25 iunie 2019, 17:43)

  un domn [utilizator]

  Sau la Rudeni ( o propunere interesanta azi dimineata lansata )
  • +8 (8 voturi)    
   Ce darnici mai sunt pesedistii... (Miercuri, 26 iunie 2019, 3:41)

   valll [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Uitasem ca si Ponta daruise terenul pemtru moschee...
   Dar nu-i vinovat cel care cere... desi, in cazul aceste, te asteptai la un alt tip de atitudine.
 • +31 (33 voturi)    
  Precis vor construi.... (Marţi, 25 iunie 2019, 17:46)

  gigiN [utilizator]

  ...un” muzeu” de cel putin 4 stele.
  • 0 (0 voturi)    
   Cu banii nostri vor construi. Altfel, ce haz are (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:59)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Noi trebuie sa le construim lor un muzeu, conform inspiratiei avute de Ministrii Culturii (nu stim care) Marga si Teodorescu.

   Probabil ca tot noi va trebui sa facem rost si de exponate si sa le si intretinem.
 • +40 (42 voturi)    
  nu prea pricep (Marţi, 25 iunie 2019, 17:48)

  codyrocco [utilizator]

  ce treaba are un muzeu dedicat istoriei unui eveniment relativ minor pe scala istoriei laolalta cu un muzeu dedcat istoriei naturale in intregime? si daca da, de ce nu avem si un muzeu al holodomorului, al genocidului armean, al celui mayas, al atator alte genociduri?
 • +35 (35 voturi)    
  No way (Marţi, 25 iunie 2019, 17:53)

  BroascaLaBariera [utilizator]

  Nici sa nu va ganditi ... de ce tocmai in Piata Victoriei ?
 • +49 (51 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 25 iunie 2019, 17:55)

  [anonim]

  • +10 (14 voturi)    
   ...propunere... (Miercuri, 26 iunie 2019, 1:00)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui

   Pereții muzeului să fie tapetați cu plăci de marmură neagră pe care să fie scrise numele cetățenilor români care au murit prin pușcării după 1947 și care au fost trimiși acolo dar nu pentru fapte de drept comun, ci pe motive police.
   • +1 (1 vot)    
    hmm (Vineri, 19 iulie 2019, 12:40)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

    Te referi la cei omorati de evreii rusi care au venit calare pe tanc si au instaurat comunismul aici, cum ar fi Ana Pauker, Alexandru Nicolschi, Alexandru Sencovici, Silviu Brucan, Ghizela Vass, Mihail Roller, Leonte Răutu?

    Esti cam antisemit...
    • 0 (0 voturi)    
     ...completare (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 20:55)

     baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Sînt foarte român...L-ai uitat pe Bîrlădeanu care întîi a ajuns în România ți după aceea a devenit cetățean român.
 • +23 (27 voturi)    
  Chiar in curtea (Marţi, 25 iunie 2019, 18:05)

  paonipao [utilizator]

  muzeului Antipa v-ati gasit?!

  Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel"...ar trebui sa studieze si alte locatii.

  Un exemplu ar putea fii depoul Victoriei din spatele Guvernului(ca tot se desfiinteaza)unde s-ar putea amenaja un foarte frumos parc (ca tot nu exista nici un spatiu verde in zona)iar pe banii statului Israel acolo se poate face Muzeul Holocaustului.
  Ar fii tot in zona muzeelor!
  • +25 (25 voturi)    
   Florian este un shut (Marţi, 25 iunie 2019, 18:27)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

   Care incearca buzunarele , nu il bagatzi in seama
  • +4 (4 voturi)    
   Asta ar rezolva o mare si sensibila problema (Miercuri, 26 iunie 2019, 9:48)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

   Depoul Victoria se elibereaza, chipurile pentru "mobilitate" dar evident sunt toti ochii pe el.
   "cel mai scump teren" = inseamna ca se are in vedere construirea de imobile scumpe (ghici ce fel?)
   Asadar, alocarea lui pentru un spatiu cu destinatie muzeu ar rezolva totul dintr-o lovitura.
   Dar, chiar asa sa spargi dintii sacalilor imobiliari? Ei, ce ghesheft ne iese de aici?

   Sa reduci spatiul verde din jurul unui Muzeu de Istorie Naturala, cred ca nu s-a petrecut asa ceva niciunde in lume
   • +2 (2 voturi)    
    Spatii verzi. (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:15)

    Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    E adevarat ca nu s-a mai intampalt ca pe spatial verde al unui muzeu, sa se construiasca "betoane", dar defrisarea spatiilor verzi si taierea copacilor, pentru betonificare si ridicare de cladiri de 10-20 de etaje, este o practica asidua a primarilor, inca de pe vremea lui Oprescu si continuata cu aviditate clientelara de catre madamme Firea si primarii ei de sectoare. Ceea ce se intampla cu Bucurestiul, desertificat, sufocat de betoane, praf, poluare si mizerie, de la Oprescu incoace, nu are precedent in istoria post decembrista!
 • +32 (34 voturi)    
  Bucuresti? (Marţi, 25 iunie 2019, 18:19)

  rsbl [utilizator]

  Ce treaba are Bucurestiul cu "Holocaustul"?
  Sa se duca sa faca la Odesa sau mai bine la Ierusalim.
 • +38 (38 voturi)    
  mda (Marţi, 25 iunie 2019, 18:20)

  adrian_rolland [utilizator]

  Si dupa aia se intreaba de ce sentimentele antiisraeliene sunt din ce in ce mai mari prin Europa..
  • +35 (35 voturi)    
   asa sunt EI (Marţi, 25 iunie 2019, 18:26)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   nu realizează penibilul situatiei...
  • +15 (17 voturi)    
   ... ai dreptate ..... (Marţi, 25 iunie 2019, 21:47)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Sa explice cineva d-lui Florian ca multi vor considera aceasta cerere o OBRAZNICIE si ca, daca doreste sentimente virulent antievreiesti, poate continua cu aceasta idee prosteasca. Dar nu pot sa nu remarc si prestatia lamentabila a Primariei care nu a fost capabila sa rezolve cererea fundatiei ”Elie Wiesel” . Penibili pana la capat.
   • +3 (7 voturi)    
    Florian a consumat (Marţi, 25 iunie 2019, 23:40)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Ceva nekusher, de aceea abereaza
    Nota bene : evreii NON romani sunt CORECTI
 • +43 (43 voturi)    
  Cat de nesimtiti pot fi unii?! (Marţi, 25 iunie 2019, 18:28)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Cat de nesimtit sa fii sa zici "iar în ceea ce privește spațiul verde, acesta poate fi amenajat în altă parte". Unde cetatene Florian, unde in Bucuresti se poate reameneja acest spatiu verde si ce alte spatii verzi se pot amenaja in alta parte: Herastraul, Cismigiul, Padurea Baneasa? Unde sa le reamenejam?
  Cat despre afimatia: " Spațiul verde se poate construi în altă parte." ce sa mai zici, noaptea minitii!
  Spatiul verde "construit"!!!????
 • +1 (1 vot)    
  no comment (Marţi, 25 iunie 2019, 19:01)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  no comment
 • +15 (15 voturi)    
  Nu e normal... (Marţi, 25 iunie 2019, 19:44)

  Casargoz [utilizator]

  Nu mi se pare normal ca la fiecare cativa ani sa donezi un spatiu verde ...
  Exista un monument al holocaustului foarte frumos cu spatiu expozitional contruit pe locul unui fost parc in centrul vechi.
  Asa cum am mai zis sunt spatii implicate de simbolism mai potrivite: sinagoga arsa de legionari de pe mosilor.
  Dar sunt si idei mai bune, romania nu are un muzeu national (directorul actual a refuzat 100.000.000 de euro pentru ca vroia o copertina si proiectul pe fonduri europene s-a anulat)
  Se poate aloca un spatiu in Muzeul national de istorie. Este mult mai potrivit decat distrugerea spatiilor verzi.
  • +1 (1 vot)    
   Cum adica, in Muzeul NATIONAL???!!! (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:35)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Daca aveti nevoie de un muzeu, iata, vi-l dam pe-al nostru.

   Daca mai aveti nevoie si de altceva, de un spatiu vital, de ex., anuntati-ne.

   Ori nu ai gindit suficient propunerea, ori ne crezi prea prosti.
 • +12 (12 voturi)    
  Curte (Marţi, 25 iunie 2019, 19:44)

  Soljenitin [utilizator]

  Dar de ce nu se muta in curtea pesedeului? Sa le ia ratanilor alora spatiu, nu unui muzeu!
 • +10 (10 voturi)    
  Muzeul Culturii Romilor (Marţi, 25 iunie 2019, 20:32)

  Nick85 [utilizator]

  Muzeul Culturii Romilor a fost construit in sectorul 6 mai spre periferie. Evrei sunt mai cu mot de vor in centrul Bucurestiului pe teren de la stat? Pe rromi ii punem la periferie si pe evrei in centru? care este faza ca nu ma prind?
  • +4 (4 voturi)    
   Fărâmița ... (Miercuri, 26 iunie 2019, 6:13)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Nick85

   ce faci mai băiatule .
   Avem o cântare pentru tine la
   Muzeul PSD !
 • +9 (11 voturi)    
  Ce tupeu la jalnicul asta (Marţi, 25 iunie 2019, 20:33)

  sfarleaza [utilizator]

  Cica sa le dea primaria (adica bucurestenii ce platesc taxe) inapoi 50.000 de euro pentru studiile de fezabilitate. Deci ei, javrele sa nu cheltuie nici un cent, da’ totul sa li se puna sub nas. Ia mars la munca bai parazitilor
 • +6 (10 voturi)    
  Referendum ! (Marţi, 25 iunie 2019, 20:37)

  dincannes [utilizator]

  … si (cred) ca nu va trece !
  Lasati-ne in PACE !
  Lasati ranile sa se vindece !
 • +12 (16 voturi)    
  precizare (Marţi, 25 iunie 2019, 22:40)

  srpc [utilizator]

  acest Florian, ca si Elie Wiesel, de altfel, insista mereu pe "genocidul" comis de romani in Transnistria, dar trece cu foarte mare usurinta peste adevaratul genocid, cel comis de unguri cu evreii din Transilvania; inclusiv la Cluj se vorbeste mai mult de Transnistria decat de marile deportari ale evreilor executate cu sadism de unguri in 1944
  • +2 (2 voturi)    
   De la unguri nu au ce lua Teritoriul dorit e la no (Miercuri, 26 iunie 2019, 17:08)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   De aceea nu zic nimic de cei care i-au trimis in lagare.

   Ba chiar s-ar uni cu ei contra noastra.
 • +13 (17 voturi)    
  Astia sint ei... (Marţi, 25 iunie 2019, 22:43)

  Florin Neacsu [anonim]

  Cred ca asa au procedat si in anii 1929 - 1938. Si se mira ce au avut aia cu ei...
  Oare ei nu se intreaba ce au avut aia cu ei si de ce ii uraste lumea si azi?
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 25 iunie 2019, 22:47)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 25 iunie 2019, 22:48)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Sa multumim (Miercuri, 26 iunie 2019, 6:10)

  Observatory [utilizator]

  romanilor , și un muzeu pentru tziganii de pretutindeni , și altul pentru islamici, viitorul de aur al României ....
  Eu cred ca și Ceașca merita un mare muzeu cu mausoleu ca a lui Lenin ...șamd
 • +8 (8 voturi)    
  alt stat in stat, langa udmr (Miercuri, 26 iunie 2019, 6:49)

  clencix [utilizator]

  "Elie Wiesel" face discriminare, favorizând evreii mai presus de legea romanească.
 • +6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 iunie 2019, 7:40)

  [anonim]

  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 iunie 2019, 10:17)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +3 (5 voturi)    
  Romania ar trebui sa faca la Budapesta (Miercuri, 26 iunie 2019, 10:23)

  Cantacuzino [utilizator]

  un muzeu al atrocitatilor comise de hortisti, iar daca nu reusesc acolo, macar la Bucuresti. Evreii din Romania au fost cei mai favorizati, avand chiar pe timpul aliantei naziste dreptul de a avea teatru propriu... Nu am auzit manifestata recunostinta acestora pentru omenia cu care s-au comportat romanii, in vremuri in care tara era sub comanda germana.
 • +3 (5 voturi)    
  Ce naste din pisica mananca soareci (Miercuri, 26 iunie 2019, 10:50)

  Dragases [utilizator]

  Provocand si apoi plangandu-se ca sunt persecuati asa cum au facut in intreaga lor istorie de 2500 de ani

  Muzeul Holocaustului ar trebui sa se construiasca Iasi, unde a avut loc progromul, nu la Bucuresti unde au fost salvati de Regina mama Elena. si numai dupa ce evreii vor denunta crimele evreilor bolsevici, nu omagiindu-i si

  https://jwa.org/encyclopedia/article/pauker-anna
  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:56)

   [anonim] i-a raspuns lui Dragases

   • +1 (3 voturi)    
    Azi pericolul e in Ucraina, nu in Romania (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:50)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui

    Acolo am citit ca ar fi grupuri gen Ku-klux-Klan si skin-head.

    Si acolo au si arme...

    Daca as fi evreu, as prefera sa traiesc in Romania, nu in Ucraina.
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 iunie 2019, 21:19)

     [anonim] i-a raspuns lui D-or

    • +1 (1 vot)    
     Saracii evrei... (Miercuri, 26 iunie 2019, 22:17)

     Dragases [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Rights groups demand Israel stop arming neo-Nazis in Ukraine
     https://www.haaretz.com/israel-news/rights-groups-demand-israel-stop-arming-neo-nazis-in-the-ukraine-1.6248727
   • 0 (2 voturi)    
    Ai carente la istorie, Alesule! (Miercuri, 26 iunie 2019, 22:23)

    Dragases [utilizator] i-a raspuns lui

    Primul atentat TERORIST din istoria României a fost înfăptuit în 1920, de trei evrei comuniști: BOMBA a explodat în Parlamentul țării


    https://www.timpul.md/articol/primul-atentat-terorist-din-istoria-romaniei-a-fost-infaptuit-in-1920-de-trei-evrei-comuniti-bomba-a-explodat-in-parlamentul-arii-115825.html
   • 0 (2 voturi)    
    Inca o lectie de istorie, alesule! (Miercuri, 26 iunie 2019, 22:27)

    Dragases [utilizator] i-a raspuns lui

    Românii îi salvează de teroarea bolşevică pe evreii din Rusia

    https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/romanii-ii-salveaza-de-teroarea-bolsevica-pe-evreii-din-rusia
 • +2 (2 voturi)    
  in curtea guvernului ar fi mai indicat (Miercuri, 26 iunie 2019, 12:35)

  MG [utilizator]

  si mai corect. Guvernul este cel care a autorizat tot ce s-a facut atunci impotriva evreilor si tot ce se face acum pentru evrei. So..
  Cand au puterea sa-si aleaga parcela unde vor sa construiasca, asta arata cine conduce de fapt romania acum
  • 0 (0 voturi)    
   Sa-si infiga steagul linga Guvern, asta si vor (Joi, 27 iunie 2019, 10:18)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Sa le filfie steagul pe Guvern.

   Recunoasterea oficiala.
 • +3 (5 voturi)    
  Construim spatii verzi! (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:44)

  3C [utilizator]

  Nu contest existenta holocaustului ci doar proportiile serios umflate pe care i le atribuie "cercetatorii" (sau cersetorii?!??") institutulul care cerceteaza ceva foarte ambiguu,, dar acest holcaust este foarte contestat in Romania. Ca au fost evrei prigoniti, e adevarat, dar majoritatea lor in Maramures si Bucovina, care erau sub ocupatie strina la acea data. Ca si Maresalul Antonescu a "fugarit" cativa dintre ei, iar e adevarat. Legionarii au comis ceva mai multe "pagube", dar incomparabil mai mici cu ce s-a intamplat in ungaria hortista! Sunt multe voci, inclusiv dintre evrei, care spun raspicat ca au fost ajutati sa fuga din transilvania de catre romani, inclusiv de catre autoritatile romane, mascat, evident.
  Si daca institutul dorest muze, sa-l faca din banii primiti din donatii, in sistem privat, cumparand inclusiv terenul, acolo unde vor ei. Nu cred ca este datoria romanilor sa le plateasca un muzeu, basca si n buricul targului! Cat despre spatii verzi "construite-n alta parte", n-are rost sa comentez. Sa ridice muzeu la intrarea in cimitirul evreiesc si sa mute administratia i alta parte.
 • +3 (3 voturi)    
  De ce acolo? (Miercuri, 26 iunie 2019, 14:09)

  ccteddy [utilizator]

  Muzeul Holocaustului are rolul de a nu se duce in uitare ororile trecutului. Dar aceasta propunere - in curtea muzeului Antipa indemna la uitarea istoriei Romaniei. Sa nu uitam ca acest spatiul unde s-a construit cladirea (initial mult mai mare) si cladirea insasi sunt donatie a marelui boier Grigore Antipa. Aceasta donatie are un scop foarte precis. Nu spune nimic despre istoria evreilor sau a altor neamuri. E vorba doar despre istorie naturala. Exclusiv!

  Apoi sa nu uitam de ridicolul situatiei: sa pui poze cu ororile din lagare in proxima vecinatate cu cimpanzei impaiati mi se pare de foarte prost gust.
  P.S. Holocaust-ul mi se pare o chestie prea serioasa pentru a fi tratata cu un ONG, fie el chiar si cu un nume rezonant. Mai degraba ar trebui sa discutam cu statul Israel si cu marile asociatii evreiesti. Sigur se va gasi o solutie mai buna. Si in primul rand mai decenta...
 • +3 (3 voturi)    
  Si daca Marga si Razvan Teodorescu nu aveau ideea (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:52)

  D-or [utilizator]

  Marga si Razvan Teodorescu isi asuma paternitatea ideii cu Muzeul Holocaustului la Bucuresti.

  Si daca ei nu ar fi fost loviti de aceasta revelatie, oare nu mai fi putut trai?

  Oare cum om fi trait pina acum fara muzeu si acum , deodata, nu se mai poate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by