Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Muzeul "Antipa", în pericol să piardă aproape jumătate din parc / Institutul ”Elie Wiesel” ar fi cerut terenul de la Guvern pentru construcția Muzeului Holocaustului

de V.M., I.B.     HotNews.ro
Luni, 24 iunie 2019, 20:13 Actualitate | Cultură


Muzeul Antipa
Foto: Ministerul Culturii
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a înaintat luni un răspuns către Ministerul Culturii, prin care îşi manifestă opoziţia faţă de ideea înstrăinării a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei. Institutul pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel ar fi instituția care a cerut Guvernului să-i cedeze 5,300 de metri pătrați din parcul Muzeului Antipa în vederea edificării Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România, potrivit Europa FM care invocă un document oficial aflat în posesia sa.

E vorba de o copie a unei adrese trimise pe 11 iunie 2019 de Secretariatul General al Guvernului Ministerului Culturii și care este semnată secretarul general al Guvernului, Toni Greblă. Contactat de Europa FM, Toni Greblă, a spus că – într-un fel sau altul – Muzeul Holocaustului va fi ridicat în București. “Deocamdată nu s-a întîmplat nimic. Se analizează o posibilă dezmebrare și o posibilă încadrare în zonă a unei astfel de construcții. Vom decide după ce vom avea toate datele la îndemînă“, a spus Toni Greblă pentru Europa FM.

Adevărul îl contrazice pe Toni greblă și susține că planul de dezmembrare a curții muzeului a fost deja făcut și că societatea care s-a ocupat de demersurile necesare a primit recent 20 de contracte publice de lucrări cadastrale, prin achiziție directă.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Muzeul "Antipa" și citat de Agerpres, instituţia muzeală a primit, din partea autorităţii finanţatoare - Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale -, solicitarea de a răspunde unei adrese venite dinspre Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri pătraţi din parcul muzeului în vederea realizării unei alte construcţii.

"De asemenea, anterior primirii acestei adrese, managerul Muzeului, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul "Antipa" îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat şi pe care nu o doreşte. Muzeul îşi manifestă regretul pentru această situaţie de confuzie, de care nu se face vinovat, şi îşi reafirmă intenţia păstrării integrităţii parcului istoric", precizează sursa citată.

Argumentele care îndreptăţesc refuzul instituţiei muzeale sunt legate de: calitatea de monument istoric a muzeului, în integralitatea sa, apartenenţa la o zonă construită protejată; importanţa spaţiului verde din incinta instituţiei, nevoia de spaţiu pentru activităţile muzeului.

Potrivit sursei citate, "datorită dezvoltării patrimoniului şi diversificării activităţilor din ultimii 100 de ani, muzeul are nevoie de suplimentarea depozitelor pentru colecţiile în continuă creştere, de un spaţiu adecvat pentru organizarea de expoziţii temporare de anvergură, dar şi de spaţii noi de expunere".

În opinia conducerii instituţiei, extinderea muzeului va asigura depozitarea colecţiilor în condiţii optime de climat şi securitate; dezvoltarea colecţiilor în spaţiile nou construite, inclusiv oferirea de spaţiu temporar sau permanent pentru colecţii aflate în dificultate la oricare alte muzee de profil din ţară; organizarea optimă a programelor cultural-educaţionale şi de valorificare a patrimoniului (expoziţii temporare etc.); creşterea substanţială a numărului de vizitatori, prin folosirea spaţiilor expoziţionale nou create, ceea ce ar creşte sustenabilitatea financiară a muzeului, şi dezvoltarea activităţii curatoriale şi de cercetare a patrimoniului în spaţiile eliberate în vechea clădire a muzeului.

Aceasta spune că păstrarea intactă a suprafaţei de teren ce aparţine muzeului este de o importanţă capitală, fiind practic garantul existenţei şi dezvoltării Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

În context, instituţia îşi manifestă încrederea că Guvernul va lua în considerare "necesitatea păstrării parcului actual şi a extinderii spaţiilor Muzeului, fără afectarea spaţiului verde".

Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare şi un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" este unul dintre cele mai vizitate muzee din Bucureşti şi din ţară.

Argumentele Muzeului Antipa:

1. Calitatea de monument istoric a muzeului, în integralitatea sa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este înscris în L.M.I. ca monument istoric de importanță națională, având codul B-II-m-A-18983 şi adresa: Șoseaua Kiseleff Pavel Dimitrievici nr. 1, sector 1, municipiul București.

Imobilul Muzeului Antipa a constat încă de la început din clădirea principală, precum și din parcul Muzeului Național de Istorie Naturală, care a fost opera arhitectului peisagist francez Édouard Redont.

Un alt plan de amenajare peisagistică a curții muzeului a fost realizat de arhitectul peisagist Fritz Rebhuhn în anul 1943. Din analiza acestor planuri rezultă că edificiul studiat a fost gândit într-o relație de simbioză cu situl natural în care a fost amplasat, sit definit ca atare până la edificarea clădirii muzeului.

Considerăm că pierderea unei părți importante din suprafața curții muzeului – 5.300 mp echivalează cu circa 45% din suprafața liberă de construcții –, ar altera major relația simbiotică gândită inițial între clădirea muzeului și incinta sa.

2. Apartenența la o zonă construită protejată

Muzeul „Grigore Antipa” face parte din Zona Construită Protejată nr. 84 Parcul Delavrancea, curtea sa fiind marcată ca spațiu verde amenajat. Regulamentul zonei protejate cu grad de protecție maxim impune protejarea valorilor arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor.

3. Importanța spațiului verde

Un alt element foarte important al zonei este vegetația abundentă păstrată în cadrul incintei, care se află într-o zonă a orașului unde traficul, atât cel auto cât și cel pietonal, este extrem de intens. Prezența vegetației în curtea muzeului conferă incintei și zonei o parte importantă din caracterul său deosebit, fiind o sursă de aer proaspăt și răcoare pe timpul verii și oferind liniște prin absorbția poluării fonice cauzată de circulație. Prin urmare, prezența vegetației este de o importanță majoră în zonă, contribuind din plin la confortul urban.

În plus, spațiul verde din incinta muzeului a fost în ultimii cinci ani terenul pe care s-au desfășurat numeroase activități în aer liber pentru copii, activități care s-au bucurat de un mare succes și de un număr impresionant de participanți.

4. Nevoia de spațiu pentru activitățile muzeului

Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare și un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este unul dintre cele mai iubite și vizitate muzee din București și din țară.

În același timp, datorită dezvoltării patrimoniului și diversificării activităților din ultimii 100 de ani, muzeul are nevoie de suplimentarea depozitelor pentru colecțiile în continuă creștere, de un spațiu adecvat pentru organizarea de expoziții temporare de anvergură, dar și de spații noi de expunere.

În perioada recentă, prin Contractul de management nr. 86/18.09.2017 este prevăzută extinderea muzeului printr-o construcție subterană care să păstreze intact spațiul verde și care să ofere spațiile suplimentare de care muzeul are nevoie.

Extinderea muzeului va genera următoarele beneficii:
1. Depozitarea colecțiilor în condiții optime de climat și securitate.
2. Dezvoltarea colecțiilor în spațiile nou construite, inclusiv oferirea de spațiu temporar sau permanent pentru colecții aflate în dificultate la oricare alte muzee de profil din țară
3. Organizarea optimă a programelor cultural-educaționale și de valorificare a patrimoniului (expoziții temporare etc.).
4. Creșterea substanțială a numărului de vizitatori, prin folosirea spațiilor expoziționale nou create, ceea ce ar crește sustenabilitatea financiară a muzeului.
5. Dezvoltarea activității curatoriale și de cercetare a patrimoniului în spațiile eliberate în vechea clădire a muzeului.

Saga Muzeului Holocaustului din România: Prima pistă, Palatul Dacia, anulată de Instanță

Consiliul General a dat imobilul în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" în septembrie 2016, pentru a face Muzeul Holocaustului, însă în 2018 instanța a anulat hotărârea de Consiliu argumentând că nu se poate schimba destinația acelui imobil, clădire achiziționată de Primăria Capitalei pentru a găzdui Pinacoteca Capitalei.

Ulterior, la începutul lunii martie 2019, solicitarea a fost repusă pe masă Consiliul General, dar acesta nu a aprobat darea în administrare a imobilului de pe Str. Lipscani nr. 18-20, către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" pentru realizarea Muzeului de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Proiectul avea nevoie de 36 de voturi pentru a fi aprobat și a obținut doar 34, 12 abțineri și un vot împotrivă.

Câțiva consilieri generali care au luat cuvântul au declarat faptul că acest imobil a fost cumpărat cu 13 milioane de euro pentru a fi amenajată acolo Pinacoteca Municipiului București, deci nu este oportună schimbarea destinației, dar și faptul că proiectul de hotărâre nu are un aviz de la Ministerul Culturii, ceea ce va duce din nou la anularea hotărârii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18308 vizualizari

 • +12 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 24 iunie 2019, 20:31)

  [anonim]

 • +26 (32 voturi)    
  Distrugeti tot ! (Luni, 24 iunie 2019, 21:09)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Orice spatiu verde. Urmati modelul lui Chirica de la Iasi si faceti si din Buc. cel mai poluat oras din RO. Spagile rechinilor imobiliari sunt URIASE!
  • +7 (9 voturi)    
   .. nu iti fa iluzii. (Marţi, 25 iunie 2019, 10:16)

   gdcos [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Bucuresti e deja cel mai poluat oras din Romania, doar ca sunt oprite statiile oficilale de masurare.
   Vezi masuratori independente nu pe ale lui Oprescu&Pandele Co.

   De altfel, e la mintea cocosului: orasul cu cea mai mare densitate de populatie, cu cea mai mare densitate de auto nu putea fi decat #1.
 • +34 (38 voturi)    
  faceti petitie (Luni, 24 iunie 2019, 21:58)

  Ochiana [utilizator]

  ar fi pacat ca muzeul sa-si piarda spatiul verde si in loc de parc sa apara o cladire hidoasa.
  Parca si vad un colos de beton ce nu are nici o legatura cu restul cladirilor din jur infipt in spatiul ala.
  Nu avem oare destule cladiri hidoase? Lasati spatiile verzi in pace
  Muzeul acesta este preferatul copiilor, sunt multi oameni care vin in Bucresti special pentru acest muzeu.
  trebuie facuta o petitie. Nu uratiti muzeul Antipa
  • -22 (28 voturi)    
   Ba clădirile hidoase sunt bune. (Marţi, 25 iunie 2019, 8:36)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Se asortează cu caracterul miticilor.
   • -3 (15 voturi)    
    Comment sters de user (Marţi, 25 iunie 2019, 9:35)

    complet_ret [anonim] i-a raspuns lui prec

 • +8 (18 voturi)    
  pe pesedistii astia numai Papa Carlo ii crede (Luni, 24 iunie 2019, 23:42)

  U_swamp [utilizator]

  Breazul Buratino se jura ca nu-i asa....
  • +18 (22 voturi)    
   Dar terenul lui Ponta pentru Moschee (Marţi, 25 iunie 2019, 7:06)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

   Este potrivit, de ce nu acolo ?


   https://www.mediafax.ro/social/ponta-despre-moscheea-de-la-bucuresti-pun-in-aplicare-o-intelegere-intre-statul-roman-si-statul-turc-14587468
 • +7 (9 voturi)    
  Toate ca toate (Marţi, 25 iunie 2019, 8:03)

  ABBV [utilizator]

  ca muzeu, ca cucu bau.....fiecare bucatica de zona verde si parc distruse sunt pietre de mormant pentru un oras. Cum am spus de nenumarate ori, nu suntem in stare sa fim macar maimute ....sa i copiem pe alti. Niciunde in lumea civilizata nu se taie parcurile sa se mai construiasca ceva de beton, muzeu bloc ...chiar nu conteaza. Rromani evoluati macar de la stadiul de cartita la maimuta.
  • -2 (10 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 25 iunie 2019, 9:38)

   complet_ret [anonim] i-a raspuns lui ABBV

 • +21 (21 voturi)    
  muzeul ANtipa (Marţi, 25 iunie 2019, 8:04)

  samanta [utilizator]

  dupa Revolutia din '89 acesta este primul motiv pentru care am sa ies in strada
  Nesmimtirea unora si jigodismul altora au ajuns de multa vreme prea departe, Muezule Antipa nu te lasa, chema-ne si vom veni
  asta desigur daca stirea aceasta nu este ca si anunturile pentru posturile libere la stat: sunt publicaet dupa ce locul este ocupat....
  RUSINE E:W:!
 • +20 (22 voturi)    
  Antipa (Marţi, 25 iunie 2019, 8:06)

  samanta [utilizator]

  isi permit sa ceara orice oriunde, doar aici gasesc lingai snatajabili care dau orice li se cere. Mai ales din avutul obstesc, oricat ar suna de perimata expresia aceasta.
 • +22 (24 voturi)    
  Am alta propunere (Marţi, 25 iunie 2019, 8:14)

  Vinceroy [utilizator]

  Eu propun sa le dea teren la Rudeni, unde e groapa de gunoi. Poate asa reusesc autoritatile sa inchida mizeria aia care impute cu hidrogen sulfurat un sfert de capitala, ca altfel nu se deranjeaza deloc.
  Sau aia trebuie protejata, ca e "de partid"?
  • +13 (15 voturi)    
   Corect (Marţi, 25 iunie 2019, 8:18)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   Buna Destinatia!
  • +10 (16 voturi)    
   Se și asortează. (Marţi, 25 iunie 2019, 8:33)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   Perfect aleasă destinația.
 • +22 (24 voturi)    
  sunt (Marţi, 25 iunie 2019, 8:28)

  nahir [utilizator]

  convins ca sunt multe alte posibilități pentru muzeul holocaustului, fără să fie afectat Muzeul Antipa și zona parcului învecinat.
  Dacă se ține morțiș ca acest muzeu să fie în zona Kiseleff, să-și cedeze psd sediul de la nr. 10 sau să-l dea pe cel de la nr. 6, ca o reparație morală pentru faptul că URSS/Rusia este copărtașă cu Germania la declanșarea celui de al doilea război mondial, din moment ce au invadat Polonia împreună.
  • +13 (15 voturi)    
   O idee f. buna (Marţi, 25 iunie 2019, 8:49)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   O idee buna este sediul din Kiseleff care tine de RAPPS si care este subinchiriat statului roman vis a vis de ambasada Rusiei.
   Dar cea mai buna idee este sediul sinagoga distrusa de legionari unde acum se colecteaza deseuri si care este la Km 0 in Bucuresti.
 • +29 (31 voturi)    
  Un parc (Marţi, 25 iunie 2019, 8:32)

  Casargoz [utilizator]

  Romania a cedat un parc pentru memorialul holocaustului. In memorial (recomand vizitarea) este un spatiu muzeal mic.Un parc este de ajuns.
  Nu cred ca Bucurestiul are pre multe parcuri de distrus, mai ales ca de asta se ocupa primariile de sector si cea a capitalei.
  Dar nu departe de Templul Coral, pe Calea Mosilor 76, se gaseste o sinagoga, atat de bine ascunsa privirii, intrucat din strada, nimeni nu poate banui ce cladire interesanta se gaseste acolo. Templul vechi a fost fondat in 1781, la inceput in subsolul pravaliei unui giuvaergiu, pana cand, in 1830 s-a construit edificiul propriu zis, care a ars in 1847. Sinagoga a fost refacuta apoi, in stil clasic cu influente orientale si a deservit Comunitatea, pana in in ianuarie 1941, cand a fost incendiata in timpul rebeliunii legionare de la Bucuresti. Intre 1947 – 1955 a fost refacuta din nou, dar intr-un stil mult mai sobru - modernist si a functionat pana in 1978, cand a fost transformata in depozit. In prezent, este inchisa , abandonata si intr-o stare avansata de degradare, ca de altfel multe din vechile cladiri existente in aceasta parte a strazii
  Legionarii au dat foc sinagogii Bet Midraș. și casa a ars complet. Nu exista loc mai potrivit si ca simbol pentru un muzeu al holocuastului.

  .
  • +10 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 25 iunie 2019, 9:15)

   [anonim] i-a raspuns lui Casargoz

  • +11 (11 voturi)    
   cui ii pasa?.. (Marţi, 25 iunie 2019, 9:39)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Aia de pe Calea Mosilor se numeste Sinagoga Beyth Hornidraş Vechi.
   In paragina...
   • +5 (5 voturi)    
    Aia este. (Marţi, 25 iunie 2019, 10:14)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Cei direct interesați pot cotiza pentru întreținerea clădirii. Important este să nu fie de la buget.
    • +2 (4 voturi)    
     direct interesati sa cotizeze? (Marţi, 25 iunie 2019, 10:31)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui prec

     Toni Grebla si Gabriela Firea. din fonduri publice..
 • +5 (19 voturi)    
  Dar când au fost iubiți? (Marţi, 25 iunie 2019, 8:34)

  prec [utilizator]

  Și de cine?
 • +19 (19 voturi)    
  Fi-mi-ar scarba (Marţi, 25 iunie 2019, 9:26)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Altii nu mai stiu pe unde sa planteze copaci, construiesc blocuri pe care planteaza copacii (Milano), transforma gropi de gunoi in parcuri (Malta) iar noi ne batem joc de putinul spatiu verde pe care il mai avem...
  Ce sa zic, suntem destepti rau...
 • +7 (13 voturi)    
  poate cu o conditie ... (Marţi, 25 iunie 2019, 9:33)

  Danidodo [anonim]

  sa il faca subteran si sa ingroape acolo toata clasa politica, apoi sa toarne o placa de beton de câțiva metri grosime
 • +22 (24 voturi)    
  sunt doar afaceri (Marţi, 25 iunie 2019, 9:34)

  pehash [utilizator]

  Scandalul nu are nici o legatura cu evreii gazati de nazisti. Poate ati uitat, dar anul trecut reprezentantul minoritatii evreiesti din Romania, Silviu Vexler, vota fara probleme noul Cod Penal propus de PSD. Acelasi PSD care castiga in 2016 alegerile cu ajutorul unor consulanti poltiici din Israle, unde Dragnea si Dancila il vizitau la Tel Aviv pe cel mai corupt premier israelian, Netanyahu. Black Cube?.. Astia sunt evreii cu care face #ciumarosie afaceri.

  Exista muzeu al Holocaustului. Este in cartierul evreiesc, langa sinagoga. In spate la Piata Unirii, ultracentral. Nu il viziteaza nimeni. Exista si monumentul Holocaustului. Pe malul Dambovitei, langa sediul MAI. Ultracentral. Nu il viziteaza nimeni.
  Exista si un muzeu tehnic - Muzeul National Tehnic Dimitrie Leonida. Este in Parcul Carol. Nu il viziteaza nimeni...

  Deci nu e cazul sa discutam de un conflict intre romani si evrei. Momentan problema este ca exista si evrei romani.. care au ghinionul sa mosteneasca genetic o combinatie nefercita din ambele parti.
 • +12 (22 voturi)    
  asta ar fi (Marţi, 25 iunie 2019, 9:37)

  Point [utilizator]

  cea mai mare greseala.
  cineva a acceptat,pe banuti grei,ideea holocaustului din Romania.idee total respinsa de rabini si alti lideri evrei.
  adevarul nu se cumpara sau .se negociaza cu vanzatorii de Tara.acest lucru este uitat de cei care cer compensatii si alte maruntisuri prin buzunare.
  acum,alti vanzatori,semneaza in alb,patalamaua de vanzare a istoriei si trecutului(de ce nu si a viitorului)
  Bucurestiului.asta nu face decat sa intarate spiritele si sa faca populatia Tarii,sa inceapa sa regandeasca relatia cu instiutele astea arhiputernice.
  shalom si la mai mare,mai!desi nu cred...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by