Consiliul General nu a aprobat nici joi încredințarea unui imobil de pe Lipscani pentru Muzeul de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 30 mai 2019, 12:54 Actualitate | Administratie Locala


Strada Lipscani
Foto: Hotnews
Consiliul General nu a aprobat nici joi darea în administrare a imobilului de pe Str. Lipscani nr. 18-20, către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" pentru realizarea Muzeului de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Proiectul avea nevoie de 36 de voturi pentru a fi aprobat și a obținut doar 32 și 16 abțineri. Consilierii și primarul Gabriela Firea au stabilit ca proiectul să fie discutat din nou la următoarea ședință.

Consiliul General a dat imobilul în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" în septembrie 2016, însă hotărârea a fost anulată în instanță. Prin hotărârea respinsă se dorea practic retransmiterea în administrare a imobilului.

Câțiva consilieri generali care au luat cuvântul au declarat faptul că acest imobil a fost cumpărat cu 13 milioane de euro pentru a fi amenajată acolo Pinacoteca Municipiului București, deci se chimbă destinația, dar și faptul că proiectul de hotărâre nu are un aviz de la Ministerul Culturii, ceea ce va duce din nou la anularea hotărârii. Consilierii generali din partea USR și PMP au declarat că vor aproba proiectul când va avea toate actele în regulă.

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că acest aviz nu este necesar în această fază.

”S-a spus că nu este posibil transferul fiindcă este necesar aviz de la Ministerul Culturii. El trebuie obținut de institutul Elie Wiesel. Dacă institulul nu a obținut avizul, imobilul revine de drept la proprietar”, a explicat Gabriela Firea.

Elisabeth Ungureanu, șefa departamentului de comunicare a Institutului "Elie Wiesel", a declarat în luna martie că institutul deja a lansat un concurs internațional de soluții de proiectare privind amenajarea muzeului în imobilul din str. Lipscani, concurs pentru care Guvernul a alocat 660.000 euro. În plus, s-au mai cheltuit 50.000 de euro pentru documentația aferentă, iar acum proiectul este blocat.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată ca proiectul nu are avizul de la Ministerul Culturii, dar se menționează că darea în administrare se va face după obținerea acestuia.

”Deoarece art. 4 alin. (2) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede faptul că monumentele istorice proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile, aceste monumente istorice pot fi date în administrare institutiilor publice, pot fi concesionate pentru maximum 49 de ani sau închiriate, în conditiile legii, cu avizul, după caz, al Ministerului Culturii şi Cultelor, respectiv al directiilor pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judetene, respectiv a municipiului Bucureşti, proiectul de Hotărâre a C.G.M.B. va intra în vigoare doar în momentul primirii avizului respectiv din partea Ministerului Culturii şi Identității Naționale. Dacă în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a Hotărârii, Muzeului de istorie a evreilor şi al Holocaustului din România nu este clasificat, înfiinţat şi acreditat conform Legii nr. 311/2003 a muzeelor şi a colecțiilor publice, imobilul situat în București, imobilul din Str. Lipscani nr. 18-20, sectorul 3, revine în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, se arată în anexa proiectului de hotărâre.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1481 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Ca economist, (Joi, 30 mai 2019, 13:07)

  bancher [utilizator]

  nu sunt de acord sa se dea cladiri pe gratis catre niciun cult, minoritate sau alta organizatie din Romania. Vrei cladire in buricul Bucurestiului? Scoate bani din buzunar pe ea. NU sa o iei pe gratis pretinzand ca faci muzeu, si apoi cine stie ce faci tu acolo.
  • +6 (8 voturi)    
   "scoate bani" (Joi, 30 mai 2019, 13:22)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   in cazul de fata sunt convins ca se vor scoate bani, dar fluxul va fi invers, catre buzunarele celor care sunt obisnuiti sa stoarca bani din orice..
   exista deja un muzeu al holocaustului in Bucuresti, in cartierul evreiesc, langa sinagoga. exista si ditamai monumentul, cu spatiu expozitional, lasat in paragina, in spatele sediului MAI. interesul pentru ele este ZERO, deci cel mai probabil redirectionarea acestui nou imobile este doar o alta afacere dubioasa. din pacate, la primaria Bucuresti sunt mult prea multi dubiosi, deci Bucurestenii vor pierde cladirea.
 • +2 (6 voturi)    
  De ce se vrea aruncarea cu banii pe fereastră? (Joi, 30 mai 2019, 13:12)

  prec [utilizator]

  De ce se asumă, de către România, pogromul înfăptuit de ungurii hortiști în bucata de Transilvanie vremelnic ocupată.
  • 0 (2 voturi)    
   cred ca se refera la pogromul facut (Joi, 30 mai 2019, 15:31)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui prec

   de maresalul Antonescu in tertoriile ocupate din Ucraina...insa asta nu schimba cu nimic datele problemei: nu dam cladiri pe gratis!! Vrei cladire, scoti bani grei pe ea (ptr ca e si in centru).
 • +4 (6 voturi)    
  Nu sunt deacord nici eu (Joi, 30 mai 2019, 13:16)

  Frankie [utilizator]

  Sa-si cumpere orice cladire vor ei si sa faca ce vor ei cu ea.
  Statul roman si-asa este furat din toate directiile.
 • +5 (7 voturi)    
  nu e in regula (Joi, 30 mai 2019, 13:32)

  andimi [utilizator]

  Pai, stati putin, daca s-au dat bani publici seriosi sa se cumpere cladirea pentru o alta destinatie, hai sa nu schimbam acum ce am hotarat atunci! Se gasesc si alte cladiri, nu e obligatoriu sa fie aceasta. In plus, sunt de acord cu ce spune cineva mai sus, cultele si etniile sa isi faca rost singure de cladiri, comunitatea evreiasca beneficiaza de multe mosteniri, de ce tot timpul se sta cu mana instinsa la stat! Un NU hotarat!
  • -2 (2 voturi)    
   banii cui ? (Joi, 30 mai 2019, 14:09)

   Holodan [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   Institutul EW este o institutie a Statului roman - din pacate.
   Constructia aceasta are nevoie de multi bani pentru a fi restaurata/reparata si intretinuta. S-a incercat darea in grija unei banci - pentru ca ar avea bani - nu s-a ajuns la rezultatul scontat. Acum este deja in "grija" Institutului EW, deci banii sunt ai mei, ai Dvs, ... etc.
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 mai 2019, 13:38)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Muzeu (Joi, 30 mai 2019, 13:45)

  Holodan [utilizator]

  In Centrul Istoric al Bucurestiului, o cladire monument trebuie sa poarte mesajul corespunzator.
  Institutul EW ar trebui sa respecte istoria acestui oras si sa nu mai incerce sa "demoleze" simbolurile romanilor.
  Muzeul respectiv poate fi construit - decent cum i-ar sta bine - pe un alt amplasament neostentativ si neprovoocator.
 • +1 (3 voturi)    
  In timp ce Muzeul National de Istorie (Joi, 30 mai 2019, 14:32)

  xolv [utilizator]

  e in conservare de niste zeci de ani, la nici o aruncatura de bat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by