"În România nu susţinem persoane, ci partide şi instituţii", a spus ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, întrebat dacă oligarhul Vladimir Plahotniuc - dat în urmărire internaţională - va primi azil în România.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

Teodor Meleșcanu este la Luxemburg, la Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene, unde a fost întrebat de jurnaliști despre poziția României în privința oligarhului Vladimir Plahotniuc.

"Nu ştiu ce se va întâmpla. De obicei, în România nu susţinem persoane, ci partide şi instituţii", a răspuns Meleșcanu, întrebat de jurnaliști ce crede că ar trebui să se întâmple cu Plahotniuc, potrivit unor imagini difuzate de Digi24.

De asemenea, întrebat dacă România i-ar putea acorda azil politic oligarhului de la Chișinău, Teodor Meleșcanu a răspuns: "Nu au fost discuţii în această privinţă, în niciun moment".

Duminică, vicepremierul moldovean Andrei Năstase spunea că vicepremierul rus Dmitri Kozak i-a confirmat că Vladimir Plahotniuc este dat în urmărire federală de Rusia și, în curând, va fi dat și în urmărire internațională, potrivit Unimedia.

Plahotniuc ”a plecat pentru câteva zile din ţară, la familia sa”, a transmis Partidul Democrat vineri noapte, într-un comunicat postat pe site-ul formațiunii politice. Oligarhul moldovean a plecat imediat după ce, vineri, partidul său a anunțat că renunță la putere.

Potrivit TV8, liderul PD ar fi ajuns cu o mașină în regiunea transnistreană, de unde a plecat la Odesa, iar de acolo ar fi zburat cu un avion privat. Aceeași informație a fost confirmată pentru TV8 din mai multe surse. Unicul avion privat care a zburat aseară, către ora 17.00 de la Odesa ar fi fost o aeronavă Cessna, înregistrată în Turcia. Avionul a zburat spre Istanbul și ar fi aterizat pe aeroportul Sabih.

Unimedia amintește că, la data de 8 martie, presa din Federația Rusă au difuzat un material amplu despre liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și despre legăturile sale cu Veaceslav Platon și bancherul Gherman Gorbunțov. Presa din Rusia îl acuză pe Plahotniuc de spălări de bani, dar și de alte infracțiuni grave.

De asemenea, cu două zile înainatea alegerilor parlamentare, la data de 22 februarie, Ministerul rus de Interne l-a acuzat pe Plahotniuc și pe omul de afaceri Veaceslav Platon de organizarea unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă. Plahotniuc și Platon au organizat un grup criminal internațional care a retras ilegal mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014 (560 milioane dolari). Anchetatorii ruși au stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat un grup criminal internațional pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă.

CITEȘTE ȘI: Plahotniuc anunță că ia o pauză, dar nu se retrage din politică: Ne-am fi dorit ca locul nostru să fie luat de politicieni independenți, nu de marionete ale unor forțe străine