Scriitorul Horia Roman Patapievici consideră că miza alegerilor este una extrem de mare, precizând că dacă scrutinul va confirma actuala formulă de guvernare PSD-ALDE atunci ”ideea de România se poate duce la culcare”. El mai spune că Uniunea Europeană, NATO și parteneriatul strategic cu SUA trebuie să rămână în coordonatele viitorului politic.

Horia Roman PatapieviciFoto: Hotnews

”În legătură cu viitorul politic al ţării, am de spus două lucruri. Dacă alegerile vor confirma formula de guvernare PSD-ALDE, ideea de România se poate duce la culcare. Nu în dormitor, pentru că nu va mai fi dormitor, ci în bălării, pe coclauri. În rest, Uniunea Europeană, NATO şi alianţa strategică cu Statele Unite sunt cele trei coordonate fundamentale obligatorii ale viitorului nostru politic”, a spus Patapievici, într-un interviu pentru Adevărul.

Întrebat dacă se așteaptă ca civismul românilor din ultimii ani să se resimtă la alegeri, Patapievici a spus că da și că protestul civic a fost întotdeauna superior politicii de opoziție.

”Cred că toate gesturile, ştiute şi neştiute, de insubordonare faţă de corectitudinea politică a corupţiei – care e dublă: cine corupe se corupe – şi a conformismului faţă de oamenii puternici – la noi, corupţia şi conformismul sunt corectitudine politică – au consecinţe bune pentru noi toţi. Politica de opoziţie, la noi, e inferioară protestului civic. Ultima o conduce pe prima. A fost aşa şi în anii ’90. Ce a constituit, în ochii societăţii româneşti, forţa Convenţiei Democratice: politica lui Emil Constantinescu sau civismul Anei Blandiana? Evident, forţa Alianţei civice”, a comentat scriitorul.