Rămas fără susținerea politică a PSD și cu decizia de revocare trimisă de premier către Cotroceni, Tudorel Toader a anunțat joi seară că va demisiona din funcția de ministru al Justiției. El a spus că va merge la Guvern pentru o nouă întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, căreia îi va prezenta demisia sa.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

UPDATE 20.00 Tudorel Toader și-a publicat demisia pe pagina sa de Facebook

„Vă depun demisia din funcția de ministru al justiției, urmând ca dumneavoastră să apreciați asupra destinației și utilizării acesteia”, se arată în documentul înaintat de Toader premierului Viorica Dăncilă.

Principalele declarații ale lui Toader:

  • Voi merge la guvern și voi avea o altă întrevedere cu doamna premier

  • Oarecum voi dezvolta ce v-am spus dimineață, dacă cumva n-am fost foarte explicit

  • Voi porni de la voința politică exprimată în CEX, de retragere a sprijinului politic pentru subsemnatul, în calitate de ministru al Justiției

  • Voi porni de la voința exprimată oarecum în cele două întrevederi de aseară și de astăzi cu doamna prim-ministru (...) care are rolul decisiv în formarea Guvernului și în revocarea unora dintre membrii Guvernului

  • Iau în considerare și faptul că orice autoritate trebuie să aibă asigurată continuitatea activității și voi rămâne la minister până când în Monitorul Oficial apare numele și prenumele noului ministru al Justiției, pe care îl voi invita, căruia îi voi preda documentele ministerului pe bază de proces-verbal și îi voi ura succes

  • Merg la guvern și îi prezint doamnei premier demisia din funcția de ministru al Justiției. Domnia sa va decide ce va face cu demisia. Cel mai probabil, o va trimite premierului. În felul acesta, declanșează procedura de remaniere, are în același timp și demisia mea și, cel mai probabil, o va trimite la președintele republicii
  • Voi rămâne până când președintele emite decretul de eliberare a mea și de numire a noului ministrului

Tudorel Toader a făcut aceste declarații în fața ministerului, după ce anunțase că la 17.30 va susține o declarație de presă.

La finalul declarației lui Toader, în timp ce acesta intra în sediul ministerului, protestatarul Marian Moroșanu, poreclit "Ceaușescu" l-a înjurat pe ministru și a început să strige, de pe scările instituției. ”Nu mai sunteți o slugă? (...) Comunistule, nu vei mai fi slugă, nu? Ai scăpat, nu?". Totul s-a întâmplat în prezența jandarmilor.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seară la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader şi demisiile miniștrilor Rovana Plumb şi Natalia Intotero, precum şi propunerile de înlocuitori.

Deciziile au fost luate în ședința Comitetului Executiv al PSD, care i-a retras sprijinul politic ministrului Justiției, reproșându-i neadoptarea ordonanțelor de urgență privind modificarea Codurilor penale și contestația în anulare. În locul lui Tudorel a fost propus deputatul Eugen Nicolicea, unul dintre artizanii modificărilor la legile Justiției.

Joi dimineață, Tudorel Toader s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă, iar la finalul a anunțat că se gândește și îi va da un răspuns până la finalul programului dacă va demisiona sau dacă se va continua cu peocedura de revocare.

"Problema demisiei: doamna prim-ministru mi-a cerut să iau în calcul, să mă gândesc și la varianta demisiei. Varianta este mai sigură, trece termenul și președintele trebuie să ia act de demisie, spre deosebire de revocare, când președintele poate să spună <>. Ce înseamnă de îndată? Depinde de la unul la altul.Doamna prim-ministru, după lege, nu poate să ceară demisia, că a cere este la modul imperativ, or demisia este o decizie personală", a declarat Toader, joi dimineață.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că prima sa impresie este că prin remanierea guvernamentală anunțată se vrea reluarea atacului pesedist asupra justiției. "PSD pregătește o remaniere prin care vrea să întărească asaltul asupra justiției", a fost prima reacție a șefului statului. El a spus că va da premierului un răspuns la începutul săptămânii viitoare.

Diferența dintre demisie și revocare este legată de durata procedurii. În cazul demisiei, președintele are un termen maxim de 45 de zile să numească un nou ministru. Procedura remanierii nu îi impune însă șefului statului niciun termen, astfel că acesta poate prelungi semnarea decretului de revocare din funcție a unui ministru.