PSD i-a retras sprijinul politic ministrului Justiției , Tudorel Toader, iar în locul acestuia a fost propus deputatul Eugen Nicolicea. Decizia vine după ce Toader a refuzat sistematic să adopte ordonanțele privind modificarea codurilor penale și contestația în anulare atât de necesare pentru Liviu Dragnea și PSD. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la finalul ședinței Comitetului Executiv, că așteaptă ca Tudorel Toader să demisioneze. De asemenea, s-a decis remanierea ministrilor Rovana Plumb și Natalia Intotero, în locul lor fiind propuși Oana Florea, respectiv Liviu Tit Brăiloiu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Care este procedura în caz de remaniere:

  • Premierul trimite președintelui propunerea de revocare a ministrului și de numire a înlocuitorului
  • Președintele este cel care emite decretele de revocare și de numire a miniștrilor
  • Președintele poate refuza, motivat, o singură dată propunerea de numire, premierul fiind obligat să vină cu o altă propunere
  • Ca durată, procedura se poate prelungi. În cazul ultimei remanieri, președintele refuzând propunerile inițiale ale premierului care a fost nevoit să numească interimari pe posturile de la Dezvoltare și Transporturi. Numirea noilor miniștri a avut loc după 45 de zile, la expirarea interimatului.

Liviu Dragnea a declarat, la finalul CEx, că noul ministru al Justiției nu va trebui să se mai gândească la emiterea vreunei ordonanțe care să vizeze codurile penale, ci să se ocupe de buna funcționare a Justiției.

Întrebat dacă noul ministru al Justiției are ca primă atribuie emiterea ordonanței care să vizeze codurile penale, Liviu Dragnea a răspuns: "Nu mai e cazul pentru că a început dezbaterea parlamentară".

"Noul ministru trebuie să rezolve blocajele din ministerul Justiției cu privire la inițierea unor acte normative. Că acesta blocaje au fost din cauza dl. Toader sau nu, nu știm, dar vedem efectele. Și să se ocupe de starea bună a Justiției din România".

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, miercuri, decizia luată în ședința PSD de retragere a sprijinului politic pentru Tudorel Toader, anunțând că a fost votată în ședință demiterea acestuia și speră că decizia să fie dublată de demisie.

UPDATE 17:00 Toader, la discuții cu Tăriceanu, după ce PSD i-a retras sprijinul politic

UPDATELiviu Dragnea - întrebat dacă noul ministrul al Justiției are sarcini să dea ordonanțele pe justiție: Nu, nu mai e cazul, a început procedura în Parlament.

  • Noul ministru în primul rând trebuie să rezolve blocajele legate de inițiative care țin de actul de guvernare. E primul lucru care i s-a cerut. În al doilea rând, să se ocupe de starea bună a justiției din România.
  • În CEX s-au exprimat foarte multe nemulțumiri la adresa lui Toader, un om pe care îl respect și l-am sprijinit. S-au acumulat nemulțumiri și supărări ale miniștrilor că se tot întârzia avizarea la minister și că a discutat foarte mult despre eventualitatea unor ordonanțe de urgență fără să facă nimic, lungind această discuție 3-4 luni. Acestea au fost nemulțumirile, a fost o decizie politică și de-asta suntem acum aici.
  • Întrebat de jurnaliști despre relația cu Dăncilă: Aveți informații proaste.
  • Au fost două opinii în CEX - 1: să se intre cu restructurarea Guvernului în Parlament, 2: varianta clasică, de remaniere, care a rămas și a fost votată.
  • Li s-a cerut miniștrilor ca în 45 de zile să vină cu organizarea ministerelor, să fie mai puțină șefime în județe.

UPDATEViorica Dăncilă, după CEX

  • În urma nemulțumirilor colegilor, s-a votat demiterea domnului Toader, sper să fie dublată de o demisie. În mod normal, dânsul ar trebui să demisioneze. S-a votat și pentru înlocuirea Rovanei Plumb și a Nataliei Intotero,.

    Despre candidați - Oana Florea pentru Ministerul Fondurilor europene, Liviu Brăiloiu a fost propus pentru pentru Românii de Pretutindeni, iar Eugen Nicolicea pentru Ministerul Justiției.

Întrebată unde a greșit Toader:

  • S-a vorbit foarte mult despre justiție, a greșit când a spus că va face anumite lucruri și nu le-a finalizat. Au fost foarte multe acte normative la care nu a dat un răspuns sau a fost răspuns întârziat.

Întrebată despre Ordonanțele de Urgență cerute de PSD:

  • Pentru a adopta ordonanțele, trebuie să le am în guvern. Nu le-am avut. Pentru mine este importantă aplicarea programului de guvernare.
  • În programul de guvernare se spune că vom face dreptate până la capăt. Asta înseamnă că vom îndrepta nedreptățile. Nu văd de ce mai discutăm acest lucru, în ultima perioadă s-a vorbit numai despre justiție.
  • Vom discuta cu președintele, imediat ce ajung la Guvern voi avea o discuție telefonică su președintele și sper să facă aceste nominalizări, care sunt foarte importante. Eu merg pe faptul că președintele trebuie să dea dovadă de responsabilitate, este decizia premierului. Imediat ce ajung la Guvern îl voi suna pe președinte.
  • Astăzi voi avea o discuție cu Tudorel Toader și vom vedea ce decizie va lua dumnealui.

UPDATE 14:56 CEx a votat pentru propunerea lui Eugen Nicolicea la Justiție, a Oanei Florea la Fonduri Europene, în locul Rovanei Plumb, și Tit Brăiloiu la Românii de pretutindeni, în locul Nataliei Intotero.

UPDATE 14:33: CEx a decis retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiției

UPDATE 12.54 Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au venit împreună în sala în care va avea loc ședința Comitetului Executiv al PSD, care era programată de la ora 12.00. Cei doi au avut discuții în biroul liderului PSD timp de aproape o oră și jumătate.

Întrebată despre remanierea guvernamentală și schimbarea ministrului Justiției, Viorica Dăncilă a răspuns: "Este un birou politic, vom decide în CEX. Sunt președinte exectiv al PSD, este normal să discut cu colegii de partid".

La rândul lui, Dragnea a fost întrebat despre absența lui Toader de la ședință, răspunzând: "Doar membrii PSD au fost chemați".

Liderul PSD a fost întrebat și dacă i-a cerut lui Toader demisia, răspunzând: "Eu nu am discutat așa ceva".

UPDATE 12.28 Fostul vicepremier Paul Stănescu spune că-l apreciază pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar "politica penală a unui Guvern o face majoritatea parlamentară”.

"Politica penală a unui guvern o face majoritatea parlamentară. Îl apreciem cu toții, dar politica penală o face majoritatea parlamentară, iar guvernul pune în aplicare politica alianței de la guvernare”, a spus Stănescu înaintea ședinței CEX.

UPDATE 12.15Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a avut cuvinte de laudă despre Tudorel Toader, înainte de a intra în ședința PSD unde se decide dacă ministrul Justiției va mai fi menținut în funcție.

"Sunt situațiile legate de doamna Rovana Plumb și Intotero, care sunt pe liste și care teoretic pleacă", a spus ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Întrebată de Tudorel Toder și activitatea sa, Andronescu a răspuns: "Eu mă uit la programul de învățământ și sunt atât de copleșită. Eu pe domnul ministru l-am văzut cu ochi de profesor, ca profesor și un profesionist".

UPDATE 12.14 Olguța Vasilescu, întrebată dacă Toader ar trebui să plece din Guvern: Din punctul meu de vedere, da

UPDATE 12.12 Ședința, programată pentru ora 12.00, nu a început. Dăncilă discută cu Dragnea, în biroul acestuia, de aproximativ 45 de minute. Tudorel Toader nu va participa la ședința Comitetului Executiv. Ministrul Justiției a declarat pentru HotNews.ro că la ședință participă doar miniștrii PSD.

UPDATE 12.10Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, la începutul ședinței CEX, că trebuie făcută o analiză riguroasă înainte de a fi decisă o remaniere a Guvernului, pentru că "suntem în preajma alegerilor europarlamentare și nu pot fi luate decizii care să bulveresze viața politică". Legat de Tudorel Toader, el a evitat să răspundă concret dacă consideră că ar trebui sau nu înlocuit, spunând că, din punctul său de vedere, i se poate da o notă bună, dar că decizia o vor lua colegii săi.

"Tudorel Toader are o competență mult mai înaltă decât mine, dar sunt colegi în partid care au competență ce o depășește pe a domnului Toader", a declarat Buzatu.

El a mai spus, răspunzând întrebărilor, că premierul Dăncilă va răspunde în CEX de ce nu a promovat ordonanțele pe justiție cerute de PSD.

UPDATE 11.57La sosirea la ședința CEX, liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, s-a declarat nemulțumit de ministrul Justiției, însă a refuzat să răspundă dacă este de acord cu înlocuirea acestuia.

"Va fi o discuție extrem de serioasă în CEX. Ce a decis CCR legat de constituționalitatea articolelor de lege din Codurile penale trebuia să intre în vigoare în 45 de zile. Nu au intrat. Ministrul Justiției și Guvernul aveau o imensă responsabilitate", a declarat Oprișan, întrebat despre o evantuală decizie în CEX de schimbare din funcție a ministrului Justiției.

UPDATE 11.35 Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament și a intrat în biroul liderului PSD, Liviu Dragnea. Ea nu a făcut nicio declarație.

UPDATE 10.25 Moțiunea contra ministrului justiției va fi dezbătută și votată începând cu ora 15.00, a decis miercuri dimineață Biroul Permanent al Senatului.

Comitetul Executiv al PSD se întrunește la Parlament începând cu ora 12.00, iar la ședință sunt invitați toți miniștrii cabinetului Dăncilă.

Întâlnirea are loc în contextul în care în interiorul partidului există o presiune puternică din partea lui Liviu Dragnea și a apropiațiilor acestuia asupra premierului Viorica Dăncilă, care nu dorește să-l remanieze pe ministrul Justiției.

De altfel, relația dintre Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea s-a răcit constant în ultima lună în urma refuzului adoptării ordonanțelor de urgență pe Codurile penale și contestația în anulare. Social-democrații consideră că Dăncilă l-a protejat pe ministrul Justiției și, alături de acesta, a refuzat să-și asume adoptarea ordonanțelor.

Tensiunea și presiunea la nivelul Guvernului a crescut în momentul în care Dragnea i-a cerut public premierului să ia o decizie în ceea ce privește înlocuirea lui Toader, iar aceasta nu a făcut-o.

  • Liviu Dragnea: "Ca membru al unui Guvern asumat de un partid mare, într-o perioadă destul de agitată exact din motivele astea false, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Aici este vorba despre o responsabilitate foarte mare pe care trebuie să ţi-o asumi şi nu poţi să enunţi ceva după care să te joci cu enunţul, mai ales că sunt foarte sensibile. Asta este cea mai mare supărare. Nu are nimeni ceva cu domnul Toader personal, ba dimpotrivă, îi respect pregătirea. Nu discut altceva. Asta este marea supărare şi nu are rost să o ascund. Am spus-o şi dumnealui, am spus-o foarte cinstit şi fără patimă, fără ceartă (...) În ședința CEX nu va fi subiectul principal, dar, şi vreau să închei cu asta, eu personal am o foarte mare supărare".

Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro că în ședința CEX apropiații lui Dragnea își vor exprima nemulțumirile la adresa ministrului Justiției și vor cere retragerea sprijinului politic pentru el. Se așteaptă un vot de blam majoritar la adresa acestuia, iar premierul Viorica Dăncilă ar fi astfel nevoită să se supună și să îl demită. Dragnea se teme însă că Dăncilă ar putea refuza în continuare și, pentru a crește presiunea, social-democrații au pus pe ordinea de zi de miercuri de la Senat dezbaterea și adoptarea moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader.

Astfel, pentru a forța încă o dată demisia lui Toader, PSD a a convocat plenul la Senat miercuri, după ședința Comitetului Exectutiv. Strategia este ca senatorii PSD să pună presiune pe premier și să voteze moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, validând oficial retragerea sprjinului politic.

În funcție de modul în care se vor derula discuțiile în CEX, conducerea PSD vrea să propună Guvernului o reorganizare guvernamentală în locul remanierii, sub pretextul că doi dintre miniștri candidează la alegerile europarlamentare (Rovana Plumb și Natalia Intotero) și trebuie schimbați, iar alții au deranjat conducerea PSD.

Neoficial, sunt vehiculate pentru remanaiere numele lui Viorel Ștefan, vicepremier, George Ciamba, ministru delegat pentru afaceri europene, și Ioan Deneș, ministru al Apelor și Pădurilor.

Varianta reorganizării Guvernului este considerată mai simplă de PSD pentru că ar necesita un vot în Parlament și ar evita problema validări miniștrilor de către președintele Klaus Iohannis.

În acest moment, majoritatea PSD-ALDE are 240 de parlamentari , număr suficient având în vedere că pentru a trece o reorganizare este nevoie de jumătate plus unu din numărul mandatelor , mai exact 233.

De altfel, Liviu Dragnea a discutat marți, în biroul său, despre retragerea sprijinului politic lui Tudorel Toader și despre reorganizarea guvernamentală cu partenerul de Coaliție, Călin Popescu Tăriceanu. ALDE va merge alături de PSD în continuare și va susține decizile pe care social-democratii le vor lua în sedința CEX.

Potrivit surselor Hotnews.ro, Tăriceanu nu ar fi de acord cu dorințele lui Liviu Dragnea, dar este presat de cererea DNA de urmărire penală ținută de PSD în stand-by la Senat.