Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi dimineață, după discuțiile cu premierul Viorica Dăncilă, că va rămâne la minister până la momentul în care Monitorul Oficial va apărea numele noului ministru. După întrebări repetate ale jurnaliștilor despre demisie și după ce a explicat îndelung diferența dintre revocare și demisie, Tudorel Toader a spus că i-a transmis premierului că până la finalul zilei o va anunța dacă va demisiona sau dacă se va merge mai departe cu procedura de revocare.

HotNews.roFoto: Hotnews

La finalul discuțiilor de la Palatul Victoria, care au durat aproximativ o oră și jumătate, Tudorel Toader a ținut să își înceapă declarația pentru jurnaliști prin a spune că a avut relații foarte bune cu toți cei trei premieri cu care a lucrat - Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă - și că relația cu Viorica Dăncilă nu se va schimba "după încetarea ministeriatului".

În cele câteva minute de declarații, Toader a evitat sistematic să spună clar dacă va demisiona sau nu, subliniind că nu poate să închidă pur și simplu biroul și să plece înapoi la Iași. Eu v-am spus că orice funcționar, demnitar nu poate să închidă biroul și să spună <>. Până vine noul ministru, cine girează? Voi rămâne la minister până la momentul în care în Monitorul Oficial apare numele, prenumele noului ministru. Îl voi aștepta, îi voi preda totul pe proces-verbal, sigiliul și la gară, adică la Iași", a afirmat Tudorel Toader.

După ce le-a explicat îndelung jurnaliștilor diferența dintre revocare și demisie, Tudorel Toader a spus că a înțeles că "voința doamnei premier" este ca el să demisioneze și că i-a comunicat că până la finalul programului îi va da un răspuns.

"Juridic, nu poți să-i ceri cuiva demisia, dar voința dânsei, implicită, a fost să-mi dau demisia, pentru a pune capăt acestui interimat. Am asigurat-o că astăzi voi reflecta și până la sfârșitul programului voi da un răspuns", a afirmat Tudorel Toader.

"Dacă veți avea rezistența și veți rămâne până la sfârșitul programului, vă voi comunica", le-a spus Toader jurnaliștilor aflați în fața Ministerului Justiției.

De ce evită Toader să demisioneze și înclină spre revocare

"Sunt două proceduri prin care se ajunge la acel moment: procedura solicitării de revocare și procedura demisiei. Vă spuneam și repet: premierul este cel care face și desface Guvernul, prim- ministrul are un cuvânt decisiv în remanierea unui ministru, chiar și în numirea lui. Punctul final e cel în care se publică în Monitorul Oficial numele, prenumele noului ministru, pe calea cererii de revocare sau a demisiei. Pe ce cale e mai repede și mai sigur? Aici apare relația dintre cei doi poli ai Executivului bicefal, cum e la noi, președintele și premierul (...) Varianta demisiei e mai sigură - trece termenul și președintele trebuie să ia act de demisie, spre deosebire de revocare, când președintele poate să spună, și ne-a mai spus, <>", a explicat Tudorel Toader.

Diferența dintre demisie și revocare (remaniere) este legată de durata procedurii. În cazul demisiei, președintele are un termen maxim de 45 de zile să numească un nou ministru. Procedura remanierii nu îi impune însă șefului statului niciun termen, astfel că acesta poate prelungi semnarea decretului de revocare din funcție a unui ministru.

Remaniat de premierul Viorica Dăncilă prin voia PSD, Tudorel Toader spunea, joi dimineață, înainte de întâlnirea cu premierul Dăncilă, că este mulțumit de activitatea sa la Ministerul Justiției, chiar dacă „nu poți mulțumi pe toată lumea”.

PSD i-a retras sprijinul politic ministrului Justiției , Tudorel Toader, miercuri, în ședința Comitetului Executiv, iar în locul acestuia a fost propus deputatul Eugen Nicolicea. Decizia vine după ce Toader a refuzat sistematic să adopte ordonanțele privind modificarea codurilor penale și contestația în anulare atât de necesare pentru Liviu Dragnea și PSD.