Ministerul de Externe din Ungaria l-a convocat luni pe ambasadorul ucrainean la Budapesta în legătură cu decizia autorităţilor ucrainene de a-i interzice preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, accesul în Ucraina, informează agenția MTI, citată de Agerpres. Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a calificat la rândul său această decizie drept o „provocare”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o declaraţie de protest faţă de ceea ce a numit „încă o provocare anti-ungară”, MAE de la Budapesta a afirmat că „măsurile constant anti-ungare ale Ucrainei sunt inacceptabile”.

Liderii ucraineni „îi consideră pe unguri inamici, ceea ce este revoltător şi inacceptabil. În pofida metodelor necinstite ale Ucrainei, guvernul ungar furnizează ajutor umanitar ţării”, se arată în declaraţia citată.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat sâmbătă că i s-a interzis accesul în Ucraina pentru o perioadă de 18 luni. El intenţiona să ajungă la Ujgorod pentru a participa la un eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Kelemen Hunor a fost oprit la frontieră şi i s-a refuzat accesul în Ucraina fără nicio explicaţie.

Gestul autorităţilor ucrainene „este o provocare la adresa maghiarilor şi românilor şi nu este una întâmplătoare, pentru că guvernele român şi ungar au fost cele care au luat cel mai ferm poziţie în interesul apărării minorităţilor naţionale ale Ucrainei”, a afirmat la rândul său luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE, desfăşurată la Luxemburg.

Şeful diplomaţiei ungare şi-a exprimat totodată speranţa ca, în urma alegerilor prezidenţiale care au avut loc în Ucraina, guvernul „pro-ucrainean” de la Budapesta să găsească la Kiev o „administraţie pro-maghiară”, menţionând că „sub actuala administraţie nu se poate spera la progres” în ce priveşte legislaţia ucraineană cu privire la limbă şi învăţământul pentru minorităţi.

Kelemen Hunor spune că a cerut ambasadorului Ucrainei explicaţii pentru că nu i s-a permis accesul în această ţară și că a informat și PPE: „Poroshenko vrea să intre în PPE”

Totodată, Kelemen Hunor a declarat, luni, că i-a transmis o scrisoare ambasadorului Ucrainei la Bucureşti, în care îi cere explicaţii cu privire la motivele pentru care i s-a refuzat intrarea în Ucraina, menţionând că a informat şi Partidul Popular European (PPE) în legătură cu acest incident.

„Eu consider că este inacceptabil să refuzi intrarea în Ucraina a unui om fără să dai nicio explicaţie, nu contează despre cine este vorba. (...) Eu de 20 de ani nu m-am apropiat de graniţa cu Ucraina, cu toate că am avut invitaţii, nu m-am apropiat şi ceea ce susţine ambasadorul Ucrainei la Bucureşti este o dezinformare, ca să nu spun altfel, pentru că nu are nicio legătură cu adevărul”, a afirmat Kelemen Hunor la Parlament, potrivit Agerpres.

El a adăugat că a vorbit şi cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, care a fost „prompt şi categoric”.

„Am vorbit şi astăzi cu domnul Meleşcanu, e la Bruxelles. Când se întoarce, atunci ne vom întâlni. A fost foarte prompt, foarte categoric şi sunt convins că ei, prin canalele diplomatice, au cerut explicaţii de la ucraineni, fiindcă ei au încălcat şi tratatul de bază între România şi Ucraina şi alte acorduri internaţionale. Mai mult nu ştiu care sunt uzanţele, dar după ce am trimis documentele, m-au asigurat şi domnul Meleşcanu, şi Consiliul de la Odesa că au cerut amănunte, detalii, informaţii de la partea ucraineană”, a arătat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a spus că o explicaţie privind interdicţia de intra în Ucraina ar putea fi poziţia pe care a avut-o în urmă cu câţiva ani la adoptarea în Parlamentul de la Kiev a unor restricţii la folosirea limbii materne în şcoli.

„Acum câțiva ani, împreună cu mai mulți colegi din Parlament am avut o poziție foarte clară când ei au adoptat în Parlamentul de la Kiev restricții la folosirea limbii materne în școli. Acest lucru viza atât comunitatea maghiară cât și comunitatea românească din Ucraina și chiar am avut o scrisoare către Petro Poroshenko prin care eu și alții am cerut să nu promulge legea respectivă. Și în adunarea generală a Consiliului European am mai avut astfel de intervenții prin domnul Korodi, cel care ne reprezintă acolo. Alte intervenții nu am avut. Azi am trimis o scrisoare ambasadorului Ucrainei din București prin care cer explicații. Am trimis de asemenea și lui Antonio Isturiz la PPE o informare, fiindcă Poroshenko și partidul lui sunt observatori în PPE. Ei vor să ajungă în PPE și am considerat că colegii noștri din PPE trebuie să fie informați și trebuie să fie la curent cu ceea ce s-a întâmplat", a declarat deputatul UDMR, potrivit Mediafax.

Acesta a mai spus că ofițerul vamal care i-a interzis să treacă în Ucraina nu a știut să-i motiveze decizia, deoarece era „prea mic”. Totodată, politcianul cataloghează explicația oferită de ambsadorul Ucrainei la București ca fiind „o dezinformare”.

„Nu pot să intru în țară că am interdicție. Eu am întrebat ce fel de interdicție. Ofițerul mi-a zis că el e prea mic, nu știe motivele, dar că sunt în baza lor de date și nu pot să intru în țară. Mi-au pus o ștampilă în pașaportul meu și am semnat o declarație. Sunt publice. În acel moment am aflat că interdicția e din 2017 și e valabilă până în 16 octombrie 2020. Nu am înțeles motivele nici până azi, fiindcă nu a dat nimeni nicio explicație. De la fața locului l-am sunat pe ministrul de Externe, am vorbit cu el, am trimis aceste documente și am povestit ce s-a întâmplat autorităților românești, am vorbit și cu consulul general de la Odesa și m-am întors, că nu era să fac altceva decât să mă întorc. Eu consider că este inacceptabil să refuzi intrarea în Ucraina a unui om fără să dai nicio explicație. Nu contează despre cine este vorba și nu contează dacă are sau nu pașaport diplomatic. Ceea ce susține ambasadorul Ucrainei la București este o dezinformare, ca să nu spun altfel”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Citește și:

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, împiedicat să intre în Ucraina: „Mi se pare extrem de grav”

Mesajul ambasadorului Ucrainei pentru Kelemen Hunor / Reacția Ministerului de externe de la Budapesta

Kelemen Hunor îl contrazice pe ambasadorul Ucrainei la București: Nu am fost în Ucraina în ultimii 20 de ani și nu am folosit pașaport maghiar