Inspecţia Judiciară s-a autosesizat ca urmare a apariţiei în spațiul public a unor informaţii potrivit cărora procurorul general Augustin Lazăr, înainte de 1989, ca procuror la Alba, ar fi refuzat că elibereze un disident anticomunist și face verificări, au precizat reprezentanții instituției pentru Mediafax.

Augustin LazarFoto: Agerpres

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au confirmat pentru agenția citată că s-au sesizat din oficiu ca urmare a informaţiilor apărute în presă despre activitatea procurorului general și fac cercetări pentru identificarea exactă a situației de fapt.

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis miercuri o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere să semneze urgent decretul de revocare din funcție a procurorului general, urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip. Și purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu, i-a cerut procurorului general să își dea demisia imediat și să își ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcție din sistemul judiciar românesc, deși „a întreprins acțiuni de poliție politică în timpul regimului comunist”.

La rândul său, Augustin Lazăr a respins, printr-un comunicat de presă, acuzele lansate de Lia Olguța Vasilescu potrivit cărora ar fi făcut poliție politică, precizând că o astfel de dezinformare este contrazisă de adeverințele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Procurorul general apreciază că atacurile concertate din ultimele zile la adresa sa, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, urmăresc atât decredibilizarea sa în calitate de procuror general, cât și destabilizarea Ministerului Public.

Site-ul luju.ro a publicat documente care ar arăta cum un procuror din județul Alba, pe numele său Augustin Lazăr, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, acest lucru întâmplându-se la mijlocul anilor '80. Potrivit sursei citate, numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrecea la Penitenciarul Aiud din județul Alba, județ din care provine și actualul procuror general. Cei de la Lumea Justiției precizează că nu știu dacă procurorul din această cauză este unul și același cu actualul procuror general, Augustin Lazăr.

Citește și:

Augustin Lazăr, după ce a fost acuzat că a refuzat eliberarea unui disident anticomunist: Nu pot confirma aspecte concrete / Comisia din care făceam parte nu avea rolul de a dispune punerea în libertate a unor condamnați

Augustin Lazăr: Resping categoric afirmațiile nefondate potrivit cărora aș fi făcut poliție politică

Tăriceanu îi cere lui Iohannis să semneze urgent revocarea procurorului general: Dovediți că independența justiției pe care o clamați zilnic nu este doar un slogan electoral